Atacul asupra tuturor. Asasinarea jurnalistului de investigație slovac Ján Kuciak

Brindusa Armanca | 06.03.2018

20.000 de cetățeni au ieșit să protesteze în Bratislava împotriva incapacitații autorităților slovace de a gestiona ancheta asasinării tânărului jurnalist Ján Kuciak, împușcat mortal acum o săptămână în apartamentul său, împreună cu logodnica, Martina Kušnírová.

Pe aceeași temă

 

 

 „Un atac asupra jurnaliştilor este un atac asupra noastră, a tuturor“, scria pe o pancartă, subliniind solidaritatea societății cu jurnaliștii care dezvăluie corupția la nivel înalt. Ján Kuciak lucra la o investigație pentru Aktuality.sk despre relațiile dintre cabinetul premierului socialist și Mafia calabreză.

 

Situată pe locul 17 din 180 de țări în cla­sa­mentul World Press Freedom Index realizat în 2017 de organizația Reporteri fără Frontiere, un loc privilegiat în comparație cu țări din re­giune, ca Ungaria situată pe locul 71, Polonia pe 54, România pe 46 sau Cehia pe 24, Slovacia se confruntă azi cu o situație fără pre­cedent, care a determinat mai multe de­mi­sii și o ma­re neliniște în rândul cetățenilor obiș­nuiți. Asa­sinarea prin împușcare a jurna­listului de 27 de ani Ján Kuciak, în locuința pro­prie îm­preună cu logodnica sa, creează o stare de in­securitate nu doar în rândul jur­naliștilor. In­de­xul libertății presei notase to­tuși o vul­ne­ra­bilitate care, iată, devine reali­tate: relația ten­sionată cu presa a premierului Robert Fico, un social-democrat din partidul Smer-SD, ca­li­ficat de comentatori ca lider populist. „În Slo­vacia calomnia se pedepsește cu până la opt ani închisoare, cea mai gravă sancțiune din UE. Numeroase procese au fost intentate jur­naliștilor de că­tre oameni de afaceri, po­li­ti­cieni și oficiali din justiție. Pre­mie­rul Robert Fi­co, care a iniţiat multe din aces­te procese în mandatul său, își pier­de adesea firea în re­la­ția cu jurnaliștii... Această conduită este ti­pi­că pentru ostil­it­a­tea în creștere arătată de po­liticieni jurna­liș­tilor“, subliniază Indexul.

 

Ján Kuciak lucra pentru Aktuality.sk, o publi­cație online din portofoliul companiei Ringier Axel Springer, la o anchetă despre relația unor membri ai Mafiei calabreze ‘Ndrangheta, cu înalți oficiali ai statului, un caz de corupție în care erau sifonate fonduri europene. Ku­ciak colabora cu Centrul Ceh pentru Jurnalism de Investigație, cu Investigative Reporting Pro­ject Italy (IRPI) și Organized Crime and Cor­ruption Reporting Project (OCCRP), care îi ofe­ri­seră sprijin pentru obținerea unor informații greu de obținut. Jurnalistul primise amenințări cu câteva luni înainte de la un om de afaceri implicat și el în acte de corupție. Se știe că Ma­fia calabreză este activă în Europa în tra­ficul de droguri și în alte afaceri murdare. In­vestigația neterminată arată că asistenta per­sonală a premierului Fico, fermecătoarea top model Mária Trošková, avea relații de afaceri cu un membru conectat la ‘Ndrangheta, iar un om de încredere al premierului, Viliam Ja­saň, fost deputat socialist și secretar al Con­siliului de Securitate, era conectat prin fiul său cu un membru al https://revista22.ro/files/news/manset/default/_Ndrangheta-na-Slovensku.jpgmafiei, Pietro Catroppa, ca partener de afaceri. Suspiciunile urcau pâ­nă la ministrul de Interne.

 

Deși s-a plâns că tragedia este utilizată în sco­puri politice, primul ministru nu a putut nega legăturile asistentei și ale apropiaților cu mafioții. Mária Trošková și Viliam Jasaň au bătut în retragere demisionând, iar premierul a ieșit cu un milion de euro la televiziune, re­compensă pentru oricine livrează informații care să ducă nu doar la prinderea autorilor cri­mei, ci și la condamnarea lor, pentru a-și salva cariera politică. Un gest de prost-gust criticat de elita slovacă. Ministrul Culturii a demisionat, președintele statului, Andrej Kiska, a cerut demisia întregului guvern pen­tru a ieși din criza de încredere: „Am așteptat o săptămână să văd ce măsuri și hotărâri politice va lua guvernul în încercarea de a apla­na tensiunile și de a restabili încrederea. Ni­cio soluție nu a fost evocată. Unii au de­mi­sionat, dar nu văd vreun plan pentru a scoa­te țara din criza de încredere“, a declarat pre­ședintele. Lumea a ieșit în stradă după ce șap­te suspecți anchetați au fost eliberați. Eu­ropol și-a oferit sprijinul pentru a ajuta au­to­ri­tățile slovace care par depășite. Asasinarea jur­nalistului și a logodnicei sale devine pe zi ce trece teren de bătălii politice. Primul mi­nis­tru îl acuză pe președinte că e de partea opo­zi­ției. Partidele se răstesc unele la altele, iar co­rupția și crima organizată jubilează.

