Premierul din exil și cuiul lui Pepelea

Alexandru Gussi 23.06.2015

De același autor

Fie strategia lui Ponta este una personală decuplată de partid, fie PSD vrea să evite ceea ce poate să pară o capitulare necondiționată. În ambele cazuri, e o joacă iresponsabilă cu guvernarea de dragul imaginii și un motiv în plus să vedem PSD în opoziție cât mai repede.

 

Zilele acestea a mai fost bătut un record în is­toria lașității politice. Ajungi să te întrebi: cât timp societatea va mai privi ca anesteziată că­derea în grotesc la care asistăm? Nonacțiunea colectivă poate avea două mari explicații. Prima este vul­­gară și probabil corectă: oamenii nu mai așteaptă ni­mic bun de la politică. A do­ua, com­pl­e­men­tară, este că lip­sesc re­perele pentru a în­țelege ine­dita re­con­figurare a ra­por­tu­rilor de pu­tere dintre ins­ti­tu­ții. Nu exis­tă mobilizare fără o ima­gine aparent clară a rea­lității. Aceasta poate fi sim­plis­tă sau chiar profund falsă, dar din ea tre­buie să re­zulte speranța unui mai bine sau mă­car riscul unui mai rău.

E deci normal ca situația inedită în care sun­tem să provoace mai degrabă stupoare decât in­dignare. Confuzia nu e mobilizatoare. Dar asta face ca, cel puțin într-o primă fază, până la vii­to­rul moment electoral, ceea ce clasa po­litică de­cimată a pierdut din putere să nu se ducă spre ce­tățean, ci să rămână într-o zonă ne­trans­parentă.

Tocmai această zonă netransparentă e acum câmpul de luptă al bătăliei pentru de­sem­na­rea succesorului premierului. De fapt, a suc­ce­sorilor, pentru că e vorba despre unul în frun­tea guvernului și altul în fruntea par­tidului. Dacă totuși ar exista un moștenitor unic, atunci ar apărea po­si­bi­li­tatea re­in­ven­tării PSD până în alegeri, greșeală pe care pre­ședintele Iohannis este însă greu de crezut că o va face.

Adevăratele rațiuni ale amâ­nării demisiei premierului pro­babil că nu țin de calitățile sau defectele personale ale lui Vic­tor Ponta, așa cum pa­re să arate povestea cu ope­rația la genunchi. În această logică, asis­tăm în primul rând la încercarea de a câș­tiga timp pentru a negocia. Dacă ar fi un joc de șah, situația politică de după mo­țiunea de cen­zură ar fi una de „pat“. Un blo­caj care re­zultă din faptul că intersecția între mulțimea oa­me­nilor doriți de majoritatea par­la­mentară pen­tru postul de prim-ministru și mulțimea celor doriți de Cotroceni este o mul­țime vidă. Pen­tru că jocul politic nu este nu­mai un joc de șah, prin negocieri se poate ajunge la o soluție.

Culmea lipsei de transparență pe care o atin­gem acum este că nici măcar nu știm dacă aceste negocieri au loc, cu atât mai puțin ce este negociat. Pentru a privi viitorul, trebuie deci intrat pe tărâmul plin de pericole al spe­culației. Avem la îndemână diverse zvonuri, care, ca orice zvonuri, pot fi atât rezultatul testării sau pregătirii opiniei publice pentru une­le nume, cât și rezultatul unor simple di­versiuni. Deocamdată, PSD (sau o parte a lui) se spune că l-ar vrea pe George Maior, soluție logică, dacă ne gândim că era chiar favoritul de pe lista oficială a PSD de dinainte de pre­zidențiale. Soluția Maior este însă inac­cep­tabilă pentru Iohannis, fie și numai pentru că asta ar însemna un fel de anulare simbolică a rezultatului alegerilor din toamna anului trecut. O altă soluție din aceeași zonă este ge­neralul Oprea, curtat intens tocmai pentru că deține cheia schimbării majorității parla­men­tare. Totuși, această variantă este și mai pu­țin probabilă decât prima. PSD mai are și o listă întreagă de „tehnocrați“ prin care curge sânge de pesedist. Un lucru este însă sigur: PSD nu-și va asuma în continuare costul gu­vernării fără să aibă un prim-ministru trup și suflet dedicat partidului. În același timp, Io­hannis nu-și poate permite să susțină pe ci­neva supus acestui tip de condiționare.

Dinspre PNL, titularul oficial este Cătălin Pre­doiu, problema principală venind din faptul că, într-o astfel de negociere, primul nume es­te sacrificabil. Din cauza asta pare că se încălzește și MRU, efemerul premier din 2012 visând o revanșă istorică, dar Iohannis pro­babil se va ține de cuvânt. Soluțiile din ve­chiul PNL sunt fie contraproductive, din cauza faptului că fuziunea PNL-PDL este încă în des­fășurare, fie premature, apropiații lui Iohannis gen Mihalache sau Gorghiu așteptând probabil vremuri mai bune pentru a-și forța norocul.

Un Iohannis care agită sabia anticipatelor nu va ceda șantajului PSD, dar poate gira o ma­joritate numai cu o susținere UNPR. Acesta pa­re scenariul cel mai probabil. Prezența UNPR în viitoarea majoritate va păstra la pu­tere un cap de pod cvasipesedist. Acesta ar fi și motivul pentru care PSD ar trebui să vrea încheierea agoniei guvernării Ponta. Circul care combină problemele de sănătate fără le­gătură cu imposibilitatea de a-și exercita func­ția cu promisiunile din exil și fuga de DNA ne spune însă altceva: fie strategia lui Ponta este una personală decuplată de partid, fie PSD vrea să evite ceea ce poate să pară o capitulare necondiționată. În ambele cazuri, e o joacă iresponsabilă cu guvernarea de dragul imaginii și un motiv în plus să vedem PSD în opoziție cât mai repede.

Numirea primului ministru va rămâne însă ges­tul esențial care poate produce o gu­ver­nare funcțională. Viitorul prim-ministru, dacă se mișcă bine, va concentra multe spe­ranțe, multă putere și poate deveni șef de par­tid și prezidențiabil. Dar majoritatea ac­to­rilor po­li­tici poate că nu doresc formarea unui nou pol de putere și acesta este adevăratul cui al lui Pepelea al actualului moment po­litic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22