De același autor
Fie strategia lui Ponta este una personală decuplată de partid, fie PSD vrea să evite ceea ce poate să pară o capitulare necondiționată. În ambele cazuri, e o joacă iresponsabilă cu guvernarea de dragul imaginii și un motiv în plus să vedem PSD în opoziție cât mai repede.
Zilele acestea a mai fost bătut un record în istoria lașității politice. Ajungi să te întrebi: cât timp societatea va mai privi ca anesteziată căderea în grotesc la care asistăm? Nonacțiunea colectivă poate avea două mari explicații. Prima este vulgară și probabil corectă: oamenii nu mai așteaptă nimic bun de la politică. A doua, complementară, este că lipsesc reperele pentru a înțelege inedita reconfigurare a raporturilor de putere dintre instituții. Nu există mobilizare fără o imagine aparent clară a realității. Aceasta poate fi simplistă sau chiar profund falsă, dar din ea trebuie să rezulte speranța unui mai bine sau măcar riscul unui mai rău.
E deci normal ca situația inedită în care suntem să provoace mai degrabă stupoare decât indignare. Confuzia nu e mobilizatoare. Dar asta face ca, cel puțin într-o primă fază, până la viitorul moment electoral, ceea ce clasa politică decimată a pierdut din putere să nu se ducă spre cetățean, ci să rămână într-o zonă netransparentă.
Tocmai această zonă netransparentă e acum câmpul de luptă al bătăliei pentru desemnarea succesorului premierului. De fapt, a succesorilor, pentru că e vorba despre unul în fruntea guvernului și altul în fruntea partidului. Dacă totuși ar exista un moștenitor unic, atunci ar apărea posibilitatea reinventării PSD până în alegeri, greșeală pe care președintele Iohannis este însă greu de crezut că o va face.
Adevăratele rațiuni ale amânării demisiei premierului probabil că nu țin de calitățile sau defectele personale ale lui Victor Ponta, așa cum pare să arate povestea cu operația la genunchi. În această logică, asistăm în primul rând la încercarea de a câștiga timp pentru a negocia. Dacă ar fi un joc de șah, situația politică de după moțiunea de cenzură ar fi una de „pat“. Un blocaj care rezultă din faptul că intersecția între mulțimea oamenilor doriți de majoritatea parlamentară pentru postul de prim-ministru și mulțimea celor doriți de Cotroceni este o mulțime vidă. Pentru că jocul politic nu este numai un joc de șah, prin negocieri se poate ajunge la o soluție.
Culmea lipsei de transparență pe care o atingem acum este că nici măcar nu știm dacă aceste negocieri au loc, cu atât mai puțin ce este negociat. Pentru a privi viitorul, trebuie deci intrat pe tărâmul plin de pericole al speculației. Avem la îndemână diverse zvonuri, care, ca orice zvonuri, pot fi atât rezultatul testării sau pregătirii opiniei publice pentru unele nume, cât și rezultatul unor simple diversiuni. Deocamdată, PSD (sau o parte a lui) se spune că l-ar vrea pe George Maior, soluție logică, dacă ne gândim că era chiar favoritul de pe lista oficială a PSD de dinainte de prezidențiale. Soluția Maior este însă inacceptabilă pentru Iohannis, fie și numai pentru că asta ar însemna un fel de anulare simbolică a rezultatului alegerilor din toamna anului trecut. O altă soluție din aceeași zonă este generalul Oprea, curtat intens tocmai pentru că deține cheia schimbării majorității parlamentare. Totuși, această variantă este și mai puțin probabilă decât prima. PSD mai are și o listă întreagă de „tehnocrați“ prin care curge sânge de pesedist. Un lucru este însă sigur: PSD nu-și va asuma în continuare costul guvernării fără să aibă un prim-ministru trup și suflet dedicat partidului. În același timp, Iohannis nu-și poate permite să susțină pe cineva supus acestui tip de condiționare.
Dinspre PNL, titularul oficial este Cătălin Predoiu, problema principală venind din faptul că, într-o astfel de negociere, primul nume este sacrificabil. Din cauza asta pare că se încălzește și MRU, efemerul premier din 2012 visând o revanșă istorică, dar Iohannis probabil se va ține de cuvânt. Soluțiile din vechiul PNL sunt fie contraproductive, din cauza faptului că fuziunea PNL-PDL este încă în desfășurare, fie premature, apropiații lui Iohannis gen Mihalache sau Gorghiu așteptând probabil vremuri mai bune pentru a-și forța norocul.
Un Iohannis care agită sabia anticipatelor nu va ceda șantajului PSD, dar poate gira o majoritate numai cu o susținere UNPR. Acesta pare scenariul cel mai probabil. Prezența UNPR în viitoarea majoritate va păstra la putere un cap de pod cvasipesedist. Acesta ar fi și motivul pentru care PSD ar trebui să vrea încheierea agoniei guvernării Ponta. Circul care combină problemele de sănătate fără legătură cu imposibilitatea de a-și exercita funcția cu promisiunile din exil și fuga de DNA ne spune însă altceva: fie strategia lui Ponta este una personală decuplată de partid, fie PSD vrea să evite ceea ce poate să pară o capitulare necondiționată. În ambele cazuri, e o joacă iresponsabilă cu guvernarea de dragul imaginii și un motiv în plus să vedem PSD în opoziție cât mai repede.
Numirea primului ministru va rămâne însă gestul esențial care poate produce o guvernare funcțională. Viitorul prim-ministru, dacă se mișcă bine, va concentra multe speranțe, multă putere și poate deveni șef de partid și prezidențiabil. Dar majoritatea actorilor politici poate că nu doresc formarea unui nou pol de putere și acesta este adevăratul cui al lui Pepelea al actualului moment politic.