Pe aceeași temă
Orice act criminal are, aşa cum ştim, un mobil. Cei interesaţi să afle ce s-a întâmplat de fapt în noaptea de 23-24 decembrie 1989 cu cele două echipaje USLA în faţa Ministerului Apărării s-au lovit, inevitabil, de următoarea introducere axiomatică în subiect: „Generalul Militaru a fost agent GRU. Gheorghe Trosca, în calitatea sa de fost ofiţer al Direcţiei a IV-a [Contrainformaţii Militare, n.n.], a fost cel care, în dosarul Corbii, a documentat activitatea lui Militaru ca spion. De asta, ca să se răzbune şi ca să-şi acopere urmele, Militaru l-a chemat la MApN şi l-a asasinat“.
Militaru şi legenda nucleelor subversive
O primă problemă care se ridică în faţa acestei poveşti convingătoare în simplitatea ei este că, timp de 26 de ani, nimeni, fie instituţie de stat, istoric sau ziarist, nu a produs dovada irefutabilă că generalul Nicolae Militaru a fost spion KGB sau GRU. Nu mă refer la aşa-zisele certitudini, născute dintr-un invariabil copy-paste, complet lipsit de discernământ: Militaru a făcut şcoala la Moscova, era în legătură cu Ambasada URSS la Bucureşti, se întâlnea în parcuri cu alţi conspiratori, şi ei agenţi ai KGB, Ceauşescu ştia că e trădător şi de aceea l-a îndepărtat din Armată etc. Niciunul dintre aceste poncife, luate separat sau împreună, nu justifică lipsa probelor. Foarte mulţi dintre ofiţerii de rang înalt din Armată şi Securitate au făcut şcoala la Moscova înainte de 1989, dar asta nu înseamnă că toţi au devenit automat agenţi KGB sau GRU.
Apoi, dacă ar fi existat vreo dovadă că generalul Militaru era „trădător“ şi încă din 1978 ar fi pus la cale un complot pentru a-l înlătura pe Nicolae Ceuşescu (cu sau fără ajutorul KGB şi GRU), e puţin probabil ca dictatorul să se fi mulţumit doar cu pedeapsa „marginalizării“. Or, nu numai că, după descoperirea „trădării“ sale, Nicolae Militaru şi-a păstrat gradul de general (în timp ce pentru acuzaţii similare, generalul Şerb, de pildă, a fost coborât la gradul de soldat), dar a fost numit ministru adjunct la Ministerul Construcţiilor Industriale (funcţie superioară celei de comandant de armată) şi şi-a păstrat şi calitatea de membru supleant în CC al PCR (până în anul 1984).
Generalul Nicolae Militaru
Aici cred că trebuie subliniat un detaliu esenţial, pe care „conspiraţioniştii“ îl mistifică intenţionat pentru a-şi sprijini argumentaţia: Nicolae Militaru nu a fost trecut în rezervă în 1978, ci în 1983. În 1978 a fost doar mutat din Armată la Ministerul Construcţiilor şi nici măcar nu e singurul exemplu de militar transferat în activităţi civile, înainte de 1989. Astfel de mutări erau destul de frecvente, mai ales atunci când Nicolae Ceauşescu dorea să impună un control mai strict, „militarizat“, asupra anumitor sectoare considerate de el importante sau pentru a le impulsiona activitatea.
Argumentul că spionii KGB/GRU erau trataţi „cu mănuşi“ ca să nu fie deranjată Moscova şi că soluţia preferată în cazul lor era trecerea în posturi marginale nu e tocmai exact. Ca să rămânem în limitele unei investigaţii serioase şi mai ales raţionale, în lipsa unor probe solide, poate ar fi bine să lăsăm deoparte povestea existenţei unei reţele de agenţi secreţi, fie ei şi ai Moscovei, agenţi care, deşi deconspiraţi, continuau să comploteze nestingheriţi pentru a-l îndepărta pe Nicolae Ceauşescu, sub privirea blândă a Securităţii.
