Cât de afectată este Rusia de sancțiunile occidentale?

Sub impactul presiunilor sociale, exploziei prețului energiei și crizei economice, sprijinul din Europa de Vest, mai ales din Germania, față de Ucraina devine tot mai problematic.

Alexandru Lazescu 26.07.2022
SHARE 8

De același autor

Descinderile guvernamentale maghiare la vârf la Școala de vară de la Băile Tușnad au devenit un exercițiu de rutină. În treacăt fie spus, mottoul întâlnirii din acest an, „Unele lucruri sunt eterne”, ar putea da un indiciu privind strategia de lungă durată a Ungariei privind Transilvania, unde investește masiv în stadioane, precum cel de la Sfântu Gheorghe, școli, grădinițe, refacerea unor clădiri istorice ﹘ ca la Borsec, față de care Bucureștiul nu pare să aibă niciun fel de răspuns inteligent coerent.

  Viktor Orbán, proaspăt reales en fanfare premier, a folosit prilejul pentru a întări afirmațiile făcute cu o zi înainte de ministrul său de finanțe privind eșecul sancțiunilor aplicate de UE Rusiei ca răspuns la invazia din Ucraina. În esență, primul ministru maghiar a spus că premisele de bază ale acestei strategii, respectiv faptul că sancțiunile ar slăbi Rusia și ar destabiliza conducerea acesteia, că ar afecta asimetric mai mult Rusia decât Europa, că lumea întreagă, cu puține excepții, s-ar alătura acestora și că în final Ucraina ar putea câștiga războiul împotriva Rusiei cu ajutorul livrărilor de arme din Vest, s-au dovedit nerealiste și în mare măsură au eșuat. „Stăm într-o mașină care are găuri în toate cele patru roți: este absolut clar că războiul nu poate fi câștigat în acest fel”, a concluzionat Viktor Orbán, dând exemplul guvernelor din Europa care se prăbușesc după modelul „domino”. O trimitere la căderea guvernelor de la Sofia și, zilele trecute, a guvernului Draghi din Italia.

Sprijinul popular din Europa față de sancțiuni se diluează

 Cum era de așteptat, declarațiile premierului maghiar au provocat reacții critice. Multe dintre ele au făcut trimitere la poziția guvernului de la Budapesta care s-a disociat în bună măsură de linia adoptată la nivelul UE față de Moscova și Vladimir Putin, cu care, de altfel, Viktor Orban este în cele mai bune relații. În fapt, Ungaria a adoptat aceeași atitudine și în relația cu China, jucând pe cele două cărți ca o contrapondere la Bruxelles și la alte capitale occidentale critice față de politicile sale interne. În fapt, chiar în timp ce Viktor Orban făcea aceste declarații în România, ministrul său de externe, Peter Szijjártó, mergea la Moscova, pentru a discuta achiziţionarea suplimentară a circa 700 de milioane de metri cubi de gaze din Rusia, separat de Uniunea Europeană. Ungaria, care este dependentă în proporție de 85% de gazul rusesc, s-a opus oricăror sancțiuni UE asupra importurilor de gaze ruseşti.

   Numai că, oricât de critic l-am privi pe Viktor Orbán pentru consolidarea unor legături puternice cu China și cu Rusia, pentru lipsa sa de solidaritate față de Ucraina (motiv pentru care s-a produs o răcire considerabilă în relațiile relativ cordiale din trecut dintre Varșovia și Budapesta), din păcate, el are în mare măsură dreptate. O spune de peste Ocean un reputat analist american de politică externă, Walter Russell Mead, care scrie în Wall Street Journal că dacă în plan militar livrările de armament mai sofisticat din ultima perioadă (din păcate, mult întârziate) pentru ucraineni par să aibă un impact real pe teren, în plan economic și politic, unde Vestul se considera cel mai puternic, Vladimir Putin a înregistrat succese notabile. „Temerile că un embargo rusesc asupra gazelor ar putea afecta economiile europene și i-ar face pe germani să înghețe în întuneric iarna viitoare au înlocuit speranțele că sancțiunile occidentale vor îngenunchea Moscova”.La fel, mai subliniază el, nefondat s-a dovedit a fi și optimismul inițial că lumea întreagă se va uni în denunțarea agresiunii rusești. Țările din restul planetei au preferat să se alăture Chinei, Indiei și Braziliei, alegând continuarea relațiilor comerciale cu Rusia în dauna solidarității cu membrii G7.

