Secretul succesului PSD: a câștigat lupta de idei

Victoria PSD din 11 decembrie este un revelator al noii realități a raporturilor ideologice din societatea românească.

Alexandru Gussi 20.12.2016
SHARE 7

De același autor

 

Rezultatele localelor, starea PNL și son­da­je­le anunțau victoria PSD. Discursurile pre­ședintelui, ale premierului, ale unor jur­na­liști sprijineau ideea pericolului PSD-ist in­vocat de liderii PNL și USR. În ciuda acestui front anti-PSD, partidul condus de Drag­nea câștigă aproape 50% din parlament. Și asta nu pentru că poporul pese­dist a devenit mai nu­me­ros, ci pentru că frontul an­ti-PSD nu a fost capabil să mobilizeze. Mulți au obser­vat că această lipsă de mo­bilizare e rezultatul stilului post-Ponta al PSD. Dragnea, prin com­pa­ra­ție, devine un autentic moderat, în plus discursurile radicale au fost transferate par­tidului-televiziune PRU, care în­de­pli­nește rolul PRM-ului de la începutul ani­lor 1990.

 

Sunt acestea principalele explicații? Ar în­semna că din 1990 votul anti-partidul lui Iliescu era rezultatul stilului acestui par­tid. Știm însă că lucrurile erau mai com­plicate. Un rol esențial l-a jucat faptul că FSN/FDSN/PDSR/PSD au reprezentat neo­nomenklatura care a confiscat Revoluția și a beneficiat economic de pe urma tran­zi­ției spre o democrație și o economie de pia­ță voit originale. Și atunci când a câș­ti­gat, și atunci când a pierdut, „frontul an­ti“ era unul al speranței schimbării acestui curs al tranziției. Pe drum, problematica democrației a fost marginalizată în fa­voa­rea celei anticorupție, dar, pe fond, trun­chiul de idei, valori, memorie era același și fusese format în jurul anticomunismului civic și politic din 1990.

 

Mobilizarea împotriva lui Iliescu și a par­ti­dului său nu era pavloviană, era în numele unui patrimoniu de idei și pasiuni politice care democrației originale îi opunea de­mo­crația liberală și națio­na­lis­mului neoceaușist un pro­oc­cidentalism asumat. Acest patrimoniu a dominat so­cietatea civilă și o parte a presei, chiar și atunci când dimensiunea sa politică a pierdut dramatic alegerile din 2000. Asta a permis su­praviețuirea unei prese in­dependente în fața tăvă­lu­gului propagandei pro-Năs­tase. Asta a dat un sens ideologic și fron­tului anti-Năstase victorios la prezi­denți­a­lele din 2004.

 

Victoria PSD din 11 decembrie este un re­ve­lator al noii realități a raporturilor ideo­logice din societatea românească. Pe ter­men scurt, e rezultatul direct al realității non­ideologice a frontului anti-PSD. Dar mai important și cu consecințe pe termen lung este faptul că dezertarea câmpului ideo­logic al acestui front e dublată de o ocupare voluntaristă a cvasi-totalității spațiului ideologic de către PSD.

 

Analizele duse până la jumătatea drumului denunță „populismul“ PSD. Populiști sunt mulți, de ce PSD câștigă atât de clar? Pen­tru că este credibil și este credibil pentru că a câștigat lupta de idei. Ideea despre ce­ea ce trebuie să te aștepți de la un om po­litic, despre ce e o guvernare eficientă. Nu în ultimul rând, ideea despre relevanța trecutului comunist. Cu ajutorul unei ma­jorități a instrumentelor media, dar și cu aportul involuntar al adversarilor săi, PSD în același timp a influențat și reprezintă ati­tudinea majorității românilor față de stat, față de UE, față de lume, față de tre­cut.

