De același autor
De pe podiumul Conferinței de Securitate de la München, Joe Biden i-a asigurat pe europeni că „ne vom întoarce“. Altfel spus, sugera el, după o perioadă cu Donald Trump la Casa Albă, dominată de relații transatlantice tensionate, lucrurile vor reveni la normal. În cazul în care Biden va candida, va obține nominalizarea Partidului Democrat și îl învinge în finală pe Donald Trump, sunt cu siguranță bune premize să credem că promisiunea sa va fi, cel puțin parțial, îndeplinită. Deși multă lume este de părere că dintre numeroșii candidați democrați deja anunțați el ar avea potențial cele mai mari șanse să-l învingă pe Trump, nu este deloc sigur că asta va fi suficient pentru a obține și nominalizarea. Există în acest moment un puternic curent radical de stânga, cu rol hotărâtor la stabilirea câștigătorului final. Astfel, în alegerile primare vor conta în special activiștii „socialiști“. Și, dincolo de asta, relațiile transatlantice nu sunt grevate doar de retorica contondentă a președintelui, ci și de decizii cît se poate de concrete, precum aceea a Germaniei de a promova împreună cu Rusia proiectul Nord Stream 2, cu ignorarea intereselor de securitate ale întregului flanc estic din UE și NATO.
Aliații Americii, din Europa și din Asia, au destule motive să acuze declarațiile agresive ale lui Trump, maniera sa unilaterală de a lua decizii care le afectează major interesele, fără a se gândi să se consulte și cu ei și, mai ales, lipsa de coerență strategică a administrației care, de pildă, deși vede în Iran, pe bună dreptate, o sursă majoră de instabilitate pentru Orientul Mijlociu, decide intempestiv să se retragă din Siria. Însă, paradoxal, ar putea să-l regrete pe Trump, dacă se va întâmpla în viitor ca unul dintre candidații democrați socialiști să ajungă președinte.
În general candidații democrați socialiști nu s-au arătat foarte preocupați de temele de politică externă, s-au mulțumit să explice algătorilor cum îi vor face ei fericiți pe americani promovînd politici radicale pe plan intern. Cu excepția unor apeluri, previzibile, prin care avertizau împotriva unei intervenții militare în Venezuela. În contrast, cel care poate fi considerat inițiatorul actualului val socialist din Partidul Democrat, Bernie Sanders, pare interesat să facă din ideile sale legate de o „politică externă progresistă“ un important element de diferențiere față de contracandidații săi, mergând pe o abordare mai radicală, dincolo de viziunea generală izolaționistă, loc în care se întâlnesc cu Trump, și de reducerea semnificativă a cheltuielilor militare. Ca și Jeremy Corbyn în Marea Britanie, Bernie Sanders face parte din categoria celor care istoric au avut cuvinte de laudă la adresa Uniunii Sovietice și au simpatizat deschis regimurile dictatoriale de stânga, de la Hugo Chavez în Venezuela, la cel din Cuba sau la sandiniștii lui Daniel Ortega, în Nicaragua. În general, el a avut o părere favorabilă despre orice regim care se opunea „imperialismului american“.
În octombrie 2018, la Universitatea John Hopkins, Sanders a sintetizat viziunea sa pe această direcție, susținând că este un imperativ moral să proiectezi la nivel global politicile progresiste de acasă: „pentru a combate efectiv forțele oligarhiei globale și ale autoritarismului, avem nevoie de o mișcare internațională care să mobilizeze sub stindardul unei viziuni asupra prosperității, securității și demnității comune pentru toți oamenii și care să abordeze inegalitatea masivă care există nu numai în bogăție, ci și în puterea politică. Treaba noastră este să ajungem la cei din fiecare colț al lumii care împărtășesc aceste valori și care luptă pentru o lume mai bună“.
Problema e că astfel de țeluri generoase, care ne aduc aminte de îndemnurile la lupta pentru pace din vremea comunistă sau, mai nou, cu sloganurile mișcărilor de tip Occupy, și care au provocat unele reacții pozitive și în The New York Times și în The Atlantic, oferă prea puține soluții valide la crizele momentului. De pildă, în Venezuela, poporul s-a ridicat împotriva regimului Maduro, care a fraudat alegerile și a adus o țară cu enorme resurse de petrol într-o mizerie de nedescris. Numai că, deocamdată, asta pare să conteze foarte puțin, atâta vreme cât generalii din conducerea armatei, implicați în traficul de droguri și amplu sprijiniți de un consistent detașament de trupe de securitate cubaneze, îl sprijină pe Nicolas Maduro. Și, sigur, lucrurile nu s-ar schimba deloc dacă un posibil președinte Bernie Sanders le-ar oferi de la Washington contestatarilor un suport moral de tipul celui descris mai sus. În unele aspecte, concepția sa de politică externă este o versiune radicală a celei a lui Obama și nu pare să țină cont de eșecurile monumentale care au însemnat încurajarea Primăverii Arabe și mai ales retragerea precipitată a trupelor din Irak, care a creat condițiile pentru apariția ISIS.
