De ce va pierde dreapta Bucureștiul

Andreea Pora 19.01.2016

De același autor

Tabloul momentului arată că, în lipsa unei coalizări a forțelor și candidaților non-PSD, Capitala va fi pierdută în favoarea socialiștilor lui Dragnea.

 

Lupta este de abia la început, dar, așa cum arată lucrurile acum, șansele ca PSD să câș­tige Capitala sunt considerabile, în pofida faptului că a pierdut puterea după ne­no­ro­cirea de la Colectiv. Alegerile dintr-un sin­gur tur și fărâmițarea voturilor de pe par­tea dreaptă favorizează clar PSD. Mai rău, PNL, singurul care are o mașinărie de vot comparabilă cu a PSD, își subminează sin­gur șansele, aruncând în cursă un candidat slab, Cristian Bușoi, plasat mult sub scorul partidului și a cărui capacitate de a depăși handicapul este mai mult decât discutabilă. Lipsei vizibile de carismă și forță i se adau­gă și niște schelete descoperite în du­lapul de la Fondul Proprietatea - Bușoi este fe­ri­citul posesor a 14 milioane de acțiuni în va­loare de 2,5 milioane de euro, pe care le-a achiziționat (?), printr-o stranie coin­ci­den­ță pe care o va lămuri probabil DNA, exact de la finii lui, care au primit despăgubiri de la ANRP, după ce cumpăraseră anterior niș­te drepturi litigioase. Sună cunoscut, nu-i așa? Oricum, omul a început cu stângul, folosindu-se cinic de morții de la Colectiv pentru a-și face campanie. Jalnic. Nici mă­car liberalii nu sunt fericiți cu Bușoi, des­pre care spun pe la colțuri că ar fi fost im­pus de șeful SRI, Hellvig. De ce? - doar ser­viciile știu.

 

În momentul de față, situația pe partea de așa-zisă dreapta este în mișcare, dar nu arată deloc bine, indiferent din ce direcție o privești. Nu se știe exact cine se va înscrie în cursă, dar, cu cât vor fi mai mulți candidați, cu atât șansele PSD cresc. Așa­dar, îi avem pe Bușoi, pe Nicușor Dan, can­didat antisistem provenit din societatea ci­vilă și care, la alegerile din 2012, a luat apro­ximativ 10%, pe controversatul Adrian Thiess, care a sărit prin mai toate bărcile disponibile, de la Iliescu la Blaga și Opres­cu. În rest, doar nisipuri mișcătoare. Pro­babil vor mai avea candidați cel puțin încă trei partide: M10, Mișcarea Populară și ALDE. Cert este că niciunul dintre po­ten­țialii candidați ai dreptei nu reușește să de­pășească candidatul PSD - Firea sau alt­ci­neva -, care colectează toate voturile par­tidului. În schimb, voturile dreptei se frag­mentează în așa hal, încât chiar și cel mai bine plasat candidat abia atinge 20% (son­daj Avangarde, ianuarie 2016). De altfel, și son­dajul INCSOP din decembrie trecut arată o situație similară.

 

Peste Bușoi, cotat cu 13%, se află Ni­cu­șor Dan (17%) și Traian Băsescu (18%), în situația în care chiar va in­tra în cursă. Deocamdată, observăm că Bă­ses­cu menține suspansul și bate tele­viziunile în speranța că își va mări pro­centele și va putea, în funcție de aces­tea, să ia o decizie. Nicușor Dan ob­ți­ne voturi în special din partea ne­mulțumiților de clasa politică, a adep­ților teoriei „aceeași mizerie“, feno­men ce s-ar putea să se fi am­plificat după Colectiv, și din rândul celor care își doresc partide și oameni noi, ciu­gu­lind însă și din dreapta, așa cum s-a întâmplat în 2012, când PDL și Udrea au mers pe mâna lui Pri­goană-Plici. În schimb, Traian Băsescu ar fi can­di­datul cu cel mai mare po­tențial de a diviza voturile non-PSD, fiind în creș­tere pe fondul lipsei de lideri ai opo­zi­ției și al noii sale strat­egii populiste. Dar, chiar și așa, este puțin probabil să surclaseze candidatul PSD. Altfel spus, prin intrarea lui Bă­sescu în com­petiție, șansele PSD cresc substanțial.

 

Practic, tabloul momentului arată că, în lipsa unei coalizări a forțelor și can­didaților non-PSD, Capitala va fi pier­dută în favoarea socialiștilor lui Drag­nea. Dar cum se poate face asta, ar renunța cineva la cursă pentru a-și da mâna într-o luptă împotriva PSD? Pu­țin probabil, dat fiind boala grea a or­goliilor și jocurile subterane. Sigur, li­beralii l-ar putea retrage pe Bușoi, așa cum a sugerat Ilie Bolojan, și înlocui cu un candidat puternic. Ar mai putea să-l sprijine pe Nicușor Dan, a existat la un moment dat ideea asta, care ar avea astfel șanse mult mai mari de câștig. O alianță PNL-Băsescu este ex­clusă din motive asupra cărora nici nu are rost să mai insistăm. Dar, poate, cea mai simplă și de bun-simț formulă ar fi coalizarea tuturor formațiunilor din afara marilor partide în susținerea unui candidat comun. Dacă MP - Bă­sescu, M10 - Macovei, plus alți poten­țiali independenți și-ar da mâna în sus­ținerea lui Nicușor Dan, de exem­plu, ar exista șanse ca PSD să fie de­pășit. Semnalul ar fi extraordinar, iar anul acesta cred că Bucurestiul poate oferi surprize. Cu atât mai mari, cu cât candidații PNL și PSD chiar re­pre­zintă o cruntă sfidare. Soluția nu pare însă fezabilă. Îi vedeți pe aceștia așe­zându-se la masă și negociind, când singurele lor interese, firești și în lo­gica politică de altfel, sunt să-și po­tențeze partidele? Chiar dacă astfel fac jocurile PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22