Pe aceeași temă
Turneul international intreprins de candidatul democrat la presedintia SUA, Barack Obama, in Afganistan, Orientul Mijlociu si Europa a generat vii dezbateri in presa din Europa si din Statele Unite. Pe fond, insa, dincolo de instantaneele fotografice menite sa consolideze, in fata unei audiente globale, profilul prezidentiabil al candidatului, turneul diplomatic al lui Obama ofera cateva directii de interpretare a prioritatilor sale de politica externa.
Afganistan vs. Irak
Barack Obama candideaza pe o platforma si cu o retorica a schimbarii, ceea ce implica o ruptura fundamentala cu anumite politici ale administratiei Bush sustinute astazi de contracandidatul sau republican, John McCain. Spre exemplu, Obama este adeptul retragerii secventiale (in cel mult 16 luni de la preluarea mandatului) a armatei americane din Irak. De asemenea, pentru viitor, el pledeaza pentru o prezenta americana redusa in Irak, cu scop exclusiv tactic, de protectie a cetatenilor americani. Pentru republicani, si in special pentru McCain, un sustinator al generalului David Petraeus (comandantul fortelor americane din Orientul Mijlociu) si al strategiei sale de contrainsurgenta, o astfel de viziune este de-a dreptul "eretica", el preferand o prezenta masiva, de tipul amplasamentelor militare pe care SUA le-au dezvoltat in Arabia Saudita, pe parcursul anilor ‘90. McCain doreste, de fapt, ca prezenta militara americana din Irak sa actioneze ca o capacitate strategica de intimidare si descurajare a ambitiilor regionale ale Iranului. Pentru Obama, dimpotriva, prioritatea este aceea de a redistribui resursele SUA (inclusiv armata americana) spre adevaratul front al "razboiului impotriva terorismului": Afganistanul. O presedintie Obama ar insemna cu necesitate o reinterpretare a prioritatilor strategice ale Americii: mai putin Irak si mult mai mult Afganistan.
Mesaj pentru Europa
Pe de alta parte, componenta europeana a turneului diplomatic al lui Obama (discursul de la Berlin, intalnirile cu Nicolas Sarkozy si Gordon Brown) ne arata o ampla ofensiva de PR cu o miza clara: restabilirea increderii in America, in politicile si obiectivele sale internationale. Pentru asta, Obama propune o noua imagine, complet diferita de versiunea texana a arogantei si autosuficientei unipolare: "La un anumit moment este foarte posibil sa ramanem singuri. Asta-i OK pentru mine. Doar suntem America" - spunea George W. Bush. Nu in ultimul rand, o presedintie Obama anunta o ruptura de "America neoconservatoare". Pentru multi observatori avizati, mostenirea neoconservatoare inseamna astazi o America izolata, contestata, si care in interactiunea cu restul sistemului international a acumulat un imens deficit de legitimitate si autoritate. In acest context, Obama redescopera filozofia parteneriatului, a aliantei, a consensului ca fundament al relatiei dintre America si europeni. Nu este lipsit de importanta nici locul din care Obama lanseaza reinventarea parteneriatului transatlantic: Piata Victoriei din Berlin, in fata a 200.000 de oameni. Orasul Berlin are o simbolistica aparte in imaginarul si memoria Razboiului Rece, fiind locul in care europenii si americanii au initiat rezistenta impotriva comunismului. In acelasi loc, unde s-a creat simbolic comunitatea euroatlantica (si unde John F. Kennedy a tinut faimosul discurs din iunie 1963 - "Ich bin ein Berliner"), Obama cheama Europa din nou, alaturi de America, pentru a-si asuma impreuna responsabilitatile de astazi ale guvernarii globale: Afganistan, Darfur, incalzirea globala... "Responsabilitatile cetateniei globale continua sa ne uneasca. In acest nou secol, americanii si europenii deopotriva vor trebui sa faca mai mult, nu mai putin... este singura cale de a ne proteja securitatea noastra comuna... Cetateni ai Berlinului, cetateni ai lumii, acesta este momentul nostru. Aceasta este vremea noastra", spunea Barack Obama in discursul sau de la Berlin. De altfel, acest mesaj care incearca sa-i scoata pe europeni in afara Europei, sa-i smulga din inertia si pasivitatea lor exclusiv continentala a fost reiterat in interviurile pe care Susan Rice, consilierul pe probleme de securitate nationala al lui Obama, le-a acordat presei europene (Financial Times, Stern, Spiegel): "Pentru ca America si Europa sa-si maximizeze eficienta, fiecare dintre noi trebuie sa faca mai mult".
JOHN HULSMAN
"Europa trebuie sa coboare din fotolii"
De ce a fost ales Berlinul ca loc central al turneului european? De ce nu s-a preferat Marea Britanie, care este aliatul traditional al Washingtonului?
