Pe aceeași temă
Departamentul Securitatii Statului    00024
Ex. 2
Directia I
Nr. 0046818 din 4 martie 1981
RAPORT
Si-au exprimat opinia ca, actuala stare de lucruri, ar fi determinata de sistemul organizatoric din cultura, care ar face ca acest sector sa fie in afara controlului de partid si a democratiei socialiste. Ei considera ca aceasta situatie nu ar putea fi depasita decat prin desfiintarea uniunilor de creatie, care sunt "adevarate focare de infectie".(...)
Au atras atentia asupra revistei "Cultului mozaic", care ar prezenta unele articole cu continut necorespunzator. CORNELIU VADIM TUDOR si MIHAI BANDAC, au justificat initiativa lor prin dorinta de a se preintampina o stare de lucruri care ar putea deveni foarte grava si de necontrolat. Au mentionat ca s-au adresat organelor de securitate pentru ca au mare incredere in aceasta institutie si stiu ca "cu armata nu te joci, este singura care poate sa faca ordine". Au mai precizat: "Multi oameni de la partid ne-au dezamagit, nu se stie pe ce carte joaca". Raportam ca majoritatea aspectelor semnalate de CORNELIU VADIM TUDOR si MIHAI BANDAC, sunt cunoscute de organele noastre.
SEFUL DIRECTIEI I
General-maior,
BORDEA ARON
00070 140 Iubite tovarase secretar,
As vrea sa va supun atentiei un caz revoltator petrecut la Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste. In ziua de 30 iunie a.c., tovarasul Vasile Nicolescu, director in CCES, mi-a comunicat ca s-a efectuat un fel de analiza a cartii "Octombrie ora opt" de Norman Manea si ca rezultatele sunt contrare celor afirmate de mine in articolele "Imparatia cartilor" si "Valoarea prin discernamant". La insistentele mele, V.N. a facut imprudenta de a-mi arata referatul final al anchetei, intocmit de o anume tovarasa Florescu, subalterna a lui, presupun. Intreg referatul este fals si mincinos, de la un capat la altul, sustinandu-se, nici mai mult nici mai putin decat ca volumul este bun, nu are nici un fel de probleme, ca autorul descrie viata unui copil in lagarele evreiesti din timpul razboiului, suferintele acestora, etc. Nu se scrie un singur rand despre problemele adevarate pe care le ridica lucrarea, despre procedeele folosite de acest ciudat autor pentru a desfigura realitatile contemporane romanesti s.a.m.d. Enervat, i-am spus tovarasului V. Nicolescu ca prin asemenea referate, emise de oameni rau-intentionati, se escamoteaza adevarul si se incearca apararea unei carti primejdioase. Si, ca sa-i dovedesc ca lucrurile nu stau asa cum sta scris in referat, am luat un exemplar al cartii lui N. Manea si am subliniat, pe loc, toate acele pasaje dubioase, vatamatoare, antipartinice. V. Nicolescu, speriat putin, m-a rugat sa nu spun nimanui ca am lecturat acest referat pe care, ca sa fiu sincer, cred ca tocmai el l-a directionat gresit de la bun inceput. Va rog sa luati masuri, prin mijlocirea minunatilor dvs. colaboratori, ca sa se faca lumina in acest caz si sa nu se ascunda adevarul fata de organele de partid. Cu multumiri si deosebita afectiune, al dvs. prieten
Corneliu Vadim Tudor
2 iulie 1982
Tovarasului NICOLAE CEAUSESCU,   00077 260
secretarul general al PCR,
presedintele Republicii Socialiste Romania
Mult iubite si stimate tovarase
Nicolae Ceausescu,
Ma vad nevoit sa va scriu din nou, desi cunosc cat de pretios este timpul Dumneavoastra. As dori respectuos sa va solicit, in calitatea pe care o aveti, aceea de instanta suprema a tarii si partidului, sa dispuneti analizarea si solutionarea unui grav litigiu scriitoricesc si politic. Este vorba despre o serie de discutii purtate in jurul volumului meu de poezie si publicistica revolutionara "Idealuri" (Editura Eminescu, 1983), intocmit special pentru glorioasa Dumneavoastra aniversare de la inceputul acestui an. Am scris cu multa dragoste aceasta carte, al carei Erou principal sunteti Dumneavoastra. Este o carte de istorie nationala, axata mai cu seama pe problemele de educatie patriotica a tinerei generatii, paginile ei fiind populate de figurile ilustre ale ctitorilor de tara: Burebista, Decebal, Traian, Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu, Tudor Vladimirescu, Avram Iancu, Nicolae Balcescu, Mihail Kogalniceanu, Al.I. Cuza, precum si de acelea ale marilor tribuni ai spiritualitatii noastre: Mihai Eminescu, Dimitrie Cantemir, Vasile Alecsandri, Simion Barnutiu, George Cosbuc, Nicolae Iorga, Vasile Parvan, B.St. Delavrancea, Octavian Goga, George Enescu, Constantin Brancusi, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, G. Calinescu s.a.
