Pe aceeași temă
Fiind întrebat, zice-se, ce a făcut în timpul Terorii, abatele Sieyès ar fi răspuns scurt: „J’ai vécu“. Întrebați ce am făcut noi, ghedesiștii și douăzeci-și-doiștii, timp de 25 de ani destul de terorizanți, cred că n-am greși mult dacă am răspunde similar. Într-adevăr, uneori, chiar și longevitatea e o virtute; altminteri, dacă o înlăturăm, bilanțul general e în defavoarea noastră. Alte ONG-uri ne-au întrecut de mult prin eficiență, alte publicații sunt mult înaintea noastră prin tiraj; cu fondurile stăm rău, iar influența noastră politică reală este – s-o recunoaștem – atât de inefabilă, încât aproape că nu este deloc. Doar la supraviețuire, iată, am fost printre cei mai tari!
Avem, ce-i drept, un nume și numele ăsta a căpătat, nu știu cum, un fel de calitate ocultă care face să ni se atribuie gesturi și însușiri de care habar n-avem. Am putea spune și că numele nostru plutește deasupra României ca un balon în care toți trag cu ce au la îndemână. Poate că și de asta am fost ținuți în viață un sfert de secol: prin longevitatea noastră am împlinit un rol social folositor funcționând sub ocări timp de un sfert de secol, în imobilul din Calea Victoriei 120, acela calificat prin 1990 drept „bârlogul lupilor“.
Astfel, e destul să spui „Ghedese“ și lumea bună – mă refer numai la ea – se încruntă. Răsună proteste de pretutindeni. Indignarea clocotește. Pumnii se strâng. Unii susțin că n-am făcut nimic, alții că ne-am băgat unde nu ne fierbea oala, alții clamează că, deși am făcut câte ceva, era prea târziu și prea puțin; ni s-au criticat zăbava, inadecvarea, gesticulația neconformă, anticomunismul, ideologia neoconă. Unii știu că suntem terminați: „Etapa grupurilor GDS – Păltiniș - Condamnarea comunismului s-a încheiat de ceva vreme“, proclamă un scriitor situat binișor la stânga și furios pe condamnarea comunismului. „Doar spectrele lor mai bântuie spațiul public românesc.“ A nu se înțelege că, bântuind fantomatic țărișoara, nu am mai fi totuși nocivi. Căci suntem dedulciți la americani și ne ducem „cu pâra“ la Înalta Poartă europeană. De aceea, un alt publicist de stânga ne-a caracterizat paușal, dar cu o mare rigoare: „șoimii patriei UE-SUA“. De multe ori agora a fost cutremurată de o izbucnire de mânie: „ghedesiștii sunt elitiști“, sunt „privilighenți urbani“, ba chiar sunt „boieri ai minții“! (Formula din urmă chiar ne-a uns pe suflet, deși autorul nu dorea să ne ungă.) Un filosof ne-a înregimentat de-a dreptul în oastea „Răului politic“, al cărui atlas anatomic musai era să ne conțină și pe unii dintre noi ca ilustrări de bază. Sub pana măiastră a unui poet de frunte al literelor românești, ba și fost disident, subsemnatul, de pildă, a ajuns „țârcovnic ideologic fără strană politică“ care „cogitează infracțional“ și invită la „un șut“ într-un loc evident.
Andrei Cornea în redacţia revistei 22 la începutul anilor ‘90.
Dar mult mai interesant este că ni se atribuie diferite conspirații oculte, singuri sau „în alianță“ cu alte bastioane antinaționale, precum NEC sau „vechiul“ ICR. Conspirația este, firește, cu precădere politică, dar ea se exercită mai întâi împotriva culturii române veritabile, a minunatei „clase de mijloc“ a intelectualilor, cum a zis publicistul cu „boierii minții“, clasă pe care noi, ticăloșii, o sabotăm în chip pervers. Un tip tare deștept – istoric – e convins că de răul nostru „străinii cred că România are numai câteva creiere, fără a se bănui că acestea sunt profund cauționate“. La fel excogitează și un scriitor cu mare greutate, ale cărui spuse sunt prea delicioase pentru a nu cita ceva mai mult din ele: „GDS și corifeii săi... s-au lăsat atrași într-un mod sau altul de sirenele politicii efective. Înființând organizații sau partide sau, cum o spuneam, pregătind un anume grup politic pentru a prelua puterea. Nici acest lucru nu ne-ar fi supărat prea tare... dacă nu tot dânșii ar fi introdus în câmpul literelor române ideea politică în forme acute și partizane... În primul rând, folosind CNSAS, unde au activat trei membri importanți ai GDS vreun deceniu și mai bine, pentru a macula nume mari ale literelor române...“. Ah, cât de adânc e descrisă această conspirație politico-literară! Mai că regreți că ea nu există!
