Afacerea Popoviciu: miliarde, palinca si politie secreta

Andreea Pora 25.03.2009

De același autor

Puiu Popoviciu este cel de-al doilea miliardar, dupa Dinu Patriciu, pe care procurorii DNA l-au retinut pentru 24 de ore. Indrazneala de acum citiva ani a procurorilor a declansat conflictul dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, ale carui consecinte se vor resimti inca multa vreme. Cel putin inca patru ani, atit cit ar putea dura alianta PSD-PD-L, rezultat indirect al "razboiului dintre palate". Putin probabil ca afacerea Popoviciu sa aiba urmari cu conotatii politice, nu atit pentru ca miliardarul nu ar avea conexiuni la nivel inalt, cit mai ales pentru ca "asociatii" lui sint din categoria infractorilor de duzina.



Ca dovada, Cornel Serban, noul sef al "Doi si un sfert" si Petru Pitcovici, seful serviciului "Operatii" din DGA, au incercat sa-l mituiasca pe procurorul care avea in lucru dosarul lui Popoviciu. In schimbul NUP-ului, cei doi i-ar fi dat procurorului o sticla de palinca si una de whisky. Ce sa ne miram? Traim in tara mitei in caltabosi degustati cu o tuiculita. Cind coruptia ajunge la nivelul acesta, musamalizarile se produc mai greu, cazul Remes fiind graitor in acest sens.



Una din intrebarile care se ridica in acest scandal este cum de ajung domni precum Cornel Serban si Petru Pitcovici sa ocupe functii de o asemenea importanta in stat. Serban si Pitcovici au fost colegi la Brigada Antidrog din Politia Capitalei si au facut parte din echipa anchetatorilor olandezului prins cu droguri, in 1995, in casa prietenei de atunci a fostului ministru de Interne Cristian David.



Pitcovici a fost implicat in scandalul "Droguri din Venezuela", o afacere sub acoperire controversata, in care au disparut sase kilograme de cocaina. Ancheta procuorilor a fost insa clasata. Acelasi Petre Pitcovici a mai fost acuzat de un ziarist ca a incercat tocmeasca asasini pentru a-l lichida deoarece declansase o serie de anchete jurnalistice care il vizau.



Daca informatiile furnizate de HotNews.ro se verifica, Cornel Serban, numit sef la "Doi si un sfert" in 15 martie, se indeletnicea nici mai mult nici mai putin cu politia politica si santajul. In termenii procurorilor, Serban " folosea informatii ce nu sint destinate publicitatii si permitea accesul unor persoane neautorizate la aceste infornatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase". Sursele HotNews.ro sustin ca Serban ar fi oferit unei persoane care ocupa o functie oficiala in statul roman listinguri telefonice din care rezulta cu cine tine legatura un anumit politician.



Se pare ca aceasta a fost si metoda prin care Serban a obtinut diferitele functii pe care le-a detinut de-a lungul vremii, atit sub cabinetul Tariceanu, cit si sub cel actual. Cornel Stefan a fost numit la sefia Diviziunii de Protectie Interna din cadrul DGIPI de ministrul liberal Cristian David. Si fostul ministru de interne, Gabriel Oprea, il promovase in functie, ca adjunct al DGIPI.



Figura cea mai importanta in acest caz este insa Puiu Popoviciu, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri autohtoni, posesorul unui adevarat imperiu si al celui mai mare proiect imobiliar din Romania, Baneasa, evaluat la 4,6 miliarde euro. De fapt, afacerea Baneasa este cea care l-a adus pe Popoviciu in atentia procurorilor inca din 2007, cind acesta a intrat in posesia unui teren de 220 de ha in zona. Proiectul imobiliar a fost demarat in 2000, cind compania Baneasa Invesments a semnat contractul de asociere cu Universitatea de Agronomie, al carei rector de atunci, Ion Alecu, a cedat companiei lui Popoviciu cele 220 de ha pe o perioada de 49 de ani.



O investigatie facuta de "Evenimentul zilei" arata ca terenul cu pricina se afla, in anul 2000, doar in administrarea Universitatii de Agronomie, nu in proprietatea acesteia. Univesitatea intra insa in asociere cu Baneasa Investments, ii concesioneaza terenul, obtinind titlul de proprietate de abia un an mai tirziu. Relatiile dintre Alecu si Popoviciu par destul de vagi, daca este sa ne raportam doar la ceea ce a dezvaluit pina acum presa. Mai precis, tatal lui Popoviciu a fost profesor la Universitatea de Agronomie unde Alecu era rector. Mai mult ca sigur, ceea ce pus in miscare relatia sint banii miliardarului.



Dar cine este acest Popoviciu, atit de discret incit presa de miercuri cu greu a putut face rost de o fotografie a lui? Ginere al fostului demnitar comunist Ion Dinca, ascensiunea sa in afaceri fiind pusa pe seama acestei rudenii, partener de afaceri cu Nicolae Badea, presedintele Dinamo, si el ginere al aceluiasi Dinca. Ruleaza afaceri cu Radu Dimofte, Sorin Creteanu si este un apropiat al lui Adriean Videanu. "Evenimentul zilei" scria ca Popoviciu ar putea sa fie ofiter in serviciile secrete, de unde si legatura cu Serban, actualul sef la "Doi si un sfert". Popoviciu controleaza citeva afaceri de anvergura: Baneasa Shopping, magazinul Ikea, fracizele KFC si Pizza Hut, hotelul Howard Johnson.



O alta intrebare este de ce scandalul a izbucnit exact acum, cind autosesizarea procurorului referitoare la mita dateaza de ceva vreme? Succesiunea loviturilor mediatice primite de Ministerul de Interne pare a nu mai fi o simpla coincidenta. Demisiile celor doi ministri, Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, crimele de la Brasov, cazul Ghiordunov si, in general, accentul pus de media pe recurdescenta infractionalitatii, pe disolutia puterii statului, toate avind ca tinta Internele concura spre suspiciunea ca miza este, de fapt, serviciul "Doi si un sfert". Nu stim, putem doar presupune. In acelasi timp, retinerea unuia de talia lui Popovici, poate arata si ca DNA isi face treaba asa cum ar trebui. Iarasi, nu stim.



TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22