Într-un moment în care Consiliul de Securitate este complet blocat în toate rezoluțiile referitoare la chestiuni precum Siria, Venezuela, Iran, Ucraina de vetourile reciproce la care fac apel Rusia și China, pe de o parte, și puterile occidentale, pe de alta, Sanders vrea să pună ONU în centrul politicii externe americane. Și susținătorii săi recunosc că accentul pus pe cooperarea internațională, punct în care se întâlnește cu Federica Mogherini, are puține șanse să ofere soluții realiste într-o lume care a revenit la logica competiției geopolitice. E mai degrabă probabil ca o astfel de filosofie să genereze escaladarea crizelor, încurajând Beijingul să tranșeze definitiv în favoarea sa demersul de transformare a Mării Chinei de Sud într-un lac chinezesc și Rusia să-și extindă acțiunile de destabilizare în Europa de Est.
Nu e clar dacă o astfel de politică externă este expresia unei fixații ideologice sau doar o probă de oportunism politic. Dacă, în cazul lui Bernie Sanders, prima aserțiune pare să fie valabilă, în cazul celorlalți democrați socialiști e mai greu de spus. Dar o astfel de orientare este cu siguranță aplaudată la Moscova și Beijing.
Comentarii 13
Gheorghe Popescu - 03-18-2019
pentru Gabi: ce fac americanii si pe cine aleg e treaba lor si nu stau in drum de aprecierile unui comunist ca tine. In rest, cind n-ai argumente incepi cu insultele si-ti ascunzi prostia in spatele arogantei. Du-te si ia-ti copeicile.
RăspundeGabi - 03-15-2019
Pentru Gheorghe: Bine, Gheorghe, ramane cum am stabilit: cine nu-ti impartaseste viziunile despre Trump si America e troll, vandut, comunist etc. Numai ca rusii au fost cei mai fericiti "americani" cand s-a aflat rezultatul alegerilor prezidentiale din America. Da' ia zii, Gheorghe: despre ancheta in desfasurare a lui Robert Mueller ce zici: tot troll si acesta? Problema nu este a ta: atata poti, atata duci. Problema este a administratorului acestei pagini care ti-a publicat balele. In rest, Gheorghe baiatule, iti urez toate cele bune.
RăspundeGheorghe Popescu - 03-12-2019
Pentru Gabi: In primul rind cu Gheorghe sa i te adresezi lui tac-tu, daca-ti permite. Pentru tine sint Gheorghe Popescu, ca asa ma semnez. In al doilea rind, daca ai pareri personale, atunci incepe cu “Parerea me e ca…” si ti-o expui. Nu dai edicte, ca nu se impotmoleste istoria in noroiul din batatura undse te-ai nascut. Trei: nu aduc argumente trollilor de pe net. Nu inseamna insa ca le si inghit impertinenta. Mai ales cind e vorba de imigranti (? – In cel mai bun caz) care vin sa-i invete ei pe localnici cum trebuie sa-si aranjeze tara. Daca nu-ti place politica Americii, stai unde te-a nascut ma-ta. Patru: frauda lui Bush (daca a existat vreuna) a fost validata de justitia americana. Probabil sa si justitia e corupta in tara aia. Au nevoie de un Che Guevara ca tine (sau ca Sanders) sa-i puna pe linie. Cinci: din cite stiu eu, Trump a cistigat alegerile cu doi ani in urma, nu le-a primit prin neprezentare. Notiunea de alegeri castigate iti e straina. Nu trebuie sa voteze toti americanii, ci doar majoritatea celor care vin la vot. Ca un comentariu general, cind vii cu edicte de genul “a cistigat prin frauda” (de unde stii, ai numarat tu voturi?) “Curtea Suprema a lu’ taticu” (confunzi America cu Teleorman), sau “America se indreapta cu pasi siguri spre dezastru” (Pina una alta, America a stat intotdeauna mai bine ca orice alta tara, de aia vor toti sa se pripaseasca pe acolo, si de aia vor toti sa faca comert cu ei. Daca sint pe marginea prapastiei, de ce te framinti? E singura tara care nu va acepta niciodata socialismul, asa ca oricum n-ai ce cauta acolo). Nu ti-am raspuns cu badaranie, nici nu ti-am pus pumnul in gura, cum insinuezi, esti doar un troll platit sa improsti cu noroi si sa opresti romanii sa aiba o discutie civilizata. Pe orice fel de tema. De trolli d-astia mie mi-e scirba. Ai inteles? Nu a fost badaranie, ci scirba. E plina batatura de istorici de fotoliu ca tine, de nebuni care de abia asteapta sa fie bagati in seama, sa mai puna si ei de un scandal. Acum du-te si ia-ti banutii. Care mai e tariful, 15 copeici pe cuvint? Sa fii tu sanatos pina o sa fie ales Sanders in America.
