Pe aceeași temă
Proiectul „Caesar“
La începutul anului 1953, directorul CIA, Allen Welsh Dulles, îşi dădea acordul pentru demararea unui proiect în cadrul căruia un grup de experţi urma să realizeze studii privind aspecte de maximă importanţă ale „Războiului Rece“. Analiştii nu proveneau exclusiv din mediul comunităţii de informaţii, detaliu căutat în mod special pentru a conferi o arie mai largă de expertiză asupra problematicii urmărite.
Sursele folosite erau rapoartele şi informaţiile confidenţiale culese de CIA, prin metode specifice, dar şi cele provenind de la Agenţia Naţională de Securitate, Departamentul de Stat sau din „surse deschise“ (agenţii de presă, ziare etc.). Obiectivul declarat al proiectului era să pună la dispoziţia factorilor de decizie informaţii care să le permită o înţelegere, cât mai aproape de realitate, a complicatelor şi ascunselor mecanisme ale puterii sovietice, dar în mod esenţial era axat pe analiza acţiunilor personajelor de top ale Kremlinului.
Mareşalul Gheorghi Konstantinovici Jukov |
Aceste documente au fost puse la dispoziţia cercetătorilor în cadrul secţiunii „Bibliotecă“ a site-ului oficial al CIA, sub titulatura Freedom of Information Act Electronic Reading Room (prescurtat, FOIA). Începând din anul 1980, William Casey, directorul CIA, a autorizat declasificarea și transferul către Arhivele Naționale a nouă milioane de pagini de documente aparținând OSS. Directorii CIA ulteriori au accelerat ritmul declasificării, recunoscând importanța istorică a documentelor deţinute de Agenţie.
Deşi este publică şi uşor accesibilă, această sursă de informaţii, o adevărată mină de aur pentru cercetătorii preocupaţi de istoria Războiului Rece, este puţin cunoscută în România, chiar şi în mediul specialiştilor. Tocmai de aceea mi-am propus, în cadrul acestei serii, un demers de popularizare, sub forma unor rezumate adaptate şi, acolo unde există posibilitatea, completate cu informaţii din alte surse. Trebuie precizat de la început faptul că nu toate au reprezentat punctul oficial de vedere al CIA la momentul redactării (cum suntem, de altfel, avertizaţi în preambulul lor), dar este absolut cert că informaţiile conţinute şi ipotezele exprimate au fost luate în considerare în cadrul analizelor realizate pentru uzul factorilor de decizie.
Speranţa mea este că ele se vor dovedi suficient de interesante pentru specialişti sau pasionaţii de subiect pentru a fi luate în considerare şi că vor deschide calea spre o mai bună cunoaştere a unor evenimente istorice controversate.
„Bonapartistul“
De patru ori „Erou al Uniunii Sovietice“, universal recunoscut ca fiind cel mai important comandant militar al celui de al doilea război mondial, salvatorul Leningradului şi al Moscovei, strategul de la Stalingrad şi Kursk, autorul catastrofalei înfrângeri a armatei germane din vara lui 1944 (operaţiunea „Bagration“), cea care a deschis calea Armatei Roşii spre ocuparea Europei de Est, mareşalul Jukov a fost, mai presus de toate, cuceritorul Berlinului. Stalin însuşi a trebuit să asiste la triumful războinicului călare pe un armăsar alb la Parada Victoriei din Piaţa Roşie.
A fost cel mai frumos şi, în acelaşi timp, cel mai periculos moment pe care l-a trăit Jukov. Kirov plătise cu viaţa faptul că propria popularitate o eclipsa pe cea a lui Stalin. Totuşi, din calcul pragmatic, Iosif Vissarionovici nu şi-a permis o acţiune decisivă împotriva starului Armatei Roşii, omul care apărea pe coperta Life Magazine în iulie 1944. Abia în aprilie 1946 l-a rechemat de la Berlin, i-a luat comanda trupelor terestre, l-a exilat la Odesa, apoi şi mai departe, în Urali.
