De același autor
Rezultatul alegerilor din Olanda a creat multe neliniști în spațiul politic european. A surprins mai ales dimensiunea succesului partidului PVV al lui Geert Wilders, etichetat, conform obiceiului, de „extremă dreapta”, așa cum se întâmplă ori de câte ori e vorba de formațiuni considerate indezirabile. Înainte de alegeri, un sondaj IPSOS credita PVV cu 27 de locuri în Parlament. În cele din urmă a obținut însă 37 de mandate dintr-un total 150 în Parlament. Dimensiunea succesului a produs o adevărată undă de șoc în rândul elitelor din UE, la nivelul multor cancelarii vest-europene și al birocrației de la Bruxelles, deși nu e deloc clar că Wilders va putea coagula o coaliție de guvernare.
Comentând pentru Euractiv rezultatul alegerilor din Olanda și tendința generală de pe continent unde partidele populiste sunt în ascensiune (de regulă îngrijorările sunt față de cele de dreapta, nu și față de cele de stânga), Catherine Fieschi, analist de la Robert Schuman Centre, ține să remarce că singurele vești bune vin din Spania. Unde partidul socialist al lui Pedro Sanchez a reușit să rămână la guvernare, în urma unui acord cu separatiștii catalani obținut după o amnistie a condamnărilor în instanță a unor lideri separatiști după referendumul ilegal de independență. O încălcare grosolană a independenței justiției care a provocat uriașe proteste de stradă și condamnări din partea magistraților. Care, dacă ar fi fost vorba de un guvern de dreapta sau de o țară din Europa de Est, ca România de pildă, ar fi stârnit valuri de indignare la Bruxelles. Nu e cazul, când e vorba de socialiști. În cadrul unei dezbateri la care a participat puțină lume în Parlamentul European, Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, a declarat că, cel puțin pentru moment, aceasta este „o chestiune internă a Spaniei”.
Ceea ce în sine reliefează enorma diferență de tratament, din perspectiva elitelor europene, atunci când e vorba de un guvern de stânga (în Spania noul ministru pentru copii și tineret, Sira Rego, este un susținător pe față al Hamas și un admirator al lui Lenin, despre care a spus în cursul unei emisiuni de televiziune că, dacă „îl consideri genocidar, înseamnă că aparții extremei drepte și ai citit foarte puțin din istoria universală”) sau a unuia de dreapta. Prin comparație, acuze mult mai puțin grave privind independența justiției atribuite partidului PiS din Polonia, și acelea discutabile, au provocat reacții extrem de dure la Bruxelles.
Succesul lui Geert Wilders din Olanda nu este deloc unul singular. Formațiunile populiste sunt pe val în multe țări din UE, inclusiv în Germania și Franța. Din rațiuni evidente pentru mulți: ruptura severă dintre elite și partidele tradiționale, și restul populației în chestiuni esențiale precum stoparea imigrației necontrolate sau politicile excesive și nerealiste pentru „combaterea schimbărilor climatice”. Lucruri ignorate de elitele din politică, zona academică și mass-media sunt exploatate de partidele populiste.
Aceste evoluții politice de pe continent reprezintă probabil și motivul pentru care s-a pus acum la vot în Parlamentul European un raport care propune modificarea tratatelor Uniunii Europene prin care s-ar lichida dreptul de veto al statelor membre și s-ar acorda mai multă putere instituțiilor UE. Raportul a fost adoptat cu 291 de voturi pentru, 274 împotrivă și 44 de abțineri. Votul în sine arată cât de mari sunt diviziunile interne din UE în aceste chestiuni esențiale privind felul în care funcționează Uniunea.
Se urmărește o centralizare a puterii la Bruxelles în detrimentul statelor membre. Chiar și în situația actuală, în multe privințe statele membre din UE se bucură de competențe mai limitate decât statele din componența Statelor Unite, unde e vorba totuși de o federație. În noua formulă, practic majoritatea deciziilor ar fi luate la Bruxelles, în mare parte sub influența Parisului și a Berlinului, țările membre, în special țările mai mici și cele din Europa de Est, fiind retrogradate la nivelul unora cu atribuții aproximativ similare cu cele ale unor consilii județene de la noi.
Există o opoziție semnificativă la nivelul statelor membre, deși nu e clar dacă în cadrul Consiliului European se va putea coagula o majoritate de blocaj (e nevoie de 14 voturi) care să împiedice procedura pentru lansarea unei Convenții pentru modificarea tratatelor. De pildă, principalele două partide poloneze, PiS și Platforma Civică, au declarat că se vor opune planului de reformă a tratatelor Uniunii Europene. Donald Tusk, liderul Platformei Civice, care va conduce noul guvern polonez, a avertizatcă„aceste planuri reprezintă genul de «euroentuziasm naiv» care a dus la Brexit”. Poziția acestuia, un fost președinte al Consiliului European, pare surprinzătoare, dar în fond Tusk nu face decât să exprime opoziția masivă a polonezilor față de perspectiva pierderii de facto a suveranității naționale.
