Pe aceeași temă
În primul dosar deschis pe numele Elenei Udrea, apendice la Microsoft, deputata este acuzată de fals în declarațiile de avere și spălare de bani. Procurorii spun că parte din mita de 9 milioane de euro încasată de soțul său în 2009 a ajuns la ea, care cunoștea foarte bine proveniența sumelor, în pofida declarațiilor sale publice potrivit cărora n-a avut nicio legătură cu acest caz. Dovada o reprezintă declarația de avere din 2010, unde nu sunt menționate împrumuturile date de Cocoș firmei sale Euro Hotels International Co SRL, așa cum prevedea legea, cu toate că sunt detaliate dividendele venite de la companie.
DNA suspectează că Elena Udrea știa sursa ilegală a fondurilor utilizate pentru achizițiile de bunuri de după 2009, anul în care Cocoș ar fi repatriat în tranșe cele 9 milioane de euro. Fondurile au fost scoase din conturile elvețiene de tenismenul Dan Pescariu și introduse în țară în gențile pentru rachetele de tenis de câmp.
O a doua acuzație este că Udrea era în temă și cu strategia lui Cocoș de a folosi chitanțe antedatate de restituire a unor împrumuturi fictive acordate de Pescariu. Prieten al familiei Cocoș, el și-a recunoscut faptele și i-a ajutat pe procurori să culeagă dovezi împotriva prosperului cuplu. Dosarul conține, de altfel, stenograma unei discuții dintre Dorin Cocoş și Dinu Pescariu în care apare numele „Elena“ legat de folosirea acestor chitanțe: „Cocoș: Las-o așa, că e mai bine. Las-o așa. Că am vorbit şi cu... cu Elena, şi a zis: Foarte bine. Pescariu: Da? Cocoș: Da.“
După divorț, când procurorii au percheziționat casa lui Dorin Cocoș, au descoperit 21 de chitanțe și pixurile folosite la înscenarea poveștii cu împrumutul.
Gala Bute, dosar redeschis după atacul la SRI
După un weekend acaparat de Elena Udrea, în urma interviului dat HotNews și în care l-a acuzat pe adjunctul SRI, Florian Coldea, că vrea să dețină „controlul total asupra țării“ și că are comportament de mafiot, noua săptămână a debutat la fel de tumultuos, cu un alt dosar de corupție al acesteia – celebra Gală Bute. Cazul a fost redeschis în forță, cu 18 percheziții, prilej de o nouă victimizare pentru Udrea.
În noiembrie 2013, dosarul s-a finalizat cu scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea ei, pentru angajații ministerelor Turismului și Economiei. După o lună, soluția era infirmată.
DNA a cerut luni, 2 februarie, încuviințarea începerii urmăririi penale a doi parlamentari – deputata Elena Udrea și senatorul Ion Ariton. Acuzațiile vizează fapte din perioada când cei doi erau miniștri, iar legea impune în cazul parlamentarilor foști membri ai guvernului avizul Camerelor legislative din care fac parte cei suspectați de ilegalități.
În ceea ce-l privește pe senatorul Ariton, el a a declarat că dorește ridicarea imunității: „Ancheta își urmează cursul. N-o să cer colegilor mei să tergiverseze ancheta, dimpotrivă, vreau să se termine cât mai repede“.
Senatorul ar fi cerut unor companii de stat din subordinea Ministerului Economiei să sponsorizeze Gala Bute. Zece companii, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Transgaz, au contribuit cu un total de 1,7 milioane de lei la acest eveniment.
Foloase necuvenite
În cazul Elenei Udrea acuzațiile sunt de abuz în serviciu, tentativă de folosire de documente și declarații false și folosirea influenţei pentru obținerea de foloase necuvenite.
Udrea și-ar fi obligat subalternii să găsească o soluție pentru finanțarea Galei, menite să-i aducă „beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute“, cel mai renumit sportiv român al momentului.
Elena Udrea şi Dorin Cocoş
Legal, evenimentul nu putea fi plătit de stat și organizat de o companie privată, Europlus Computers, a lui Rudel Obreja, așa încât DNA a calculat că toată suma decontată de minister (8 din cele 10 milioane de lei contractate) reprezintă prejudiciu.
Udrea se mai face vinovată, potrivit procurorilor, și de influențarea unui funcționar bancar și a secretarului general al Ministerului Dezvoltării și Turismului, pentru ca primul să accepte un credit acordat Europlus Computers în regim de urgență și condiții avantajoase, iar al doilea să emită un document prin care ministerul se angaja să returneze creditul.
În dosar ar fi acuzat, potrivit unor surse, și Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, care ar fi primit mascat 700.000 de lei de la una dintre companiile sponsor la eveniment.