În mod nefericit, însuşi Nicolae Militaru a furnizat suficientă muniţie pentru cei care îl vor acuza de „trădare“ şi de participare la un complot KGB în timpul evenimentelor din 1989. Declaraţiile lui au fost în realitate dictate de necesităţile momentului. În primul rând, toţi cei care au ajuns în poziţii cheie după Revoluţia din 1989 au încercat să-şi confecţioneze un trecut „dizident“. Au apărut imediat istorii despre comploturi şi organizaţii de rezistenţă care acţionau înainte de Revoluţie. Toţi actorii politici ai momentului, angajaţi fără excepţie într-o acerbă competiţie pentru legitimare, au fost încântaţi să fie menţionaţi ca membri, participanţi sau coordonatori ai acestor nuclee subversive. Practic, fiecare a declarat că-i cunoştea pe ceilalţi din perioada când complotau pentru înlăturarea lui Ceauşescu. O metodă simplă şi eficientă, perfectă în sine, câtă vreme nimeni nu putea aduce dovezi că lucrurile au stat altfel şi toţi se girau reciproc.
Din acest motiv şi într-un asemenea context, nici generalul Militaru nu s-a sfiit să declare că a complotat încă din anii ’70 împotriva lui Ceauşescu, că se pregătea să dea o lovitură de stat militară (pregătise şi unităţile care să participe, dar în ultimul moment au fost trimişi la munci agricole!?!), că din această pricină a fost scos din Armată şi astfel a ajuns să-l întâlnească pe Ion Iliescu şi grupul său de conspiratori.
Factor deloc de neglijat, el se confrunta, în momentele tulburi de la începutul lui 1990, cu un val contestatar în sânul Armatei. Mai mulţi tineri ofiţeri (organizaţi în CADA) nu înghiţeau numirea în funcţia de ministru al Apărării a unui general din „garda veche“, care nu numai că nu garanta înnoirea politicii de cadre, dar începuse să-şi reinstaleze vechii camarazi în poziţii cheie. Nemulţumirile contestatarilor, determinate în primul rând de speranţa că vor scăpa de ofiţerii compromişi şi de politrucii din armată şi că vor putea avansa în funcţiile rămase libere, erau dublate şi de imaginea serios şifonată pe care instituţia militară o avea după 1989. În plus, în cercurile noii puteri se făcea simţită şi o animozitate crescândă faţă de general, din cauza lipsei lui de „maleabilitate“ şi de „tact“, aşa încât „mişcarea pentru democratizarea Armatei“ era discret sprijinită şi din această direcţie.
Pentru a-şi salva scaunul de ministru, lui Nicolae Militaru nu i-a păsat că mărturiseşte participarea la comploturi alături de ruşi sau îndemnat de ei, împreună cu Iliescu sau cu oricine altcineva, atâta vreme cât asta servea ca dovadă că i s-a împotrivit lui Nicolae Ceauşescu. Strategia nu i-a folosit la nimic, însă pe termen lung a mai adăugat o pată la biografia sa, oricum destul de incertă. I-a ajutat însă, involuntar, pe cei care vor folosi ieşirile lui publice în sprijinul teoriei complotului KGB din decembrie 1989. Dincolo de speculaţii şi „dezvăluiri“ revizuite periodic, toate la fel de puţin credibile, în cazul special al generalului Militaru par să existe dovezi certe ale colaborării sale cu KGB sau GRU. Ele se află, ni se spune, într-un dosar întocmit de Direcţia a IV-a, care poartă numele conspirativ Corbii. Surprinzător este că nimeni nu a prezentat vreodată un document care să provină din acest dosar, deşi el este obsesiv menţionat ca sursă documentară şi ca fundament al întregului eşafodaj argumentativ.
Militaru vs. Trosca. Un conflict inventat?
Dacă în privinţa dovezilor colaborării lui Nicolae Militaru cu KGB/GRU, ca motiv al îndepărtării sale din Armată, lucrurile sunt obscure, în privinţa carierei lui Gheorghe Trosca la Direcţia a IV-a, din punctul meu de vedere, ele sunt cât se poate de clare.
