Pe cine ajută ascensiunea extremiștilor AUR și SOS

Puterea pe care o capătă partidele extremiste și filoruse în România ar trebui să îngrijoreze coaliția de guvernare. Nu se întâmplă însă asta. PSD și PNL se folosesc cinic de ascensiunea acestora.

Andreea Pora 17.10.2023
SHARE 20

Extremiștii și rusofilii au reușit o tristă performanță: au blocat discursul președintelui Zelenski în fața Parlamentului. Nu s-a mai întâmplat una ca asta în niciunul dintre statele pe care președintele ucrainean le-a vizitat. În Austria parlamentarii Partidului Libertății, prorus și de extremă dreaptă, au ieșit din plen, dar Zelenski și-a ținut discursul.

E ceva care ar trebui să ne îngrijoreze în cea mai mare măsură, pentru că arată, pe de o parte, impotența sau, de ce nu, colaboraționismul instituțiilor statului, iar pe de alta, puterea pe care au câștigat-o cele două partide extremiste - AUR și SOS - în România.

O putere care se bazează pe susținere populară, după cum arată sondajele de opinie. Partidul lui George Simion baleiază în jurul a 20%, umăr la umăr cu PNL, iar cel al Dianei Șoșoacă reușește să treacă pragul electoral. Însumate, ele sunt o putere- a doua pe scena politică - de care trebuie ținut cont, care nu mai poate fi bagatelizată.

Prin extremismul, prorusismul, antisemitismul și antioccindentalismul lor, prin capacitatea de a-și promova și populariza ideile, AUR și SOS sunt periculoase în actuala conjunctură, cu două conflicte care amenință lumea liberă. Conflicte care pot oricând să se extindă și care vor, dincolo de orice dubiu, să schimbe ordinea mondială și pun sub presiune valorile occidentale.

Simion, Șoșoacă și adepții lor nu fac niciun secret din acest deziderat, lucrează la scenă deschisă și pentru asta folosesc orice breșă în funcționarea statului, orice slăbiciune este speculată și transformată în propagandă electorală. Nu se concurează, așa cum spun unii analiști, ci se completează reciproc, mărindu-și baza electorală. Exemplele abundă, iar ultimele pe listă sunt ca hârtia de turnesol pentru această strategie.

Cu harta României Mari lipită de piept, Șoșoacă îl soma isteric pe „nazistul” Zelenski, venit în prima sa vizită oficială în România, să ne dea înapoi teritoriile „furate de Ucraina”. O narațiune mincinoasă (Basarabia, Bucovina de Nord și Herța au fost luate prin rapt de Stalin prin pactul încheiat în 1939 cu Hitler), propagată de Kremlin via naționaliști și suveraniști, care are ca miză cultivarea sentimentului anti-ucrainean.

Repunerea pe tapet de către George Simion a referendumului pentru familia tradițională, formată dintr-un bărbat și o femeie, este și ea parte a tehnicii extremiștilor din toată lumea de a-și consolida puterea pe seama vehiculării unor informații false despre UE, care ar vrea să distrugă „valorile creștine ale familiei”. După ce România a pierdut la CEDO procesul Buhuceanu, fiind obligată să recunoască cuplurile de același sex, în fapt, să adopte o legislație a parteneriatului civil, Simion și Șoșoacă au prins din zbor oportunitatea propagandistică prin care pot lansa mesaje antieuropene.

 În aceeași logică, Simion pune în circulație promisiunea înființării unor tribunale populare, naționalizarea OMV și a altor companii străine, reducerea emigrației, refacerea cetăților dacice, introducerea plăților cash în Constituție. Unele, niște aberații cap- coadă, fără nicio șansă de punere în practică. Dar nu asta contează pentru AUR, ci prostirea unei populații sărace, needucate și captivă teoriilor conspiraționiste. Nu este o tehnică nouă, Simion și Șoșoacă nu descoperă roata, dar în peisajul tensionat de teama zilei de mâine, de război, ea prinde mai mult ca niciodată. Terenul este fertil și din cauza prostiilor și incompetenței Guvernului, care a ratat ținta de deficit bugetar, reformele din PNRR și pune în pericol banii europeni.

Cum spuneam, pericolul ca aceste partide extremiste să ajungă cea de-a doua forță politică după alegerile de anul viitor este tot mai mare. Dar ce se poate face? În mod evident, nu există prea multe soluții, mai ales că PNL și PSD se folosesc de această sperietoare pentru a-și justifica politicile economice păguboase și incapacitatea (sau refuzul) de a face reforme. Ascensiunea partidelor extremiste, antieuropene și antisemite a fost unul dintre argumentele în numele căruia Marcel Ciolacu a negociat mărirea procentului deficitului bugetar la Comisia Europeană, de exemplu.

Mai mult, PNL și PSD profită electoral de creșterea (desigur, între anumite limite) celor două partide. Electoratul lor, în special cel liberal, mai implicat politic și mai informat, va lăsa la o parte orice neînțelegeri, critici, idiosincrazii, orgolii pentru a vota partidele care ar putea bloca AUR&SOS. Aceasta ar putea fi și justificarea pentru listele comune.

 Există o preocupare serioasă printre mulți analiști, intelectuali și oameni implicați în viața cetății că prioritară este oprirea extremiștilor, chiar cu prețul continuării actualei formule de guvernare, deși aceasta s-a dovedit deja că este una a stagnării și contrareformei. Chiar Valeriu Stoica se arăta îngrijorat în interviul pe care mi l-a acordat de puținătatea soluțiilor și de ideea că există riscul ca în lipsa PNL (sau a unui scor prea mic obținut de acesta), PSD să poată face majoritatea doar cu AUR și să-l ia la guvernare. Un dezastru!

