Mahalaua din vârful TVR

Dezvăluirile venite în preajma Zilei Mondiale a Libertății Presei relevă nivelul coborât în șanț al deciziei editoriale și al dialogului profesional în TVR.

Brindusa Armanca 08.05.2018

De același autor

 

Înregistrările lui Dragoș Pătraru cu șefa televiziunii publice, Doina Gradea, și cu directorul TVR 1, un anume Dârvariu, scandalizează, indignează și repun în discuție condiția precară morală și managerială de la vârful instituției. Clipul, realizat inteligent, pe de o parte, pentru a acoperi obligațiile contractuale ale emisiunii Starea nației, amenințată a fi scoasă din grilă, pe de altă parte, pentru a reflecta statutul de „avertizor public“, dezvăluie disprețul suveran al conducerii față de corpul profesional al televiziunii publice. Gradea se arată iritată de faptul că o jurnalistă de la știri i-a pus întrebări incomode primăriței Firea, care i-a transmis (prin telepatie, evident) propria indignare președintei TVR: „Stai, mă, să vezi. Băi, și se duce reportera noastră, care e o tipă cu cap de porc, să-mi bag picioarele, că nu poți să o scoți pe post. Dar, OK femeia. Și în timp ce lumea se bucura că s-a făcut spitalul ăsta, că-i pentru copii, la Foișor, deci l-au refăcut, că-i o investiție spectaculoasă, asta o întreabă pe Firea: cum e cu statuile, nu știu ce, câte statui ați făcut în București?“. Ceea ce oripilează nu este doar limbajul de mahala, ci un mod de gândire retrograd, oportunist, imprimat din anii când Gradea era „Viorica-Vasilica“ lui Adrian Sârbu sau, cum o descrie un fost coleg de trust, jurnalistul Mircea Marian: „Cenzorul-șef. Biciul lui Adrian Sârbu. Maximum de oportunism“. Jurnaliștii de la știri, niște „hateri“, se fac vinovați de a îndrăzni să critice partidele de la putere: „Când a fost PNL la guvernare, s-au luat de PNL. Când a fost PD, s-au luat de PD. Acum când sunt ăștia, se iau de ăștia. Au o ură, așa. Ies din niște scorburi, așa, știi? Hateri de profesie. Ei nu sunt împotriva unui partid, ei sunt împotrivă de profesie și atât. Au statutul jurnalistului, sunt enșpe mii de regulamente, trebuie să îl bagi în comisie de disciplină, care-i trimite la comisia de etică, care... p...-n p... și uite așa. Scuzați franciza!“. Iar pentru asta ce merită echipa de la știri? „Pumni în gură! Pumni în gură! Nu mă bag în conținutul, în politica editorială! Da, când sunt derapaje, sunt nevoită, sunt obligată să fac asta. Dar ăștia merită poliție pe ei, le-am și spus: trebuia să aduc un șef din afară ca să vă taie! Că nu meritați altceva, decât să fiți tăiați!“ Merită atenție „delicatețea“ doamnei PDG când îi cere realizatorului emisiunii Starea nației să o ia mai ușor cu satira. „Poate le faci și tu mai soft acum, că tot am zis că nu mă bag, de sărbători acum, soft în sensul să te caci pe tine de râs“, zice doamna în biroul directorial. Dialogul lui Pătraru cu șeful canalului TVR 1, unde cenzura este la ordinea zilei, necesită prea multe bip-uri pentru a fi reprodus. Dârvariu se exprimă și el ca un derbedeu.

 

Dezvăluirile venite în preajma Zilei Mondiale a Libertății Presei relevă nivelul coborât în șanț al deciziei editoriale și al dialogului profesional în TVR. Peste 90 din cei 200 de oameni de la Direcția de Știri au semnat un protest prin care solicită Doinei Gradea să ceară scuze și se arată îngrijorați „de dispreţul pe care doamna Doina Gradea şi domnul Eduard Dârvariu îl arată faţă de principiile şi misiunea televiziunii publice şi faţă de cei care încearcă să le respecte şi să le pună în practică“. S-au exprimat opinii diverse despre clipul lui Pătraru, care a primit de la ActiveWatch „Premiul FreeEx - Traseism Deontologic“. Politicienii din opoziție au cerut demisia PDG și a directorului TVR 1, mulți jurnaliști au criticat atitudinea inacceptabilă a conducerii, iar Comisia de Etică și Arbitraj a pus cazul pe ordinea de zi a următoarei ședințe. Claudiu Lucaci a transmis voalat în emisiunea Ultima ediție un avertisment de dispariție din TVR la adresa lui Pătraru, dedicându-i versuri cu tâlc de Robert Browning. Septimiu Sărățeanu, realizatorul Matinalului, scos recent din grilă, a comentat cu amărăciune situația din TVR: „Felul în care a ales să se manifeste o descalifică pe ea [Doina Gradea] și pe cei pe care i-a adus cu statut de profesioniști. Putea fi un activist smart. A ales să fie un activist de modă veche. Ea însă nu e principala vinovată. Ea este vârful unei piramide în care nu există criterii de performanță, nu există responsabilitate și nu există oameni dedicați unei meserii vocaționale“.

 

S-a pus și întrebarea dacă înregistrarea pe ascuns este etică și/sau legală. Există Legea 571/2004 a avertizorului public care clarifică aspectul, există Codul Civil, iar decizia CEDO în Cazul Haldimann contra Elveția arată că tehnicile speciale de investigație - înregistrare audio, camera ascunsă - sunt legitime, dacă sunt folosite în dezvăluirea adevărului și servesc democrației. În riposta agresivă la dezvăluirile „avertizorului“ publicată de Mediafax, președinta TVR amenință cu procese pentru defăimare, pentru înregistrări „ilegale“, întrebându-se câte altele s-au făcut în „şedinţe şi discuţii cu caracter strategic, conţinând poate informaţii cu caracter confidenţial“. Se declară victimă a unei campanii de denigrare și se arată deranjată de încălcarea spațiului său personal. Îl acuză pe Pătraru că a afectat imaginea instituției, pe care se simte obligată să o apere. Imaginea, adică. Ceea ce este culmea nerușinării. Nu adevărul prejudiciază instituția, ci transformarea ei în maidanul unui joc vulgar în interes politic. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22