Din nefericire pentru autorii teoriei „asasinatului KGB-ist“ din timpul Revoluţiei, traseul profesional al viitorului şef de stat-major al USLA, consemnat în dosarul său de cadre1, nu se intersectează deloc cu cel al presupusului său călău. Este adevărat că, între 1973 şi 1977, Gheorghe Trosca a lucrat la Direcţia a IV-a, dar nu la Serviciul 13, care se ocupa de Armata a II-a, comandată atunci de Militaru, ci la Serviciul 12, care se ocupa de comandamentele de armă şi direcţiile centrale ale Ministerului Apărării Naţionale. La 1 octombrie 1977, el a fost detaşat pentru studii la Academia Militară, Facultatea de Arme Întrunite, Tancuri şi Auto, de unde a revenit la Direcţia a IV-a la 1 noiembrie 1979.
Ca să fie clar că în perioada „descoperirii trădării lui Militaru“ Trosca nu mai lucra la Direcţia a IV-a, Fişa sa de serviciu menţionează că în perioada respectivă a fost „la dispoziţia Direcţiei Cadre“, la fel ca în cazul tuturor angajaţilor MI care îşi întrerupeau activitatea, dintr-un motiv sau altul. Abia din noiembrie 1979 el se reîntoarce la Direcţia a IV-a, ca ofiţer III la Serviciul 13 (Armata a–II-a). Trecuse deja mai bine de un an (5 iunie 1978) de când Nicolae Militaru nu mai era şeful acestei structuri.
Nu este deloc clar cum ar fi putut Gheorghe Trosca să-i instrumenteze un dosar de urmărire lui Nicolae Militaru anterior anului 1978, când acesta din urmă ar fi trebuit să fie „lucrat“ de un alt serviciu al Direcţiei a IV-a, şi cum ar fi putut să determine trecerea lui Militaru în rezervă, în perioada când Trosca era un simplu elev la Academia Militară. Sigur, ar fi putut afla prin natura muncii despre problemele de dosar ale generalului Militaru, dar n-ar fi avut cum să influenţeze direct „scoaterea“ acestuia din Armată, din moment ce nu el era ofiţerul de caz, iar cu un an înainte şi cu un an după eveniment, Trosca nu lucra la Direcţia a IV-a. Admiţând că dosarul de urmărire Corbii ar exista, că Gheorghe Trosca l-ar fi preluat după venirea sa la serviciul CI al Armatei a II-a (1979) şi că ar fi continuat să-l urmărească pe general şi după trecerea sa în rezervă (1983), cum ar fi putut afla Militaru numele ofiţerului care îl monitoriza? Securitatea nu obişnuia să-i pună la curent cu astfel de lucruri pe cei aflaţi sub supraveghere.
Locotenent-colonelul Gheorghe Trosca |
De asemenea, nu cred că lui Militaru i-au fost comunicate, nici anterior, nici în timpul evenimentelor din 1989, mişcările de personal din cadrul Departamentului Securităţii Statului. Nu avea cum să deducă sau să presupună că Gheorghe Trosca, care l-ar fi deconspirat ca agent KGB/GRU încă din 1978, a ajuns la USLA în 1986 şi este şeful statului-major în decembrie 1989. Mai mult, din moment ce nu doar Gheorghe Trosca ar fi putut şti că el este agent KGB/GRU, Militaru ar fi trebuit să ordone asasinarea metodică a mai multor ofiţeri de la Direcţia a IV-a, şi nu de la USLA, câtă vreme urmărea să se asigure că nu există martori ai „trădării“ sale.
Mult mai plauzibil, în opinia mea, este că, în 23 decembrie 1989, generalul Militaru habar nu avea cine este locotenent-colonelul Trosca de la USLA. Cu alte cuvinte, nu avea nici un motiv să dorească să se răzbune pe el şi să-l asasineze.
Cotună - omul potrivit la locul nepotrivit?
