Pe aceeași temă
PNL - aripa Cîțu încearcă prin orice mijloace să amâne discutarea și eventual votul pe moțiunea de cenzură inițiată de parlamentarii USR PLUS AUR. Astfel, Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali a depus o cerere la Birourile permanente Reunite ale Parlamentului care trebuie să se reunească luni la ora 12:00 pentru a stabili calendarul moțiunii.
„Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 și 72). Unele semnături sunt redate cu ștersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44)”, potrivit cererii făcută de grupul parlamentar PNL din Senat, potrivit Mediafax.
Miza acestei cereri este eventuala amânare a dezbaterii și votării moțiunii de cenzură, în condițiile în care premierul Florin Cîțu, vizat de moțiune, este angrenat și în lupta pentru șefia PNL, care se va tranșa pe 25 septembrie la congresul partidului.
Potrivit semnatarilor, există „indicii temeinice” că mai multe semnături ale unor senatori si deputati inițiatori ai moțiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile acelorași parlamentari din listele de semnături pentru prezența acestora la ședințele de plen ale fiecărei camere/la ședințele comisiilor.
Moșteanu:Semnăturile sunt perfect valabile
Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS, a criticat luni intenția PNL de a cere verificarea semnăturilor parlamentarilor USR PLUS și AUR, calificând-o drept ”fără precedent” și ”o intenție de a bloca dreptul constituțional de a depune o moțiune”.
Liderul USR PLUS a spus că „o semnătură olografă rămâne olografă și când e scanată, și când e pe un șervețel. De un an și jumătate se votează legi importante electronic, prin tabletă, prin telefon. Se aprobă semnături olografe scanate trimise scanat. Suntem în pandemie și stare de alertă și am încercat să ținem deplasările la minim. Niciun parlamentar semnatar nu își contestă semnătura. E o perdea de fum prin care Cîțu încearcă să își prelungească mandatul la victoria”.
El a anunțat că USR PLUS și AUR vor depune din nou azi la birourile permanente reunite ale parlamentului semnăturile parlamentarilor. El a spus că din cei 80 de parlamentari USR PLUS, 20 au semnat electronic.
”Dacă începe să contestăm orice semnătură, contestăm și decretele semnate de președintele Iohannis, și convocările făcute de președinții Parlamentului? Luăm un notar cu noi la fiecare semnătură din stat?”, a mai spus Moșteanu.
PSD joacă la două capete
PSD pare să joace la două capete în cazul moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, social democrații anunțând că vor depune propria moțiune. Despre votul moțiunii care l-ad da jos pe Cîțu, părerile însă sunt împărțite. Cu toate că Marcel Ciolacu liderul PSD, a anunțat duminică faptul că parlamentarii PSD vor vota moțiunea USR AUR ”dacă moțiunea ajunge în plen” și a dat asigurări că PSD-iștii vor participa la ședința birourilor permanente reunite ale parlamentului de luni, Gabriela Firea spune cu totul altceva.
Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a precizat că nu vrea să participe la „mascarade” politice şi nu va fi niciodată „la remorca incompetenţilor”, referindu-se la moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR. Ea a adăugat că, în schimb, textul moţiunii social-democraţilor este unul corect, bine argumentat şi profesionist şi acela ar trebui votat în Parlament pentru căderea Guvernului Cîţu.
Cu doar o zi în urmă, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, confirmase la Antena 3 că PSD va depune propria sa moțiune de cenzură luni. Romașcanu a respins posibilitatea ca PSD să susțină un guvern minoritar PNL – UDMR.
Calendarul moțiunii de cenzură
Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.