  În paralel, sprijinul popular din Europa față de sancțiuni și sprijinirea Ucrainei se diluează pe zi ce trece. Deja la sfârșitul lunii aprilie, o scrisoare deschisă semnată de 28 de intelectuali și artiști de marcă germani, în care i se cerea cancelarului Olaf Scholz să înceteze orice livrări de armament către Ucraina și „să facă orice este posibil (în traducere – presiuni asupra Kievului) pentru a se ajunge la o încetare a focului”, primise un larg sprijin în opinia publică. Ceea ce în mod tacit Berlinul chiar face. La cinci luni distanță după ce guvernul Scholz a promis Poloniei, Republicii Cehe, Slovaciei, Sloveniei și Greciei că le va înlocui tancurile de tip sovietic trimise de către acestea Ucrainei cu tancuri germane, niciuna dintre promisiuni nu a fost respectată. Un politician din opoziția CDU, Roderich Kiesewetter, fost militar, considera că oferta Berlinului de a livra în contrapartidă Poloniei doar 20 de tancuri Leopard 2, și asta de-a lungul a câtorva ani, pentru a compensa cele 240 trimise de polonezi în Ucraina, este o adevărată bătaie de joc.

Panică pentru ce va fi la iarnă

 A existat imediat o reacție din partea societății civile din Ucraina față de apelul menționat anterior în care se spunea că un astfel de „compromis” era echivalent cu „negarea dreptului la existență a Ucrainei ca stat independent”, dar asta nu pare să fi schimbat deloc percepțiile dominante din societatea germană. Mai ales în fosta Germanie de Est, unde un sondaj recent releva că 58 de procente dintre cetățeni învinuiau America pentru conflict și doreau ca Berlinul „să nu provoace Rusia”. De altfel, nici în restul Germaniei, unde anti-americanismul este, de asemenea, larg răspândit, lucrurile nu arătau cu mult mai bine (40 de procente din germanii din Vest priveau lucrurile de o manieră similară).

  Într-o analiză din The Spectator, istoricul Katja Hoyer cita un jurnalist german, care i-a spus că Vladimir Putin „ne ține țara în lesă”. Pe măsură ce se apropie iarna, dezbaterile inițiale despre diversificarea surselor de energie și despre soluțiile de criză s-au transformat într-o adevărată panică. Impactul chiar și al unui embargou parțial de gaz rusesc asupra industriei germane ar fi devastator (între timp, Moscova a reluat livrările de gaz prin Nord Stream 1, dar la un nivel scăzut, de 40 de procente, suficient pentru consumul curent, dar nu și pentru completarea rezervelor din depozite). Doar uzina chimică gigant BASF din Ludwigshafen consumă jumătate din consumul total de gaze al Danemarcei. Ceea ce îl face pe președintele concernului german să spună că dacă Putin va opri „robinetul de gaz”, țara sa se va confrunta cu cea mai gravă criză economică de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

   O estimare avansează în acest caz o contracție de 6 procente pentru economia germană. Este o consecință a politicilor mioape adoptate de foștii cancelari Gerhard Schroeder (altfel, un bun prieten al lui Putin) și Angela Merkel, care nu doar că nu au luat în calcul riscurile unei dependențe atât de ridicate de gazul rusesc, dar au promovat cu entuziasm politici complet nerealiste mizând pe „regenerabile”, puternic subvenționate, care nu au cum să ofere o alternativă sustenabilă la combustibilii fosili. Și chiar și în acest moment, cancelarul Scholz, deși a decis să redeschidă centralele pe cărbune din cauza ecologiștilor din coaliție, refuză să renunțe la închiderea centralelor nucleare, singura alternativă viabilă la combustibilii fosili.

