De același autor
A cazut! Este, fara indoiala, o victorie a strazii in numele mortilor din nenorocirea de la Colectiv. Ponta si guvernul lui, care timp de 4 zile a refuzat sa-si asume orice responsabilitate politica si morala trebuia sa plece. A facut-o scos pe usa din spate de furia multimii, asa cum merita dupa recitalul de aroganta, cinism si minciuna oferit. Nu e nici urma de onoare in aceasta demisie, desi Divizia Portofel din presa i-a facut deja statuie, vopsindu-l in erou. Nimic demn de respect in acest gest, vedem ca nici macar in anuntul demisiei Ponta nu si-a asumat nicio culpa, n-a manifestat niciun regret. Omul e amoral, are caracterul cit boaba de mazare si n-a inteles nimic din ceea ce i s-a intimplat din momentul in care a fost cocotat in virful puterii si pina i s-a tras un sut in dos. Momentul era insa copt si din punct de vedere politic. Sigur, e foarte important sa analizam ce va urma, care vor fi optiunile, dar inainte de orice trebuie inteles corect mesajul transmis de tragedia de la Colectiv si de protestatari.
Cred ca nenorocirea a produs un declic si asta s-a vazut/simtit la protestul de marti seara. Cei peste 25.000 de bucuresteni care au marsaluit pe strazi transmiteau revolta impotriva unui intreg sistem putred care i-a sfidat in fata dupa ce 32 de oameni au murit arsi ca sobolanii, iar alti 80 sunt la limita. In esenta, am spus-o deja, era vorba de constientizarea faptului ca, intr-adevar, coruptia, nepasarea si iresponsabilitatea sistemului ucid. Mesajul transmis de manifestanti a fost impotriva intregii clase politice, mai vechea “aceeasi mizerie”, dar cu un plus de intelegere a cauzelor si consecintelor. Oamenii se asteptau insa la o lupta de durata cu niste indivizi care, o demonstrasera deja, nu aveau rusine sau onoare si care se cramponau de functii.
Ce s-a intimplat deci? De ce in dimineata imediat urmatoare manifestatiei Ponta a cedat? In primul rind, asa cum spun sursele, nu a cedat usor, ci la presiunea lui Dragnea. Era evident ca PSD nu putea intra in alegerile care de apropie cu astfel de ghiulele de picior, cu un astfel de bagaj negativ de imagine. Era sinucidere curata. Oricum Ponta si Oprea erau compromisi si li se cerea de multi timp inlaturarea din functie, dar ultimele evenimente: moartea politistului si tragedia de la Colectiv au umplut paharul. Pentru a se salva de la un dezastru in alegeri, PSD trebuia sa scape de Ponta. Dragnea n-a suferit prea mult, il voia out pe fostul camarad, caruia ii submina puterea pe toate caile. Miscarea se impunea, iar faptul ca Dragnea a fost cel care a facut anuntul arata cita tensiune exista in coalitie. Dragnea a invatat din experienta lui 2014, cind PSD a sfidat furia romanilor si a pierdut la o diferenta de peste 1 milion de voturi. L-a eliminat pe Ponta si acum incearca sa-si mute piesele pe tabla in asa fel incit sa ramina la guvernare. De aici incolo incepe o alta discutie.
Drgnea a anuntat ca actuala coalitie de guvernare se mentine, UNPR urmind sa-si joace in continuare rolul si ca va transmite presedintelui numele viitorului premier, o propunere care “ sa tina cont de evolutia si dinamica din societate” si care sa “aiba sustinere in parlement”. Se vehiculeaza deja insistent numele sfetnicului sau Vasile Dancu. Pare plauzibil si probabil ca Dragnea va cauta un personaj din aceasta zona, una mai putin compromisa. Da, si? Ce se rezolva cu asta? Adica, aceeasi Marie cu alta palarie? E clar ca Dragnea si PSD nu au inteles nimic din mesajul dat de protestatari, asa cum nu l-au inteles nici pe cel de la alegerile din 2014. Cred ca o cosmetizare e suficienta, ca lumea va putea fi din nou smecherita si multimea se va domoli daca i s-a aruncat un cap. Se insala.
Mesajul transmis de manifestanti este insa valabil si pentru PNL si presedinele Iohannis. De fapt, suntem in punctul de rascruce al mandatului lui Iohannis, punctul de la care vom putea vorbi de un esec al intregului sau mandat sau de o sansa. Daca Iohannis nu va reusi nici de data aceasta sa scoata PSD de la guvernare este terminat din punct de vedere politic. Daca cu un guvern demisionar pe masa presedinele nu poate sau nu vrea sa aduca altul, nu neaparat al PNL, discutia despre el chiar e inchisa. Vedem ca PNL nu se inghesuie sa intre la guvernare, cred si eu. In primul rind, e total nepregatit, nu are oameni si figuri noi, credibile, profesioniste si oneste, trimbitatul guvern din umbra e inca un mister de nepatruns. In al doilea, pricepe totusi si el ca nemultumirea, radicalizarea si nivelul la care s-a ridicat stacheta dupa tragedia de la Colectiv pune o imensa presiune pe el si pe viitoarea guvernare. Pricepe ca protestatarii nu vor accepta o armata de strinsura, cu aceleasi figuri, unele de-a dreptul odioase, care sa se instaleze la ciolan exact ca PSD. Liberalii spun ca vor alegeri anticipate, lucru corect din punct de vedere teoretic, dar putin probabil din cel practic.
Demisia lui Ponta a aruncat cartoful fierbinte in curtea Cotroceniului. Iohannis ar trebui acum sa fie capabil sa impuna un guvern de tranzitie, de tehnocrati, care sa organizeze alegerile si sa reintroduca o minima corectitudine in administratie si diverse institutii. Unul cum a fost cel condus de Isarescu sau Stolojan, de exemplu. Nu are alta solutie, nu poate bate palma cu Dragnea, indiferent ce persoana ii propun PSD si coalitia, ar fi o cedare si un semn de slabiciune de neacceptat. Nu poate aduce PNL la putere pentru ca, deocamdata, nu exista majoritate parlamentara - ea nu mai poate fi facuta cu UNPR- si pentru ca partidul e anchilozat. Iohannis are ocazia sa nu mai fie un decor, ci sa-si asume rolul cu care a fost investit prin vot. Neutralitatea constitutionala pe care o tot invoca va fi doar un pretext de acum inainte. Indiferent ce varianta alege: un troc cu Dragnea pentru un guvern PSD, un guvern de tehnocrati sau fortarea anticipatelor, o va face sub proprie semnatura, va fi o imensa responsabilitate de care nu se mai poate deroba. Daca in noiembrie anul trecut, in febra victoriei, a ratat momentul schimbarii guvernului PSD, acum protestatarii i l-au oferit practic pe tava. Nu va mai tine nicio scuza.