De același autor
Ce va face Traian Băsescu în continuare? Care vor fi evoluția sa și rolul pe care decide să-l asume? Fără îndoială, fostul președinte va mai juca un rol, cred și sper, complet diferit de predecesorii săi.
Dacă din cei 10 ani de mandat l-am putea șterge pe ultimul și dacă am putea extrage din restul slăbiciunile politicianului și ale omului, Traian Băsescu ar ocupa un „loc de cinste“ în cartea de istorie, drept singurul bărbat de stat din perioada postrevoluționară. N-o putem însă face. Pentru noi, contemporanii, e poate prea curând. Putem doar spune fără să greșim că bilanțul general se termină mai degrabă pe plus. Dar asta printr-un extraordinar noroc: rezultatul alegerilor din 16 noiembrie. Fără „revoluția de la urne“, cu o victorie a lui Ponta și a PSD, lucrurile ar fi stat complet diferit, iar ultimul mandat al lui Băsescu ar fi fost judecat mult mai aspru. Chiar și lucrurile importante pe care le-a făcut ca președinte ar fi fost reevaluate, cel puțin pe termen scurt, sub greutatea dezamăgirii și a furiei, căci, fără discuție, parte din responsabilitate i-ar fi revenit. Ar fi rămas atunci în seama istoriei, care operează cu alte unități de măsură, să judece și să rețină reformele fundamentale pe care le-a produs Traian Băsescu în câteva instituții-cheie ale statului, dar mai ales ireversibilitatea lor în condițiile unei dominații pesediste. Așa însă, cu ușurarea celor pe care rafala de mitralieră i-a ratat la centimetru, entuziaști și cam relaxați, putem încerca să fim nu doar obiectivi, ci și generoși. Putem și noi consemna, asemenea istoriei, doar evenimentele mari, cele care vor rămâne să definească mandatele lui Traian Băsescu. În primul și în primul rând, independența justiției, eliberarea ei de sub control politic, fapt fără de tăgadă, pe care doar ticăloșia adversarilor îl poate nega, din moment ce, iată, DNA nu s-a oprit nici măcar în fața familiei și a apropiaților săi. Mai e vorba de orientarea fermă a României spre Vest, de parteneriatul strategic cu Statele Unite, de consecvența în relațiile cu UE, de condamnarea comunismului, predarea și desecretizarea arhivelor Securității, de curajul măsurilor impopulare luate în complicatul moment de criză economică sau de lupta cu oligarhii care voiau să se înstăpânească peste țară. Unele i-au atras ura înverșunată a celor atacați, i-au știrbit popularitatea și erau să-l coste mandatul, altele i-au adus recunoaștere internațională, sprijinul zonei active din societate și al unor intelectuali. Indiferent pe ce parte a baricadei am fost mulți dintre noi, cred că s-ar cuveni să-i mulțumim. Chiar și dușmanii săi ar trebui să admită că Traian Băsescu a fost un președinte curajos, vizionar și atipic. Deja 30% dintre români îl consideră pe bună dreptate cel mai bun dintre cei trei președinți postrevoluționari. Asta și pentru că totul e bine când se termină cu bine.
În linii mari, cam atât ar fi. O analiză atentă și obiectivă a celor 10 ani se va impune (revista 22 o va face la începutul anului viitor), fie și pentru simplul motiv că urmările „epocii Băsescu“, cu mutațiile și reformele ei, cu bunele și relele ei, marchează profund anii următori. Schimbările importante produse, în special cele din justiție, trebuie în continuare vegheate și apărate, unele - stilistica publică, de exemplu - trebuie evitate, altele, cum ar fi zonele de eșec - educație, sănătate, administrație, clasa politică - trebuie regândite și reluate.
Se vorbește insistent, uneori prea exuberant, alteori patetic și ipocrit, despre semnificația votului de la alegeri, despre mesajul transmis și măsura în care el a fost sau nu înțeles de noi toți, de politicieni în principal. Ce a înțeles însă Traian Băsescu din cele întâmplate? Nu știm, dar ne vom lămuri în funcție de evoluția sa ulterioară și de rolul pe care decide să-l asume. Pentru că, fără îndoială, fostul președinte va mai juca un rol, cred și sper, complet diferit de predecesorii săi. Traiectoriile acestora au fost fundamental diferite. Ion Iliescu nu a renunțat la politică, a continuat să fie parte din toate deciziile importante ale PSD, un bastion în interiorul partidului – vedem că și acum, după atâta vreme, s-a încercat transformarea lui în țap ispășitor pentru pierderea alegerilor pe chestie de comunism. Iliescu nu a fost niciodată un înfrânt, iar asta i-a marcat destinul ulterior. A rămas consecvent cu el însuși, nu a dat noi motive de dezamăgire, pentru că nici nu existau așteptări. Spre deosebire de Emil Constantinescu. Retragerea acestuia din politică într-un moment nefericit a semănat cu o trădare, s-a autodeclarat înfrânt, ceea ce oricum clamau mulți dintre susținătorii săi dezamăgiți, care l-au și părăsit de altfel încă din timpul mandatului. Ranchiunos, nu s-a putut ridica la înălțimea poziției nici măcar după. Mult mai important însă e că și-a trădat principiile și crezul, ceea ce Iliescu nu a făcut, ajungând nu doar să pactizeze cu adversarii ideologici, ba chiar să susțină derapajele antidemocratice și împotriva statului de drept, ca în 2012. Un destin trist.
Ce va face Traian Băsescu? Va reuși să iasă din groapa în care s-a afundat în ultimul an, când a dat senzația că este dispus să sacrifice mult din ceea ce a construit, inclusiv o serie de principii, pentru ambițiile unui personaj pe care, spre stupefacția multora, a pus toate cărțile? Va înțelege că rezultatul din alegeri îi impune și lui o autoregândire, o repoziționare în raport de „moștenirea băsistă“? Chiar dacă spre final a rămas aproape singur - până și susținătorii săi nu mai reușeau să separe slăbiciunile și greșelile politicianului de acțiunile corecte ale șefului de stat -, mai nimeni nu s-a dezis totuși de el, așa cum s-a întâmplat cu Emil Constantinescu. După 10 ani, pe fondul unei oboseli generalizate și față de „stilul Băsescu“, încă există așteptări în ce-l privește. Nu în ultimul rând, să-și găsească un rol din care să demonstreze că a asumat semnificația votului din 16 noiembrie și norocul care l-a lovit.