Ponta e out. Punct si de la capat sau Iohannis pune iar virgula?

Andreea Pora 04.11.2015
SHARE 9

A cazut! Este, fara indoiala, o victorie a strazii in numele mortilor din nenorocirea de la Colectiv. Ponta si guvernul lui, care timp de 4 zile a refuzat sa-si asume orice responsabilitate politica si morala trebuia sa plece. A facut-o scos pe usa din spate de furia multimii, asa cum merita dupa recitalul de aroganta, cinism si minciuna oferit. Nu e nici urma de onoare in aceasta demisie, desi Divizia Portofel din presa i-a facut deja statuie, vopsindu-l in erou. Nimic demn de respect in acest gest, vedem ca nici macar in anuntul demisiei Ponta nu si-a asumat nicio culpa, n-a manifestat niciun regret. Omul e amoral, are caracterul cit boaba de mazare si n-a inteles nimic din ceea ce i s-a intimplat din momentul in care a fost cocotat in virful puterii si pina i s-a tras un sut in dos. Momentul era insa copt si din punct de vedere politic. Sigur, e foarte important sa analizam ce va urma, care vor fi optiunile, dar inainte de orice trebuie inteles corect mesajul transmis de tragedia de la Colectiv si de protestatari.

 

Cred ca nenorocirea a produs un declic si asta s-a vazut/simtit la protestul de marti seara. Cei peste 25.000 de bucuresteni care au marsaluit pe strazi transmiteau revolta impotriva unui intreg sistem putred care i-a sfidat in fata dupa ce 32 de oameni au murit arsi ca sobolanii, iar alti 80 sunt la limita. In esenta, am spus-o deja, era vorba de constientizarea faptului ca, intr-adevar, coruptia, nepasarea si iresponsabilitatea sistemului ucid. Mesajul transmis de manifestanti a fost impotriva intregii clase politice, mai vechea “aceeasi mizerie”, dar cu un plus de intelegere a cauzelor si consecintelor. Oamenii se asteptau insa la o lupta de durata cu niste indivizi care, o demonstrasera deja, nu aveau rusine sau onoare si care se cramponau de functii.

 

Ce s-a intimplat deci? De ce in dimineata imediat urmatoare manifestatiei Ponta a cedat? In primul rind, asa cum spun sursele, nu a cedat usor, ci la presiunea lui Dragnea. Era evident ca PSD nu putea intra in alegerile care de apropie cu astfel de ghiulele de picior, cu un astfel de bagaj negativ de imagine. Era sinucidere curata. Oricum Ponta si Oprea erau compromisi si li se cerea de multi timp inlaturarea din functie, dar ultimele evenimente: moartea politistului si tragedia de la Colectiv au umplut paharul. Pentru a se salva de la un dezastru in alegeri, PSD trebuia sa scape de Ponta. Dragnea n-a suferit prea mult, il voia out pe fostul camarad, caruia ii submina puterea pe toate caile. Miscarea se impunea, iar faptul ca Dragnea a fost cel care a facut anuntul arata cita tensiune exista in coalitie. Dragnea a invatat din experienta lui 2014, cind PSD a sfidat furia romanilor si a pierdut la o diferenta de peste 1 milion de voturi. L-a eliminat pe Ponta si acum incearca sa-si mute piesele pe tabla in asa fel incit sa ramina la guvernare. De aici incolo incepe o alta discutie.

 

Drgnea a anuntat ca actuala coalitie de guvernare se mentine, UNPR urmind sa-si joace in continuare rolul si ca va transmite presedintelui numele viitorului premier, o propunere care “ sa tina cont de evolutia si dinamica din societate” si care sa “aiba sustinere in parlement”. Se vehiculeaza deja insistent numele sfetnicului sau Vasile Dancu. Pare plauzibil si probabil ca Dragnea va cauta un personaj din aceasta zona, una mai putin compromisa. Da, si? Ce se rezolva cu asta? Adica, aceeasi Marie cu alta palarie? E clar ca Dragnea si PSD nu au inteles nimic din mesajul dat de protestatari, asa cum nu l-au inteles nici pe cel de la alegerile din 2014. Cred ca o cosmetizare e suficienta, ca lumea va putea fi din nou smecherita si multimea se va domoli daca i s-a aruncat un cap. Se insala.