Maiorul Eugen-Trandafir Cotună (avansat în grad pe 22 decembrie 1989) a fost cel de al doilea ofiţer de la USLA care şi-a pierdut viaţa în faţa MApN, în noaptea de 23-24 decembrie 1989. Se afla la comanda celui de al doilea ABI (Automobil Blindat de Intervenţie) implicat în incident. Potrivit certificatului de deces, înregistrat la IML Bucureşti cu numărul A.3/338/1989, moartea a survenit pe data de 24 decembrie 1989 şi s-a datorat împuşcării (plăgi împuşcate cranio-cerebrale şi hemitorace stâng).
Prezenţa sa în cadrul misiunii încredinţată lui Trosca era perfect justificată. În decembrie 1989, maiorul Cotună era comandantul Detaşamentului Special de Intervenţie, structură a USLA care se ocupa direct de partea militară a „antiterorismului“. Altfel spus, luptătorii.
Din dosarul său de cadre2, rezultă că participa activ la misiuni de luptă, reorganizase Detaşamentul aducând cadre tinere şi se preocupa constant de îmbunătăţirea pregătirii grupelor de intervenţie. Exact omul de care aveai nevoie dacă plecai într-o misiune de anihilare a unor „terorişti baricadaţi în blocurile de la Orizont“. Un detaliu ignorat cu bună ştiinţă este că, în decembrie 1989, Gheorghe Trosca nu era doar şeful de stat-major al USLA, ci, în calitate de adjunct al lui Gheorghe Ardeleanu (şeful USLA), el răspundea de activitatea Serviciului Operaţii şi coordona Detaşamentul Special de Intervenţie. Aşadar, era şeful direct al maiorului Cotună.
Desigur, faptul că o misiune de „lichidare“ fusese încredinţată tocmai acelor ofiţeri din USLA care erau abilitaţi să o conducă nu este tocmai o teorie plăcută pentru „conspiraţionişti“. Ce ne facem cu episodul în care generalul Militaru cere expres ca misiunea să fie condusă de Trosca, a cărui prezenţă în ABI nu ar fi fost justificată, el fiind, nu-i aşa, un ofiţer de stat-major?
Un alt detaliu important este că aceşti doi ofiţeri se cunoşteau bine. Lucraseră împreună în aceeaşi formulă (Trosca – şef, Cotună - subaltern) la Direcţia a IV-a. Urmaseră chiar şi aceiaşi paşi în cariera militară: Armată, Securitate (Direcţia a IV-a), Academia Militară şi USLA, unde au ajuns împreună, în acelaşi an - 1986.
Aşadar, în seara zilei de 23 decembrie 1989, doi profesionişti ai acţiunilor militare speciale ale USLA pornesc spre zona „Orizont“. Membrii Detaşamentului Special de Intervenţie sunt echipaţi în combinezoanele de luptă şi înarmaţi, iar misiunea lor este clară: „lichidarea teroriştilor“. Totuşi, încă de la plecarea din unitate, Gheorghe Trosca - nici pe de parte un novice, după cum am văzut - alege să se echipeze în ţinută completă de locotenent-colonel de armată (pantaloni, manta, cizme), total nepotrivită dacă pleci să lupţi cu „teroriştii“, dar foarte potrivită dacă vrei să faci o escală la MApN. La fel de interesant este că Eugen Cotună, omul de încredere al lui Trosca, fusese, înainte de transferarea la USLA, şeful Biroului de contrainformaţii al Diviziei 57 Tancuri Bucureşti. În acel moment, vehiculele unităţii erau desfăşurate în dispozitiv de luptă, asigurând paza sediului MApN.
Vulgata despre Revoluţia din 1989 ne spune însă că misiunea lui Gheorghe Trosca s-a schimbat pe traseu şi că, în loc să se deplaseze direct în zona „Orizont“, i s-a cerut „să-l lase“ la sediul Ministerului Apărării pe reprezentantul CFSN, pe domnul Constantin Isac, alias „Ionescu“, al cărui traseu coincidea întâmplător cu traseul ABI-urilor.
Isac - un revoluţionar cu nume conspirativ?