RăspundeGabi - 03-11-2019
Pentru Gheorghe: Titlul articolului este "Aliații Americii ar putea să-l regrete pe Donald Trump ", iar parerea autorului este ca Bernie Sanders va fi mai rau decat Donald Trump. Este parerea lui si i-o respect. In schimb tu, Gheorghe, ai o problema cu opinia mea. Democratie nu inseamna punerea pumnului in gura, asa cum incerci sa-mi explici si eu nu vreau sa inteleg. Daca ai argumente sa-mi combati "convingerile definitive", voi fi fericit sa le aflu, pentru ca descresterea sau cresterea in sondaje ale lui Trump sunt conjuncturale, arata parerea votantilor la acel moment, nicidecum cum vor vota americanii (toti americanii?) peste nici doi ani. Cateva cuvinte despre Bush: a castigat prin frauda primul mandat [vezi re-numararea din statul Florida unde guvernator era Jeb Bush si decizia Curtii Supreme in acest caz (Curtea Suprema a lu’ taticu’ Bush Senior, similaritatile cu CCR-ul nostru sunt pura intamplare)], iar 9/11 i-a oferit pe tava pe cel de-al doilea. La sfarsitul celor doua mandate la Casa Alba, America se afla in cea mai profunda criza economica, la fel de devastatoare ca cea din 1929-1933. Desigur, white supremacists cat si rasistii de pretudinteni s-ar putea sa-l regrete pe Trump, dar nu pentru multa vreme: America se indreapta cu pasi siguri spre dezastru. Si nu toti americanii l-au votat pe Trump, asa cum insinuezi: PSD se afla la guvernare pentru ca a fost votat de catre toti romanii? Este o intrebare care cu greu isi va gasi raspuns, poate cel mult o fabulatie despre convingerile mele definitive. Precum observi, Gheorghe, ca orice socialist care se respecta, nu am raspuns badaraniei: poti sa nu-ti pastrezi parerea numai pentru tine, dar daca ai argumente pentru a o sustine, as fi mai mult decat fericit sa le aflu.
RăspundeGabi - 03-11-2019
Pentru Joaquin Murieta: de acord, dar sa nu-l ia Germania: nu mai avem nevoie de alt NSDAP in Europa
Răspundealex - 03-11-2019
trump va fi reales cu siguranta si la distanta mare de locul 2 . efectul trump dupa 2 mandate: regimul venezuelean si iranian inlaturat. regimul chinez extrem de slabit de tarife sau deschiderea pietelor sale. coreea de nord neutralizata. rusia in colaps din cauza productiei colosale de petrol american si slabita pana la nivel venezuelean. germania si franta puse la colt pentru protectionismul lor si socialismul penibil al liderilor. america victorioasa pe toate planurile si adversarii ei la pamant si striviti ca niste gandaci.
RăspundeJoaquin Murieta - 03-10-2019
Nu stiu ce ar putea sa regrete Europenii ? Ca sunt inca in viatza si Trump inca nu i-a assasinat ca pe Guatemalezi inclusiv 2 copii. Cu Trump nu se poate discuta sau negocia; il ucizi sau te ucide si sper ca si Europenii au intzeles asta. Da Imreh Istvan s-ar putea sa ramana Trump si sa ma ucida si pe mine ca pe Guatemalezi.
RăspundeImreh Istvan - 03-10-2019
Perfect de acord cu parerea lui Gh. Popescu.
RăspundeJoaquin Murieta - 03-09-2019
Voi vota cu acel democrat care cred eu ca are cele mai mari sanse sa cashtige alegerile. Nu ma intereseaza ce spune el; poate fi socialist, comunist, nazist, orice numai sa cashtige si sa ne scape de Trump. Sper ca alegerile sa fie cinstite nu ca cele din 2016 care au fost falsificate in 21 de state si cinstite doar in 29. Nu cred ca Europenii il vor regreta vre-o data pe Trump daca nu cumva se va declara preshedinte pe viatza, fuhrer, impartat, etc. dar daca totushi il regreta sa-l ia caci Germania este patria lui si NSDAP este partidul lui.
