Căderea lui Cîțu și mintea cea de pe urmă a lui Iohannis

În logica unei elementare responsabilități, președintele ar trebui să rupă pisica imediat după moțiunea de cenzură și căderea cabinetului Cîțu, pe care trebuie să-l trimită în istorie.

Andreea Pora 04.10.2021

De același autor

Olimpian, președintele Iohannis ne-a comunicat după ultima tragedie de la ATI-ul din Constanța că statul a eșuat. Ce noutate! Zecile de arși în spitalele românești au simțit asta chiar pe pielea lor. Constatarea președintelui seamănă a bătaie de jos, a sfidare a inteligenței nației, așa analfabetă funcțional cum e ea. Iohannis s-a spălat pe mâinile pe care nu și le-a băgat niciodată în foc să facă vreo schimbare majoră în țara asta. Patronul statului eșuat e chiar prezidentul și oricât încearcă să se derobeze de responsabilitate nu-i iese. În ultimele luni și-a dat arama pe față, provocând o criză politică susținându-l pe Cîțu în răspărul evidenței: premierul e o nulitate, cu beția puterii suită la cap.

Cîțu, această Udrea a lui Iohannis, a reușit în câteva luni de zile să distrugă mai tot ce a atins: coaliție, guvern, campanie de vaccinare, încredere în reforme și PNL. A reușit să credibilizeze PSD și să-l așeze pe cai mari pentru alegerile din 2024. Vorba lui Dâncu, este cel mai bun agent electoral al PSD. A făcut praf victoria coaliției în alegerile parlamentare într-un timp record. Dacă ar fi vorba de o conspirație, de forțe obscure care au lucrat la asta, e fără discuție o reușită! Una dintre cele mai triste de la revoluție încoace.

Soluția în acest moment este una singură: Florin Cîțu trebuie să plece cât mai repede din palatul Victoria, probabil că acest lucru se va întâmpla marți la moțiunea de cenzură, și să lase locul liber pentru totdeauna. Este nevoie urgentă de refacerea coaliției, de un premier capabil și responsabil, care să pună în primul rând capăt haosului periculos în gestionarea valului patru al pandemiei până nu se ajunge la o catastrofă umanitară. Asistăm în ultimele zile la un tăvălug de decizii contradictorii și aiuristice, fără cap și coadă, care nu pot opri răspândirea viruslui și nu fac decât să mărească teama populației și neîncrederea în autorități. Hotărârile acelui CNSU- instituție pe trei sferturi militarizată, unde vocile profesioniștilor sunt în minoritate evidentă- sunt shimbate la două zile o dată, incidența în funcție de care se impun diverse restricții este urcată din pix fără nicio explicație medicală, normal din moment ce Cîțu nu are în cap decât să țină cârciumile deschise. Mai nou, școlile rămân și ele deschise la peste 6 la mie, dar fără testarea elevilor, la care s-a renunțat. Motivul? Statul eșuat al lui Iohannis și Cîțu nu este capabil să asigure logistica pentru testele pe bază de salivă ( care nici măcar omologate și achiziționate nu sunt) pentru că valul patru i-a prins complet nepregătiți.

Așa cum același stat eșuat nu a reușit în aproape doi ani de zile să rezolve problema paturilor de la ATI. Degeaba se umflă Cîțu la managerii de spitale (puși politic de PSD și PNL) și la foștii ministri ai Sănătății, reprosându-le că au închis spitalele Covid după valul trei. Păi nu era relaxare, nu învinsesem pandemia, nu am avut o vară verde? În plus, erau mii de bolnavi cronici care fuseseră lăsați de izbeliște aproape un an de zile. Ei trebuiau lăsați să moară? Mai mult, guvernul nu a fost capabil nici să remedieze problemele de infrastructură din secțiile ATI, ca dovadă doar în ultimul an au avut loc 12 incendii în care au murit zeci de oameni, cel mai recent fiind cel de la Constanța. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm care sunt măsurile luate după întânirea de la precedentul incendiu dintre Iohannis, managerii de spitale, premier și ministrul sănătății. Atunci, președintele ne spunea că astfel de tragedii nu trebuie să se mai întâmple. Vorbe goale. S-au întâmplat pentru că statul nu a putut să schimbe niște prize și circuite electrice.

Guvernul eșuat a fost incapabil să reglaze cât de cât predarea online, așa încât ea să nu fie o catastrofă națională, lucru recunoscut cu lejeritate de mâna dreaptă a României educate , ministrul Sorin Cîmpeanu. Când se trage linie, performanțele guvernului Cîțu se reduc la împărțeala de banii către primari, dotarea clientelei politice cu sinecuri și plantarea incompetenților fideli lui Superman în posturi-cheie.

Întrebarea e dacă patronul spiritual al acestui eșec de proporții îl va lăsa pe Cîțu din lesă sau va prelungi criza politică prin tot felul de tertipuri, constituționale, e drept, care îi stau la îndemână. De exemplu, să-l nominalizeze la a doua strigare pentru formarea unui guvern tot pe Superman. Ar mai putea să-l țină împăiat la palatul Victoria încă un timp, mai ales dacă pune umărul și PSD-ul. Dar ce ar rezolva cu asta? Pur și simplu nu există nicio urmă de logică, pentru că un guvern minoritar PNL-UDMR e sinucidere politică pentru România în primul rând, pentru PNL și pentru propriul lui mandat, în al doilea rând.

Îmi este greu să cred că președintele nu vede toate acestea, adică e orb în fața realității și a evidenței, că nu-i mai pasă chiar de nimic. Nu cred că Iohannis, cu toate păcatele lui, chiar dacă are cine știe ce presiuni, interese sau planuri oculte, vrea să arunce cu bună-știință totul la gunoi. Totuși s-a dovedit responsabil în cel puțin două momente-cheie: atacul PSD la Justiție ( OUG 13) și în primul val al pandemiei de coronavirus.

În logica unei elementare responsabilități ar trebui să rupă pisica imediat după moțiunea de cenzură și căderea cabinetului Cîțu. Adică să cheme USR la discuții, să propună un premier agreat de toate părțile și să ofere garanții că Florin Cîțu este istorie. Schimbarea din temelii a echipei guvernamentale, eliminarea incompetenților și a pafariștilor, nominalizarea unui ministru al Sănătății de calibru, demilitarizarea gestionării pandemiei și a campaniei de vaccinare, sunt prioritățile momentului. La fel și rezolvarea crizei facturilor la energie și gaze.

Urmează o perioadă extrem de grea, iar dacă aceste mișcări nu sunt făcute rapid, nemultumirea populației va crește în asemenea măsură încât ar putea să-l vadă pe Cîțu alungat de la palatul Victoria prin mișcări de stradă. Asta vrea? Merită să-și distrugă ultimul mandat pentru Cîțu așa cum a făcut Băsescu pentru Udrea?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22