De același autor
Tabloul momentului arată că, în lipsa unei coalizări a forțelor și candidaților non-PSD, Capitala va fi pierdută în favoarea socialiștilor lui Dragnea.
Lupta este de abia la început, dar, așa cum arată lucrurile acum, șansele ca PSD să câștige Capitala sunt considerabile, în pofida faptului că a pierdut puterea după nenorocirea de la Colectiv. Alegerile dintr-un singur tur și fărâmițarea voturilor de pe partea dreaptă favorizează clar PSD. Mai rău, PNL, singurul care are o mașinărie de vot comparabilă cu a PSD, își subminează singur șansele, aruncând în cursă un candidat slab, Cristian Bușoi, plasat mult sub scorul partidului și a cărui capacitate de a depăși handicapul este mai mult decât discutabilă. Lipsei vizibile de carismă și forță i se adaugă și niște schelete descoperite în dulapul de la Fondul Proprietatea - Bușoi este fericitul posesor a 14 milioane de acțiuni în valoare de 2,5 milioane de euro, pe care le-a achiziționat (?), printr-o stranie coincidență pe care o va lămuri probabil DNA, exact de la finii lui, care au primit despăgubiri de la ANRP, după ce cumpăraseră anterior niște drepturi litigioase. Sună cunoscut, nu-i așa? Oricum, omul a început cu stângul, folosindu-se cinic de morții de la Colectiv pentru a-și face campanie. Jalnic. Nici măcar liberalii nu sunt fericiți cu Bușoi, despre care spun pe la colțuri că ar fi fost impus de șeful SRI, Hellvig. De ce? - doar serviciile știu.
În momentul de față, situația pe partea de așa-zisă dreapta este în mișcare, dar nu arată deloc bine, indiferent din ce direcție o privești. Nu se știe exact cine se va înscrie în cursă, dar, cu cât vor fi mai mulți candidați, cu atât șansele PSD cresc. Așadar, îi avem pe Bușoi, pe Nicușor Dan, candidat antisistem provenit din societatea civilă și care, la alegerile din 2012, a luat aproximativ 10%, pe controversatul Adrian Thiess, care a sărit prin mai toate bărcile disponibile, de la Iliescu la Blaga și Oprescu. În rest, doar nisipuri mișcătoare. Probabil vor mai avea candidați cel puțin încă trei partide: M10, Mișcarea Populară și ALDE. Cert este că niciunul dintre potențialii candidați ai dreptei nu reușește să depășească candidatul PSD - Firea sau altcineva -, care colectează toate voturile partidului. În schimb, voturile dreptei se fragmentează în așa hal, încât chiar și cel mai bine plasat candidat abia atinge 20% (sondaj Avangarde, ianuarie 2016). De altfel, și sondajul INCSOP din decembrie trecut arată o situație similară.
Peste Bușoi, cotat cu 13%, se află Nicușor Dan (17%) și Traian Băsescu (18%), în situația în care chiar va intra în cursă. Deocamdată, observăm că Băsescu menține suspansul și bate televiziunile în speranța că își va mări procentele și va putea, în funcție de acestea, să ia o decizie. Nicușor Dan obține voturi în special din partea nemulțumiților de clasa politică, a adepților teoriei „aceeași mizerie“, fenomen ce s-ar putea să se fi amplificat după Colectiv, și din rândul celor care își doresc partide și oameni noi, ciugulind însă și din dreapta, așa cum s-a întâmplat în 2012, când PDL și Udrea au mers pe mâna lui Prigoană-Plici. În schimb, Traian Băsescu ar fi candidatul cu cel mai mare potențial de a diviza voturile non-PSD, fiind în creștere pe fondul lipsei de lideri ai opoziției și al noii sale strategii populiste. Dar, chiar și așa, este puțin probabil să surclaseze candidatul PSD. Altfel spus, prin intrarea lui Băsescu în competiție, șansele PSD cresc substanțial.
Practic, tabloul momentului arată că, în lipsa unei coalizări a forțelor și candidaților non-PSD, Capitala va fi pierdută în favoarea socialiștilor lui Dragnea. Dar cum se poate face asta, ar renunța cineva la cursă pentru a-și da mâna într-o luptă împotriva PSD? Puțin probabil, dat fiind boala grea a orgoliilor și jocurile subterane. Sigur, liberalii l-ar putea retrage pe Bușoi, așa cum a sugerat Ilie Bolojan, și înlocui cu un candidat puternic. Ar mai putea să-l sprijine pe Nicușor Dan, a existat la un moment dat ideea asta, care ar avea astfel șanse mult mai mari de câștig. O alianță PNL-Băsescu este exclusă din motive asupra cărora nici nu are rost să mai insistăm. Dar, poate, cea mai simplă și de bun-simț formulă ar fi coalizarea tuturor formațiunilor din afara marilor partide în susținerea unui candidat comun. Dacă MP - Băsescu, M10 - Macovei, plus alți potențiali independenți și-ar da mâna în susținerea lui Nicușor Dan, de exemplu, ar exista șanse ca PSD să fie depășit. Semnalul ar fi extraordinar, iar anul acesta cred că Bucurestiul poate oferi surprize. Cu atât mai mari, cu cât candidații PNL și PSD chiar reprezintă o cruntă sfidare. Soluția nu pare însă fezabilă. Îi vedeți pe aceștia așezându-se la masă și negociind, când singurele lor interese, firești și în logica politică de altfel, sunt să-și potențeze partidele? Chiar dacă astfel fac jocurile PSD.