RăspundeAdrian - 03-09-2019
Donalt Trump este pur si simplu un imbecil politic. Nu are habar de chestiuni elementare ai actioneaza de capul sau ignorind absolut toti analistii si consilierii pe care ii are. A fost parasit de toti din Casa Alba si mai lucreaza doar cu oameni care sint dispusi sa-i inghita rahatul politic si mizeria morala. Un om ca el NU ARE ce cauta in politica, nu a fost, nu este si NU va fi politician ci un aventurier cu un discurs populist, rasist si xenofob, bazat pe minciuni sfruntate si inventii dar care a prins in mod neasteptat la americani. Nu am nimic cu partidul Republican, in care exista o multime de oameni de valoare dar in care exista si yesmen-i lipsiti de orice personalitate si caracter si care inca il pupa efectiv in dos pe Trump pentru orice aberatie, minciuna sau act care e la limita legalitatii sau chiar al tradarii! Cit despre afirmatiile din articol cu asazisul "curent radical de stinga" din PD este absolut ridicol. In SUA nimeni nu are asemenea idei ci e vorba doar de propaganda de dreapta care vine cu o asemenea gogorita! O societate bogata, avansata are nu doar datoria dar chiar OBLIGATIA morala sa aiba grija de cetatenii sai si sa le asigure un minim acces la tot ce e necesar pentru o viata demna iar asta trebuie sa se propaghesze peste tot in lume! Un articol slab, fara argumente ci doar speculatii.
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 03-09-2019
In anii 50 toti socialistii din Statele Unite demascati de McCarthy urlau ca din gura de sarpe ca ei nu sunt socialisti si ca sunt niste bieti persecutati. Inclusiv cei care au fost si condamnati in justitie pentru tradare in favoarea Uniunii Sovietice. Acum urmasii lor au dat jos masca si afirma in gura mare ca e timpul ca in America sa se introduca totalitarismul comunist numit benign "corectitudine politica" si "progresism". Partidul Democrat asa cum se prezinta azi este un partid confiscat de sus pana jos de extrema stanga si este la fel de toxic pentru democratie ca PSD-ul dragnist.
RăspundeGheorghe Popescu - 03-08-2019
Pentru Gabi: Articolul vorbeste de Bernie Sanders, nu de Trump. Pastreaza-ti convingerile definitive pentru dumneata. In ce-l priveste pe Trump, istoria o sa-i dea valoarea, nu unul ca dumneata. Pina una alta ii creste numarul de votanti. Probabil ca in mintea dumitale toti americanii sint prosti. Cum au fost si cind l-au votat pe Bush a doua oara. Muta-ti certitudinile inapoi in Romania. Acolo vei avea parte de toate binefacerile socialismului. De Teleorman.
RăspundeGabi - 03-08-2019
S-ar putea sa nu-l regrete: cu cat pleaca mai repede de la Casa Alba, cu atat mai repede vor ramane dictatorii de pretutindeni fara munitie. Sperietoarea cu "socialistii care vor transforma America in URSS" e veche si nu se sustine nicicum: cel mai "socialist" presedinte american, Franklin Delano Roosevelt, a scos America din Marea Criza cu masuri "socialiste", criza in care "Wall Street" o bagase. Marele boom economic a venit atunci si a durat pana dupa plecarea lui Nixon de la Casa Alba, cand au intrat in vigoare legile de dreapta promovate de acesta si republicani, iar "asaltul" continua. Inca o criza economica se prefigureaza la orizont, analistii economici o spun, nu eu si atunci, ca de fiecare data, "socialismul" de sorginte FDR-ista va rezolva problema, nu exista nicio indoiala: Bush a ruinat economia americana, Obama a albit in 8 ani pentru a o aduce pe linia de plutire. Cat ii va lua lui Trump pentru a o scufunda din nou: 4 sau 8 ani? Aceasta-i intrebarea. Nu mai mira penimeni ca sustinatorii lui Trump sunt anti-europeni, pro-brexit, suveranisti, prieteni ai lui Putin, Erdogan, Orban, Kaczyński (Dragnea?) si tot asa. S-ar putea sa-l regretam pe demolatorul Democratiei? Ma indoiesc sincer: Beijing si mai ales Moscova se simt ca pestele in apa cu un astfel de presedinte aflat in permanent razboi cu democratia americana, iar retragerea de pe toate fronturile economice si politice ale lumii au lasat un gol pe care aceste tari il vor umple asa cum stiu ele mai bine. Altfel spus, regrete eterne.
Răspunde