Sunt versuri si articole inchinate patriei si partidului, eroicei noastre istorii nationale, galeriei de aur a neamului, pe care o incununati in chip stralucit Dumneavoastra, cel mai de seama barbat de stat din intreaga existenta a Romaniei.
La propunerea mea, tovarasii Petru Enache si Gheorghe Pana au aprobat ca festivitatea lansarii acestui volum sa fie organizata la Clubul Uzinelor "23 August" din Capitala - in inima muncitorimii bucurestene, a circumscriptiei de care se leaga nemijlocit eminenta Dumneavoastra activitate parlamentara. Aceasta s-a petrecut, nu intamplator, chiar in dupa-amiaza zilei de 26 ianuarie, ziua Dumneavoastra de nastere, in fata unei sali arhipline.
Toti cei care am vorbit cu acest prilej (scriitorul Eugen Barbu, membru corespondent al Academiei, Marian Avram, Erou al Muncii Socialiste, vicepresedinte al Consiliului National al Oamenilor Muncii, Constantin Maciuca, redactor la Editura Eminescu, Petre Raducanu, presedintele Comitetului Sindical al Uzinelor si subsemnatul) am omagiat personalitatea Dumneavoastra, insemnatatea istorica a aniversarii celor 50 de ani de activitate revolutionara pe care ati desfasurat-o si o desfasurati in slujba idealurilor vitale ale natiunii romane, a cauzei socialismului si pacii in lume. A fost o manifestare politica si artistica incununata de un deplin succes, prin care noi, scriitorii prezenti, impreuna cu cei peste 700 de muncitori, am inteles sa sarbatorim magnifica Dumneavoastra personalitate in acele clipe festive pentru intreaga natiune, ca si pentru omenirea progresista. Iar presa, radio-ul si televiziunea au consemnat extrem de favorabil aparitia si lansarea acestui volum. Mai mult, revista "Luceafarul" a publicat alocutiunea rostita de la tribuna de tovarasul Marian Avram (in anexa).
Iata insa ca luni, 31 ianuarie, in cadrul unei sedinte de Birou a Uniunii Scriitorilor, criticul literar Mircea Iorgulescu a atacat cu o violenta rar intalnita toata aceasta manifestare.
Pe scurt, au fost proferate urmatoarele grave calomnii: ca eu sunt un impostor, ca prin lansarea acestui volum la uzina s-a comis o greseala ireparabila, ca muncitorii au fost adusi cu forta, ca e incalificabila publicarea in "Luceafarul" a cuvantului rostit de Marian Avram si ca, in concluzie, printr-o asemenea festivitate noi am murdarit aniversarea Presedintelui tarii. Toate aceste afirmatii necontrolate, care pot fi verificate lesne, intrucat exista stenograma, reprezinta un atac neloial la persoana, dar si o jignire la adresa colectivului de la "23 August" si a Comitetului Municipal Bucuresti al PCR, sub egida caruia s-a desfasurat lansarea. Aflu ca, din nefericire, atat presedintele Uniunii Scriitorilor, D.R. Popescu, cat si alti tovarasi cu functii de raspundere prezenti acolo n-au luat nici o atitudine si au pastrat o tacere reprobabila. Or, a tacea inseamna a consimti. In cadrul aceleiasi sedinte, de altfel, au fost rostite critici neprincipiale si extrem de dure impotriva ziarelor "Scinteia", organ al CC al PCR, si, respectiv, "Scinteia tineretului", organ al CC al UTC. Este oare aceasta menirea Uniunii?
Eu nu afirm ca volumul meu e infailibil, ca nu poate fi supus discutiei. Sunt pe deplin de acord cu critica, numai ca ea trebuie facuta principial, cu argumente intemeiate pe adevar si obiectivitate. Oare poate cineva, in tara aceasta, dupa aproape patru decenii de socialism, sa impiedice un tanar scriitor si ziarist, nascut in acest regim, membru de partid, sa cante istoria nationala si sa impartaseasca bucuria sa cu cei mai de frunte muncitori ai Capitalei? De ce n-au facut si cei de la Uniunea Scriitorilor o festivitate similara, intrucat exista numeroase intreprinderi in Bucuresti si in tara dornice sa se intalneasca cu scriitorii?!