Utilul Beria a acceptat entuziast sarcina de a-l „lichida politic“ şi i-a orchestrat o campanie de defăimare fără milă. Jukov a fost acuzat de „ostilitate la adresa membrilor Comitetului Central“, „lipsă de viziune politică“ şi „bonapartism“ (o formulare aparent ciudată, dar extrem de periculoasă prin înţelesuri). Casa sa din Moscova a fost percheziţionată şi (stupoare!) s-au găsit „suveniruri“ din Germania (bijuterii, tablouri, arme de colecţie). Şeful poliţiei politice „şi-a adus aminte“ că în anul 1946 oamenii săi sechestraseră, dintr-o eroare birocratică, şapte vagoane pline ochi cu „rechiziţii de război“ destinate lui Jukov. O greşeală pentru care fuseseră admonestaţi atunci, dar care se dovedea foarte utilă în contextul din 1946-1948. „Afacerea Trofeul“, cum a fost ea cunoscută în epocă, a lăsat o pată greu de şters pe blazonul mareşalului, pe care nici scrisoarea plină de compasiune şi susţinere pe care i-a adresat-o Eisenhower nu a estompat-o. Şi nici autocritica.
Imposibil de obţinut, însă, s-au dovedit probele privind „lipsa de consideraţie“ pentru pierderile de vieţi omeneşti (acuzaţie de altfel reală, dar ipocrită, din moment ce oglindea concepţia larg acceptată şi împărtăşită de toţi comandanţii sovietici şi care a fost, până la urmă, cheia victoriei asupra armatei germane) şi cele privind „exagerarea intenţionată“ a forţei Wehrmacht-ului. Deşi Beria s-a străduit să-şi îndeplinească mandatul, inclusiv prin arestarea şi torturarea unor generali din anturajul lui Jukov din timpul războiului, toţi liderii militari de top ai Armatei Roşii au făcut front comun şi au refuzat vehement să gireze acuzaţiile. Asta nu l-a scutit pe mareşal de un atac de cord, care putea să îi pună capăt vieţii.
Montgomery, Eisenhower şi Jukov (Frankfurt, 1945)
Totul a părut dat uitării atunci când, în februarie 1953, a fost rechemat la Moscova, după ce trecuse printr-o perioadă de reabilitare. Se specula că revenirea sa avea legătură cu războiul indecis din Coreea, dar nu se poate spune cu certitudine ce planuri avea Stalin în legătură cu Jukov, pentru că, la 5 martie 1953 (data oficială), fără să îi dea vreo însărcinare concretă, a murit.
Cuplul Hruşciov-Jukov
Greu de anticipat, ascensiunea „generalului favorit al lui Stalin“ către înălţimile ameţitoare ale puterii sovietice abia începea. În spatele său erau cele patru milioane de soldaţi ai Armatei Roşii şi toţi mareşalii ultradecoraţi ai „Războiului Patriotic“, o forţă de care orice pretendent la funcţia de secretar general al PCUS trebuia să ţină cont. Astăzi ştim că Jukov l-a ales pe Hruşciov, şi viceversa, şi că a avut un rol determinant în înlăturarea periculosului Beria. O răzbunare pe care au trăit-o cu imensă satisfacţie („Canalie! Ai dat de dracu’!“), atât el, cât şi întregul corp de ofiţeri superiori ai Armatei Roşii, care făcuseră, din cauza intrigilor acestuia, întreg războiul cu pistolul la tâmplă. Înlăturarea ultimilor „susţinători“ ai lui Stalin, „grupul antipartinic“ al lui Malenkov, Mikoian şi Kaganovici, l-a propulsat direct în funcţia de membru plin în Biroul Politic (Prezidiu) al CC al PCUS. Primul militar de carieră din istoria Uniunii Sovietice care atingea aceste culmi ale puterii. Nimeni şi nimic nu părea să stea în calea cuplului Hruşciov-Jukov.