 

Guvernarea PSD are toate șansele să adâncească dominația ideologică a acestui partid. Probabil nu se va mai risipi în mi­nicultul personalității unui șef și va con­tinua strategia din acest an electoral: răs­punsuri pentru toate categoriile sociale ca­re îl votau tradițional, dar și pentru cele ca­re votau „dreapta“: salarii mărite, dar și impozite scăzute, invocarea, e adevărat, câteodată ironică, a partenerilor euro-atlan­tici și a încurajării investițiilor străi­ne, dar și atacuri la acestea, mai ales prin intermediul PRU. O nostalgie difuză față de ceaușism promovată prin Antena 3 sau Ro­mânia TV, dar și faptul că Dragnea e prezentat pe site-ul partidului drept „pri­mul președinte al PSD care a condamnat în mod oficial comunismul“.

 

Parcă ni se spune: stați liniștiți, Iliescu mai trăiește și este președinte de onoare, dar PSD a intrat într-o nouă eră. Nu era PSD credibil ca partid de stânga? Acum este și de stânga, și de dreapta pentru că adversarii săi sunt niciunde.

 

Frontul anti-PSD e o absurditate, dacă aban­donează terenul ideologic. A fost exact ceea ce s-a întâmplat prin just­if­i­ca­rea iluziei tehnocrate, prin apelul la pro­iectul de țară și instrumentalizarea luptei anticorupție. Toate sunt evident anti­ideo­logice. Ultima a dominat discursul anti-PSD. Dar ce anacronism! Nu aflăm săptă­mânal că fenomenul corupției este departe de a fi monopolul PSD? Nu vedem că DNA funcționează, deși s-au schimbat preșe­dinți și prim-miniștrii? Nu o mare parte dintre baronii locali PSD au fost epurați, iar acest partid a câștigat localele cu alți oa­meni?

 

Anticorupția a fost un instrument dis­cur­siv necesar, dar facil și nu a făcut decât să mute 9% de la PNL la USR. Ex-electoratul PNL și PDL a mers spre alte partide, pen­tru că național-liberalii nu și-au creat o identitate clară, ceea ce le pune în joc chiar existența ca partid semnificativ. USR a fost protejat de PNL, în schimb, a accentuat delegitimarea acestuia prin discursul de denunțare a „celor 27 de ani în care nu ieșim la liman“. O con­dam­nare în bloc a tranziției, prin care inclusiv patrimoniul de valori al frontului anti-PSD era sacrificat. Bebelușul era aruncat cu apa din copaie și frontul anti-PSD era de fapt abandonat, așa cum și PNL în 2000 se salvase, abandonând antico­mu­nis­mul și frontul anti-PDSR. Ce a urmat pare să fi fost o lecție inutilă. Iar, în actualul con­text ideologic intern și internațional, frontul anti-PSD pare aproape imposibil de reinventat ca soluție câștigătoare.

Comentarii 7

Mircea Ordean - 01-04-2017

Opinie (a autorului) cred eu interesantă.

Răspunde

B. - 12-27-2016

pustii usr sunt interpusi, de oameni mai batrani cu vechi state in politica, fie front-office, fie back-office peste tot! e intr-adevar un fenomen Ponta-EBA la patrat! nu sunt oameni noi sau independenti, sunt dirijati de la spate, de mama si tata si unchiu etc, e un fel de cum era Tineretul PSD pe vremea Ponta cu tricouri Che Guevra, cand mai criticau si batranii, dar acum lasati singuri! e un caz mai degraba de politica nepotista prin cooptare decat de politica de generatie!

