Pe aceeași temă
// DAN PĂSAT - deputat PDL
Deputat liberal, trecut la PDL, a fost trimis în judecată în aprilie 2011 pentru 3 infracţiuni de şantaj, asimilate infracţiunilor de corupţie. În perioada 2009 – 2010, Dan Păsat, în calitate de deputat în Parlamentul României şi de secretar general al PDL în cadrul organizaţiei judeţene Giurgiu, „prin acţiuni de şantaj ori prin folosirea autorităţii şi influenţei ca om politic decurgând din funcţia de conducere din partid, a acţionat pentru a obţine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achiziţii publice încheiate cu primării de pe raza judeţului Giurgiu şi derulate prin firma sa – SC Prod Invest SRL, pe care o controla şi o conducea în fapt“, arată procurorii DNA în rechizitoriu. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 21 iunie.
// MONICA IACOB RIDZI - deputat PDL
Fost ministru al Tineretului şi Sportului, a fost trimisă în judecată în mai 2011 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, uz de fals privind fapte de corupţie şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii. Potrivit procurorilor, „în cauză există indicii că în cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, în calitate de ministru la Ministerul Tineretului şi Sportului, împreună cu alţi funcţionari ai acestui minister, ajutaţi şi de administratorii a două firme private, au prejudiciat bugetul ministerului prin încheierea a trei contracte de servicii fără ca, în prealabil, să fie organizată şi derulată vreo procedură de atribuire potrivit OUG nr. 34/2006“. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 7 septembrie 2011.
// NICOLAE DOBRA - senator PDL
Trimis în judecată în martie 2009 pentru infracţiuni asimilate corupţiei. În martie 2011 a fost achitat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă procurorii au atacat sentinţa cu recurs. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată, în martie 2009, 18 persoane, după ce au stabilit că, prin vânzarea unui teren la un preţ considerat subevaluat, s-ar fi adus un prejudiciu de circa 3,38 milioane de euro. Dobra era pe atunci consilier local în Sebeş, fiind trimis în judecată alături de primarul şi viceprimarul localităţii. Celelalte 15 persoane sunt consilieri locali din perioada 2004-2008 şi un expert judiciar.
Dosarul a ajuns să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie deoarece Nicolae Dobra a fost ales, între timp, senator.
// SORIN ANDI PANDELE - deputat PDL
Deputat, trimis în judecată în iunie 2010 pentru luare de mită, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Pandele, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Argeş, în perioada 2005-2008, este acuzat că a primit 190.000 de lei mită pentru a dispune ilegal emiterea unui titlu de proprietate pentru un teren intravilan de 1,19 ha. În ianuarie 2006, Pandele „a dispus în mod nelegal emiterea unui titlu de proprietate inculpatei Păun Elena-Cornelia pentru un teren intravilan în suprafaţă de 1,1953 ha, semnând acest titlu, deşi avea cunoştinţă despre faptul că inculpata Păun Elena-Cornelia nu formulase cerere în nume propriu şi nu-i fusese validat dreptul de reconstituire a suprafeţei de teren respective“, susţin procurorii.
// ADRIAN NĂSTASE - deputat PSD
Trimis în judecată în 3 dosare: în mai 2010 – dosarul „Zambaccian“, ianuarie 2009 – dosarul „Trofeul Calităţii“ şi în mai 2007 – dosarul „Mătuşa Tamara“. Acuzaţiile la adresa actualului deputat sunt acelea de luare de mită în formă continuată şi şantaj, folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, şi, respectiv, dare de mită. În cazul primului dosar s-au scurs 20 de termene de judecată, dosarul fiind retrimis DNA în urma unei decizii a Curţii Constituţionale. În „Trofeul Calităţii“ judecătorii au început procesul pe fond, fiind audiaţi mai mulţi martori în cele 21 de termene scurse până în acest moment. „Mătuşa Tamara“ a fost retrimis procurorilor, după 8 termene fiind audiaţi o serie de martori.