Totuși, exista o umbră din trecut. Stalin intuise că, după ce supuseseră jumătate din Europa şi înfricoşaseră lumea întreagă, dar mai ales după ce veniseră în contact cu civilizaţia vestică (chiar şi în varianta ei abominabilă, reprezentată de Germania nazistă) şi fuseseră eliberaţi din chingile controlului politic al comisarilor, şefii Armatei Roşii şi soldaţii ei ar putea să nu se mai mulţumească să-şi reia rolul de câini credincioşi şi supuşi. Sigur că nu se punea problema unui Bonaparte rus, dar Stalin ştia foarte bine că cea mai periculoasă situaţie în care se putea afla era cea în care ar fi trebuit „să rezolve“ problema celor câteva milioane de soldaţi sovietici care văzuseră cu ochii lor că „bestiile naziste“ trăiau în case moderne, iar ei, „învingătorii“, veneau din bordeie săpate în pământ. Aceşti soldaţi, care s-au întors la vatră şi au povestit celor din comunităţile lor izolate minunăţiile văzute dincolo de graniţele sovietice (ceasurile, pantofii, lenjeria de pat, apa curentă etc.), erau mai periculoşi decât toată „propaganda imperialistă“ la un loc. Erau, totuşi, prea mulţi pentru a fi trimişi toţi în izolarea Gulagului, aşa cum se procedase cu cea mai mare parte a prizonierilor de război întorşi din Germania. În plus, Armata Roşie îşi crease „un spirit de corp“ extrem de puternic, exacerbat de beţia victoriei asupra unui inamic, pe care, indiferent cât se străduise propaganda să-l discrediteze, încă era considerat superior.
Pentru cel care îi trimisese la moarte pe aproape toţi comandanţii militari superiori, în anii 30’, doar pentru că primise informaţii false despre un pretins complot al acestora, era prea mult. În viziunea lui Stalin, Armata Roşie risca să devină mult prea puternică. De unde nevoia de a-i aplica „o corecţie în efigie“, prin pedepsirea lipsită în aparenţă de logică a celui mai mare erou al ei: mareşalul Jukov.
Izbucnirea Războiului Rece l-a scutit de rezolvarea aplicată a acestei probleme cu un uriaş potenţial exploziv, dar efectele ei secundare vor traversa timpul şi îi vor bântui şi pe urmaşii săi de la Kremlin, care au păstrat mereu în minte teama că această uriașă mașinărie s-ar putea întoarce împotriva creatorilor ei. Ironia sorţii este că puterea sovietică a fost, în cele din urmă, confiscată, exact cum se temea Stalin, dar nu de Armata Roşie, ci de către celălalt câine de pază al sistemului: mult mai versatilul politic KGB.
Mareşalul Jukov călare pe un armăsar alb la Parada Victoriei din Piaţa Roşie (Moscova, 1945)
Este evident că „ameninţarea bonapartistă“ a lui Jukov din 1946-1948 nu a fost reală şi a fost inventată ca un avertisment direct pentru întreaga Armată Roşie şi toţi comandanţii ei, care ar fi putut visa să găsească şi altceva în raniţa lor, în afara bastonului de mareşal. Dovada concretă a acestei tactici, marcă înregistrată Stalin, este că, la fel de inexplicabil cum l-a marginalizat, la fel de inexplicabil l-a şi reabilitat pe Jukov, care nu a înţeles mare lucru din ceea ce i se întâmpla şi a acceptat situaţia, relativ senin, ca pe o consecinţă a vieţii militare.
Viitorul a demonstrat că bătrânul călău „citise“ corect potenţiala ameninţare. Însă nu setea de putere, aşa cum credea Stalin, ci povara propriei celebrităţi şi obligaţia de a acţiona în conformitate cu aceasta a fost combustibilul care a alimentat mărirea şi căderea lui Gheorghi Konstantinovici Jukov.
Concedierea şefului Armatei Roşii
Pe 26 octombrie 1957, mareşalul Jukov s-a întors la Moscova, la bordul unui avion TU-104, direct din Albania, unde se afla într-o vizită oficială. La aeroport a fost întâmpinat de vechiul său camarad și adversar, mareşalul Konev, care i-a transmis să se prezinte imediat la Kremlin, accentuând urgenţa solicitării prin refuzul de a i se permite să treacă mai întâi pe acasă. Urma să participe la o „şedinţă fulger“ a Biroului Politic al CC al PCUS.
Şedinţa respectivă a fost furtunoasă şi mai lungă decât estimaseră organizatorii, asta pentru că liderii sovietici, care trebuiau să ajungă la ora 18.00 la o recepţie a Ambasadei Iranului, au întârziat două ore.