Diferenta dintre Obama si Hillary Clinton este in primul rand una de generatie. Oamenii tineri din staff-ul lui Obama (precum Susan Rice) percep Europa intr-un mod foarte diferit fata de generatia formata in timpul Razboiului Rece, pentru care acesta reprezinta experienta pivot a vietii lor. Pentru ei, cei formati in lumea post-Razboi Rece, Europa inseamna o distributie multipolara a puterii: nu vad Marea Britanie ca fiind unicul aliat al Americii, vad Germania ca fiind o piesa esentiala pentru succesul oricarui demers diplomatic continental, vad Franta ca pe o tara dificila, dar cu care trebuie sa se interactioneze pentru a se evita un blocaj. Simbolismul discursului lui Obama consta in intelegerea faptului ca Europa inseamna mult mai mult decat Marea Britanie (un aliat altfel indispensabil), iar acest lucru a fost aratat prin optiunea de a se opri mai intai la Berlin, care este, atat din punct de vedere geografic, cat si din perspectiva relatiilor de putere, inima continentului.
Care este mesajul principal pe care Obama a intentionat sa-l transmita Europei si lumii?
Este foarte important sa intelegem ca motivatia principala a acestei campanii de imagine a fost de natura politica si destinata consumului electoral al Americii. Cum ar spune staff-ul lui Obama, ceea ce conteaza este imaginea: imaginea lui Obama aratand "prezidentiabil" cand discuta cu generalul Petraeus, fiind totodata o excelenta oportunitate pentru a demonta argumentul lui McCain conform caruia Obama nu cunoaste situatia din Irak; in plus, faptul ca se simte confortabil si natural in aceasta pozitie este un mesaj destinat acelor americani care ezita inca sa il voteze. Mai mult decat atat, imaginea zecilor de mii de germani care stau in Piata Victoriei, in mijlocul verii - atunci cand in mod normal toata lumea evadeaza din Berlin - pentru a asculta discursul unui lider strain, reaminteste oamenilor in primul rand de dezastrul de diplomatie publica al administratiei Bush. Nu am putut sa nu observ contrastul evident dintre un Obama simtindu-se confortabil in mijlocul zecilor de mii de germani si "popularitatea" europeana a lui George W. Bush. Iar acesta este exact tipul de mesaj pe care Obama vrea sa il transmita americanilor: puteti avea un presedinte capabil sa interactioneze in mod natural cu lumea, cu Europa. Pe de alta parte, o presedintie Obama va cere mai mult de la Europa. Si Obama a fost foarte clar in aceasta privinta atunci cand, in discursul de la Berlin, s-a referit la Afganistan. Daca vor sa traiasca intr-o lume multipolara (unde lucrurile functioneaza astfel si unde fiecare putere isi asuma responsabilitatea), europenii trebuie sa faca mult mai multe pentru acea lume, si nu doar sa il intampine pe presedintele SUA din confortul propriilor fotolii. Europa trebuie sa coboare din fotolii.
Care este mesajul pe care cetatenii si elitele Europei l-au transmis Americii?
Mesajul cetatenilor si al elitelor Europei a fost unul entuziast, care a semnalat ca suntem gata sa lucram cu America si, in ciuda mostenirii negative acumulate pe parcursul celor 8 ani ai administratiei Bush, suntem deschisi si foarte constienti ca trebuie sa cooperam in rezolvarea unor probleme globale. Mai mult, entuziasmul zecilor de mii de germani a aratat disponibilitatea Europei de a fi asociata unui anumit tip de leadership al Statelor Unite: unde toti participantii au un cuvant de spus in luarea deciziilor (nu doar Statele Unite) si unde interesele comune rezulta din capacitatea de a lucra impreuna acolo unde este posibil.
Are o presedintie Obama capacitatea de a impinge Europa realmente spre asumarea responsabilitatii "cetateniei globale"?
Totul depinde numai de Europa, de capacitatea sa de a-si regandi rolul in lume si care nu trebuie sa fie acela de a privi pasiv leadership-ul SUA in lume, ci, dimpotriva, de a se implica activ in guvernarea globala, de a-si asuma responsabilitatea rezolvarii unor probleme globale. Rolul Europei nu trebuie sa ramana unul periferic, limitat la a comenta de pe margine succesul sau esecul Americii. Mesajul lui Obama reprezinta una dintre ultimele sanse pentru "noi" (America si Europa) de a redescoperi fundamentele care ne leaga, care ne unesc. De acum inainte, mingea se afla in terenul Europei, iar ea trebuie sa aleaga intre perspectiva unui declin pasiv sau a unui actor profund implicat in solutionarea unor probleme globale. Obama, la Berlin, a lansat Europei aceasta provocare. Vom vedea daca europenii sunt seriosi atunci cand vorbesc despre asumarea guvernarii globale. Altminteri, ne aflam intr-o lume in care Europa si Statele Unite au fost "aruncate impreuna" de fortele geopoliticii si, fie ca ne place sau nu, depindem unii de ceilalti. Suntem de fapt in situatia baietilor de la Rolling Stones care, pusi in fata faptului de a merge pe drumuri separate, ar fi ajuns la urmatoarea concluzie: "Asculta, draga! Treaba asta ne depaseste pe amandoi. Nu poti face nimic fara mine si nu pot face nimic fara tine" (Mick Jagger).
Pagina realizata de Octavian Manea