// ION DUMITRU - deputat PSD
Trimis în judecată în iulie 2007 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice pentru un prejudiciu de 200.000 de euro. Aşa-numitul caz „Romsilva 2“ a fost suspendat prin ridicarea unor excepţii de neconstituţionalitate. La data de 31 ianuarie, Curtea Constituţională a respins excepţiile invocate. Procesul a parcurs până acum 33 de termene de judecată. La data respectivă, o firmă apropiată lui Ion Dumitru a achiziţionat un tanc din Ucraina cu 6.000 de dolari, vândut Romsilva pentru 8,7 miliarde lei vechi, şi 20 de arme tranchilizante la un preţ de 5 ori mai mare decât pe piaţa liberă.
În dosarul „Romsilva 1“, Ion Dumitru a fost achitat.
// CĂTĂLIN VOICU - senator PSD
Trimis în judecată în mai 2010 pentru trafic de influenţă în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată. Cătălin Voicu ar fi pretins, conform procurorilor, de la Costel Căşuneanu sume de bani, totalizând 260.000 de euro, din care a primit suma de 200.000 de euro, „promiţând că, în schimb, va interveni pe lângă magistraţii Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, învestiţi cu soluţionarea unui dosar, având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO International SRL Bacău şi CNADNR şi-i va determina pe aceştia să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale la care Costel Căşuneanu era asociat“. Senatorul Voicu este judecat în stare de arest, toate cererile de eliberare fiindu-i respinse.
// MIRON MITREA - senator PSD
A fost trimis în judecată în martie 2009 pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în legătură directă cu infracţiunea de corupţie şi uz de fals. Pe când era ministru al Transporturilor, Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu mită 300.000 de euro sub forma unor lucrări de construcţie executate la casa mamei sale din Voluntari. Irina Jianu îi era subordonată direct, şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Ulterior, Jianu a dat dispoziţie ca toate înregistrările contabile să fie distruse şi calculatoarele pe care erau stocate acestea să fie vândute.
După 14 termene, dosarul se judecă sub aspectul retrimiterii lui către procurori, pe motiv că nu s-a cerut aviz parlamentului pentru începerea urmăririi penale, regulă impusă de lege în cazul foştilor miniştri.
// MUGUREL SURUPĂCEANU - deputat PSD
Trimis în judecată în mai 2009 pentru spălare de bani şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Conform procurorilor, în cursul anului 2007, actualul deputat Surupăceanu, deţinând controlul asupra unei societăţi, a realizat o înţelegere cu Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, pentru vânzarea, prin această societate, a unui utilaj terasier multifuncţional (un tractor forestier vechi şi defect) către SC Complexul Energetic Turceni SA. Suma de 836.570 de lei pe care complexul energetic a plătit-o la final pentru cumpărarea acestui utilaj a fost de 4 ori mai mare decât preţul de import, inclusiv taxele şi comisioanele.
De la trimiterea în judecată au trecut 17 termene, următorul fiind stabilit pentru 3 iunie 2011.
// TUDOR CHIUARIU - deputat PNL
Deputat liberal şi fost ministru al Justiţiei, trimis în judecată în decembrie 2010 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Conform procurorilor, demnitarul în funcţie ar fi „pus umărul“ la trecerea unui imobil din patrimonial Poştei Române în cel al unei firme private. Prejudiciul creat statului se ridică la 8 milioane de euro. Fostul ministru ar fi avizat un proiect de hotărâre iniţiat de colegul Szolt Nagy, pe atunci ministru al Comunicaţiilor, prin care un imobil situat pe Calea Victoriei trecea în proprietatea Poştei Române, chiar dacă pe rol exista un proces pentru clarificarea proprietarului. Tudor Chiuariu „a avizat acest proiect de hotărâre de guvern cu ignorarea opiniei specialiştilor din subordine, care susţinuseră că acest demers este ilegal“, arată procurorii.