Din pacate, este posibil ca un tanar scriitor, devotat trup si suflet acestui partid, asa cum ma consider eu, sa fie judecat in chip iresponsabil pentru ca va inchina Dumneavoastra o carte. Asta, in vreme ce unii dusmani din afara, cum sunt aceia de la "Europa libera", ma ataca exact in aceiasi termeni! Pe cei din afara inca as mai fi dispus sa-i inteleg: nu au tara, sunt tradatori de profesie, i-a batut soarta cum e mai rau, imi starnesc, deopotriva, repulsie si compasiune. Dar ce ma fac cu colegii mei de breasla, cu acei cativa scriitori romani care fac o politica ciudata, insidioasa, mergand pana la rezistenta deschisa fata de linia promovata de partid?! Aceasta nedorita intamplare are un substrat politic foarte limpede si vine sa intregeasca o suita intreaga de actiuni ostile ideologiei noastre, intreprinse in ultimii ani de anumiti scriitori si oameni din conducerea Uniunii Scriitorilor.
Iata de ce, mult iubite tovarase secretar general, va rog din suflet sa dispuneti ca asemenea tip vitriolant de critica si de atac la persoana sa nu mai fie posibil in cadrul unui organism care se pretinde democratic. In numeroase cuvantari, Dumneavoastra ne-ati cerut sa mergem in mijlocul muncitorilor, pentru a ne inspira de la izvoarele muncii si vietii adevarate. Practic, prin incidentul de la Uniunea Scriitorilor, se incearca o sfidare si o infirmare a insesi politicii pe care partidul, Dumneavoastra personal, o promovati in domeniul literaturii. Nutresc speranta ca viitoarea prezentare a cartii, pe care, de comun acord cu tovarasii Elena si Vasile Barbulescu, o voi face in mijlocul taranilor si muncitorilor din comuna Dumneavoastra natala, Scornicesti, nu va mai fi contestata atat de vehement. In speranta ca scrisoarea mea nu v-a inoportunat si ca se afla in deplina conformitate cu principiile eticii si echitatii socialiste, va multumesc din inima si va asigur ca orice s-ar intampla, indiferent cat de grave vor fi acuzatiile pizmasilor si apatrizilor, va voi glorifica intreaga mea viata!
Cu deosebita dragoste si respect filial,
Corneliu Vadim Tudor
3 februarie 1983
Catre,
PROCURATURA MILITARA BUCURESTI
Subsemnatul Dr. MOSES ROSEN, sef Rabin al Cultului Mozaic, Presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din R.S.R. si Deputat in M.A.N., domiciliat in Bucuresti, strada Maria Roseti nr. 17, sector 2, ma adresez Dumneavoastra si va cer sa binevoiti a dispune trimiterea in judecata a numitului CORNELIU VADIM TUDOR cu domiciliul cunoscut de subscrisul la redactia revistei "Saptamina" cu sediul in Bucuresti, str. Brezoianu 23-25, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 238 raportat la art. 160 c.p.
Motivele sunt urmatoarele:
Intorcandu-ma dintr-o vizita de peste 2 luni facuta in Israel, la data de 7 martie 1984, am gasit ca se difuzeaza in librarii un volum de "poezii" scris de numitul CORNELIU VADIM TUDOR, tiparit in editura "Albatros", intitulat "SATURNALII".
In acest volum, plin de otrava si instigari impotriva populatiei evreiesti din R.S.R., fapte, pentru care v-am sesizat in calitatea mea de conducator al acestor comunitati, impreuna si in numele lor, se afla si o poezie (pag. 26) in care in 14 versuri sunt insultat, injurat si calomniat de 11 ori cu cele mai murdare expresii.
Le insir spre a fi lamurit, insa regret ca aceasta hartie trebuie sa le suporte.
1. "Defaimator de tara" 2. "Trist cartofor" 3. "Satyr drapat cu giulgiu visiniu" (e culoarea hainei mele bisericesti) 4. Ma trimite ca in loc de cultura sa vand "nasturi si rachiu" 5. cu "ochii de fiara". 6. "Cu rinjet de raie" 7. "Hot". 8. "Gangav" 9. "Fara tara". 10. "Raufacator" eu si "toti ai mei", referire evidenta fascista la intreaga populatie evreiasca. 11. autor al "rastignirii de alta data" (referire la Isus) si aceea "recenta" (referire la Eminescu).