Răspunde

Amerlocu' - 12-27-2016

Începe să se simtă disperarea PSD-imii tradiționale. Fie că e vorba de simpli postaci ce lucră la ordin, fie că e vorba de PSD-ei de rând ce simt instinctiv pericolul, e limpede că USR-ul a fost identificat corect. Evorba de noua stângă hipsterească ce va confisca în final PSD-ul, așa cum hipioții anilor '60-'70 au confiscat întâi partidul democrat din SUA și apoi întreaga stângă europeană producând dezastrele epice ale zilelor noastre. America începe să se trezească aruncând partidul clanului Clinton și al lui Obama în derută. Vor urma și în Europa lui 2017 surprize. Cursul e inevitabi: Enough is enough. Cum însă România e la decenii bune în urmalumii civilizate, iată că a abia acum trăiește „revoluția” stângii occidentale din anii '80-'90... Acum faptul că bonjuriștii Nicușorului (Ce nume are și ăsta! Vi-i imaginați pe Nicușor Bălcescu sau pe Săndel Neluțu Cuza în manualele de istorie?!) sunt mai spălați ca alde Oprișan sau Mazăre nu înseamnă deloc că Nicușorul e mai bun ca Dragnea. Dimpotrivă. Pe termen îndelungat USR-eii vor fi mai distructivi ca și PSD-ul actual. Așa cum democrații lui Obama sunt mult mai pustiitori ca ăia ai lui Kennedy sau Johnson. Însă mișcarea e inevitabilă și e mai mare dragul să-i vezi pe PSD-ii ăia mai răsăriți, care-și întrevăd deja sfârșitul, cum încep să le tremure sarmalele prin burdihane tocmai acum când au câștigat cu scoruri demne de anii '90...

Răspunde

eu - 12-23-2016

Eu vreau sa vad CV-ul si, nu stiu ce au de zis, dar ce au de zis pe bune nu doa rpoze, unor pusti din astia care nu au facut nimic pana acum, dar nimic, desi se lauda ca au mastere la Milano, la Grenoble, nu stiu unde.....care au intrat pe liste USR! eu cunosc vreo doi, si tot ce stiu e ca se distrau prin Bucuresti prin toate cluburile si ca taica-su sau maica-sa era mare sponsor ba la PDL, ba la nu stiu ce alt partid, ca e prieten cu Valeriu Stoica, ca e prieten cu nu stiu care fost mare PNTCDist, si aveau ca telinca de pe atunci in viata....sa ajunga deputat! sa conduca, de fapt sa fie sefi, ca asa e romanul nascut sef si poet!, simplu! daca nu se cheama parvenire, ce mai e?! n-au scris un articol, o carte, ceva sa isi exprime ideile, ei sunt bbisnissmeni, copii de politicieni, si vor sa fioe politicieni - care e diferenta fata de PSD? fata de Pointa, ca si el avea doctorat in Italia? ca vor pomi in Bucuresti?!...

Răspunde

bogdan - 12-23-2016

USR nu este un partid care sa fie capabil sa coaguleze idei si sa discute politici, e o adunatura in care domina multi pusti de tip EBA printre deputati, adica pusti din astia pe care tata sau mami, mai instariti in buzunar,fost nomenclaturisti si castigatori ai tranzitiei, functionari publici mai acatarii, tot politicienii mai din spate etc, au vrut sa isi vada fiul deputat, ca doar a facut un rasmus un strainatate, au un master etc, dar ei nu sunt foarte capabili sa formuleze ceva diferit....n-o sa depaseasca nivelul Nicusor Dan, parcuri, pomi etc SUnt foarte amatori in politica, pentru ei e un exercitiu de imagine, egolatric, personal, vor sa fie ceva - sunt multe exemple pe toate listele, oameni care nu stiu sa faca sau n-au facut nimic in afara catorva ONGisti, dar care vor sa fie sefi, asta e pentru e politica, ei se cred manageri - desi putini au o afaceri, dar iar ideea e ca trebuie sa fii sef, cu asta pleaca - si in politica!....O sa fie o mega dezamagire : e acelasi spirit de clica si de nepotism romanesc, mai tanar, au prins circumstanta asta in care lumea s-a saturat de indistinctia dintre aliantele partidelor vechi

