De același autor
Cristian Bușoi se potrivește oriunde îl pui, ia forma locului, poate fi alesul oricărui partid aflat în degringoladă, resemnat, fără lideri și perspective.
„Voi construi cel mai mare spital din sud-estul Europei“, a rostit fudul Cristian Bușoi după ce a fost ales cu unanimitate de voturi drept candidat al PNL la alegerile din București. Măreața promisiune a fost făcută la Antena 3 sub privirile umezite de emoție ale lui Gâdea. Cred și eu. Cu greu puteau găsi liberalii un personaj mai pe gustul PSD, mai potrivit pentru înfrângerea care îi așteaptă la orizont. Nicio mirare că pesediștii îl laudă și îi ridică osanale lui Bușoi pe unde apucă, de-ai zice că e candidatul lor, nu al adversarilor. După mirosul de blat care se degajă așa s-ar părea, oricum Cristian Bușoi se potrivește oriunde îl pui, ia forma locului, poate fi alesul oricărui partid aflat în degringoladă, resemnat, fără lideri și perspective. Al oricărui partid care mizează nu pe candidat, pe capacitatea lui de a entuziasma, de a răspunde noilor așteptări ale electoratului bucureștean, multe strigate în stradă, ci pe mașinăria de partid. Pentru că șansele lui Bușoi, atâtea câte sunt, rezidă în puterea de investiție-cumpărare a PNL. Nimic mai mult.
Dar cine este acest domn Bușoi? Nici măcar nu sunt prea multe de spus. E un neica nimeni cu 4,3% intenție de vot și carisma unei scânduri de călcat, fără nimic remarcabil în cariera politică, produsul sistemului de partid, un băiat din noua generație, că așa-i trendul, cărător de mape la Tăriceanu, Antonescu și, mult mai important, spun gurile rele, la Helvig, actualul șef al SRI, și pus drept recompensă pe diverse liste și funcții. Cum ar fi, de exemplu, pe vremea USL-ului, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, unde nu s-a remarcat decât în stenogramele din dosarul baronului Duicu de Mehedinți. Sau în Parlamentul European, unde a produs, în doi ani, zero propuneri de rezoluții, fiind, nu-i așa?, prea ocupat în țărișoară să tragă sforile pentru proptirea la Sănătate a rezidentului „cu pătrățele“, vorba fostului. Din acea perioadă de glorie uselistă încă se mai văd pe fațadele blocurilor sau spânzurând în intersecții afișele cu Bușoi promițând, ați ghicit, spitale unice în Europa. Liberalilor nu le rămâne acum decât să schimbe sigla. Ar mai fi, poate, câte ceva de spus despre strălucita carieră academică a d-lui Bușoi, și ea în acord cu vremurile și cu lumea subțire penelistă. A început două doctorate în medicină, unul la Timișoara și altul la București, l-a luat, deocamdată, doar pe cel în sănătate publică și management sanitar la Timișoara, a terminat dreptul la Universitatea „Titu Maiorescu“ (2007), dar și Institutul Diplomatic Român (2008), iar pe deasupra este și absolvent al Colegiului Național de Apărare (2005) și, recent, în 2013, al Colegiului Național de Informații, indispensabilul pentru o carieră politică la vârf. E deci un remarcabil colecționar de diplome în domenii dintre cele mai diverse, bașca o febrilă activitate politică. Fabulos, nu-i așa? Un adevărat model pentru tinerele speranțe.
Marea necunoscută e însă ce au avut în cap, dacă au avut, liberalii atunci când l-au propus pe Bușoi, această creație politico-mediatică a Sistemului, în contextul în care vorbesc de responsabilitate, reformă și de înțelegerea mesajului dat de revolta bucureștenilor post-Colectiv. La Consiliul executiv de vinerea trecută, Bușoi a fost votat fără un scâncet măcar de protest, într-o unanimitate tembelă și fără speranță. De fapt, candidatura lui Bușoi este o inimaginabilă sfidare la adresa bucureștenilor, care au dat alarma împotriva „corupției care ucide“, a birocrației indolente care domină administrația și a jafului generalizat. Nu-și imaginează nimeni, nici măcar în PNL, că Bușoi chiar vrea și poate schimba ceva. Atunci? Pur și simplu, PNL nu are soluție, așa cum n-a avut nici în cazul unui premier sau al eternului guvern din umbră. E un partid vidat de lideri, personalități și idei, pe care nu-l va ajuta niciun decalog de integrități, dacă din tenebrele lui răsar personaje precum Bușoi.
Vestea bună e că și socialiștii lui Dragnea sunt în același impas și ei au priceput din protestul bucureștenilor cam cât au priceput și liberalii. Doar că ei se adresează altui electorat, pentru care Gabriela Firea Pandele, de exemplu, vine turnată. Vedem însă între cele două partide o tulburătoare similitudine de acțiuni și idei: ambele mimează reforma, punându-și la butonieră decaloguri, ambele sunt în criză de lideri și candidați, ambele mizează pe mașinăriile de vot.
Vestea și mai bună este că această strategie îl propulsează pe Nicușor Dan, care, să nu uităm, în 2012 a luat aproape 10%, în condițiile în care PDL a defilat cu Prigoană sub pliciul Elenei Udrea. Bucureștenii au înțeles însă multe între timp, iar, dacă alegerile ar fi în două tururi, mașinăriile celor două partide s-ar gripa. Acesta este și motivul pentru care PNL a bătut palma cu PSD nu doar pe menținerea scrutinului într-un singur tur, ci și pe propriii candidați. De-o fi Bușoi, de-o fi Firea sau Andronescu, pentru ei e același lucru, afacerile tuturor vor merge unse înainte. Jocurile nu le pot fi stricate decât de cineva din afara Sistemului.