O reacție venită din Suedia imediat după votul din Parlamentul European confirmă temerile lui Donald Tusk. Suedia ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a părăsi UE dacă transferul de putere către Bruxelles merge „prea departe”, a sugerat Charlie Weimers, deputat european, vicepreședinte al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. „UE este un proiect politic care merge într-o direcție greșită”, a declarat el la un congres al Partidului Democrat Suedez (SD) adăugând că, deși partidul său nu dorește o retragere a Suediei din UE, această poziție s-ar putea schimba dacă circumstanțele se vor schimba, cum ar fi eliminarea dreptului de veto în Consiliul European și un transfer excesiv de putere către Bruxelles.
În esență, raportul propune extinderea semnificativă a competențelor executivului de la Bruxelles în șapte domenii: politică externă, securitate, protecția frontierelor, sănătatea publică, securitatea internă, politici industriale și educație. În fiecare dintre aceste cazuri există temeri că vor fi impuse birocratic poziționări discutabile, care contravin unor interese naționale. De pildă, în privința politicii de imigrație și azil.
Sunt temeri și în ceea ce privește ideologizarea educației prin promovarea ideologiei progresiste dominantă la Bruxelles. Cu identitățile de gen, cu zeci de „pronume”, normalizarea blocării pubertății la copii pentru schimbările de sex, cu așa-numitele „spații sigure” și în general cultivarea corectitudinii politice cu efecte negative majore în spațiul universitar. Alte rețineri majore au în vedere „politicile climatice” (un euro deputat le-a descris drept „extravagante”), adoptate de Uniune, care au erodat sever competitivitatea companiilor europene, între care o parte au decis să-și mute operațiunile în afara Europei, și au afectat la fel de sever securitatea energetică a UE în ansamblu.
În fine, printre alte propuneri majore este aceea ca procedura de suspendare a statelor membre ale UE care încalcă „valorile UE” să fie simplificată și numărul comisarilor să fie restrâns la 15, un alt motiv de tensiuni. Însă interpretarea „valorilor europene” a devenit, în ultimii ani mai ales, foarte elastică și cu accente ideologice preponderent asociate stângii progresiste. De pildă, libertatea de expresie este pusă în discuție dându-se prioritate „grijii de a nu ofensa” interpretată de o manieră extrem de largă. De unde și temerea că acesta poate deveni un mecanism de pedepsire a oricărui stat membru care nu respectă linia oficială de la Bruxelles.
Avocații acestui demers de centralizare a puterii la vârful UE, în fapt un pas major către federalizare, aduc ca argument faptul că situația actuală din lume, crizele geopolitice majore, impun astfel de modificări ale tratatelor Uniunii. Însă aceștia duc o lipsă acută de argumente convingătoare pentru a-și susține cauza. Sub bagheta Bruxelles-ului, UE a regresat constant în ultimele decenii. În pofida elaborării unor strategii ambițioase, structurile UE nu au reușit să stimuleze performanța în industrii-cheie, cum ar fi economia digitală.
În mod crucial, baza esențială a suveranității și a puterii în secolul al XXI-lea, tehnologia, reprezintă marea problemă a UE: din cele mai mari 20 de companii de tehnologie din lume, doar două sunt din Europa. În pofida celor două mari strategii digitale ale UE, Agenda Lisabona și Agenda 2020, UE a pierdut constant teren la nivel mondial în ceea ce privește economia digitală, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale. În prezent, se află pe locul trei, la mare distanță, după SUA și China.
De altfel, în ansamblu, performanța economică a UE este dezamăgitoare: o creștere economică anemică, un șomaj ridicat. Potrivit FMI, economia zonei euro a crescut cu doar cu 6% în ultimii 15 ani, față de 82% în SUA. Ponderea UE în PIB-ul mondial, care în urmă cu 40 de ani era cel mai mare bloc economic din lume, s-a înjumătățit, de la aproximativ 30% în 1980 la doar 15% în prezent. În aceeași perioadă, ponderea Americii a scăzut de la 25% din producția mondială la 24% în prezent, iar China a depășit UE în clasamentul mondial.
UE suferă de „delirul creării de norme” ceea ce „generează multă frustrare și iritare” printre companii din cauza confuziilor în privința obligațiilor lor legale și le afectează competitivitatea, afirmă Patrick Martin, președintele celei mai mari asociații de companii franceze, MEDEF, care reprezintă 190.000 de întreprinderi cu aproximativ 10 milioane de locuri de muncă. Declarațiile vin după discursul anual al lui Emmanuel Macron adresat ambasadorilor în care și acesta a pledat pentru o „pauză de reglementare europeană”. „Europa tinde să reglementeze excesiv și să nu investească suficient”.
