De același autor
Bătălia se va da pentru poziția de lider al dreptei. Băsescu sau Iohannis? Nu mizez pe niciunul.
Ultimele evoluții în politica românească întrec, s-o recunoaștem, orice așteptări. Ditamai PSD n-a reușit să screamă măcar doi, trei candidați, așa, pentru impresia artistică a democrației, și l-a ales președinte pe Unicul într-un soi de mega-referendum intern, cu un scor de 97%, demn de Marea Adunare Națională a lui Ceaușescu, despre care Dragnea spunea mieros că nu-l cunoaște „prea bine“. Iohannis e dispărut în peisajul irelevanței, PNL dă alene din aripioare așteptând să-i pice vreo pleașcă la alegeri, iar Traian Băsescu revine forțos în politică pe un culoar parcă special creat de niște băieți cu ochi albaștri. Nația nici măcar dezamăgită nu mai are chef să fie, se întreabă ca proasta-n târg „ce ne facem cu ăștia?“. Nu există răspuns, pentru că toate se leagă între ele și toți „ăștia“ sunt din aceeași piesă.
Zdrobit în alegeri, cu un premier trimis în judecată și un președinte deja condamnat, PSD ar fi trebuit să încerce să-și recâștige credibilitatea, să-și refacă imaginea, să mimeze măcar debaronizarea și reforma, să caute un lider frecventabil, mai curat și mai nedus la DNA. Aș! În lipsă de altceva - o așa criză de lideri și figuri onorabile n-a traversat până acum PSD -, l-a ales pe chiar baronul baronilor, băiat simpluț, dar șmecher și abil, singurul de încredere pe moment și, nu lipsit de importanță, fără fumurile, obrăznicia și minciuna enervantă ale lui Ponta. În loc să fie în vrie, cum ar fi fost normal pentru un partid aflat într-o așa situație delicată, PSD rămâne și la guvernare, și în fruntea sondajelor, umăr la umăr cu liberalii. E și cu slănina-n pod, și cu sufletul-n rai. Mulți găsesc explicația în rezultatele economice, în măreția pomenilor prezente și viitoare, în generozitatea promisiunilor. O fi, nu spun că umplerea electorală a buzunarelor nu dă rezultate, dar la fel de greu în balanță atârnă și lipsa de alternativă, întunecimea orizontului. Aici e de fapt punctul forte al socialiștilor, motivul care îi menține la o cotă ridicată și nu-i împinge spre un minim efort de rebranduire.
Când te uiți pe partea dreaptă, spre PNL și spre Cotroceni, te ia cu amețeală, dacă nu de-a dreptul cu frisoane. În febra entuziasmului generat de înfrângerea lui Ponta, mitul neamțului, al „lucrului bine făcut“ și al schimbării stilului de politică l-a încărcat pe Iohannis cu așteptări enorme, nesusținute de modestia vizibilă în campanie a personajului. Președintele a promis că va juca doar în limitele Constituției, că nu se va implica în războaiele dintre și din partide, că nu va urma linia zbuciumată a predecesorului. „Eu propun alt fel de politică, fără scandaluri și fără show-uri televizate cu primul ministru. Președintele nu este ales că să distreze.“ Nimic de zis, așa-i, iar lui Iohannis îi reușește. Chiar prea bine. Auditoriul picotește și cască plictisit. Cred însă că Marele Absent încurcă lucrurile, noțiunile. A fi implicat în treburile cetății, a arăta puțină empatie și a încerca să tragi lucrurile în direcția pe care tu o crezi corectă, a te achita de misiunea de președinte și a conta nu înseamnă să faci pe bufonul, să-ți ridici poalele în cap, să ieși de două ori pe săptămână la televiziune, să vorbești despre lucruri insignifiante, să folosești cuvinte grele care fac titluri. Între stilul Băsescu și marea absență a lui Iohannis este o prăpastie peste care nu există nicio punte. Președintele nu a găsit, nu știu dacă a și căutat, calea de mijloc. Rezultatul este descumpănitor, cel puțin. Deficiența de comunicare a fost justificarea cea mai comodă și chiar a funcționat un timp. Poate Iohannis nu-și dă seama, dar termenul de garanție a expirat și argumentul nu mai ține, începe chiar să enerveze. Se face deja anul și niciun progres. Ba din contră. E tot mai „mut“, pare că-i place cam prea mult funcția, că plutește prin stratosferă satisfăcut de propria persoană, ignorând zbuciumul țărișoarei și al mapamondului. Drept e că nici contextul extern nu ține cu el, nu e propice nici moțăielii, nici indivizilor nesiguri și comozi.
După „gafa“ de politică externă (una de anvergură), cu numărul fix de refugiați și votul din JAI care ne-a aruncat în liga mică, au mai urmat și alte evenimente. Presupunând că președintele o fi la curent cu ele și o avea chiar vreo strategie, vreo opinie, nouă nu ne-a împărtășit-o. N-am auzit nimic despre situația din Siria, bombardamentele Rusiei, poziționarea UE, a lui Merkel, Obama sau despre declarațiile proruse și antiamericane ale lui Juncker. În sfârșit, nimic despre ceea ce zgâlțâie Europa și o poate reconfigura. Să zicem însă că nu vrea să dea iarăși cu oiștea-n gard, că e înconjurat de consilieri proști, că serviciile îl îmbobinează și, poate, nu are încredere în ele după faza cu refugiații, d-aia tace atât de asurzitor. Dar cu Schengenul și amânarea decisă împreuna cu Ponta de ce oare n-a spus nimic, chiar nu e nimeni pe la Cotroceni să-i facă un discurs și un punctaj? Ce să mai vorbim de chestiunile interne, unde președintele stă în lojă și admiră peisajul, în timp ce derbedeii își fac de cap pe maidan. Nu spun că trebuie să iasă cu parul la ei, dar să le propună un „parteneriat“ pe reforma în educație, pe care exact ei au siluit-o, parcă e prea de tot. Oricum, de la discursul cu pricina a trecut luna și marea dezbatere nu dă semne că mișcă. Sunt doar câteva mostre de ultimă oră, dar mi-e clar că președintele devine tot mai insignifiant pe zi ce trece, iar instituția prezidențială își pierde relevanța și rolul.
