De același autor
Abia apucase Donald Trump (unde altundeva decât pe Twitter!?) să se autofelicite triumfalist pentru succesul vizitei sale pe vechiul continent („Tocmai m-am întors din Europa. Vizita a fost un mare succes pentru America. Muncă grea, dar rezultate excepționale!“), când la o reuniune a CSU (creștin-democrații bavarezi), dintr-un cort instalat în partea de est a Münchenului, printre halbe de bere, Angela Merkel a transmis un mesaj care a făcut imediat înconjurul planetei. Acela că ultimele zile (e vorba de întâlnirile NATO și G-7) au convins-o că Europa nu se mai poate baza în întregime pe alții, cu trimitere directă la Statele Unite, ci trebuie să-și ia destinul în propriile mâini. E interesantă și o altă frază în care spune că, sigur, trebuie să avem în continuare relații amicale cu Statele Unite, cu Regatul Unit și chiar cu Rusia. A pune aproape pe același plan relațiile cu America și Marea Britanie și cele cu Rusia e deja un mesaj simbolic în sine care ridică multiple semne de întrebare privind viitorul parteneriatului transatlantic. Lucru cu atât mai semnificativ, cu cât Angela Merkel este considerată unul dintre principalii promotori ai transatlantismului în Germania, unde curentul antiamerican este foarte puternic, iar cota de popularitate a lui Putin este peste aceea a lui Trump.
Însă, din perspectiva lui Donald Trump, asta e departe de a fi vreun motiv de preocupare. Este exact ceea ce președintele a și dorit să obțină, au dezvăluit surse din anturajul acestuia cotidianului The New York Times: să-i facă pe europeni să-și asume, în cadrul NATO, o mai mare parte din efortul financiar și să protejeze companiile americane de ceea ce el consideră a fi „practici comerciale incorecte“. În ciuda eforturilor unor membri din administrație, în principal ale generalilor Mattis și McMaster, de a da asigurări că nimic fundamental nu s-a schimbat în relația transatlantică, e limpede că pentru Trump în general alianțele nu au nici o dimensiune strategică, sunt mai degrabă „costisitoare“. Ceea ce e în deplin consens cu maniera simplistă, tranzacțională, de mogul imobiliar (la Bruxelles i-a spus premierului belgian că are o părere proastă despre UE din cauza reglementărilor europene care i-au întârziat construcția unui teren de golf în Irlanda), în care el privește ansamblul relațiilor internaționale. Cu prilejul vizitei Angelei Merkel la Washington, el îi mărturisea acesteia că nu știa ce înseamnă nici TTIP, nici G-20. În Foreign Policy, Mark Kennedy crede că „Trump abordează jocul poziționărilor strategice globale ca un novice printre experți“, în confruntarea cu o Rusie care vede lumea ca o tablă de șah și China care o vede ca una de Go, acționând mai subtil prin învăluiri, răbdătoare, erodând treptat influența Americii.
Chiar dacă frustrările americanilor față de laxitatea cu care, la adăpostul umbrelei de securitate a Statelor Unite, majoritatea aliaților europeni au privit chestiunea securității, tăind bugetele militare în favoarea cheltuielilor sociale, sunt perfect justificate, tonul, maniera și momentul ales de Trump pentru a ține lecții aliaților din NATO (cu prilejul dezvelirii unui monument dedicat atentatelor din 11 septembrie 2001), după ce la Riad declarase ritos că „nu vrea să țină lecții țărilor musulmane“, au fost cu totul nepotrivite și nu aveau cum să nu creeze resentimente. Care au fost întărite în cursul întâlnirii G-7 de la Taormina de divergențele legate de Acordul de la Paris și declarațiile sale agresive la adresa Germaniei.
Mimica și gestica lui Trump în cursul întâlnirilor sale din Europa spun totul. E permanent încruntat, bosumflat, agresiv (ca atunci când îl împinge pe premierul din Muntenegru, un gest la limita bădărăniei, pentru a ajunge în față la fotografia de grup de la NATO). S-a simțit, evident, mai confortabil la Riad, atunci când s-a prins în „dansul săbiilor“ sau în timpul convorbirilor cu regele Salman, pe care a ținut să-l menționeze admirativ în discursul de la NATO, printre două mustrări adresate aliaților (cu care America împărtășește, în teorie, aceleași valori), numindu-l un „om înțelept“. Pentru Donald Trump o vizită externă este reușită sau nu în funcție de cât de bine i se pare că este tratat, cât de mult este lăudat.
„Vizita lui Trump a fost o catastrofă pentru relațiile dintre Statele Unite și Europa“, scrie David Frum, editorul unei publicații americane prestigioase, The Atlantic. La fel crede și Anne Applebaum, soția fostului ministru de Externe polonez, Radek Sikorski, al cărui articol din Washington Post este intitulat semnificativ Totul s-a schimbat în ceea ce privește alianța dintre Statele Unite și Europa. Sunt aceste reacții exagerat de pesimiste? Unii cred că da, la mijloc e și un joc electoral. „Dacă Merkel ar fi vrut să anunțe decuplarea Germaniei de Statele Unite nu ar fi ales să o facă luând cuvântul la o petrecere bavareză cu bere“, scrie Matthew Karnitsching în Politico. Însă Angela Merkel e un lider extrem de calculat. Nu ar fi lansat un astfel de mesaj de mare impact global cu ușurință. Retorica agresivă a lui Trump va da amploare curentelor din Europa care doresc decuplarea de America, ceea ce, în mod inevitabil, va duce cu necesitate la un nou aranjament de securitate pe continent, agreat cu Rusia. E probabil vestea bună pe care Viktor Orbán, abia revenit de la reuniunea NATO, i-a dat-o lui Vladimir Putin în timpul conversației lor telefonice de vineri.