De același autor
Ditamai foștii generali de servicii secrete au pus la cale o suveică prin care se umpleau de bani grei cumpărând sau influențând judecători pentru diverși clienți care aveau probleme cu legea, în cazul de față Cătălin Hideg, afacerist condamnat de Parchetul European condus de Codruța Kovesi la doar 4 ani de închisoare. Diferența până la 10 ani cât ceruse EPPO s-a pierdut pe drumul întortocheat al influenței pe care ar fi exercitat-o generalii SRI. Cam așa arată dosarul generalilor, la prima vedere.
Fără discuție că e problematic faptul că respectivii generali, care au fost ani de zile stăpânii serviciilor secrete, s-au implicat în politică și justiție, au manipulat dosare de corupție, aveau acces la informații de nici cu gândul nu cuprinzi, se pun în slujba infractorilor după ce ies din sistem, așa cum susțin procurorii DNA. Asta nu înseamnă însă că dosarul nu ridică semne de întrebare asupra consistenței probelor, bunei-credințe și competenței procurorului de caz, controversata Mihaiela Iorga Moraru, precum și asupra momentului ales pentru a fi pus pe masă - campania electorală.
Schema nu e nici complicată, nici nouă. Dumitru Dumbravă, fostul șef al Direcției Juridice din SRI, a încasat peste 1 milion de euro de la firma de avocatură a lui Doru Trăilă, personaj cu multe schelete în dulap, parte din bani fiind apoi livrați către firma Strategic Sys a generalilor Florian Coldea și Dumitru Cocora, fost director al Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI. Cei care se ocupau cu „influențarea” judecătorilor erau Coldea și Cocora. Alți bani se duceau către firma Cocoandconsulting SRL, folosită de Elena Istode – celebra „Anaconda”, fosta șefă a Direcției de Securitate Economică și a ofițerilor SRI infiltrați în presă și în instituțiile publice. Pare un grup infracțional organizat în toată regula, căreia însă în mod straniu procuroarea Iorga Moraru îi spune „echipă”.
Cercul s-ar fi închis, cum probabil se întâmplă în multe alte situații, dacă afaceristul corupt ar fi fost mulțumit de serviciile prestate de generalii SRI și dacă ar fi plătit întreaga sumă convenită - 600.000 de euro. Dar n-a fost, pentru că în loc de suspendare, așa cum probabil i s-a promis, a primit executare, așa că s-a dus și a turnat la DNA.
Dosarul pare făcut pe repede înainte, pentru că procurorii au ca probe doar interceptările realizate de Hideg și niște transferuri bancare între firmele „echipei”. Peștele cel mare, generalul Coldea, nu apare direct în niciuna dintre conversații, ci doar în spusele celorlalți. Procurorii nu au propriile interceptări, filaje sau alte probe decât cele furnizate de Hideg. Nu au făcut nici măcar o percheziție domiciliară sau informatică. Un dosar cam subțirel și rămâne de văzut cum va rezista el în instanță. Asta, dacă va ajunge în instanță și nu e doar o fumigenă de campanie, așa cum am mai văzut.
Cred că puterea de care dispuneau generalii SRI Coldea și Dumbravă este reală - presiunile făcute asupra procurorilor și judecătorilor sunt de notorietate, la fel și așa-zisele „plicuri galbene” cu indicații de rezolvare a unor dosare, ca să nu mai discutăm de celebrele „protocoale” dintre DNA și SRI. Întrebarea e: și-au păstrat ei parte din această putere? Probabil că da, vechile năravuri dispar greu, lucru valabil și pentru magistrați.
Surprinzător este că ordonanța procurorilor DNA, mai exact a Mihaielei Iorga Moraru, nu pomenește nimic-nimic despre rezultatul traficului de influență. Judecătorul Cătălin Gabriel Bunea de la Tribunalul București, cel care l-a condamnat pe Hideg la 4 ani cu executare în loc de 10 ani, așa cum cerea „madam”, adică Parchetul condus de Kovesi, nu este menționat. Se datorează această reducere a sentinței vreunor influențe asupra sa sau nu? N-ar fi de mirare, pentru că judecătorul cu pricina este cel care a anulat complet dosarul lui Alexander Adamescu, după ce l-a ținut aproape trei ani la Camera preliminară. Ancheta DNA de acum îl vizează și pe Adamescu jr. Ce coincidență!
O alta și mai mare este că intermediarul între Hideg și generalii SRI, Dan Tocaci, este fostul șofer al lui Florian Walter, fost patron la Romprest, cel pentru care a fost trimisă în judecată de DNA sub acuza de favorizarea infractorului chiar procuroarea Mihaiela Iorga Moraru.
În locul lui Florian Walter, decedat, patron la Romprest este acum nimeni altul decât Maricel Păcuraru, care prin oamenii lui a declanșat înlăturarea lui Dan Tocaci din CA al Romprest. E același Maricel Păcuraru a cărui televiziune, Realitatea TV, a declanșat avant la lettre scandalul Coldea.
L-a declanșat la fix, în plină campanie electorală, una anostă, lipsită de idei și dezbateri de o cât de mică substanță, în care alegerile europene au dispărut sub șenila localelor. Nu pică bine prime-time-uri cu „statul paralel”, Coldea &Kovesi în loc de discuții despre marile probleme europene la ordinea zilei, din care România strălucește prin absență? Ba pică.
La fel de bine pică și proaspătul activism al DNA, care, iată, n-a sucombat, face dosare grele, nu doar cu plevușcă. Cum n-au sucombat nici judecătorii sub greutatea salariilor și a pensiilor speciale - judecătorii (Tribunalul Ilfov) au aprobat eliberarea condiționată a lui Radu Mazăre, care s-ar fi făcut băiat de treabă, iar cei de la Tribunalul București au suspendat recuperarea prejudiciului de zeci de milioane de euro în cazul lui Dan Voiculescu.
Cred că SRI s-a implicat nepermis în viața politică, mai cred că, din păcate, continuă să o facă și sunt convinsă că dacă toți acești foști și actuali ar fi ținuți în hățuri, eventual cu justiția, atunci când e cazul, României i-ar fi mai bine. Pe de altă parte, sunt mereu suspicioasă atunci când trusturi de presă, mereu aceleași de ani buni, declanșează campanii de linșaj.