Personal nu cred într-un astfel de scenariu, dar trebuie să remarc că nici nu există vreo strategie coerentă pentru contracararea mesajelor AUR. Mai degrabă, așa cum a arătat incidentul cu anularea discursului lui Zelenski, există una care le favorizează. //

Comentarii 9

Mircea Ordean - 10-28-2023

"Pe cine ajută ascensiunea extremiștilor AUR și SOS" Dacă m ar traversa așa frici,de ascensiunea respectivilor AUR și SOS, m aș întreba unde am greșit eu, respectiv unde mi aș putea optimiza prestația. A mă plânge doar de alții, aia poate oricine.

Răspunde

gica - 10-20-2023

AUR deja este cotat in sondaje undeva la 14 puncte procentuale .Nu va depasi 10 procente asa cum se va intimpla si cu USR. Pina la data inceperii alegerilor vor scadea total . Pactic cele doua Partide au ramas captive in timp .AUR si USR nu ne aduc absolut nimic nou in politica .Nu vin nici cu politicieni noi si nu au nici ce sa mai promita totul find rezolvat de alianta PSD PNL care ofera pina si sume de bani compensatorii in locul tichetelor de tren nevalorificate de pensionari .

Răspunde

Ion - 10-19-2023

Astazi in Romania toti ucid si fura in deplina armonie, politicieni, magistrati, politisti, etc. Criminalii astia sau copiii lor trebuie sa restituie populatiei proprietatile furate si distruse, si sa raspunda pentru crimele si distrugerile comise. AUR, SOS, etc, nu mai conteaza, cineva trebuie sa-i inlocuiasca si opreasca. Istoria a demonstrat ca hotia, criminalitatea si terorismul nu continua niciodata la nesfarsit in Romania.

Răspunde

Ion - 10-18-2023

AUR și SOS cam profanaeaza onoarea si demnitatea hotilor parlamentari in costum si papion.

Răspunde

nicolaie apolzan - 10-18-2023

Dl Stoica ce parere si pozitie publica are fata de "rarefierea"pnl-ului de Cotroceneanul lenes al stabilitatii,fata de actualul sef al pnl-ului care:"“Are aerul unui elev scos la tablă care a învățat ceva, n-a înțeles mare lucru din ce-a citit, dar își dorește foarte mult o notă onorabilă. Se înroșește la față, se chinuie, se bâlbâie, spune ceva, se corectează și privește cu disperare în jur după un ajutor neașteptat, eventual divin. “frumos descris de un ziarist adevarat de la spotmedia.

Răspunde

c. florea - 10-17-2023

Păi ce ne facem ? Nu mai invităm pe nimeni de frica unor manifestări turbulente? Dacă vine Ursula von der Layen sau Nethanyahu, o să-i rugăm să se abțină de la discursuri în Parlament ?

Răspunde

Joaquin Murieta - 10-17-2023

Articol mincinos ! Stalin a fost Georgian nu Rus shi l-a ucis pe Kirov shi multzi altzi Rushi. In conducerea URSS erau shi multzi U-Krainienii care ca shi Georgienii urau Rushii dar shi Romanii cum ii urasc U-Krainienii shi azi. Shi recent Georgianul Saakshvili a avut posturi importante in conducerea U-Krainei. PSD shi PNL au exact aceleshi idei cu Shoshoaca dar nu au curajul sa le spuna in public.

Răspunde

Lucian Nicolescu - 10-17-2023

Distinsă doamnă Pora, Nu găsesc vinovatul în AUR, Simion sau Șoșoacă. Vinovații principali de prăbușirea acestei țări sunt KWI (mi-e silă să-l mai ortografiez), PNL și PSD. Lor trebuie să le mulțumim pentru că ne-au săracit enorm fără sa se gândească la consecințe. Cu pantomimă nu poate fi condusă o țară. Altfel, nu vă bazați că votanții de dreapta vor alege PNL doar ca să iasă raul cel mai mic. Nu vă recunosc. Cunosc alegători ai PNL care au ajuns să urască atât de tare pe iluștri Ciucă, Bode, Flutur, R. Bogdan ș.c.l. încât mai bine și-ar tăia degetele decât să voteze asemenea tolomaci. Și dac-ar câștiga PSD-PNL credeți c-am trăi mai bine?

Răspunde

esop - 10-17-2023

Nici vorba de asa ceva .Toate sondajele ,de moment ,au recunocut numarul celor care isi exprima intentia de a iesikla vot el netrecind niciodata de 50 de procente ceea ce altereaza rezultatul sondajelor stiut fiind cum cei care sunt „radicalizati ” isi exprima parea cam in totalitate spre deosebire de cei care nu sunt decisi si care au o anumita doza de frica combinata cu responsabilitate .AUR nu trece de 15 procente in Alegeri si asta daca se pastreaza acest scor ceea ce nu credem ca se va intimpla .Polonia ne-a dat un exemplu de spirit civic si au iesit la vort 75 de procente din numarul total de votanti aflati pe listele electorale .Daca acest lucru se intmpla si in Romania atunci AUR nu face nici 10 procente iar Partidele de forma UDMR nu trec pragul .Poate ar fi timpul ca romanii sa vina in numar mare la vot spre a incerca sa scoata din jocul politic partidele asa numite de balama .

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22