Tensiuni în creștere în interiorul UE

  Un alt factor favorabil Kremlinului este reprezentat de tensiunile în creștere din interiorul UE. Ca și cu alte ocazii din trecut în vremuri de criză, prevalează interesele individuale ale statelor. Dorința Bruxelles-ului de a impune o reducere obligatorie, de 15 procente, a consumului de gaz pe întreg arealul UE, menită în principal să ajute Germania, a fost imediat contestată de Spania, Portugalia, Polonia, Cipru și Grecia. Ceea ce contrapune, din nou, blocul țărilor din sudul UE celor din nord.

   Acum se vede cum extremismul ecologist, încurajat și sprijinit adesea financiar de la Moscova, a adus multe țări din Europa într-o zonă de acută vulnerabilitate energetică. Și ce e mai grav, nici birocrații de la Bruxelles și nici mulți lideri occidentali nu par să se fi trezit nici măcar astăzi la realitate. O decizie aberantă în acest sens a guvernului olandez, care a impus reducerea cu 70 de procente într-un interval de doar 8 ani a utilizării îngrășămintelor pe bază de nitrogen și chiar reducerea efectivelor de animale, a scos în stradă zeci de mii de fermieri. Lecția celor întâmplate recent în Sri Lanka, unde, după ce s-a renunțat anul trecut la îngrășămintele chimice, recolta a scăzut cu 90 de procente, fiind complet ignorată. Rezultatul: revolte populare care au dus la fuga președintelui, o țară în faliment și disoluția statului. Chiar dacă unele măsuri sunt probabil necesare din perspectiva impactului ecologic, ele trebuie aplicate într-un ritm care să ia în calcul impactul economic și social.

  Grava criză nu doar energetică, economică, ci și de securitate cu care ne confruntăm astăzi își are originea în deciziile dezastruoase din trecut, motivate nu doar politic și ideologic, ci și financiar pentru că sunt mulți care beneficiază din plin de subvențiile generoase asociate „green deal-urilor” (în UE se plătesc anul 69 miliarde de euro în acest scop, iar dacă Uniunea își va urmări în continuare obiectivele de tip net-zero, nivelul acestora ar trebui să ajungă la 1 trilion de euro pe an!), în care s-a decis renunțarea la combustibilii fosili fără a avea o alternativă de energie viabilă. Cu excepția celei nucleare, dar care este și aceasta descurajată.

   S-a ajuns în acest plan într-o zonă de incoerență logică bulversantă din cauza unor imperative ideologice care ignoră realitatea. Joe Biden s-a dus în Arabia Saudită pentru a o determina să crească producția de țiței, cu un rezultat incert, având în vedere relațiile extrem de cordiale dintre prințul de coroană saudit și Vladimir Putin, în condițiile în care acasă blochează exploatarea gazelor de șist și închide o mare conductă de petrol dinspre Canada. Or, principalul atu al lui Putin în acest moment este tocmai faptul că din cauza limitării nivelului extracției de petrol, prețul pe baril rămâne unul ridicat, ceea ce îi permite să obțină un profit chiar și atunci când vinde cu un discount din cauza sancțiunilor.

   Ceea ce îl face pe Walter Russell Mead să afirme că așa-numita „agendă woke” care minează din interior societățile occidentale, „confuzia politică și morală din Vest reprezintă arma secretă prin care liderii din Rusia și China cred că pot distruge actuala ordine mondială de sorginte americană”.

Comentarii 8

LevSt. - 08-18-2022

Polonia cere în continuare Ucrainei să recunoască masacrul comis în 1943 în Volânia (L. G. | 17.08.2022-Revista 22 )(...*)/// 2-Sprijinul militar pentru Ucraina din partea celor mai mari țări europene a început să scadă(presshub)"... Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Italia și Polonia nu au făcut noi promisiuni..."____-----____Boris J. e in vacanta in Grecia, iar efervescenta europeana, scade zilnic,mai ales ca -prin usa din dos- multe tari europene fac afaceri cu Rusia, chiar si Japonia a reluat importul de petrol rusesc...Practic, acest razboi putea fi terminat in1-2 saptamani, daca UE si SUA ar fi vrut, insa UE -si tocmai la varf- , joaca la 2 capete, iar USA accepta acest razboi de erodare, pana la momentul cand Rusia ori nu va mai putea respira (economic), ori pana cand Rusia va trece la atacuri f. neconventionale, direct asupra unei/unor tari occidentale sau membra NATO...(* democratia are reguli care trebuie respectate "democratic"(nu?), adica de toate partile care reclama si declama democratia, daca ai gresit, recunosti, ceri scuze si te oferi a plati macar despagubiri simbolice, iar in acest caz, Polonia a subliniat ca nu cauta despagubiri, ci doar recunoasterea adevarului si preluarea responsabilitatii, mai ales ca autorii morali si fizici ai atrocitotilor respective, sunt decedetati in proportie mai inalta decat 99, 9 la suta...)