Comentarii 8
LevSt. - 12-09-2023
Orbán's government openly switches to Russia's positions (Story by European Pravda • 8h)___-----____ ultima stire, de altfel predictibila...
RăspundeDede - 12-07-2023
Va dau eu un exemplu de "diferenta enorma de tratament" - o dati pe pe Sira ca exemplu negativ ca ar sustine Hamas. Nestiind cine este Sira asta si ne auzind vreodata de ea , zic sa ma documentez si zice la wikipedia urmatoarele : Born in Valencia to a Spanish mother and a Palestinian father, Rego spent part of her early life in 'Anata. Her father lives with Sira's brother in the West Bank. Pai pe cine sa sustina in situatia asta ? Atitudinea normala a unui analist corect si echidistant este sa dea pur si simplu Ignore la ce spune tipa asta, ca este clar partinitoare din familie si este clar ne relevant ce zice ea. Dar nu , noua ne e prezentata de autor ca un ministru spaniol de stanga care sustine Hamas, deci mai departe concluzia ca toata stanga sustine Hamas, ceea ce nu este adevarat - sa ii spuneti lui Chuck Schumer si Bernie Sanders ca sunt sustinatori Hamas, ca sunt amandoi evrei. In schimb nu am vazut un articol al acestui autor sa condamne pe Trump care este fan declarat Hezbollah, fan Kim Jong Un, fan Putin etc etc. iar Elon Musk poate sa scrie pareri stupide antisemite, daca sunt de dreapta ei pot sa faca si sa zica ce vor. cam asta e cu diferenta de tratament. Altfel toata ideea de a privi lucrurile din perspectiva ideologica este total gresita (dar bine autorul stie ce urmeaza sa scriu ca asta il motiveaza si pe dansul) - lumea e miscata functioneaza din dorinta oamenilor de a face si a avea bani.. nimeni nu mai are nici o ideologie de nici un fel...mai poti sa ai valori de apartenenta la un anumit grup , familie etc...dar nu ideologiile conteaza , ci banii si da , daca vine AUR la putere o sa devina brusc un partid responsabil si o sa faca ce zice UE asta naspa asa cum ziceti ca e, pt ca fara banii de la UE nu o sa mai poata plati pensiile si salariile....fara UE Romania e in faliment in 3 luni cine crede altceva car Romania se descurca fara UE habar nu are de economie , relatii economice internationale etc.
RăspundeLevSt. - 12-06-2023
"... insa 37 de mandate din..."____----____si adaugand si Senatul, avem 225 membri ai parlamentului, departe de Romania, la populatii sensibil egale(Olanda , deja 18 milioane), dar fantastica departajare la capitolul suprafata , Oland doar aprox. 33 mii kmp(doar pamat, pe mainland, altfel aprox. 41 mii kmp), iar cad vine vorba de performantele economice si sociale, distanta devine ca de la Luna la Pamant , de unde previzibila instabilitate din Romania, unde chiar m geoana a spus ca "Romania risca sa dispara", iar contextul este propice acestui dezastru, in Ruia se vehiculeaza idea reformarii imperiului Austro-Ungar, supervizat de Rusia...Iar Austria si Ungaria tocmai pentru acest motiv se "tin deoparte" de NATO(Austria) si saboteaza UE, le va fi mai usor la divortul anuntat chiar si de conjunctura mondiala, BRICS-ul se poate mari rapid, Venezuela vrea o parte( cam 1/2 !- partea cu petrol!) din Guyana (fosta Engleza si inca in Commonwealth)Republica Srpcka vrea autonomie totala, mai ales daca este reales Trump, in sfarsit, lumea se clatina si se incearca o reasezare, iar Romania este vizata dintotdeauna, si cu asa conduceri , risca mult...///2- " ...chestiune interna a Spaniei..."___----___in primul rand ," da", iar rationamentul este ca Spania are o istorie recenta(sec. trecut), si -intre timp- Spania a ajuns la concluzia ca diplomatia interna preventiva este mult mai potrivita, altfel este usor sa arunci in inchisoare sute si mii de opozanti, practic ar deveni un fel de Turcia..."Este un timp al culesului... un timp al juganitului..."(zice Biblia), asa si in acest caz, timpul inchisorii si al confruntarilor poate veni oricand, daca respectivele miscari nu-si inteleg menirea, ca intr-o Europa unita, seccesiunile nu-si mai au sens...
