Pe aceeași temă
În România nu există instituție, partid sau funcție care să nu fi fost infestate de corupţie.
Ultimele dezvăluiri ale DNA arată o Românie coruptă până în viscerele ei, în care etalonul mitei la nivel înalt pare să fi fost stabilit la minimum 1 milion de euro, o Românie cu instituții devenite prizoniere ale unor personaje aflate in poziții-cheie. Avem în parlament un condamnat, Tudor Chiuariu, care va părăsi probabil Legislativul abia la a doua sentință, un judecător al Curții Constituționale acuzat de organizare a unui grup infracțional și care, în loc să demisioneze, s-a retras în concediu, o ditamai șefa DIICOT ce seamănă mai mult a șef mafiot.
Cocoș – mită totală de 25 milioane de euro
Surpriza cea mare apare în primul dosar disjuns din cazul Alinei Bica, în care aceasta este acuzată că a primit mită un teren pentru sumele umflate - 60 de milioane de euro - aprobate ca reprezentant al Ministerului Justiției în Comisia de retrocedări.
Fosta șefă a DIICOT, numită în funcție grație negocierilor purtate de Victor Ponta și Traian Băsescu la desemnarea șefilor de parchete, pare mai degrabă membra unui clan mafiot. Unul care face presiuni asupra colegilor invocându-i pe adevărații organizatori ai rețelei. „Cu prilejul unei întâlniri între Bica Alina Mihaela şi Mihăilescu Ionuţ, pe de o parte, şi un conducător al ANRP, Bica Alina Mihaela a susţinut că vor avea de suferit grav din partea altor persoane, în acest context menţionând pe un anume «Dorin», precizând totodată că «voi chiar nu înţelegeţi că-mi rup capul ăştia dacă nu e convocată comisia?».“ „Dorin“ din stenograme e Dorin Cocoș, devenit astfel recordmanul absolut al mitelor instrumentate până acum, cu 25 de milioane de euro în doar două dosare - cele 9 milioane de euro luate în Microsoft și alte 16 milioane de euro în acest nou dosar. Averea provenită din șpăgi l-a dus săptămâna trecută după gratii și pe junior - Alin Cocoș, băiatul cu sacoșa, cel care distribuia în numele tatălui mita de la ANRP.
Alina Bica şi Elena Udrea
Videanu, prins ascunzându-și averea
Ancheta cuprinde și fapte din perioada în care Bica a condus DIICOT și ar fi încercat să-l scape de închisoare pe Ovidiu Tender, în dosarul RAFO–Carom, un caz instrumentat chiar de ea, în 2006. În decembrie anul trecut, Tender a fost însă condamnat la 11 ani și 4 luni de închisoare (în prima instanță), așa încât a început să toarne toate deal-urile făcute cu Bica: cum, de exemplu, l-a obligat procuroarea să-i angajeze consilierul la CODECS și să vândă pe un preț de nimic, apropiaţilor procuroarei, o firmă din Făgăraș.
În același dosar disjuns a fost arestat preventiv și Adriean Videanu, vicepreședinte al marelui PNL, omul pentru care fosta șefă DIICOT a ridicat ilegal sechestrul pus pe acțiunile acestuia la Titan Mar. Imediat după eliberarea celor 80 de acțiuni, politicianul le-a transformat în acțiuni la purtător și le-a pus la adăpost, pentru a nu fi confiscate în cazul unei condamnări în „Dosarul gazelor ieftine“. Videanu este acuzat în acest caz doar de complicitate la abuz în serviciu.
Gabriel Sandu, denunțuri în serie
Gabriel Sandu
Lui Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor între decembrie 2008 şi septembrie 2010, îi aparține cea mai șocantă și detaliată descriere a obligațiilor financiare pe care le aveau miniștrii față de partidul care i-a desemnat pe post. „Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanţat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct şefului meu, Emil Boc, primul ministru al României“, a declarat Sandu la DNA, inculpat în Dosarul Microsoft.
Potrivit mărturisirilor sale, misiunea lui era să aducă PDL patru milioane de euro, contribuție la alegerile prezidențiale din 2009. Bani pe care i-a vărsat din conturile personale și apoi s-a străduit să-i recupereze intrând în afacerile propuse de salvatorul Dorin Cocoș, cu achiziționarea unui număr de licențe Microsoft mult peste necesar: „Ştiind că nu dispun de această sumă, Cocoş şi Ştefan (Gheorghe – zis Pinalti, arestat și el – n. red.), persoane interesate în derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft, mi-au propus să închei contractul în condiţiile impuse de ei cu firma susţinută de Florică şi, în contrapartidă, ei să plătească la partid 2 milioane de euro şi să contribuie la campania prezidenţială cu alte 2 milioane de euro“.
Și-a riscat libertatea și, în final, a ieșit tot în pierdere, potrivit calculelor făcute de Gabriel Sandu la DNA: „Chiar şi în aceste condiţii, din totalul cheltuielilor efectuate de mine pentru campania electorală, pe care le estimez la 5 milioane de euro, am recuperat doar 2,7 milioane de euro“, se victimizează fostul ministru al Comunicațiilor.
Tăriceanu, ultimul din lista lui Sandu
Nu știm dacă Sandu a reușit să probeze acuzațiile, dar e sigur că serialul denunțurilor sale continuă. Ultimul episod îl are ca erou pe Călin Popescu Tăriceanu. Actualul președinte al Senatului ar fi încasat, tot în Dosarul Microsoft, o mită de câteva milioane de euro, primită cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare din 2008, iar o parte din ele s-ar fi dus pe campanie. În schimbul acestei șpăgi, guvernul ar fi prelungit, prin semnăturile lui Varujan Vosganian și Borbely Karoly, contractul cu Fujitsu Siemens.