 

Mesajul transmis de manifestanti este insa valabil si pentru PNL si presedinele Iohannis. De fapt, suntem in punctul de rascruce al mandatului lui Iohannis, punctul de la care vom putea vorbi de un esec al intregului sau mandat sau de o sansa. Daca Iohannis nu va reusi nici de data aceasta sa scoata PSD de la guvernare este terminat din punct de vedere politic. Daca cu un guvern demisionar pe masa presedinele nu poate sau nu vrea sa aduca altul, nu neaparat al PNL, discutia despre el chiar e inchisa. Vedem ca PNL nu se inghesuie sa intre la guvernare, cred si eu. In primul rind, e total nepregatit, nu are oameni si figuri noi, credibile, profesioniste si oneste, trimbitatul guvern din umbra e inca un mister de nepatruns. In al doilea, pricepe totusi si el ca nemultumirea, radicalizarea si nivelul la care s-a ridicat stacheta dupa tragedia de la Colectiv pune o imensa presiune pe el si pe viitoarea guvernare. Pricepe ca protestatarii nu vor accepta o armata de strinsura, cu aceleasi figuri, unele de-a dreptul odioase, care sa se instaleze la ciolan exact ca PSD. Liberalii spun ca vor alegeri anticipate, lucru corect din punct de vedere teoretic, dar putin probabil din cel practic.

 

Demisia lui Ponta a aruncat cartoful fierbinte in curtea Cotroceniului. Iohannis ar trebui acum sa fie capabil sa impuna un guvern de tranzitie, de tehnocrati, care sa organizeze alegerile si sa reintroduca o minima corectitudine in administratie si diverse institutii. Unul cum a fost cel condus de Isarescu sau Stolojan, de exemplu. Nu are alta solutie, nu poate bate palma cu Dragnea, indiferent ce persoana ii propun PSD si coalitia, ar fi o cedare si un semn de slabiciune de neacceptat. Nu poate aduce PNL la putere pentru ca, deocamdata, nu exista majoritate parlamentara - ea nu mai poate fi facuta cu UNPR- si pentru ca partidul e anchilozat. Iohannis are ocazia sa nu mai fie un decor, ci sa-si asume rolul cu care a fost investit prin vot. Neutralitatea constitutionala pe care o tot invoca va fi doar un pretext de acum inainte. Indiferent ce varianta alege:  un troc cu Dragnea pentru un guvern PSD, un guvern de tehnocrati sau fortarea anticipatelor, o va face sub proprie semnatura, va fi o imensa responsabilitate de care nu se mai poate deroba. Daca in noiembrie anul trecut, in febra victoriei, a ratat momentul schimbarii guvernului PSD, acum protestatarii i l-au oferit practic pe tava. Nu va mai tine nicio scuza.

 

 

Comentarii 9

silenzio-stampa - 11-17-2015

Voiam sa caut propriul comentariu despre inlocuirea guvernului Ponta cu guvernul Iohannis. Nu ma asteptam ca previziunile sa se adevereasca atat de repede. Sunt socat de gunoaiele care colcaie sub tot felul de denumiri idiotice gen "strada", societatea "civila", justitia "independenta", statul "de drept", etc. Cine sunt acesti trepadusi? Par doar papusi in mana unor "servicii" care nu dau socoteala nimanui pentru ca nu sunt "politicieni", adica nu sunt votati de oameni si nu pot fi dati jos de oameni. Singura pozitie coerenta pare ca vine de la ALDE. Nu pot decat sa felicit acest partid de buzunar pentru ca nu pune botul la mascarada.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 11-05-2015

Scuze, ma refeream la Johannis in situatia de fata, el trebuie sa propuna PNList. Stiu ca Basescu n-a avut loc de intors, stiu si ca pactul semnat cu Ponta a fost impus, totusi Basescu ne-a obisnuit cu curajul sau (uneori nebunesc). Sint basist convins, dar cred ca punerea lui Ponta pe pozitie a fost un regres pentru Romania. Trebuia sa renunte, sa-i lase pe derbedeii astia sa faca jocurile. Nu cred ca o societate democratica poate fi sustinuta de DOAR citiva oameni politici, cred ca fara ajutorul populatiei orice societate democratica moare. Altfel, asistam la simulacruri de genul celeia existente. In final romanii vor avea ce-si doresc, democratie sau tatuc.

