Pe aceeași temă
Zona centrală este alcătuită din câteva clădiri emblematice: Hotelul Muntenia, Magazinul Trivale, Magazinul Fortuna, Casa de Cultură, Consiliul Judeţean. Întreaga zonă a fost gândită ca un ansamblu, în care volumele clădirilor şi poziţionarea acestora a fost bine studiată. Spaţiile dintre clădiri sunt generoase şi permit punerea în evidenţă a acestora. De asemenea, se observă o anumită corelare cu clădirile anterior construite. Toate aceste detalii, bine cunoscute de specialişti, făceau ca o plimbare prin centrul oraşului să fie plăcută şi odihnitoare.
Zilele trecute, am văzut că în jurul Magazinului Trivale s-au ridicat nişte structuri din fier care prevestesc apariţia unor stâlpi de beton în jurul acestuia. Am căutat pe Net şi am aflat că magazinul se află în curs de modernizare. Mai precis, este vorba de o extindere şi de o modificare a faţadei.
Această acţiune reprezintă un atentat la frumuseţea oraşului. Următoarele trei aspecte trebuie luate în considerare.
1. Faţada actuală a magazinului este inspirată după Coloana Infinitului a lui Brâncuşi şi consider că această clădire este reprezentativă pentru oraş şi pentru arhitectura anilor ‘70. Imaginea o regăsim pe toate cărţile poştale din ultimii 35 de ani. Este de neînţeles cum de s-a aprobat înlocuirea faţadei actuale cu doi pereţi „reci“ din sticlă.
2. Modificarea volumului clădirii va afecta vizual şi vecinătăţile. Acum există o anumită aliniere a clădirilor, care conferă o privelişte agreabilă. Undeva în Oltenia există o vorbă, „la linie“, care indică partea ogrăzii dinspre strada principală. În perioada interbelică, la îndemnul unor specialişti în sistematizare, mai marii satelor au vegheat ca noile case construite să fie aliniate şi aşezate la o anumită distanţă faţă de axul drumului. Chiar dacă nu au cine ştie ce frumuseţe de case, acele sate au o logică şi pe alocuri sunt chiar pitoreşti. Spre deosebire de satele din jurul Bucureştiului, unde în ultimii ani s-a construit haotic, fără sistematizare, fără niciun stil şi unde observăm că agresivitatea arhitecturală se transferă locuitorilor. Se pare că experienţa nefericită din localităţile din jurul Bucureştiului este transferată acum în centrul Piteştiului. Nu înţeleg cum de s-a acceptat ieşirea din aliniament a clădirii renovate.
3. Extinderea agresivă a clădirii reduce spaţiul pietonal şi creează un precedent periculos. Dacă mergem pe acelaşi principiu, în curând şi proprietarii Magazinului Fortuna vor dori o extindere de jurîmprejur, poate şi Teatrul de Păpuşi şi chiar Agenţia CFR vor obţine aprobare de extindere.
După ce au aprobat distrugerea Casei de Cultură, prin alipirea în partea din spate a unei clădiri hidoase, care arată mai degrabă ca un chioşc cu două etaje din tablă şi sticlă, conducerea municipiului păstoreşte acum şi distrugerea zonei zero a oraşului.