De același autor
Nu mai e un secret pentru nimeni cum funcționează mașinăria de distrugere a oponenților la politica toxică a PSD-ALDE. Presa independentă este o țintă, împreună cu ONG-urile, mișcările de protest și oamenii liberi. Am descris repetat acest mecanism nociv, care face vulnerabilă democrația: iese pe blog, pe Facebook sau pe vreun site unul dintre agenții de comunicare ai puterii, de preferință Vâlcov, LuJu, Chirieac sau Cristoiu, cu un semnal împotriva publicației, companiei media sau împotriva unor jurnaliști. Semnalul ostil este preluat de un politician de la vârful puterii - Dragnea, Tăriceanu, Teodorovici ș.a. - și transformat într-o propunere de lege, într-un ordin de control sau într-o măsură punitivă. După ce atacul se croșetează cu argumente false în studiourile de propagandă de la Antena 3 și RTV, cu preluare imediată și amplificare de către Evenimentul Zilei, DC News, Cotidianul și de alte vuvuzele, instituțiile trimise la înaintare reacționează, justificându-și public acțiunea cu expresia „ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații“. ANAF, Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF, Parlamentul, Poliția sau, la nevoie, Jandarmeria execută figurile impuse, cu efectul așteptat de intimidare a presei.
Cel mai nou caz este atacul la G4 Media și la alte publicații declarate „grup ocult“, ca Epoch Times, Comisarul, Press One, NewsWeek, pornit de infractorul Dan Voiculescu pe blog. Fostul turnător al Securității și patron al unui trust de propagandă media a cerut măsuri concrete împotriva presei independente, arătând că trebuie acordată „o atenție specială din partea guvernului și a serviciilor de informații“ și își oferă din nou, ca la bordel, propriul trust, folosind cuvinte ca „onoare“, „demnitate“, „adevăr“, incompatibile cu propaganda practicată de Antene: „Mă întreb dacă puterea formată din PSD și ALDE au la ora actuală un grup similar care să se contrapună grupului menționat mai sus, un grup real de presă care să aibă 30.000.000 de vizitatori în loc de 9.000.000“. În studioul RTV, Dragnea preia mesajul și cheamă guvernul la acțiune: „Eu cred că are mare dreptate d-l Voiculescu și știu că a mai fost lansat subiectul acum câteva luni și a fost un mare scandal... Să facă un proiect de lege privind transparentizarea finanțărilor și modul de cheltuire a banilor. De ce să fie secrete lucrurile acestea? Se tot vorbește că sunt firme acoperite? Dacă sunt mișcări de bani legale, cinstite, unde e deranjul?“.
RISE Project și HotNews au fost „călcate“ la sfârșitul anului trecut de Direcția Antifraudă pe o schemă similară, dezvăluită de fostul șef ANAF, Gelu Diaconu. O reclamație de la o persoană neidentificabilă, un zvon, o falsă „analiză de risc“ sunt suficiente pentru un control masiv care să perturbe viața unei redacții. De menționat că jurnaliștii au dezvăluit în anchete imbatabile afacerile lui Dragnea și corupția din jurul său. Pentru că a pus instituția la dispoziție, fostul șef ANAF, Bogdan Stan, a fost recompensat cu un loc în conducerea excesiv de bine plătită a Curții de Conturi.
Digi 24 a avut de suferit după ce întreaga companie RCS-RDS listată la bursă a fost atacată de Vâlcov, care a adresat ASF întrebări privind datoriile și fondurile de pensii. Realitatea TV, ai cărei jurnaliști sunt frecvent bruscați sau ironizați de Dragnea, a arătat că modificările Legii insolvenței vizeză direct compania pentru a o lichida, ceea ce ministrul Teodorovici nu neagă. În emisiuni recente, jurnaliști ai Realității TV afirmă că își fac partid, dacă televiziunea se închide. Pe o exasperare reală, modelul OTV și soluția în sine sunt îndoielnice.
Este necesară solidaritatea de breaslă în comunitatea media din România, divizată, fragilizată și pauperizată. Acum. Monica Macovei, europarlamentar, l-a informat pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că „doi condamnați – Dragnea și Voiculescu – pun acum la cale cum să închidă definitiv gura presei libere, după ce au văzut că jurnaliștii independenți nu s-au speriat de controalele ANAF sau de amenințările politicienilor cu dosare penale“. Societatea civilă a început să se miște în apărarea libertății presei în fața asaltului politicienilor și al instituțiilor statului transformate în instrumente de represiune. „Considerăm aceste afirmații drept o amenințare, un act de intimidare fără precedent adresat jurnaliștilor independenți din România“, au comunicat într-un protest comun Freedom House, Societatea Timișoara, GDS, EFOR, precum și publicații și jurnaliști ai rețelei PressHub.