Răspunde

LevSt. - 08-18-2022

apropos de smell-uri, unii chiar cred ca mai pot vinde pielea ursului din padure, s-a dovedit ca -de fapt- acest smell provine de la propria buza superioara...

Răspunde

Oxnard - 08-17-2022

Autorul articolului tine cu ursul(rusul) din padure....pana la urma oricate resurse detii, tot banii, tehnologia si democratia sunt mai puternice. Acum vad ca internetul scoate analistii de bazar care se exprima in comentarii la toate articolele aparute in media. SUCCES in continuare prieteni comentatori dar sigur a-ti gresit locul! p.s.-simt si miros de trol(rahat turcesc)....

Răspunde

LevSt. - 08-12-2022

Rusia a preluat controlul a doua treimi din resersele naturale ale Ucrainei(LG-Revista 22)(...)2- Putin câștigă până acum războiul cu piețele din Europa: Doi factori cheie care au ajutat Rusia(ziare.com)(...)___----___ doua titluri fare echivoc, totusi, inca va mai trece ceva timp, pana cand se poate face un realistic exit poll si -apoi- abia atunci se poate vorbi despre inceputul sfarsitului...

Răspunde

Ion - 08-10-2022

Rusia era mai afectata fara sanctiuni.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 07-28-2022

Pt. Mike: Nu mor caii cind vor ciinii. Toate modificarile genetice introduse de rusi sau chinezi Americii prin modificari ideologice functioneaza doar pina la un punct. Americanul de rind e scirbit de tipetele isterice ale unor AOC, Camala sau mai stiu eu ce alte pitipoance din perimetrul democrat. S-a vazut asta cind Trump a fost ales presedinte si se vede prin popularitatea pe care inca o are (Doar aroganta lui stupida l-a facut sa piarda al doilea mandat). Vin alegerile din nou si ma astept (sper) la o schimbare a balantei de forte in politica americana. Dar asta e doar un aspect. Adevaratul pericol pentru America nu sint Rusia si China, sau asa zisul progresism (adica comunism) din lume, infiltrat pe usa din dos in ograda americana. Pericolul sint miliardarii americii. O tara produce o anumita suma (constanta) de bani. Banii sint distribuiti intre cetatenii tarii. Cu cit ai mai multi miliardari (si America ii are aproape pe toti) cu atit ramin mai putini bani petntru restul populatiei. Saracii nu prea au ce pierde, ca n-au nimic oricum. Cei care pierd sint clasa de mijloc, adevaratul motor al societatii. America saraceste datorita propriilor cetateni. Cind unu la suta din cetateni detine 87 la suta din venituri, tara aia e terminata, indiferent de cit de mult produce. Cind vezi miliardari trimitind nave cosmice in spatiu, si care dispun de mai multe fonduri decit NASA (adica decit tota tara la un loc) si mai fac asta si ca hobby, nu te poti gindi decit ca totul a luat-o razna. Miliardarii sint si cei care au trimis toata industria in China, sa faca mai multi bani, saracind propria natie si creind un monstru militar (pina in 1985 China facea radiere frumos mirositoare). Astia sint adevaratii dusmani ai americanilor de rind. Miliardarii sint apatrizi, cu domenii (era sa zic case) si interese peste tot. (Uita-te la Schroeder – il doare pe asta de nemtii lui cum ma doare pe mine). Cind un miliardar isi permite sa investeasca in antivirusuri si iti spune la televizor ca virusul asta e nimic comparat cu ala care vine dupa (ca doar el si cu baba Vanga le stiu pe toate dinainte) stai si te intrebi de ce e individul ala in stare. Banii si puterea distrug caracterul. Asta e pericolul in America.