Insultele si injuraturile si calomniile imi sunt adresate referitor la activitatea mea obsteasca. Ele se impletesc cu indemnuri genocide, de ura de rasa si nationalitate, de sovinism si se incadreaza astfel, atat in art. 238 combinat cu art. 160 C.P., intrucat sunt deputat in M.A.N., sef de cult si Presedinte al Tuturor Comunitatilor evreiesti din tara.
Anexez la prezenta cerere copia de pe poezia incriminata.
De asemenea, alatur si copii de pe actele anexate la plangerea introdusa, tot astazi, de Federatia Comunitatilor Evreiesti din R.S.R., pentru a putea sa va faceti o imagine de profilul lui CORNELIU VADIM TUDOR.
Va rog sa binevoiti a constata ca sunt intrunite elementele infractiunii prevazute de art. 238 c.p. si sa dispuneti trimiterea in judecata a lui CORNELIU VADIM TUDOR, intrucat insultele si calomniile imi sunt adresate pentru activitatea mea obsteasca.
Cu deosebita consideratie,
Dr. Moses Rosen,
Sef Rabin al Cultului Mozaic,
Presedinte al FCE si Deputat in Marea Adunare Nationala
00138
NOTA
1. CORNELIU VADIM TUDOR a comunicat lui ARISTIDE BUHOIU faptul ca nu s-a stins complet incidentul sau cu Rabinul sef ROSEN MOSES. Nu a fost respinsa actiunea in Justitie introdusa de acesta, fiind tinuta, probabil, ca "arma de schimb". (…)
2. EUGEN BARBU l-a rugat pe CORNELIU VADIM TUDOR sa scrie un poem despre "aceasta mareata realizare a poporului roman" pe care o reprezinta Canalul Dunarea-Marea Neagra. CORNELIU VADIM TUDOR a refuzat initial, spunand ca in actuala situatie nu se afla in stare sa scrie un poem de calitate. La insistentele lui EUGEN BARBU de a-l scrie, precizand ca "serveste revolutia, oamenii fiind pieritori", a raspuns ca el serveste revolutia, dar aceasta "il calca sub senile". CORNELIU VADIM TUDOR a completat ca nu i s-a dat nici un semn de prietenie, ci numai dusmanie a intalnit in ultimul timp.
La observatia lui CORNELIU VADIM TUDOR ca daca face poemul nu i-l vor publica, EUGEN BARBU a spus ca il va publica el "sub numele unui poet din popor ori anonim".
In final, a ramas ca cel in cauza va scrie poemul. (...)
00135
NOTA
1. CORNELIU VADIM TUDOR i-a citit pictorului MIHAI BANDAC textul scrisorii adresata recent tovarasei prim-vice priministru al guvernului, cu unele mici modificari. MIHAI BANDAC a apreciat continutul scrisorii ca foarte bun si l-a sfatuit sa mai includa in text o fraza referitoare la faptul ca artistii de origine evreeasca detin cele mai importante posturi de conducere in cadrul Uniunii Artistilor Plastici, Uniunii Scriitorilor, Radioteleviziunea Romana, Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste, nerespectandu-se proportia pe care o reprezinta aceasta nationalitate pe plan national. In acest context, CORNELIU VADIM TUDOR a mentionat ca Rabinul sef ROSEN MOZES a afirmat in Revista cultului mozaic ca din cei 32.000 de evrei din Romania, 5.000 au functii de conducere.
CORNELIU VADIM TUDOR a mai precizat ca va mai include in textul acestui material si propunerea ca revista cultului mozaic sa nu mai apara in limba romana, ci numai in idis sau ebraica, asa cum revistele maghiare si germane nu apar decat in limbile respective. Totodata, si-a exprimat intentia de a da textul acestei scrisori si lui MIHAI PELIN, coleg de la Agerpres, pentru a-l multiplica, in scopul inmanarii unor cadre cu munci de raspundere, precum si persoanelor din anturajul sau.
MIHAI BANDAC a afirmat ca intentioneaza si el sa inainteze un memoriu conducerii de partid, in care sa arate ca exista multi artisti plastici de origine evreeasca ce se ascund sub nume romanesti. Urmeaza sa se sfatuiasca cu CORNELIU VADIM TUDOR in aceasta privinta (...)
