Jurnaliști cocoțați pe liste și alte recompense

Toxica mixtură dintre politică și jurnalism produce neîncetat corcituri imorale într-o profesie unde etica ar trebui să fie piatră de hotar.

Brîndușa Armanca 19.03.2019

De același autor

Emfatic, repetând obsesiv că el este jurnalist cu majusculă, aflat într-o misiune nobilă ce nu poate fi abandonată, un salvator al României, care trebuie iubită necondiționat și din orice poziție, iată-l pe Rareș Bogdan așezat în fruntea listei PNL pentru europarlamentare. Nu cunoaștem culisele acestei alegeri, dar ea dovedește cât de puțină încredere are conducerea partidului în efectivele sale, în oamenii partidului care au stat pe baricade în vremuri bune și rele. Dar asta e treaba partidului. Treaba presei este toxica mixtură dintre politică și jurnalism, care produce neîncetat corcituri imorale într-o profesie unde etica ar trebui să fie piatră de hotar. Cazurile se înmulțesc, iar mutanții iau forme când hilare, când hidoase.

Jurnaliști cu talent și condei ca Răsvan Popescu și Adriana Săftoiu s-au transformat în decursul anilor de tranziție în purtători de cuvânt la curțile puterii și au fost recompensați cu funcții deținute pe termen lung, deși au profitat de privirea pe gaura cheii pentru a-și trăda foștii stăpâni. Răsvan Popescu, timp de șapte ani jurnalist la BBC, Expres și TVR, mărturisea că „gazetăria e bună, dar nu rămâi în ea. E bună pentru că deschide accesul către orice și oricine“. Carieriștii capabili de orice compromis, de la a se lăsa racolați până la a servi seară de seară și zi de zi la Antena 3, RTV, B1 TV, Realitatea TV, Evenimentul zilei, DC News, România liberă etc. niște finanțatori proveniți din mafia politico-financiară proliferată în România postdecembristă și temporar încetinită de DNA, au împânzit ecranele și online-ul, prezetându-se cameleonic când ca jurnaliști, când ca politicieni. Despre cazul lui Robert Turcescu, o pierdere pentru jurnalism, am mai scris. Intrarea sa în „parlamentul rușinii“ pe listele PMP nu a schimbat nimic în politică. Sau era doar un pretext pentru ceva privilegii și, eventual,vreo carte de memorii acide în viitor?

Dar nu cazul Turcescu este cel mai grav, ci cazul agenților propagandei ascunși sub pulpana jurnalismului. Când au fost vreodată Chirieac, Ciutacu, Gâdea, Crețuleasca, Savaliuc, Capsali, Oana Stancu, Angheleasca, Andronic jurnaliști? Memoria Internetului reține celebra afirmație a lui Bogdan Chirieac, care se recunoștea în 2009 ca jucând „în altă ligă“. Corect, dacă ne uităm în conturile bancare. Sau Gabriela Firea, cocoțată și ea pe liste până la demnitatea de primar al Capitalei? Ea când a fost jurnalistă? Emisiunea În premieră mai spăla cu reportaje profesioniste fața jegoasă a Antenelor aparținând unui infractor condamnat, dar prețul trebuie plătit fără excepție. În eventualitatea ca realizatoarea emisiunii, Carmen Avram, soția propagandistului Ursu, să fie pusă pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare a fost preparată o ediție pe placul lui Dragnea: „Ani de emisiuni reușite demolați de o ediție rușinoasă, menită să susțină marota electorală a PSD: străinii «e răi», România e o colonie, justiția asuprește capitalul românesc. Dacă s-ar da medalii pentru iresponsabilitate, În premieră cu Carmen Avram s-ar cocoța pe podium“, nota un observator pe Facebook. Interesul rămâne însă cocoțarea pe listă.

Newsweek România a publicat dezvăluiri în mai multe episoade despre circulația banilor de la PSD-ALDE spre indivizi deghizați în jurnaliști, analiști și comentatori pentru a presta în favoarea liderilor de partid. Printre cei plătiți generos prin firme sau din conturile televiziunii publice se află Doru Bușcu, Bogdan Chirieac, Răzvan Savaliuc, Ion Cristoiu, Liviu Alexa, Ionuț Cristache, Marius Ghilezan. Acest din urmă caz se numără printre cele mai penibile, fiindcă individul se revendica de la principiile lui Coposu și ale monarhiei. Iată însă că, pentru niște amărâte de contracte cu firme de partid și un post de consilier la detestatul Avocat al Poporului, Ghilezan produce cu hărnicie propagandă și se oferă să contribuie, convins că „Liviu Dragnea va fi candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Nu doar pentru că masele îl vor... Va fi în stare staff-ul de campanie a lui L.D. să creeze o stare de spaimă colectivă? (...) Liviu Dragnea are strategi capabili să înfluențeze trăirile colective? (...) Pe cei care care au citit doar cărți de științe politice - eu am publicat deja trei ediții ale Manualului de campanie electorală - pot să-i asigur că nu doar mesajul e cheia succesului, ci strategia și calibrarea timpilor“. Citatele au fost reproduse în Newsweek România. UDMR se încăpățânează să își priponească clienții politici în consilii de administrație, ca recompensă pentru servicii de presă, chiar dacă aceștia sunt incompatibili, vezi cazul Hajnalka Nagy Debreczeni. În mare, acesta este tabloul prostituției în presa românească. Argumentul că nu doar la noi, ci și în alte țări diverși jurnaliști au devenit politicieni, că există miniștri sau europarlamentari foști jurnaliști nu ajută, fiindcă diferă contextele, transparența sistemului, dar mai ales respectul pentru valori morale și democrație.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22