Desfiinţarea sau coafarea instituţiilor băsiste

Andreea Pora | 22.01.2013

Pe aceeași temă

Subordonarea CSM are nişte mize clare. După res­pin­gerea de către Traian Bă­sescu a pro­pu­nerilor pentru funcţiile de procuror ge­neral şi procuror şef la DNA, se presează pentru o procedură opacă, la care însă ar trebui să achieseze şi CSM, renunţând la audierea publică a candidaţilor. Dacă strategia nu reuşeşte, Pivniceru, aşa cum a anunţat mai de­mult, îi va propune pe următorii clasaţi, adică pe cei respinşi la prima strigare, printre care şi Elena Hach, prietena mi­nistrului şi vicepreşedinte la AMR, im­plicată activ zilele astea în ac­ţiu­nile de revocare a indezirabililor din CSM.

Protocolul dintre colonelul Dogaru şi USL
În iulie 2012, între liderii USL şi Mircea Do¬garu a fost parafat un protocol, semnat de Victor Ponta şi Daniel Chiţoiu, prin care păr¬ţile se angajau la „desfiinţarea structurilor de poliţie politică de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip Curtea Constituţională, ANI, DNA, CNSAS“.

În primăvară, expiră mandatul şefului DIICOT, procurorul Codruţ Olaru, şi cel al preşedintelui Înaltei Curţi, judecătoarea Livia Stancu, noile propuneri urmând să fie făcute de CSM, care are deci un rol decisiv în chestiune. Livia Stancu a cri­ti­cat apăsat derapajele din vară („Au exis­tat atacuri fără precedent la adresa sis­temului judiciar, a procurorilor şi jude­cătorilor care au instrumentat dosare de înaltă corupţie. Foarte mulţi politicieni au depăşit limitele admisibile ale dis­cur­sului public“), iar sub conducerea ei a fost condamnat Adrian Năstase. Cum, în ultimii doi ani, la ÎCCJ au fost promovaţi judecători mai inflexibili, iar marile do­sare s-au judecat în ritm alert, Voicu­les­cu are reale motive de îngrijorare, fie şi numai pentru că dosarul lui a ajuns pe mâna unuia dintre cele mai dure com­plete, acelaşi care l-a băgat după gratii pe Năstase. Însuşi premierul e conştient de pericolul care îl pândeşte pe cama­ra­dul cu Antene, aşa încât nu doar că nu s-a delimitat de atacurile acestuia la adre­sa judecătorilor, dar l-a certat public pe magistratul de la Tribunalul Bucureşti care a „greşit“ retrimiţând dosarul la ÎCCJ. În acest context, înlocuirea Liviei Stancu şi a altor şefi de secţie de la Înal­ta Curte cu personaje maleabile devine o prioritate, imposibil de realizat însă fă­ră un CSM arondat USL.

O altă chestiune în care CSM poate avea un cuvânt greu de spus este modificarea statutului procurorului, intenţie care fi­gurează în programul de guvernare al Ca­binetului Ponta. Ministrul Pivniceru n-a prididit să explice la Antena 3 că pro­cu­rorul este un soi de magistrat de mâna a doua, subordonat ierarhic. Deşi oficial a negat intenţia de a-l scoate pe pro­cu­ror din rândul magistraţilor, trans­for­mân­du-l într-un funcţionar sub directa sa putere, Mona Pivniceru a cerut la în­tâl­nirea de săptămâna trecută cu Catherine Day, secretarul general al Comisiei Eu­ropene, exact acest lucru. Înţelegem de ce discuţiile au fost „tensionate“ şi Piv­niceru a plecat, iarăşi, ciufulită.

Plenul CSM are ultimul cuvânt la revocare
Dacă în cazul demisiei, Legea 317 spune clar că CSM „ia act“, în cazul revocării, plenul CSM „dispune“ în baza unei analize care ia în calcul respectarea motivelor revocării. Altfel spus, plenul ar trebui să voteze revocarea din funcţie a lui Danileţ şi Ghica, votată de instanţele de judecători.

În aceeaşi logică a arondării justiţiei se înscrie şi modificarea statutului par­la­men­tarilor, unde USL reia tentativa înce­pută în 2008 sub Teodor Meleşcanu (mi­nistru interimar al Justiţiei la vremea ace­ea) de a transforma parlamentul în­tr-un soi de tribunal paralel, obligându-i pe procurori să furnizeze „probe re­le­van­te“ din dosare. Majoritatea prin care se poate respinge solicitarea de ridicare a imunităţii la reţinere sau percheziţie a fost redusă, iar în cazul respingerii ce­re­rii, procurorul care a lucrat la dosarul res­pectiv poate fi tras la răspundere de CSM. Deşi USL pare a da înapoi în urma scandalului, iar DNA şi Parchetul au res­pins modificările, Ponta a declarat ironic: „Să înţeleg că doar parlamentarii vor fi arestaţi fără probe? E în regulă, facem cum vrea DNA“.

În malaxor a intrat, după cum se putea anticipa, şi ANI. Ofensiva sistematică a clasei politice – să nu uităm că Agenţia a fost deja de câteva ori pe buza pră­pastiei – a căpătat acum aripi, iar cei doi reprezentanţi ai liberalismului marca Crin, securistul Sorin Roşca Stănescu şi dom’ Gigi din Comisia juridică, au dat glas nemulţumirii colective: „ANI trebuie desfiinţată sau coafată“. Noul look e lesne de anticipat după luptele duse în nu­mele incompatibilităţii lui Mircea Dia­conu. Surse din USL ne-au declarat că principalele modificări care sunt luate în discuţie vizează eliminarea obligativităţii declarării contractelor cu statul şi in­ter­zicerea inspectorilor ANI să ceară docu­mente şi informaţii de la toate instituţiile şi autorităţile publice pentru verificarea averii.

Pe masa ministrului Pivniceru se află niş­te modificări cu schepsis la Legea sigu­ranţei naţionale: informaţiile obţinute prin mandate de siguranţă naţională pot fi folosite doar în cadrul dosarelor care vizează infracţiuni la adresa securităţii naţionale. Asta înseamnă că informaţii-cheie obţinute de SRI nu vor mai putea fi utilizate în instanţă nici măcar în do­sarele de corupţie, care nu este con­si­de­rată de lege ameninţare la siguranţa na­ţională.

USL ştie însă bine că toate acestea, schi­m­barea statutului procurorilor, trecerea CSM în subordinea parlamentului sau tă­ierea atribuţiilor ANI, se vor izbi de Cur­tea Constituţională. Iar acul de cojocul Curţii Constituţionale este parlamentul, care va modifica Cons­tituţia,o prioritate“, aşa cum a anunţat premierul Ponta. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22