De același autor
Metamorfoza președintelui Iohannis din spectator picotind în fața scenei politicii în actor aspirant la unul dintre rolurile principale a produs deja consecințe. Somat să ia o decizie, premierul Cioloș a făcut singurul gest posibil în actuala conjunctură, anunțând o platformă de principii, valori și proiecte și care poate fi susținută în campanie de partidele care aderă la ea. Nu putea face mai mult, oricât ar fi fost împins de la spate, pentru că intrarea într-un partid și abdicarea de la statutul de tehnocrat independent ar fi însemnat dezonoarea încălcării cuvântului dat. E un balet în premieră, impus de lipsa de lideri-locomotivă a PNL și USR, dar și de sondajele care arată un PSD câștigător detașat. Era deci obligatoriu ca Iohannis să se rebranduiască și să încerce recâștigarea electoratului pe care l-a abandonat și dezamăgit, dar și să impună unui PNL impotent la nivel de conducere și divizat în teritoriu singura persoană care încă se mai bucură de credit. Cioloș este practic ultima piesă disponibilă care poate fi aruncată în lupta împotriva PSD în alegeri.
Mișcarea mai are un beneficiu deloc de neglijat: obligă PNL și USR să îngroape securea războiului. Vedem că ambele partide îl curtează asiduu pe Cioloș, se declară gata să susțină platforma acestuia și recrutează de zor oameni din cabinet, miniștri și secretari de stat. PNL și USR sunt practic împinse unul spre celălalt și mai mult ca sigur își vor da mâna în campanie, prefigurând astfel viitoarea majoritate parlamentară, în caz de victorie. Prin forța împrejurărilor, ambele partide sunt dependente de Cioloș. PNL efectiv nu are nicio persoană viabilă pe care s-o poată anunța drept viitor premier - lucru desigur frustrant. Mulți analiști spun că partidul nu se va mobiliza, că Cioloș le stă în gât, așa cum le-a stat și Ungureanu, și că acesta ar trebui să facă gesturi fățișe de curtoazie, eventual promisiuni că se va înscrie în PNL după alegeri.
La rândul său, USR este obligat să iasă din strategia antisistem, anunțându-și disponibilitatea unei colaborări cu PNL pe axa Cioloș. Iar dacă partida Cioloș va fi victorioasă, USR nu va putea sta în opoziție, din moment ce a susținut-o, dar și pentru că în băncile acesteia va trona PSD. Va fi „constrâns“ să facă majoritate parlamentară cu PNL și să intre la guvernare, fie și din simplul motiv că miniștrii și secretarii se stat cooptați vor asta, ba chiar au condiționat.
Marele risc al acestui balet este neutralitatea politică la care este forțat Cioloș, care are însă limitele ei. Într-o campanie electorală nu este suficient ca partidele să bată temenele, să facă mitinguri de susținere pentru Cioloș-premier și programul său, lucrurile nu funcționează așa. Pentru a trage partidele în sus este obligatoriu ca Cioloș la rândul său să dea mesaje clare în direcția celor două partide, în special a PNL. La fel acei membri ai cabinetului care vor fi pe listele PNL sau USR. Iar aceste mesaje vor fi implicit reformiste, pro-PNL și anti-PSD, pentru că nu-mi închipui că PNL va repeta greșeala de la locale și nu va pedala pe anti-pesedism și oroarea pe care acesta o întruchipează. Presupun că lui Cioloș îi e limpede că echidistanța și neutralitatea tehnocratică nu funcționează în campaniile electorale și că și-a asumat deja acest lucru. Nu se va putea feri de atacarea PSD și nici nu va putea juca la două capete, pentru că va genera confuzie. Ar putea folosi pentru asta, de exemplu, mitingul anunțat de PNL pentru sâmbătă. Oricum, cel târziu în noiembrie ar trebui să asistăm la o schimbare de discurs din partea lui Cioloș, care să clarifice lucrurile și să dea semnalul către electorat. Va fi un moment complicat și aici rolul președintelui va fi esențial.
Este de presupus că circul făcut de infractori și furibunda campanie împotriva „tehnocraților“ și a DNA vor crește în intensitate. Dincolo de interesele particulare ale unora precum Ghiță-Băsescu-Tăriceanu-Ponta-Udrea, aceste campanii merg mână în mână și dintr-o logică electorală. Atacând DNA și pe Kövesi se urmărește vulnerabilizarea prin ricoșeu și a celorlați actori implicați în susținerea justiției - președinte, premier, chiar PNL și USR. De fapt, tot scandalul provocat de Ghiță și ai lui va trasa o linie de demarcație între tabere, ceea ce nu e rău. Deja Tăriceanu a cerut colegilor într-o postare chiar pe site-ul Senatului să „boicoteze“ orice solicitare venită dinspre DNA (lucru care i-ar putea aduce un alt dosar penal pentru obstrucționarea justiției), demonstrând că lupta se ascute și mai tare. Diverse surse citate de presă susțin că e pe țeavă dosarul Black Cube, partea cu Daniel Dragomir, care va răpune mulți agitați ai acestor zile. Decredibilizarea „tehnocratului“ a fost vitală pentru PSD și aliații săi încă de la început, dar schimbarea de paradigmă prin intrarea oficială în joc a lui Cioloș va împinge lucrurile la paroxism. Este misiunea președintelui să încerce temperarea și contracararea atacurilor. S-ar putea să se descurce chiar bine, pentru că observăm că metamorfoza de care vorbeam nu este doar la nivel de simplă comunicare. Iohannis își atacă adversarii, îi pune la punct în termeni foarte tăioși, are opinii în probleme vitale și reacționează prompt.
Desigur, toată această discuție are sens doar dacă partida Cioloș-Iohannis-PNL-USR reușește să câștige alegerile. Altfel, subiectul e închis și toată lumea pleacă acasă. Iohannis va trebui să numească un premier de la majoritatea PSD-ALDE, așa cum îi cere Constituția, care nu va fi însă nici Dragnea, nici Ponta. Știu și ei asta, de aceea l-au scos la încălzire pe Dâncu „tehnocratul“.