// VIRGIL POP - deputat PNL:
Trimis în judecată în decembrie 2008 pentru trafic de influenţă şi spălare de bani în formă continuată. Procesul fostului consilier judeţean în cadrul CJ Cluj se judecă la Tribunalul Cluj. Două luni mai târziu, a fost declinat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce a fost ales deputat. „În perioada decembrie 2007 - aprilie 2008, inculpatul Pop Virgil, având calitatea de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, a pretins în mod repetat de la un denunţător, administrator al unei societăţi comerciale din Oradea, suma totală de 80.000 de euro.“ Banii reprezentau o „recompensă“ pentru o serie de contracte cu Electrica Cluj. La data de 2 aprilie 2010, dosarul a fost suspendat, fiind trimis la Curtea Constituţională, excepţia fiind respinsă la data de 26 octombrie 2010.
// DAN VOICULESCU - senator PC
Senator, trimis în judecată în decembrie 2008 pentru folosirea de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate, în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, şi spălare de bani, ambele în formă continuată. Judecat pentru un prejudiciu adus Institutului de Cercetare Alimentară (ICA) în valoare de 7,8 milioane de euro. După 3 termene la Tribunalul Bucureşti, dosarul a fost declinat la data de 3 martie 2009 la ÎCCJ, după ce Voiculescu a devenit senator. La Înalta Curte de Casaţie, procesul a fost amânat de 16 ori, fără a se începe judecata pe fond. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 23 mai 2011, când se aşteaptă audierea celor 12 inculpaţi trimişi în judecată.
// ŞERBAN MIHĂILESCU - senator UNPR
Fost senator PSD la data comiterii faptei, actual membru UNPR, trimis în judecată în mai 2006 pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. După o decizie a Curţii Constituţionale, dosarul a fost retrimis la DNA, deoarece era nevoie de avizul parlamentului în vederea începerii urmăririi penale faţă de un fost ministru. Mihăilescu a fost retrimis în judecată în aprilie 2010. De atunci au trecut 9 termene, de fiecare dată procesul fiind amânat. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 25 mai 2011. Ancheta a început în urma denunţului fostului consilier personal al lui Şerban Mihăilescu, Fănel Păvălache.
Potrivit acestuia, la 22 octombrie 2001, Petru Şerban Mihăilescu i-a cerut 11 arme de vânătoare, în schimbul menţinerii sale în funcţie.
// DAN ILIE MOREGA - deputat independent
Fost deputat PNL până în iunie 2010, a fost trimis în judecată în decembrie 2007, pentru folosirea influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul. În perioada septembrie 2005 – martie 2007, Morega, în calitate de preşedinte al PNL, filiala Gorj, şi-a folosit influenţa pentru colectarea de bani pentru partid de la persoane care conduceau instituţii publice. Sumele pretinse totalizează aproximativ 100.000 de lei.
După 8 termene judecate la Sibiu, cazul a ajuns la ÎCCJ, deoarece Morega a fost ales deputat. ÎCCJ l-a achitat în 5 mai, dar procurorii au făcut recurs.
// COSMIN MIHAI POPESCU - deputat independent:
Deputat PDL până în martie 2011. A fost trimis în judecată în decembrie 2006 şi condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare, în aprilie 2011, pentru fals intelectual şi favorizarea infractorului în legătură cu infracţiuni de corupţie. Potrivit instanţei, Cosmin Popescu a solicitat ministrului Economiei, în 2006, să emită un ordin pentru efectuarea unui control al activităţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), având ca temă încheierea convenţiilor de schimb şi reconstrucţia imobilului pentru familia Manţog. Scopul acestui control era de a-l favoriza pe Ionel Manţog şi de a împiedica cercetările în dosarul „strămutaţi de lux“, în care acesta din urmă era anchetat de procurorii DNA.