STRICT SECRET 00069
Ex. Nr. 1
100/0047015 din 16 ianuarie 1982
NOTA
Publicarea in revista "Saptamina", numarul 578 din 1 ianuarie a.c., a articolului "O mostenire cu bucluc" sub semnatura lui CORNELIU VADIM TUDOR, referitor la criticul literar EUGEN LOVINESCU, a starnit o serie de reactii defavorabile, mai ales in randul adversarilor redactorului sef al acestei publicatii. Comentariile ce se fac vizeaza tonul violent si unilateral al articolului, care ar fi in flagranta contradictie cu hotararea de partid privind sarbatorirea centenarului nasterii lui EUGEN LOVINESCU. De asemenea, se apreciaza ca ideile exprimate in articolul respectiv, ar constitui emanatia, nu atat a unei judecati obiective, cat a unei confuzii pe care o face de fapt EUGEN BARBU, intre activitatea cunoscutului critic literar si cea desfasurata de presupusa sa fiica la postul de radio "Europa libera". Din dorinta de a da expresie "indignarii" unor scriitori fata de articolul mentionat, criticul literar EUGEN SIMION a redactat un memoriu semnat de 30 persoane pe care intentioneaza sa-l trimita presedintelui Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste si, eventual, sa-l publice (...)
INTERCEPTARE TELEFONICA
30.06.1986. Nota telefonica (p. 145) UM 0610/151
Eugen Barbu il informeaza pe "T" (C.V. Tudor) ca a primit un telefon de la Mutascu, care a ascultat E.L. si care a auzit cum i-a facut MONICA LOVINESCU pe amandoi albie de porci… Eugen vrea sa faca rost de acest text pentru "ca-mi-e dor de sangele ei". Vrea sa o mai tavaleasca putin.* "T" va suna pe Alexandru Ionescu sa le dea textul scris.
26.06.1982
10.17. Chemat
Ministru Ana MURESAN il informeaza ca cererea lui pentru masina a fost demult aprobata, dar nu au masini de care solicita el…
"T" e dezolat pentru ca ar merita si el o astfel de masina, nu numai fotbalistii. Ministrul afirma ca nu i-a placut pozitia lui, putea sa o caute pentru ca e mai tanar decat dansa. Sa nu si-o ia in cap ca altii, sa fie cu picioarele pe pamant pentru ca este mai bine.
"T" mentioneaza ca i-a telefonat de nenumarate ori, i-a trimis si telegrama.
Ministrul stie ca a fost o singura data acolo. Il invita la dansa intre 14-15 pentru ca mai are de discutat si alte probleme cu el.
"T" accepta invitatia.
10.40. Chemat
"T" se intereseaza in ce stadiu se afla cererea pentru televizor color si PAVEL ii raspunde ca e aprobata de cei de la intreprindere si se afla la el in portofel. "T" vrea sa intre in posesia ei pentru ca se duce la ministru Ana Muresan si sa i-o semneze pe loc ca sa nu mai fie nevoit sa astepte cateva luni.
Pavel va veni sa aduca cererea si "T" ca sa aduca sacosa cu tigari. Nu le va da pe acestea, dar in contul lor va da de la el niste spray.
PAVEL e de acord.
I, 231-232 UM 0610/151
"Ticu"** 4.06.1987
15.50. Cheama cabinetul ministrului Ilie Ceausescu
"T" il informeaza pe ministru ca in vederea apropiatei zi de nastere i-au aparut in revista "Saptamina" o fotografie insotita de un text frumos. Mai discuta cu acesta despre "balada" pe care o va citi sambata pe stadion si despre scenariul de film pe care i-l va trimite spre consultare. In final, il roaga sa vorbeasca cu generalul Gomoiu sa-l includa in delegatia de 25 care pleaca la Copenhaga. Il poate include in locul lui Cornel Dragusin cu care s-a intalnit duminica la meci si care i-a spus ca nu tine sa mearga la Copenhaga. Sustine ca are nevoie de un ziarist obiectiv ca el ca atunci cand vin in tara sa nu-i critice, sa-i desfiinteze presa. Ministrul confirma ca se va intalni maine cu gen. Gomoiu si va vedea ce e de facut. "T" il informeaza ca vor fi si ei prezenti la adunarea festiva, la ora 16. Se vor intalni acolo.
17.56. Chemat
Eugen Barbu il informeaza ca a vorbit cu Petru Enache. L-a sunat acesta ca sa-i comunice ca i-au iesit actele pentru plecare. Vestea i-a dat-o si Ursu. Tov. Enache i-a propus sa se vada luni.
Nota redactiei
* Aluzie la agresarea Monicai Lovinescu, la ordinul lui Nicolae Ceausescu, executat de trimisii generalului Pacepa.
** C.V. Tudor.
Continuare in numarul urmator