Shimon Peres în România

Octavian Manea | 17.08.2010

Pe aceeași temă

În perioada 11-13 august, preşedintele statului Israel, Shimon Peres, s-a aflat în România la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. A fost prima vizită a unui preşedinte israelian în România.

În conferinţa de presă comună de la Palatul Cotroceni, din 12 august, Shimon Peres a subliniat că pentru poporul său România „nu reprezintă doar un punct în istorie, în geografie, ci un capitol din istorie. Nu vom uita niciodată că, în perioada cea mai întunecată a Europei, în perioada nazistă, românii au salvat vieţile multor evrei de aici, 400.000 de evrei, care au venit în Israel şi au contribuit şi contribuie la construirea Israelului; ei iubesc Israelul, dar nu şi-au uitat iubirea pentru România, şi-au păstrat cultura românească. Pentru aceasta, doresc să mulţumesc poporului român şi să îi spun că aceasta este o prietenie care nu se va termina şi care va continua multă vreme în viitor, nu doar în istorie. Mă simt aici ca acasă, mă simt ca într-o ţară prietenă, şi nu vorbesc doar despre trecut, ci şi despre viitor”.

Ulterior, preşedintele Peres s-a îndreptat spre Sinagoga Mare din Bucureşti, unde a participat la o ceremonie religioasă în memoria celor şapte militari (şase israelieni şi un român) care au murit în accidentul de elicopter care a avut loc în Munţii Bucegi, în timpul desfăşurării unui exerciţiu comun. În seara zilei de 12 august, preşedintele Israelului a participat la o recepţie oferită de Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, în onoarea sa. În discursul rostit în timpul dineului prezidenţial,
Shimon Peres a declarat că „în România s-a născut Zionismul. Primii emigranţi din România au ajuns în Israel la sfârşitul secolului al XIX-lea. Congresul Zionist din România a precedat Congresul Zionist din Basel cu 17 ani. Acesta s-a întrunit în oraşul Focşani, în anul 1881“.

În ultima zi a vizitei sale în România, preşedintele Peres a participat la o ceremonie religioasă desfăşurată la Memorialul Victimelor Holocaustului din România. Aici, şeful statului israelian a rostit un discurs în limba ebraică, în care a mulţumit României pentru asumarea istoriei crude şi nedrepte din timpul celui de-al doilea Război Mondial, când „oameni nevinovaţi, femei, bărbaţi şi copii au fost ucişi doar pentru vina de a fi fost evrei“. Peres a recunoscut că România de astăzi nu mai este asemenea celei din acei ani, ci o altă Românie, democratică şi liberă. Festivitatea a debutat cu prezentarea onorului de către un detaşament al Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“. În timpul ceremoniei s-au intonat imnurile statului Israel şi al României, iar rabinul Shlomo Sorin Rosen şi Marele Rabin Menachem Hacohen au rostit, apoi, rugăciunile pentru România şi Israel. În încheierea ceremoniei, s-a intonat Imnul Eroilor.

Nu a fost pentru prima dată când Peres vine în România. El a mai vizitat ţara noastră în 1994 şi 2001, însă „România de astăzi e diferită de celelalte două pe care le-am vizitat în trecut. Am vizitat o Românie parte din Balcani, România trăia sub ameninţare. Azi, România e parte din Europa... şi văd o Românie democratică“.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22