Pe aceeași temă
„Perioada în care economia poate să trăiască din rezerve este finită. Deja din al doilea și al treilea sfert vom intra într-o perioadă de transformare structurală și va trebui să căutăm noi modele de afaceri”, a spus Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, conform Reuters.
Ea a adăugat și că, până acum, sancțiunile au afectat în principal piețele financiare, însă ele vor începe să lovească din ce în ce mai dur în economie.
În cel mai semnificativ discurs al ei de când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, Elvira Nabiullina spune că Rusia va avea nevoie de încă doi ani pentru a-și aduce inflația înapoi la ținta de 4%.
„Principala problemă va fi legată de restricțiile pe importuri și logistica comerțului exterior, iar în viitor, cu restricțiile pe exporturi”, a adăugat șefa Băncii Rusiei care mai spune și că firmele rusești trebuie să se adapteze la noua realitate economică.
Nabiullina susține și că Banca Centrală rusă testează posibilitatea emiterii de „ruble digitale” care să facă transferurile mai ușoare. Operațiunile pilot asociate acestui proiect ar urma să fie lansate din a doua jumătate a anului.
Cine este Elvira Nabiullina
Șefa Băncii Centrale ruse a intrat în atenția publică internațională după apariția informațiilor conform cărora a vrut să demisioneze, însă a fost refuzată de dictatorul rus care i-a reînnoit obligat mandatul.
Înainte de invazie, situația macroeconomică a Rusiei era extrem de solidă, în mare parte datorită eforturilor Elvirei Nabiullina. Însă dincolo de pregătirea și rezultatul muncii contează angajamentul.
Nabiullina a lucrat în diverse poziții până la cea de ministră adjunctă în epoca fostului președinte Boris Elțîn. A cunoscut adevărata ascensiune în ultimele două decenii, sub conducerea lui Vladimir Putin. A fost ministră a dezvoltării atunci când Putin a condus guvernul în acea rocadă cu Dmitri Medvedev, între 2008 și 2012.
La revenirea lui la Kremlin, Nabiullina a făcut parte din cercul restrâns de colaboratori ai dictatorului de la Kremlin, din poziția de consilieră pentru afaceri economice. A stat un an, după care a trecut în fruntea Băncii Centrale.
Din 2014 a navigat printre sancțiunile impuse după invadarea Crimeei. A ajutat Kremlinul în politica de formare a „fortăreței” Rusia, care să reziste unor viitoare sancțiuni.