Cât despre Jukov, a ieşit din şedinţă „foarte amărât“, după cum îşi aminteşte S.P. Markov, unul dintre membrii grupului care îi asigura securitatea, şi i-a spus acestuia că în curând se va anunţa la radio demiterea sa din funcţia de ministru al Apărării. Markov, care îl cunoştea pe mareşal din timpul războiului şi îl însoţise şi în perioada de dizgraţie, nu-l văzuse niciodată atât de deprimat. În textul său inclus în lucrarea Mareşalul Jukov, între legendă şi adevăr, se va întreba retoric: „Ce s-a întâmplat în aceste ultime patru luni? Căci, doar la plenara CC al PCUS din iunie 1957 Gheorghi Konstantinovici fusese avansat, fiind ales membru în Prezidiul CC al partidului nostru. Greşiseră oare atunci? Nu, nu greşiseră. A săvârşit oare ceva în ultimele patru luni? Dar în întreagă această perioadă a fost la vedere. Probabil că cineva s-a speriat de ceva. (...) De ce şi pentru ce au avut o asemenea răfuială cu eroul naţional?“ (Mareşalul Jukov între legendă şi adevăr, Editura Militară, Bucureşti, 1991, p. 44).
Nu numai Markov a fost complet surprins de această întorsătură cu aspect de tragedie antică. Pentru majoritatea observatorilor părea evident că decizia de îndepărtare a lui Jukov fusese luată în timp ce el se afla în vizită oficială în Iugoslavia şi Albania, un mod de a acţiona care alimenta speculaţiile privind o „lovitură pe la spate“ a adversarilor mareşalului. Dar cum reuşiseră aceştia, oricine ar fi fost ei, să-l convingă pe Hruşciov, aliatul şi prietenul lui Jukov, să-l demită în felul acesta? Pe 7 octombrie 1957, în cadrul unui interviu cu James Reston, de la New York Times, fără să fie întrebat şi fără să reprezinte un subiect convenit dinainte, liderul sovietic se lansase într-un atac virulent împotriva refuzului americanilor de a-i permite lui Jukov o vizită în SUA. Părea sincer enervat. Fusese doar un bluf?
Dincolo de ocean, ştirea a fost primită cu rezerve şi analiştii americani au recomandat să se aştepte dezvoltările ulterioare, nefiindu-le clar dacă îndepărtarea din funcţia de ministru al Apărării a lui Jukov este semnul unei dizgraţii sau, din contră, dacă nu va fi propus pentru o altă funcţie mai importantă. În plus, cum să-l concediezi pe şeful Armatei Roşii, chiar în ajunul aniversării a 40 de ani de la Revoluţia Bolşevică şi în plină criză turco-siriană?
Acuzaţia de „aventurism“
Abia pe 2 noiembrie 1957 a căzut cu adevărat bomba: o rezoluţie publică a CC al PCUS anunţa că Jukov a fost îndepărtat din Biroul Politic şi din Comitetul Central. Pe 3 noiembrie au fost prezentate şi capetele de acuzare: 1) eliminarea controlului partidului şi opoziţia faţă de munca politică în forţele armate; 2) crearea unui „cult al personalităţii“ în Armata Roşie, renunţarea la „modestia de partid“; 3) lipsă de orientare politică şi „aventurism“ în înţelegerea politicii externe a URSS.
Devenise clar că era vorba despre o „execuţie“ şi că soarta lui Jukov era pecetluită. Dintre cele trei capete de acuzare, cel mai plauzibil ca motiv al dizgraţiei părea a fi ultimul, singurul care putea fi legat de evenimentele curente (criza în desfășurare din Siria). Americanii au încercat să înţeleagă la ce anume se refereau liderii sovieticii când vorbeau despre „aventurismul“ lui Jukov și ce anume îi reproșau.