Răspunde

pentru Gheorghe - 11-05-2015

Pt. Gheorghe Popescu: A fost amenintat pe fata ca daca nu accepta voia majoritatii e suspendat din nou si cat e suspendat se pune un nou ministru. Si ar fi facut asta sigur chiar daca nu ar fi existat sanse la noul referendum. Sau poate le iesea la a 3-a incercare ca e cu noroc.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 11-04-2015

Pt. Dinu: Pai asta e si ideea. Doua propuneri respinse si se fac alegeri anticipate. Atunci nimeni nu mai poate sa spuna nimic. Alegatorii isi vor vedea alesii cu ochii. Mi se pare cea mai buna solutie. Cu alegeri anticipate nimeni nu mai poate fi acuzat de nimic.

Răspunde

silenzio-stampa - 11-04-2015

spre surprinderea mea un articol in care se poate respira o anumita decenta a opiniei. perversiunea constitutiei este evidenta prin introducerea unui executiv cu doua capete. la fel ca si basescu, iohannis foloseste strada si pe codruta sa darime adversarul. si la fel ca si basescu acesta risca sa inlocuiasca un guvern performant cu unul ineficient si corupt. si la fel ca si in 2012 valul se poate intoarce. probabil pora este constienta de acest risc si manifesta o anumita prudenta disimulata. nu insa pentru mult timp! ce castiga strada? nimic!

Răspunde

Mihai_B - 11-04-2015

Dumnezeu uneori da, dar NICIODATA nu baga si in traista. Oricum Herr GHINION lucreaza cu "stofa clientului" = aceiasi clasa politica = aceiasi mizerie = acelasi loc din care a aparut si Herr. Deci ... pe alese la Palatul Victoria ... Blaga ... Vass .. Gorghiu ... samd ... Nu conteaza ca vor ajunge acolo - la propriu !!! pe cadavre.

Răspunde

Valentin - 11-04-2015

Subscriu la ceea ce dl Ghe. Popescu a spus privitor la vina lui Basescu. Mai mult, dace lumea isi aduce aminte Ponta nici nu stia de nominalizarea lui de catre Basescu 9fusese la baschet!). Motivul pentru care a facut-o Basescu nu se precizeaza. Parearea mea este ca Basescu nu numai ca a vazut caracterul lui Ponta dar chiar acest caracter, micimea lui Ponta, au fost factorii determinanti in alegerea lui. A vrut un nevolnic ca prim ministru cu care sa se lupte pe fata pentru a-si castiga popularitate pentru sine. A vrut sa dea circ la populatie! De ce Ponta? Dupa lectia cu ambitiosul Tariceanu, cand desi a castigat batalia din 2007 de la suspendare a pierdut razboiul (alianta PSD-PNL a fuctionat pana in 2008), avea nevoie de un prim ministru fara stralucire proprie. Ponta era ideal. Total neprezentabil (conteaza, da!), ridicol in incercarile lui de a arata ca are umor, penibil cu diploma de doctorat, lipsit de spontaneitate, lipsit de cultura, Ponta a fost capul mic pentru marea palarie de prim ministru! A fost ca la circ cand este scos piticul bufon in scena de care lumea sa rada iar directorul-proprietar sa incaseze banii. Basescu a facut cumva ceea ce a facut Iliescu in 1992 cand dupa lectia cu Petre Roman l-a desemnat pe stersul Vacaroiu devenind el stapanul absolut. Dar mult mai sinistru

Răspunde

dinu - 11-04-2015

Basescu nu avea ce face: in 2012 alianta de trista amintire uSL avea majoritatea in parlament , a rasturnat guvernul MRU, iar Ponta era alesul ei. Ponta a fost de departe cel mai prost premier pe care l-am avut, ceva de genul Dascalescu si acesasta prostie , dublata de aroganta si mitomanie trebuia sa fie cauza demiterii sale. Cred ca vechiul PNL ar trebui sa-si ceara scuze pentru cardasia cu PSD care a dus la acest guvern si parlament. Cea mai buna dovada de bunacredinta ar fi sustinerea unui om din afara partidului, care are un program clar de administrare a Bucurestiului cum este Nicusor Dan. Atunci as crede in sinceritatea PNL. Altfel, vorba D-nei Pora: aceiasi Marie cu alt palarie. Candidatura unui om de partid( a nu se uita cazul Prigoana) ar duce la o slaba participare la vot, iar alegerea lui sau a altuia ca el ne-ar scoate din nou instrada!