Preşedintele e ajutat la asta și de PNL. Sau, mai corect spus, se ajută unul pe altul. Hrănit de succesul neașteptat în alegeri, noul PNL - format pe picior, încă nesudat, măcinat de frustrări și clivaje profunde din perioada uselistă, lipsit de leadership și de inspirație - și-a pus popularitatea lui Iohannis sub pernă și s-a culcat pe-o ureche. A crezut că îi va fi suficientă și că PSD se va eroda singur sub povara corupției și a DNA. Nu-i deloc așa, precum se vede. Incapacitatea liberalilor de a scoate la lumină guvernul din umbră (au trecut deja cinci luni de la lansarea programului de guvernare!) sau măcar câteva personaje noi, onorabile și profesioniste, dacă se poate, arată impotența și trăinicia sistemului clientelar din care se hrănește PNL. Oricâte teorii ar face unii și alții, în România totul se reduce la oameni. Poți să ai și mama programului de guvernare, dacă la ministere pui niște oportuniști, bătători din pinteni la partid, nu mai zic corupți, e degeaba. Dacă timp de aproape un an, tu, mare partid care vrei să conduci țara și s-o scapi de PSD, nu ești în stare să vii măcar cu un nume nou și vânturi pe sub ochii electoratului aceleași personaje obosite și compromise, cum vrei să fii perceput ca alternativă? Cine să te creadă? Ce să mai vorbim de blaturile făcute cu PSD pe alegerea primarilor dintr-un singur tur, de incapacitatea de a impune o lege a votului pentru diaspora sau de trocul de la Consiliul General al Capitalei. Să nu intrăm și în alte detalii. PNL se supără când i se spune că nu face opoziție, refuză să accepte că plimbatul pe la televiziuni, de regulă ostile, al acelorași indivizi care mestecă aceleași fraze lemnoase și ipocrite de ani și ani și care nu au nimic nou de spus, că scrisul pe Facebook sau pe diferite site-uri obscure, declarațiile anoste de la tribuna parlamentului sau protestatarii de partid cărați cu autobuzul nu înseamnă opoziție. Sunt formule care s-au epuizat. Iar când PNL încearcă să iasa cât de cât din tipare, o face neconvingător, cu jumătate de măsură, căzând în ridicol - cum a fost, de exemplu, greva japoneză pentru votul prin corespondență, când greviștii și-au uitat până și banderolele acasă. Alfel spus, liberalii n-au suflu, imaginație, autenticitate și mai ales lideri. Iohannis a mizat că PNL va face opoziție și astfel va fi degrevat de ingrata sarcină, iar PNL că popularitatea lui Iohannis va ține loc de opoziție. Mână în mână, liberalii și președintele se transformă în niște fantome și, dacă nu se vor reinventa rapid, vor pierde alegerile, începând cu localele din București.
Repoziționarea lui Traian Băsescu în politică, pe care, oricum, nu a abandonat-o nicio clipă, ca membru PMP, viitor președinte al formațiunii la Congresul extraordinar din 24 octombrie și candidat la București, are deci loc într-un context caracterizat în principal prin vid de lideri, de la stânga la dreapta și terminând cu instituția prezidențială. Are un culoar liber, nu spre vreo victorie în alegeri - totuși, bagajul său negativ acumulat în ultimii doi ani de mandat și, mai ales, după terminarea acestuia, atârnă greu la electoratul de dreapta -, ci în tentativa poziționării ca lider al opoziției. Cu imbatabilul său instinct de animal politic, cinic, fără scrupule și principii, Băsescu simte și prinde momentul. Va strica multe socoteli și, cu cât vor încerca adversarii să-l arunce în derizoriu sau să întrețină campania absurdă împotriva sa, cu atât îl vor gomfla. Băsescu trăiește politic din scandal, iar deschiderea unor procese penale pe teme ridicole cum ar fi „demisia în cinci minunte“ sau documentele-făcătură ale Antenei 3 despre colaborarea cu Securitatea îi priesc și îl mențin în centrul atenției. E tot ce-și dorește fostul președinte. Miza lui este să bage PMP în parlament - va reuși, cu condiția să știe să gestioneze „moștenirea Udrea“ -, să-i ia fața lui Iohannis și PNL ca lider al dreptei. Prin ce mijloace o va face, asta e altă discuție, dar, dacă ne uităm la mesajul naționalist, antieuropean și, în special, contra justiției, e clar cam ce carte va juca. Pe de altă parte, e efectiv unicul politician cu un discurs coerent și adecvat momentului (a fost singurul care a luat poziție față de declarațiile lui Juncker). Fără îndoială, Băsescu va bulversa și mai mult scena politică, va aduce în principal deservicii PNL pentru că voturile se vor împărți pe dreapta, PSD va profita iarăși și va întreține previzibilul circ. Dar, paradoxal, era nevoie de Băsescu fie și pentru a scoate din letargie PNL și, cine știe, chiar pe Iohannis. Teoretic, bătălia se va da pentru poziția de lider al dreptei. Băsescu sau Iohannis? Nu mizez pe niciunul.