Schimbului de focuri din noaptea de 23-24 decembrie 1989, din faţa MApN, i-au supravieţuit cinci membri ai detaşamentului lui Trosca. Patru „uslaşi“ şi un civil. Acesta din urmă, pe numele său real Constantin Isac, apare frecvent în spaţiul public, oferind cu multă largheţe detalii, mărturii şi interpretări proprii ale evenimentului, în calitatea sa, incontestabilă, de martor ocular. Cum a ajuns Constantin Isac în ABI-urile USLA? Încercând să găsesc un răspuns, am apelat la propriile sale declaraţii şi le-am comparat cu datele care pot fi documentate.
Prima apariţie a revoluţionarului Isac în timpul evenimentelor din decembrie 1989 este una video. Câteva minute de film postate pe YouTube ni-l arată în spatele lui Mircea Dinescu şi Ion Caramitru, în studioul 4 al TVR, pe 22 decembrie. Se agită şi pare a organiza ceva, împreună cu un alt revoluţionar.
Următoarele secvenţe sunt relatate de el însuşi în numeroasele interviuri acordate de-a lungul timpului. Deşi interesante (îndeosebi episodul în care participă, în calitate de arbitru de judo, la Dinamoviada de la Iaşi, din decembrie 1989), pentru povestea de faţă ele nu sunt relevante.
Cadavre ale uslaşilor lângă cele două ABI-uri
Abia referitor la ziua de 22 decembrie 1989, Constantin Isac spune câteva lucruri semnificative. În acea zi el s-a aflat în miezul unor evenimente istorice. Într-o cameră din sediul CC, un grup de revoluţionari se pregătea să întocmească prima listă a membrilor CFSN, structura de conducere organizată ca efect al Revoluţiei, imediat după fuga lui Ceauşescu. Isac se gândeşte să formuleze şi el două propuneri pentru listă. Îi trece, la poziţia 8, pe şeful Securităţii, Iulian Vlad, iar la poziţia 17, pe şeful USLA, Gheorghe Ardeleanu. Motivaţia? Începuse să se tragă, era nevoie de „specialişti pentru noile structuri“, iar ei păreau „de încredere“.
Probabil gestul de bună-credinţă al revoluţionarului i-a impresionat pe cei doi şefi ai „Securităţii trecute de partea poporului“, pentru că, la apariţia primelor zvonuri despre posibilitatea ca USLA să fie responsabilă de inexplicabilele atacuri „teroriste“ de afară, Gheorghe Ardeleanu şi Iulian Vlad (nu e clar dacă împreună ori separat) au propus ca Isac să fie omul de legătură al CFSN pe lângă această misterioasă structură. Mândru, după propriile declaraţii, că i s-a încredinţat aşa o misiune importantă, Isac a pornit, alături de Ardeleanu şi adjunctul acestuia, colonelul Ioan Bliorţ, spre sediul USLA, pentru a verifica dacă întreg efectivul se află în unitate. A stat 45 de minute, i s-a dat raportul şi i s-au prezentat cadrele. După care s-a întors la sediul CC şi a informat că „trăgătorii“ nu sunt de la USLA, fiindcă aceştia sunt în mod cert toţi în unitate. Ciudat este că, atunci când s-a întâlnit cu Trosca, în seara zilei de 23 decembrie, acesta nu şi l-a amintit pe Isac şi a simţit nevoia să i se prezinte formal: „locotenent-colonel Trosca de la USLA“. Să nu fi fost şeful statului-major USLA în unitate pe 22 decembrie, în timpul „inspecţiei“? Nu i l-a prezentat Ardeleanu tocmai pe cel de-al doilea adjunct al său? L-a uitat Trosca pe „reprezentantul Revoluţiei“, după numai o zi?