Răspundemike - 12-05-2023
Excelenta analiza asupra mega -guvernului care controleaza intregul continent. Cred ca putem afirma oficial ca spectrul comunismului a cuprins Europa si mai ales institutiile de la Bruxelles. Mereu s-a incercat crearea unei imagini teribile pentru asa-numitele "partide extremiste" de dreapta, cand de fapt foarte multe astfel de partide au coalizat lideri politici mai conservatori, care doresc sa impiedice extinderea ideologiilor neo-marxiste in Europa si sa pastreze intacte valorile democratice si libertatile noastre obtinute cu greu dupa 1989. Insa, dupa cum bine spuneati, cine este impotriva establishmentului politic de la Bruxelles, este impotriva intereselor elitei progresiste si trebuie pedepsit. Ideologizarea si politizarea invatamantului european in spirit "progresist" este o realitate. Ca un parinte al carui copil invata la una din aceste scoli europene din Bruxelles, va pot spune clar ca problemele de gen si corectitudinea politica sunt predate in scoli sub forma cursului numit "Morala" si nu numai. Deja directorii acestor scoli incep sa impuna reguli care amintesc foarte mult de un regim autoritar. La aceste cursuri de morala, le sunt prezentate copiilor teme precum "etica razboiului din Gaza", cu trimitere la istoria statului Israel incepand din 1947 si avand ca dilema "alungarea" palestinienilor de pe actualul teritoriu israelian pentru a crea statul evreu. "A fost moral ce s-a intamplat?" este discutia lansata de profesor (german de altfel). Nu este de mirare ca UE tace asurzitor atunci cand este vorba sa sprijine Israelul sau chiar Ucraina.
RăspundeAndronache Sorin - 12-04-2023
Domnule Alexandru Lăzescu tehnologia cea mai avansată este doar în S. U.A., și China? În Japonia nu este avansată? Sau în Coreea de Sud? Sau în Germania? Schimbările climatice nu sunt importante? Nu orice partid de dreapta sau de stânga este condus de Societăți Discrete?
RăspundeGheorghe Popescu - 12-03-2023
Bruxelles se transforma rapid in a doua Moscova. Si guvernantii romani aplauda cu voiosie noile directive. Sint curios insa pentru cit timp. De ani si ani banii comunitari sint macinati in tot felul de pomeni sociale. Si nu ma refer la romani. Aud ca Europa a inceput sa taxeze toate pachetele primite de cetatenii europeni, venite din America. Tot ce e peste 50 de dolari. (Matusa-mea 73 de ani- a trebuit sa plateasca 135 de Roni taxe pentru o pereche de tenisi de cirpa de 40 dolari). Socialistii au dat de fundul sacului? Intre timp Bruxelles isi arata muschii la fabricarea tuicii si taierea porcului. Sa nu le miroasa cetatenilor gura, probabil. Puternica (si aroganta) Europa isi numara firfireii! Sint insa experti sa faca bascalie de amaricani. Ma uit la francezi si ma crucesc.
RăspundeIuliu Vladimir Toronciuc - 11-29-2023
Correct ! Dosar ca postrea nu poate fi distribuita sau macar trimisa ca mesaj celor care ar fi interesati sa o citeasca ! E cenzurata !
Răspundebunul samaritean - 11-28-2023
Asteptam de multa vreme federalizarea Uniunii Europene .Niciuna dintre natiunile Europei fie ele parte a UE sau nu , nu pot rezista singure in fata furtunilor ce ne inconjoara .Natiunile Europene ,care au fost cindva parte a „lagarului ” comunist, nu se pot descurca singure .Nu au nici tehnologia si nici experienta sau expertiza rezolvarii situatiilor de tot felul sau de felul celor deja cunoscute asa cum a fost situatia cu Pandemia de Covid 19 si cu razboiul din Ucraina ba chiar si cu situatia ce ne ofera banii din PNRR obtinuti de catre UE (fara interventia Bruxelului natiunile ar fi platit enorm aceste demers )parte granturi parte imprumuturi cu dobinzi foarte mici si termene laxe de returnare .Avantajele existentei UE si a NATO ului European sunt uriase pentru toate natiunile componente si acum si pentru cele aflate pe drumul integrarii .Doar sa va imaginati ce ar fi fost daca Rusia cistiga razboiul si daca UE si SUA nu interveneau sau daca banii din PNRR erau obtinuti cu dobinzi uriase sau daca inarmarea tarilor Europene nu se putea face cu tehnologie Occidentala si ramineam la formele primite de armament sovietic .Am beneficiat si beneficiem de expertiza UE.Doar nu o-ti crede ca daca AUR ar cistiga alegerile si ar conduce tara ,ar sti , de unul singur ,ce trebuie facut ? Nu putem banui pe nimeni de naivitate .Fara unitatea Europeana si aparteneta la NATOeram, de mult dezbinati ca natiune.Dusmanii , pe care ii stiti cu totii , deabia asteapta sa ne rupa in bucatele .Fara centralizarea deciziei nu avem cum avansa .Asta se vede usor si chiar textierul ne spune cum UE sta in loc .Schimbarea inseamna federalizarea .
Răspunde