Un posibil indiciu a fost găsit într-o afirmaţie a fostului comandant al Armatei Roşii din iulie 1957, la o recepţie a corpului diplomatic la Moscova. Întrebat în legătură cu puterea arsenalului nuclear pe care îl are la dispoziţie, acesta ar fi spus că Uniunea Sovietică ar putea să permită inspectarea acestuia, cu condiţia să existe o reciprocitate din partea Occidentului. Afirmaţia a fost notată cu grijă, având în vedere că, până în acel moment, liderii sovieticii nu concepeau nici măcar o discuţie legată de această temă. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Cu o candoare surprinzătoare pentru interlocutori, Jukov le-a dezvăluit că numărul real al soldaţilor Armatei Roşii este în realitate mult mai mic decât cifra de 4 milioane, cum se vehicula, şi că el ar fi dispus să dea publicităţii numărul real al acestora, dar „nu-l lasă Hruşciov şi Bulganin“. Asta în contextul în care, la 28 mai 1957, într-un interviu acordat Televiziunii Columbiene, întrebat exact despre această chestiune, Hruşciov afirmase că „nu l-a întrebat pe ministrul Apărării“, dar că „este gata oricând să furnizeze cifrele exacte“.
Că ciudata disponibilitate de a se pronunţa pe probleme de maximă delicateţe pentru politica externă sovietică, în absenţa unui mandat sau a unei consultări prealabile, chiar şi într-un cadru oarecum informal, a fost un factor care a cântărit greu „la dosarul“ lui Jukov a fost confirmat de premierul Bulganin. Întrebat, de aceeaşi persoană care asistase la discuţia cu Jukov în iulie 1957, la ce se referea acuzaţia de „aventurism“, acesta s-a lansat într-o lungă prelegere despre problema dezarmării nucleare şi a afirmat că „există persoane în Uniunea Sovietică, care susţin controlul şi inspecţia, dar aceste persoane sunt vinovate de aventurism“. Destul de clar care fusese sursa acuzaţiei.
Trebuie spus că declaraţia imprudentă a lui Jukov în legătură cu inspectarea arsenalului nuclear al URSS şi cuplarea ei cu ideea că Armata Roşie are mai puţini soldaţi decât se credea a atins, fără intenţie, un secret sensibil și un punct nevralgic al propagandei sovietice. Anume, că arsenalul nuclear nu era nici el atât de mare pe cât se străduiau ei să arate. O astfel de dezvăluire avea potenţialul unei bombe atomice, dacă ne gândim doar la faptul că publicul american, şi nu numai el, era convins că politica de înarmare nucleară, în care se investeau miliarde de dolari din banii contribuabililor, era o necesitate dictată de egalarea şi depăşirea „uriaşului arsenal sovietic“.
Chiar în seara zilei de 26 octombrie 1957, la recepţia Ambasadei Iranului la Moscova, Hruşciov a găsit de cuviinţă să-i relateze unui corespondent de presă occidental fabula „umilului evreu Pinya“ care, în faţa pericolului, s-a dovedit mai curajos decât „puternicul anarhist“. Să se fi referit la el (Pinya) şi la Jukov (Anarhistul)? Foarte probabil.
Asta pentru că, în plus faţă de iritarea pe care i-a produs-o în iulie 1957, Hruşciov mai avea ceva să-i reproşeze lui Jukov, tot în ceea ce priveşte politica externă: atitudinea sa privind problema siriană. Spre deosebire de Ungaria (1956), unde fusese corp şi suflet pentru o intervenţie în forţă, în cazul Siriei, riscul de a escalada şi a se ajunge la un război deschis cu Statele Unite i se părea mareşalului mult mai mare şi, în consecinţă, nu era de acord cu poziţia de forţă a lui Hruşciov. Acesta din urmă era clar nemulțumit că Jukov nu îl susținea în fața celorlalți membri ai Prezidiului și că avea o poziție prudentă privind angajarea Armatei Roșii pe un nou potențial front.
Cu toate că atitudinea rezervată a lui Jukov și lipsa lui de tact politic (mai precis, incapacitatea de a înțelege că poziția ocupată în ierarhie nu-i mai permitea să se comporte ca un simplu militar) și mai ales declarațiile sale publice, care l-au pus pe Hrușciov într-o poziție incomodă față de adversarii săi din Prezidiul CC al PCUS, erau suficiente motive pentru dizgrație, nu „aventurismul“ a fost principala motivație a îndepărtării sale din sfera puterii.
În mod clasic pentru Kremlin, nu prezentul, ci trecutul a jucat rolul determinant...
(Va urma)