Comentarii 6
Gheorghe Popescu - 12-18-2015
Dupa autostrada suspendata a lui Oprescu poate urma si cel mai mare spital din sud-estul Europei al lui Busoi. De ce nu. De vazut de unde ia banii. Intrebarea e cum faci deosebirea dintre un lider autentic si un pacalici. Raspuns: Ii tragi de limba. Pina la urma isi dau in petec.
Răspundejulius001 - 12-16-2015
mmm...bucuresteanul are gusturi imprevizibile..dupa lis, videanu sau oprescu nu m-ar mira sa aleaga un pic de busoi, pentru un plus de culoare...e drept ca intre firea si busoi bucuresteanul e pus la grea incercare...de ce sa nu aiba si capitala o "olguta" ca la craiova ?!...una peste alta partidele dau dovada unei mari neputinte si lipsei de viziune...daca iese nicusor dan, e semnul clar ca poporul vrea schimbare reala si marile partide iau drumul tomberonului..
RăspundeVicentio B. - 12-16-2015
UN text LIMPEDE ! Insa, sincer, NU stiu cat de responsabil/independent in sensul strict moral - util al notiunii. CERT este ca Andreea Pora, aici, are perfecta dreptate in privinta "puzderiei" de optiuni aflate la indemana PNL, PSD ! Numele enuntate FIREA, ANDRONESCU atarna GREU dar NU in partea MORALA, a cantarelor publice echilibrate, nemanipulate, din contra ! Ma intreb, la fel de sincer, dece Andreea Pora NU indrazneste sa pronunte UN SINGUR NUME, UNUL SINGUR, masculin sau femenin, care ar merita cel putin in FORMAT CIVIC AUTENTIC, si care ar putea fi APT/ potential capabil in CURATI "CAI PUTERE" sa indeplineasca, in primul rand, prezumtiile morale necesare SCAUNULUI de OBER - PRIMAR ! Un eventul candidat dintr-o Tara Nordica (Norwegia, Suedia, Finlanda) unde coruptia este aproape la NIVELUL ZERO, este ILEGAL ! Un alt German, este greu de presupus, deoarece unul de 1,92 m. este deja Presedinte. Iata deci ca Romania NU are, la vedere, UN SINGUR OM, (barbat/femeie) cu studii superioare, NU neaparat cu Titlul de Doctor, care, insa, implicit sa fie asociat, de la sine, notiunilor de INTEGRU & PATRIOT, cum se spune popular, Roman SADEA, a carei chemare "Romani de buna credinta de pretutindeni pentru binele Bucurestenilor uniti-va !" Poate exista cineva chiar din cadrul DGS. Eu NU indrasnesc sa spun numele acestuia, pe care de fapt il am in intimitatea gandurilor mele, din teama de a NU fi cenzurat si/sau sa nu imi fac mai multi dusmani !
RăspundeVicentio B. - 12-15-2015
Stima Doamna Andreea Pora, constat ca in cadrul precedentului articolul intitulat de Dvs. "Politicienii nu invata decat din lectia fricii" , raspunsurile mele la comentariile semnate "Cornel " si " Ionescu" au fost TAIATE de Dvs. V-am rugat si anterior, de mai multe ori, sa faceti cunoscut citiutorilor Revistei 22, criteriile pe care le aveti/detineti Dvs., in asemenea operatiuni numite generic CENZURA SELECTIVA. Va consider o persoana cu RESPONSABILITATE, iar eu sunt un om care ma aliniez, fara eforturi, la criteriile bunelor meniere. motiv pentru care NU reprezint inteterese straine si/sau celor anti - morala. Inclinatiile/interesele politice NU intra, din principiu, in preocuparile mele. Opiniile mele anterioare reprezinta/certifica aceast sincronism de buna - credinta. . Este destul de delicat ,in sens negativ desigur, ceea ce faceti ! Sper sa raspundeti AICI la aceasta total neplecuta situatie.P.S. sunt sigur ca ati constatat REALITATEA si anume: recenta miscare stradala in Capitala a "Ciobanilor " confirma TOTAL comentaruiul meu critic la articulul/opiniile Dvs. exprimate in "Politicienii nu invata decat din lectia fricii", ceea ce NU este pentru PRIMA OARA, din contra a devenit o REGULA. Dvs., doriti sa criticati pe altii, in stilul in care il faceti, vreti sa ridicati, acest "stil" la rang de " DOGMA" , dar prioritar, trebuie NEAPARAT sa respectati anumite criterii care apartin de o anumita PRADIGMA, in intelesul stiintific al cuvantului.
Răspundeprofesoru - 12-15-2015
Va mai semnalez un specimen: Pavel Badea, fostul fotbalist, e candidatul PNL la Primaria Craiovei. Are calificarile necesare: e doctor in economie la Chisinau, a scris cateva carti de economie :) si e finul lui Antonie Solomon. Sper sa-l aveti in vedere.
RăspundeSean - 12-15-2015
D-na Pora, ati uitat in descrierea acestui personaj, de acord cu dvs., absolut caragialesc, o "incursiune" prin ultima sa declaratie de avere! E foarte instructiva, credeti-ma!
Răspunde