Pe aceeași temă
Imaginea-emblemă care îmi sare în fața ochilor atunci când mă gândesc la relația mea cu revista 22 este discuția la o cafea, împreună cu Rodica Palade și Libuše Valentová, la balconul redacției cu vedere spre curtea Librăriei Humanitas. Un episod, rămas undeva între pliurile unei însorite zi de mai a anului 2000, ce semnifică pentru mine prietenia și intimitatea colegială pe care o aveam cu revista. Eu eram înaintea unei lungi călătorii prin Europa, cu Literatur Express, și prietenele mele mă copleșeau cu sfaturi și recomandări. Ieșea și intra lume la librărie, unii o salutau pe Rodica și noi le răspundeam cordial.
Popasul la redacția din Calea Victoriei 120 se număra printre escalele mele obligatorii de la București, unde veneam cu treburile revistei Contrafort. Traseul mai număra ICR, Uniunea Scriitorilor și România literară, biroul de la București al Europei Libere... În curte la 22 mă întâlneam cu Octavian Paler, pentru a-i da revista noastră și a primi, la schimb, un nou fragment din Jurnalul american pentru numărul următor. Tot aici l-am întâlnit pe Alexandru Paleologu și i-am smuls promisiunea unui amplu interviu pentru cititorii de la Chișinău, interviu care a făcut senzație. La revista 22 se întâmpla să mă caute, știind că sunt în București, Irina Eliade, să mă invite la o cafea în strada Luterană.
La 22 mă simțeam ca acasă, printre ai mei. Scăpam de mina oficială pe care trebuia să mi-o trag, circumstanțial, la celelalte instituții. Gabriela Adameșteanu, Rodica Palade, Perjo, Cristina Spătărelu, prieteni pe care îi cunoșteam de mult, alergând, discutând sumare, desene și articole în șpalturi, o atmosferă de redacție care mă mobiliza și mă relaxa deopotrivă, amintindu-mi de agitația mea continuă de la Chișinău. Alte nume, alte întâlniri luminoase la 22 și la GDS: Radu Filipescu, Andrei Oișteanu, Sorin Alexandrescu...
Vitalie Ciobanu în redacţia revistei 22 la începutul anilor 2000.
Revista 22 și oamenii săi au un loc aparte în inima mea.