Pe aceeași temă
Potrivit Biroului de Presă al SRI, citat de România liberă, condițiile cerute viitorului prim-adjunct sunt destul de generale: să aibă vârsta între 40 și 50 de ani, să știe limba engleză, să provină din zona activităților informativ - operative și să fi participat la acțiuni de cooperare cu aliații din NATO, mai ales cu cei din SUA.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, se va decide pe cine propune ca prim-adjunct până la data de 25 martie 2017, urmând ca el să fie deja în funcție la data de 28 martie, când va avea loc bilanțul SRI. Potrivit unor surse neoficiale, printre cei zece candidați se află generalii Adrian Ciocîrlan, adjunct al directorului SRI, și Dan Căpșună, șeful Direcției Generale Securitate Economică.
Se pare că n-au existat presiuni politice asupra directorului SRI, în favoarea unuia sau a altuia dintre candidați, dar un cuvânt greu de spus îl va avea președintele Klaus Iohannis, care este și președinte al CSAT.
Cel mai recent scandal legat de numele lui Coldea este cel în care este acuzat de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta susține că a fost prieten cu Coldea și că a fost în concediu în străinătate împreună cu el. În urma acuzațiilor lansate de Ghiță, Florian Coldea a fost verificat de colegii săi din SRI. Decizia comisiei interne a SRI a fost că Florian Coldea nu este vinovat. Totuși, președintele Klaus Iohannis a primit, marți, cererea de trecere în rezervă a general - locotenentului Florian Coldea.
„În ultima perioadă am fost evocat și invocat excesiv în spațiul public. Alegații defăimătoare, acuzații grave și speculații dintre cele mai diverse incluzând numele meu au invadat canalele media. S-a intensificat un scandal de proporții care a afectat atât imaginea mea cât și, mai ales, activitatea instituției.”
Funcția de prim-adjunct al directorului SRI este vacantă din ianuarie 2017. La acel moment, generalul Florian Coldea a fost suspendat din funcția de prim-adjunct, în urma dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță, care afirma că și-a petrecut vacanțele în străinătate împreună cu familia Coldea.
SRI a organizat o anchetă internă care a decis că generalul Coldea este nevinovat, dar el și-a depus totuși cererea de trecere în rezervă.
„Din păcate, situaţia impune într-adevăr implicarea Comisiei SRI în a elucida care sunt aspectele reale care au zguduit un pic sistemul nostru de securitate",a spus Attila Verestoy, membru al Comisiei de control a SRI.
Generalul de brigadă Adrian Ciocîrlan este adjunct al directorului SRI, Eduard Hellvig, din anul 2016. Anterior, el a condus Direcţia Generală Apărarea Constituţiei, iar până la acel moment a fost şeful Direcţiei de Informaţii a Municipiului Bucureşti și a lucrat în cadrul Direcţiei Generale Contraspionaj.
La rândul lui, generalul de brigadă Dan Valentin Căpșună este șeful Direcției Generale Securitate Economică din anul 2016, iar anterior a lucrat în Direcția Generală Contraspionaj.
Căpșună este numele unui personaj celebru din seria de filme artistice românești ”Brigada Diverse”.