Răspunde

Gheorghe Popescu - 11-04-2015

1/ Greseala numirii lui Ponta ca premier e a lui Basescu si cred ca ar trebui sa si-o asume acum, in media. E imposibil ca Basescu sa nu fi vazut individul gaunos ascuns sub masca premierului demisionar, (cred ca l-a numit doar ca sa-l demaste), oricum, greseala e greseala si Basescu trebuie sa si-o asume, daca vrea sa mai insemne ceva de acum in colo. 2/ Nu doar coruptia din politica romana i-a omorit pe cei 32 de tineri, ci si habarnismul general care domina societatea romaneasca. Probabil ca cineva a fost mituit in primarie sa acorde licenta pentru clubul respectiv (ca mita e regula in tara asta), dar mai e si faptul ca autoritatile habar nu au cum trebuie sa arate un asemenea club pregatit pentru functionare. Totul se face dupa ureche, nu neaparat din cauza de coruptie. Si asta e latura cel mai greu de indreptat! Cum ii faci pe romani sa se comporte profesionist, ca aici SRI si DNA sint neputincioase. 3/Dupa un an de zile, in sfirsit s-a implinit dorinta tuturor, Ponta e istorie. Si acum, ce urmeaza? E intr-adevar ultima carte a lui Johannis. Daca e curajos, daca are consilieri buni, daca nu are de platit nici o datorie pentru alegeri, daca are fler, si mai ales daca stie ce face, o sa aleaga premierul potrivit. Parerea mea e ca nici una din conditiile mentionate nu sint indeplinite. ( nu sint de acord cu doamna Pora, nu trebuie un guvern technocrat, trebuie pus Predoiu, poate crapa buba definitiv si se duce dracului si PNLul asta mafiot. Doar asa poate fi facut un start curat). Daca totusi se intimpla minunea, romanii primesc o gura de aer pina la urmatoarele alegeri. Dar daca insa NU se intimpla, atunci CE? Romanii or sa descopere ca Johannis nu e potrivit, ca PNL e PNL, adica tot un drac, ca nu poti combate coruptia doar cu mii de oameni iesiti in strada, mai trebuie si ceva altruism genetic (in politica, in societate), ceva patriotism, care nu s-a mai vazut de la Kogalniceanu incoace, ceva minti coapte! Dar ce se intimpla daca totusi Johannis da gres? Emigram toti? Dam tarii cu untura si o dam la ciini? (material canin exista, slava domnului). O dam pe mina occidentalilor? (Mama lor!). Faimosul Binom, pe care autoarea il lauda de cite ori poate, isi va arata limitele. E usor sa faci politie, e foarte greu insa sa construiesti. Pentru asta iti trebuie cap, nu stele pe umeri si chipiu. E usor sa faci taraboi si sa arati cu degetul. Acum vine momentul sa construiesti. E usor sa distrugi o tara. Doamne fereste (si o spun cu cele mai bune intentii!), Doamne fereste sa mearga economia mai prost ca pe vremea lui Ponta, doamne fereste sa mearga mai prost ca pe vremea lui Boc (cind tara era in recesiune)! I-ati injurat pe astia cit ati putut! Nimeni nu va mai scapa, nici Binomul, nici CIA, nici KGB, nici nimeni. Sper ca marele PNL s-a gindit la asta. Ei si toata presa lor democrata, si toti intelectualii formati la SRI. Cu sapca si epoleti. Va doresc Succesuri! O sa aveti nevoie. Nu e doar cumpana lui Johannis, e si a dumneavoastra, doamna Pora.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22