Răspunde

mike - 07-27-2022

Rusia lui Putin a reusit sa destabilizeze occidentul cu ajutorul unor arme ideologice si politice gandite in laboratoarele FSB-ului, prin disolutia partidelor clasice, fie ele liberale sau socialiste, partide care au asigurat un echilibru de-a lungul timpului, si crearea de partide extremiste de stanga (bazate pe ideologiile neo marxiste/progresiste) si de dreapta (fasciste). Aceste doua extreme se sprijina una pe alta si fiecare s-a format datorita celeilalte. Atunci cand extrema stanga vine cu anumite ideologii si politici (climatice, LGTB, energetice, etc.), extrema dreapta se ridica impotriva celei stangi si ameninta cu iesirea din aliantele vestice. Europa este napadita de aceste "buruieni" si liderii sai au ales fie stangismul, fie extremismul. Mai mult, astazi asistam la disolutia vechii ordini democratice stabilite dupa WWII si dupa Razboiul Rece, iar lumea traieste ultimele momente din aceasta veche lume. China, India, Rusia sunt astazi puteri care aproape au atins apogeul dezvoltarii lor si care doresc sa isi creeze propriile sfere de influenta atragand si alte state din Orientul Mijlociu, Asia sau America de Sud. Mesajul Chinei pentru SUA este acesta: noi suntem astazi prea puternici pentru a mai urma regulile stabilite de voi dupa 1989 si consideram ca putem sa ne formam aliantele noastre economice, militare si politice care sa le echilibreze pe ale voastre. Razboiul din Ucraina nu a facut decat sa imparta lumea vestica in tabere si sa definitiveze noua "ordine" globala. Problema nu se mai pune acum daca occidentul mai reuseste sa-si impuna valorile sale in lume, ci se pune daca va reusi sa supravietuiasca acestui tavalug totalitar, acestor buruieni care cresc rapid si invadeaza spectrul politic atat de frumos colorat odata. Razboiul din Ucraina trebuie inteles intr-o alta cheie, nu doar in cea militara. Si inca o data Europa noastra ar putea fi salvata de America, asa cum s-a intamplat de fiecare data in istoria moderna, o America datorita careia exista astazi sanctiuni asupra Rusiei si arme moderne pentru ucrainieni. Pentru ca America inca mai crede in democratie si pentru ca instituiile americane sunt prea puternice si independente(!) de mediul politic pentru a fi manevrate de o "elita" care va contribui la haosul european, asa cum este cea de la Bruxelles.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 07-26-2022

Din pacate coruptia macina toate tarile democrate. Si nu doar Italia mafiota ci si nordul. Iar Schroeder si Merkel n-au facut greseli, au facut-o cu buna stiinta. Amindoi au fost si sint spioni rusi. Schroeder s-a mutat la Moscova din interese personale, nu pentru nemti. Faptul ca nemtii se gindesc la pielea lor, nu la cea a ucrainienilor (sau a polonezilor, sau a romanilor, sau bulgarilor) arata inca o data ca n-au invatat nimic din cele doua razboaie mondiale. Si nu vacile si porcii distrug stratul de ozon, ci 8 miliarde de oameni. Cu ce hraniti toata omenirea asta? Cu ciorba de urzici? Oamenii maninca vaci si porci de mii de ani. Singura variabila in ecuatie e numarul de oameni pe pamint. Trebuie sa moara tot estul Europei sa poata trai nemtisorii bine. Multi oameni cred ca monarhia e mai buna, din acest motiv. Si multi spera ca un dictator va prelua tara, tot din acest motiv. Frica stapineste lacomia. Cind ai un dictator, fura un numar mai mic de indivizi. In democratie fura toti. Democratiile necesita populatii cu un simt civic ridicat, si cu conducatori onesti. Sincer sa fiu, nu vad nici o democratie in Europa care sa se califice. Poate cel mult Marea Britanie. Care e monarhie. Eu cred ca monarhiile sint tari mai linistite decit toate democratiile astea. O cale de mijloc intre democratie si dictatura.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22