Răspunde

Amerlocu' - 12-22-2016

Absurd! Complet greșit! „Clarificarea ideologică”, adică afirmarea hotărâtă a apartenței la principiile dreptei politice nu ar face decât să scufunde și mai tare PNL. USR nu intră în discuție pentru că e doar stânga hipsterescă ce maimuțărește neomarxismul vestic. În România anului 2016 sunt cu ceva peste 2 milioane de oameni ce plătesc statului mai mulți bani decât primesc de la el. Adică undeva pe la 12% din populație. Chiar și Grecia stă mult mai bine - undeva pe la 15%. Nu există o bază electorală suficientă a dreptei. Chiar și autorul ce se dă de dreapta trăiește de pe urma statului. Dacă s-ar aplica politici de dreapta sănătoase statul ar trebui să renunțe complet la învățământul superior (inutil, scump și neperformant) și la nenumăratele agenții guvernaentale (guvernul mic promovat odinioară de Reagan și acum de Trump) populate de 'telectuali subțiri ce fac politică „de dreapta” sugând vârtos de la țâța bugetului. Deci dacă s-ar aplica cu adevărat politici de dreapta, marea majoritate a „ideologilor” dreptei românești ar ajunge să vândă covrigi proaspeți pe Magheru, respectiv ar bascula cu viteza fulgerului la stânga aia furibundă, că până și Lenin ar părea moderat pe lângă ei... Dreapta politică autentică e lipsită de speranță în România de azi, ce e o țară de asistați sociali, pensionari și diverși alți bugetofagi. Opoziția ar trebui să se cpncentreze pe asanarea rândurilor sale, pe eliminarea figurilor penibile ce alungă alegătorii. Atunci poate va vea o șansă să câștige pe fondul putreziciunii PSD-iste. Opoziția nu poate câștiga promițând că va tăia milosteniile de stat ce ghituie peste 80% din nație. Poate câștiga însă dacă vinde covingător rărirea tâlharilor ce dau tunuri după tunuri bugetului. Iar dacă se și menține la putere măcat 2-3 cicluri electroale atunci poate reușeste să repornească economia creindu-și cât de cât o bază electorală. Atunci se va putea poate vorbi ideologie și de șansele dreptei în România...

Răspunde

ion - 12-21-2016

pai ce ideologie anti-PSD sa ai? de prin 1991-1992, unii isteti, de la Organizatia de Tineret a PCR, au sarit cu ideea ca modelul precomunist de guvernare al Romaniei, cel cu monarhie constitutionala parlamentara, e de aruncat la gunoi, ca Ratiu sau Coposu sunt niste batrani senili din Caragiale care n-au nimic de oferit, ca interbelicul a fost numai fasicsm, ca nimic nu e recuperabil! Apoi a venit Constantinescu la putere, pe valul asta oarecum monarhist si anticomunist, si a pus cruce in numele anticomunismului oricarei alternative, caci el vroia sa fie un presedinte francez al tuturor Romanilor, inclusiv al lui Iliescu et co si a minerilor, cum a vazut el ca a facut Charles de Gaulle probabil, la sfatul unora din fostul UTC ajunsi cu burse pe la Paris pentru o educatie postcoloniala, desi era sabotat zilnic de astia si s-a ales praful de ce-a facut, intr-atat incat in 2006-2007 a trecut in tabara cealalata....ce ideologie alternativa sa ai de la niste oameni care in mare masura au asimilat discursul PSD si mai ales a grupurilor neostangiste de intelectuali ipocriti, cica respectabili si "occidentali", "antifascisti", "antinationalisti", care se zic de stanga dar oficial se dezic de PSD, desi sunt foarte blanzi cu el si tot in directia aia merg in chestiuni oficiale?!...NU e nimic de oferit ca alternativa, nici ca idie, nici ca purtatori de idei, caci nu exista grup de populatie consistenta care sa nu fie plamadit din acelais aluat ca votantii PSD sau spalat pe crier de aceeasi propaganda stangista occidentala, care vede in PSD un partid cu mare potential de stanga in zona asta, reformabil daca nu chiar reformat, in ciuda unor scapari ale sale, oricum nimic tragic, ci de viitor

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22