 

Ján Kuciak a fost înmormântat în satul Štia­v­nik, de unde provenea familia sa, iar Martina Kušnírová la Bratislava, în rochie de mireasă, relatează BBC. Este al șaselea asasinat în rân­dul jurnaliștilor în ultimele 12 luni, cel mai re­cent fiind cel al jurnalistei Caruana Galizia din Malta.

 

 

 

Interviu cu ANDREJ ŠKOLKAY, director al School of Communication and Media, Bratislava:

„Este o stare de panică la nivelul autorităților și de indignare în societate“

 

 

 

 

Care sunt efectele asasinării jurnalistului Ján Kuciak în societatea slovacă?

Se vede clar că dublul asasinat are un efect de șoc atât asupra jurnaliștilor, cât și asupra autorităților. Procurorul general al Slovaciei a declarat public că, dacă există un motiv legat de profesia jurnalistului în spatele crimei, atunci va declanșa iadul. Este o declarație dură, care confirmă că asasinatul este văzut de toți ca un atac asupra fundamentului statului de drept. De asemenea, premierul a oferit un milion de euro pentru orice pont care ar duce la prinderea și condamnarea criminalilor. Toate aceste declarații au venit în ultimele 48 de ore după asasinat și s-a alcătuit o echipă de investigație care include și ofițeri de informații. Nu-mi amintesc să fi văzut așa ceva în viața mea. Este o stare de panică la nivelul autorităților și de indignare la nivelul societății.

 

Cum analizați reacția autorităților?

Este fascinant! Ministrul Culturii a demisionat, spunând că nu poate lucra într-un mediu unde jurnaliștii sunt împușcați, secretara premierului și secretarul Consiliului de Securitate au demisionat, sunt conferințe de presă peste conferințe de presă, opoziția solicită alte demisii, președintele cere alegeri anticipate, e o situație de criză. Cât privește suma de un milion de euro pusă la bătaie de premier, trebuie spus că premierul Fico are instincte politice bune și și-a dat seama că se află în fața celei mai mari amenințări a supraviețuirii sale politice. Așa că a pus banii pe masă. Se știe că el nu simpatizează presa, dar există și jurnaliști care nu îl agreează deloc, criticându-l în exces, așa cum atestă rezultatele unui studiu realizat de noi și publicat pe www.anticorrp.eu. Însă trebuie spus că premierul nostru nu este nici Orbán, nici Kaczyński. Așa cum arată datele furnizate de investigația neterminată a lui Ján Kuciak, este probabilă legătura dintre ’Ndrangheta italiană și personaje din spatele scenei care se întâmplă să fie angajați ai Cabinetului premierului: unul este secretarul Consiliului de Securitate, cealaltă este o divă - asistentă a premierului.

 

Ce știți despre cele două cazuri de jurnaliști dispăruți în 2008 și 2015, nerezolvate de poliție până acum?

Interesant, până acum nu s-a dat mare atenție dispariției celor doi jurnaliști. În primul caz, Palo Rýpal, se știe de la prietenii apropiați că, deși era un bun jurnalist de investigație, o luase pe calea alcoolismului. Totuși, cu un an înainte de dispariție, se oprise din băut. Palo obișnuia să se retragă, dispărea din timp în timp, așa că disparițiile sale ocazionale nu mirau pe nimeni. Nimeni nu știe unde a dispărut, dacă a fost voința sa ori a fost ajutat. E foarte posibil ca, dezamăgit de viață, dacă analizăm ultimul său an personal și profesional, cu venituri insuficiente dintr-un proiect eșuat de televiziune, să fi comis suicid, undeva departe de ochii lumii, în vreo pădure. În presă s-a relatat că ar fi lăsat un fel de testament în apartamentul său. Despre Miroslav Pejko nu se știe nimic. A dispărut pur și simplu, fără urmă...

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/banii.jpg

 

Poziția AEJ, secția slovacă

 

Secția slovacă a Asociației Europene a Jurnaliștilor-AEJ cere autorităților și poliției o investigație completă și temeincă a crimelor și aducerea făptașilor în fața justiției.

 

Demersurile sunt susținute și de Asociația Ziariștilor Independenți din România, secția românească a AEJ.

 

„Acest asasinat este un atac la principiile de bază ale statului de drept, la libertatea expresiei și a presei, ca drepturi constituționale ale cetățenilor slovaci. Trebuie spus clar că este totodată o consecință extremă a atacurilor verbale agresive și de lungă durată asupra jurnaliștilor din partea unor reprezentanți din conducerea statului. În același timp, punem întrebarea: cum îi protejează Slovacia pe cei care riscă să dezvăluie activități antisociale?“

 

(TIBOR MACÁK, secretar general AEJ; JURAJ ALNER, fondator AEJ; JÚLIUS LŐRINCZ, fost șef secția slovacă; IVAN BRADA și JOHN BOYD, membri ai secției slovace)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22