Marea noastră culpă – cum am nega-o? – însă a fost, este și va fi aceea că suntem „intelectualii lui Băsescu“. Or, cum Băsescu e egal cu Lukașenko, Chavez, Goebbels, Stalin și Satana, luați împreună sau separat, vă puteți lesne imagina în ce hal suntem. Explicația atașamentului nostru rușinos? Pesemne, ne-am vândut Puterii pe mulți arginți ori pe sinecuri. Astfel: „[respectivii] nu ezită să pretindă și să primească beneficii materiale și simbolice aidoma vechilor boieri, dar nu mai puțin a noilor descendenți din familia simbolică a lui Tănase Scatiu“. Cu autorul acestor rânduri, profesor de etică, a căzut de acord și un critic literar respectabil: „Cu tristeţe suntem nevoiţi a ilustra o asemenea constatare prin evoluţia adânc dezamăgitoare a GDS... Impozanta organizaţie a devenit din aproape în aproape o pepinieră de demnitari ai regimului Traian Băsescu. De oameni care s-au văzut recompensaţi cu funcţii de seamă în preajma prezidentului ţării ori în instituţiile aflate în serviciul acestuia, acompaniaţi de o serie de propagandişti ai cauzei portocalii“. Dar mai există și o explicație complementară pentru delicvența noastră: suntem niște impostori intelectuali. Asta ne-a zis-o de la obraz mai de mult o doamnă super-energică, super-competentă și super-locvace. Un profesor universitar, devenit mai târziu ministru al Culturii, ne caracteriza plastic și îndrăzneț: „cetăţeni superior educaţi care îşi afirmă şi cărora li se atribuie demnitatea de intelectuali“. Li se atribuie fals, desigur, din partea unui public păcălit de spectrele la care ne refeream înainte. Alții se exprimă frust și nemilos: „Fripturiştii lui Băsescu erau condamnaţi din naştere la anonimat“, erau de „o mediocritate intratabilă“ ori „le lipseau opera şi recunoaşterea“; le lipsea chiar şi „popularitatea ieftină“, în vreme ce „scrâşneau în numele unei spoieli de cultură“.
Ceea ce ne place foarte mult sunt comparațiile pline de miez și de o inegalabilă plasticitate, utilizate pentru a exprima prăbușirea noastră morală și intelectuală. O subțire doamnă critic literar, după ce ne-a examinat sever, vede în noi „sfetnicii Regelui Soare“ – ceea ce poate că nu-i chiar atât de rău. Directoarea unui săptămânal de cultură evită ambiguitățile și ne plasează în istoria națională: suntem „lachei“ de tip nou, comparabili vechilor „lachei“ ideologici ai lui Ceauşescu. Un intelectual româno-maghiar sapă mai adânc în aceeași istorie: „[băsiștii] tind spre crearea unei majorităţi prezidenţiale transpartinice şi a unei mişcări corporatiste situate deasupra partidelor (aliindu-şi aici fenomenul „dictaturii regale“ transpartinice a lui Carol al II-lea...)“. Iar o venerabilă profesoară universitară face un excurs mult mai larg prin istorie, deoarece cultura clasică a domniei sale obligă: ne expediază întâi la antici, iar apoi ne întoarce la sănătatea publică: pentru că Băsescu a acaparat puterea asemenea „tiranilor greci“, noi, imoralii săi susținători, suntem atinși de un fel de „pandemie de gripă porcină“ de „frică, obedienţă şi lipsă de cuviinţă“. Câtă vigoare critică!
Aceștia suntem deci. Iată-ne încondeiați, zugrăviți, descriși nu de oricine, nu de analfabeți, ci de oameni cu carte, cu funcții, cu lucrări științifice și literare, cu articole ISI, cu talent, cu verb, cu vocație, cu merite. O fi, deci, ceva la mijloc. N-om fi supraviețuit timp de un sfert de secol chiar imaculați. Ca și abatele Sieyès, am „trăit“ noi, dar nu chiar nemânjiți. Om avea noi și prietenii noștri vreun păcat nașpa, ca să ne exprimăm mai popular! Promitem, așadar, că ne vom trece prin ciur faptele și vorbele cu maximă responsabilitate în căutarea lui. Dar nu-i ușor, având în vedere dimensiunea extremă a „pandemiei“. Avem nevoie de timp. Nu putem să dăm rasol. Așadar, pentru reușita acestei scotociri foarte temeinice a conștiințelor, acordați-ne, vă rog, următorul sfert de secol! Credem că va fi de ajuns!