Revenind la episodul „verificării loialităţii USLA“, trebuie spus că, la momentul respectiv, din unitate lipseau cel puţin 40 de luptători (80, după alte surse), aşa cum avea să recunoască senin Gheorghe Ardeleanu chiar în biroul lui Militaru, pe 23 decembrie, adică a doua zi după „inspecţia“ lui Isac. Absenţi erau uslaşii trimişi la Sibiu să-l „ajute“ pe Nicu Ceauşescu să „restabilească ordinea“ (pe care „conspiraţioniştii“ i-au transformat în „comandouri sovietice alcătuite din basarabeni“). Apartenenţa lor la USLA a fost confirmată de Tudor Postelnicu, în declaraţia pe care a dat-o în timpul procesului Lotului CPEx, când a mărturisit că, la cererea telefonică a lui Nicu Ceauşescu, a vorbit cu Iulian Vlad, iar acesta, cu Gheorghe Ardeleanu, care a executat ordinul. Nu se ştie exact unde erau uslaşii lipsă la 22 decembrie 1989, când i-a „inspectat“ Isac, dar nu ajunseseră în unitate nici la 24 decembrie, când Militaru (devenit suspicios după incidentul cu Trosca) i-a cerut din nou, imperativ, lui Ardeleanu să-i prezinte situaţia cadrelor. Dacă Gheorghe Ardeleanu jongla în zilele Revoluţiei cu numărul şi locurile unde se aflau subordonaţii săi, întrebarea este ce anume a verificat Constantin Isac la 22 decembrie şi cum a putut să afirme cu certitudine că toate cadrele USLA erau în unitate?
Conducerea FSN a fost totuşi mulţumită cu răspunsul lui Constantin Isac şi s-a gândit să-i caute pe „terorişti“ în altă parte. Trebuie spus că psihoza „teroriştilor de la USLA“ nu a fost creaţia exclusivă a unei manipulări televizate, aşa cum se acreditează astăzi. Când a fost chestionat, imediat după primele schimburi de focuri din Piaţa Palatului, în legătură cu identitatea celor care trag, însuşi Iulian Vlad a afirmat că ei ar putea proveni „de la Direcţia a V-a sau de la USLA“. Astfel încât psihoza „USLA = terorişti“ nu a emanat de la „civilii speriaţi şi militarii dezorientaţi“, nici de la agenţii KGB/GRU, ci chiar de la şeful Securităţii, care a indicat exact acele unităţi din structura aflată sub comanda sa, care ar fi putut acţiona în modul respectiv.
Activitatea lui Constantin Isac s-a intensificat pe 23 decembrie, simultan cu înmulţirea incidentelor armate şi cu instalarea stării de război pe străzile Capitalei. El declară că, atunci când situaţia devenise dramatică şi „teroriştii“ acţionau peste tot, a hotărât „împreună cu Mazilu şi Vlad“ că USLA trebuie să intre în acţiune şi să-i anihileze. Ca să planifice modul concret în care urma să se desfăşoare operaţiunea, a stabilit cu Gheorghe Ardeleanu să se întâlnească la Ministerul Apărării. Ca semn de recunoaştere (!?!), Constantin Isac ne spune că a rupt în două o carte de vizită, a scris numele „Ionescu“ pe ambele părţi şi i-a dat jumătate lui Gheorghe Ardeleanu.
Faptul că, într-un episod tragic şi controversat, din timpul evenimentelor din decembrie 1989, revoluţionarul Constantin Isac alege să se recomande cu un nume conspirativ nu a stârnit până acum niciun semn de întrebare numeroşilor ziarişti care l-au ascultat depănându-şi amintirile. Nici faptul că este singurul dintre participanţii la Revoluţie care afirmă public că a procedat astfel. Nici motivaţia pe care o dă faptului că s-a prezentat cu un alt nume „pentru că erau vremuri tulburi şi i-a fost teamă să nu păţească ceva“.
Dar cum ar fi să aflăm că numele „Ionescu“, ales „întâmplător“ de Constantin Isac „pentru a se recunoaşte“ cu şeful USLA pe 23 decembrie (şi ulterior cu Trosca, în ABI), era chiar numele conspirativ din dosarul său de reţea de la Securitate?
(Va urma)
Note
1. ACNSAS, Dosar cadre T-110, f. 6-6v
2. ACNSAS, Dosar cadre C-122