De același autor
În criza refugiaților se simțea nevoia unei autorități general recunoscute. Președintele Iohannis a (semi)ratat momentul. Ca multe altele, de altfel.
Valul de refugiați este însoțit de o revărsare de isterie, xenofobism, politicianism și iraționalitate care mătură în cale orice urmă de abordare echilibrată și analitică. România a intrat în convulsii, deși nimeni nu a văzut deocamdată picior de refugiat. Românul, de la precupeața în papuci spărgând semințe la scara blocului la tractoristul vânjos care habar n-are cine ne sunt vecinii de la graniță, darămite unde-i Siria pe hartă, și până la păreriștii TV, veniți cu punctajul de la partid, toți până la unul au devenit experți în politică externă, refugiați, islam și Uniunea Europeană cu proceduri cu tot. Rețelele de socializare pleznesc angoasat de frica refugiaților, abundă în injurii, prostii și manipulări cu toptanul, urechismul dă voios din coadă, complotul e unul planetar. Era de așteptat. Nația are doar certitudini. De un fel sau altul. Nu e loc de îndoieli, de nuanțe, de despicat firul în patru, de citit presa străină, analize sau cărți. Între emoția generată de imaginile înecaților în Mediterana, ale fugarilor luând cu asalt trenurile sau strecurându-se în patru labe pe sub sârmele ghimpate ale lui Orbán și emoția generată de frica atentatelor, a potențialilor teroriști infiltrați și a comunităților musulmane care refuză integrarea, vrând să schimbe Europa după chipul lor, e o prăpastie. Între „să stea dracului la ei acasa, că sunt refugiați economici“ / „să-i ia Merkel pe toți și să se spele cu ei pe cap“ / „să nu ne spună nouă Juncker și UE câți să primim“ / „ăștia pun bombe, o să vedeți voi“ și abordarea umanitar-emoțională și europeană „solidaritate, principii și valori“ / „suntem parte a UE, avem deci și responsabilități“ - nu prea există cale de mijloc. Dialogul e cvasi-imposibil, ipocrizia e de ambele părți, iar cinismul, dezgustător.
Sigur că era mai bine ca Europa și SUA să nu-și fi băgat capul în nisip în ultimii ani și să fi încercat să rezolve problema Orientului Mijlociu. Sigur că s-au făcut greșeli fatale al căror decont a venit - Obama și principalii lideri europeni, în cap cu Merkel și Cameron, sunt responsabili -, că acum e târziu și soluția mult mai complicată, dacă nu chiar imposibilă. Sigur că te îngrijorează faptul, dincolo de orice îndoială, că Europa nu va mai fi ce a fost, se schimbă sub ochii noștri până mai ieri indiferenți. Vedem acum că nu există un plan și o viziune - cotele lui Juncker și porțile deschise ale lui Merkel nu vor rezolva problema nici măcar pe termen mediu. De altfel, exact înaintea Consiliului JAI, Germania însăși a schimbat placa, reintroducând controlul la granițe - politica pripită a lui Merkel, pusă acum la stâlpul infamiei, după ce a fost ridicată în slăvi la unison, arătându-și slăbiciunile sub primul tăvălug -, iar Austria își trimite armata la frontiera cu Ungaria. De altfel, la JAI nu s-a ajuns la niciun acord, problema fiind amânată pentru 8 octombrie (la ora la care scriu, informațiile sunt încă vagi). Dincolo de asta, cred că situația de facto trebuie gestionată, pe cât se poate, în acord cu valorile creștine și europene și că se impune rapid o decizie unitară, rațională și coerentă, altfel situația riscă să se agraveze și să degenereze. Oricum, xenofobia și violența nu sunt o soluție, pentru că, vrem, nu vrem, ne place sau nu, acești oameni și, probabil, mulți alții, vor fi printre noi de acum înainte, vor trebui făcute eforturi de integrare.
Răbufnirea de izolaționism și antieuropenism de la nivelul societății românești nu are suport: deocamdată suntem feriți de refugiați tocmai pentru că suntem cum suntem - săraci în primul rând, cu fobia străinului, prea puțin empatici și generoși. Mai e însă ceva foarte important: lipsa până acum a unui discurs oficial bine articulat și argumentat, a unui lider care să dea direcția și certitudinea că ține situația sub control și știe ce vorbește a atârnat greu în balanță. În criza refugiaților - în mod evident, cea mai amplă din ultimii ani - se simțea nevoia unei autorități general recunoscute. Îl scot pe Ponta din discuție, nu ai ce aștepta de la el, devine pe zi ce trece tot mai irelevant, dar președintele Iohannis a (semi)ratat momentul. Ca multe altele, de altfel. Ieșirea tardivă în care a anunțat eliptic, „contabilicește“ și nesusținut de argumente valabile numărul de 1.785 (???) refugiați nu a prea folosit. Ba din contră, a lăsat discuția publică să derapeze grav spre un antieuropenism care, dacă prinde aripi, va fi decontat din greu. Degeaba spui că nu e bine să „devenim isterici și xenofobi“, dacă nu explici de ce și care sunt consecințele, dacă nu tai din scurt macaroana populiștilor și arătătorilor de mușchi. Datoria unui șef de stat e să fie prezent în astfel de momente-cheie. Iohannis nu a fost, cel puțin până la conferința de presă de luni, când, presat de jurnaliști, și-a precizat și nuanțat poziția, intrând în detalii importante. Ca o ironie, singurul discurs coerent, însă vindicativ, manipulator, populist și jenant în multe locuri - refuz total al refugiaților, în răspărul UE și ca răspuns la neprimirea în spațiul Schengen - a fost al lui Traian Băsescu. Iohannis a chibițat de pe mal, așteptând parcă barca (gonflabilă) care să-l treacă dincolo, în zona bărbaților de stat.
Și nu e singurul exemplu. În timp ce generalul „interesului național“ umflat cu pompa reprezenta România la Consiliul JAI (ce rușine!), președintele Iohannis cuvânta generalități lemnoase despre reforma educației și o dădea cotită („nu intră în atribuțiile președintelui“) cu plagiatul și școala de doctorate copy-paste inaugurată de (protejatul său?) Gabriel Oprea. Mare deziluzie, această politică a mersului pe ouă.