De același autor
O eventuală hotărâre a premierului Dacian Cioloş de a duce la bun sfârşit, alături de câţiva actuali miniştri, unele dintre proiectele începute în acest mandat ar reconfigura şi revigora alegerile parlamentare de la sfârşitul toamnei. Rămânând prim-ministru, de astă dată în fruntea unui guvern politic şi cu o legitimitate dată de alegeri, Cioloş ar putea face lucrurile pentru care nu a avut nici timpul, nici sprijinul parlamentar. Asumată explicit de un partid, echipa lui Cioloş ar avea altă forță politică. Interesaţi – ce-i drept, la nivel încă neoficial – s-au arătat liberalii, aflaţi azi nu în cea mai confortabilă situaţie.
Sunt tehnocraţii interesaţi de o asemenea formulă? Şi, dacă da, cu ce partid ar colabora mai bine? Cine are şanse reale să poată forma o coaliţie majoritară? Ce ar presupune susţinerea din partea unui partid politic pentru echipa lui Cioloş? Care sunt riscurile, care sunt avantajele?
Se pare că interesul pentru o formulă de continuitate după alegeri chiar există. A spus-o public, într-un interviu acordat Digi 24, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Cel care va lua decizia în acest sens este însuşi premierul. Discuţia, mai veche, s-a reaprins zilele trecute, după ce doi reprezentanţi de vârf ai PNL – Adriana Săftoiu și Cristian Buşoi – și-au exprimat dorinţa ca premierul să candideze pe listele PNL. Mai mult, liberalii vor să-l susţină pe Cioloş pentru Palatul Victoria din poziţia de independent, doar să facă un proiect comun cu PNL. Oferte similare îi includ şi pe vicepremierul Costin Borc, pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi pe sus-numitul Cristian Ghinea. Conducerea PNL nu a confirmat nimic, dar nici nu a dezminţit spusele lui Săftoiu şi Buşoi.
E greu de imaginat că Cioloş sau unii dintre miniştri s-ar grăbi să se înscrie într-un partid înainte de alegeri. De altfel, Cioloş a declarat în repetate rânduri că nu o va face, cel puţin până la alegeri. Chiar şi acceptarea unor candidaturi pe liste de partid poate fi discutabilă. Dar premierul şi colaboratorii săi pot accepta că un partid vrea să-I ţină la Palatul Victoria şi după alegeri. Şi pot conveni împreună un set de principii, proiecte şi măsuri pe care să le promoveze după alegeri, odată instalaţi la putere.
Viitorul guvern nu poate fi decât unul politic, rezultat pe baza votului în alegeri: partidul sau coaliţia care va reuşi să formeze majoritatea va propune şi premierul. Realist vorbind, doar două sunt partidele care intră în discuție: PSD şi PNL. Din cauza criticilor și ameninţărilor cu moţiunea de cenzură, o formă de asociere preelectorală între PSD şi echipa lui Dacian Cioloş pare puțin probabilă. Rămâne ca variantă de lucru formula unui joint-venture PNL-Cioloş & Co. Sigur, electoratul moral şi intransigent va invoca faptul că PNL nu a ştiut să se înnoiască suficient, nu s-a primenit aşa cum trebuie după mariajul cu PSD, nu s-a lepădat de populisme, s-a făcut de râs la localele din Bucureşti. Și nici nu avem certitudinea că liberalii vor agrea în cele din urmă această formulă, deşi ea le aduce un colac de salvare nesperat.
Un joint-venture PNL-Cioloş & Co este o alternativă realizabilă în răstimpul scurt rămas până la alegeri. Ea nu doar că pune presiune pe PSD, partidul cu prima şansă de câştig, dar oferă o perspectivă nouă şi diferită acestor alegeri. Dinspre tabăra PSD-ALDE singurul nume de premier vehiculat până acum este cel al lui Liviu Dragnea. Puţin probabil, totuşi, având în vedere condamnarea acestuia la doi ani de închisoare cu suspendare. Așa că PSD va fi nevoit să propună o personalitate la fel de integră şi bine pregătită precum Cioloş. E de așteptat, de asemenea, ca Cioloş, chiar dacă el personal nu se va regăsi pe listele pentru parlamentare, să ceară PNL să respecte criterii de integritate stricte în alcătuirea lor, ca o garanţie că sprijinul promis se va concretiza și după alegeri.
Va fi greu pentru PNL să strângă suficiente voturi, astfel încât să formeze guvernul şi să impună premierul, dar nu imposibil. Judecând după locale, la votul politic, cel pentru consilierii judeţeni, nici 6 procente nu-i despart pe liberali de PSD. (PNL - 32%, PSD - 37,5%). Problema e că PNL nu prea are cu cine se alia, în timp ce PSD poate conta pe ALDE şi, de ce nu, pe UDMR pentru a realiza o majoritate. O colaborare PNL–PMP pare exclusă. Rămâne USR, despre care nici nu ştim dacă va atinge pragul electoral.
E posibil ca, în viziunea unora, asocierea Cioloş & Co – USR (Nicuşor Dan) să apară drept cea naturală: ambele se bucură de sprijinul societăţii civile, s-au născut cumva în stradă, unii miniştri (Cristian Ghinea, de exemplu) l-au susţinut pe Dan la alegerile din 2012, iar reprezentanţii USR l-au lăudat mereu pe premier. Venit ultimul pe scena politică, USR are avantajul de a nu avea probleme de integritate. Are în schimb unele de ideologie (prea puţin clară) şi de structură de partid. USR ar putea constitui însă, dacă va intra în parlament, un partener de dialog postelectoral în vederea realizării unei majorităţi parlamentare.
Un prim pas va fi ca Dacian Cioloş să se decidă dacă vrea să meargă mai departe. Probabil că echipa lui va cuprinde chiar ceva mai multe nume decât cele deja vehiculate şi vor viza poziţii cheie în viitorul Cabinet. Doar că încă sunt prea mulţi de „dacă“ la mijloc.