De același autor
Încet-încet, devenim nostalgici. Nu după Ceaușescu, slavă Domnului, poate nici după „zăpezile de altădată“, ci după „pesediștii de altădată“. Ceea ce e teribil, în fond. Unde ești tu, Ponta, „care mințeai cum respirai“ și ți-ai trecut un doctorat plagiat, dar care azi pari o torță luminoasă pe lângă Dragnea? Măcar știai limbi străine și prima impresie era favorabilă. Unde-i Geoană „prostănacul“, care cel puțin era proamerican autentic și știa politică externă? (Desigur, și Dragnea știe politică externă, adică tot ce se întâmplă dincolo de Teleorman.) Dar unde-i Năstase Adrian, supranumit Însuși, care, pentru standardele de azi, era un geniu, ce-i drept dictatorial și corupt, dar măcar competent și colecționar de artă? Duși sunt toți în limburile politicii. În general, n-am știut să apreciem la timpul potrivit mințile pesediste. Dovadă că, dacă, totuși, Teodorovici, care a mai fost ministru, îl înlocuiește pe ineptul Mișa la Finanțe, răsuflăm un pic mai lesne: poate, ne zicem, nu ne bagă în șanț în trei luni. În tot cazul, al treilea prim-ministru pesedist într-un an ne face să-i regretăm deja pe primii doi, deși, atunci când aceștia erau în funcție, eram stupefiați de incompetența și aberațiile lor. Până și vechiul peremist Codrin Ștefănescu a devenit un laudator temporis acti, certându-l pe Dragnea că, pentru funcția de ministru al Educației, l-a susținut pe Valentin Popa, rectorul unei universități de ligă C, contra Ecaterinei Andronescu. Măcar vechea doamnă pesedistă, care a distrus școlile profesionale, vorbește corect românește, deși nu o dată spune bazaconii – ceea ce nu-i cazul lui Valentin Popa, care deocamdată scoate numai „pamblici“ pe gură.
Dar, dacă ne pregătim să cântăm o asemenea baladă, ar trebui să-i includem în ea și pe onorabilii din opoziție. Căci, niciodată după 1989, opoziția „de dreapta“ nu s-a aflat într-o formă mai lamentabilă, ceea ce, prin comparație, ne trezește nostalgii. Unde-s certurile de odinioară din CDR, care ne păreau ridicole pe atunci, dar mai aveau un dram de ideologie și doctrină? Totuși, CDR a schimbat doar trei prim-miniștri în patru ani, și nu într-un singur an, a făcut câteva reforme esențiale și a obținut începerea negocierilor pentru aderarea la UE. Dar unde-i Alianța D.A.? Unde-s, mai ales, conducătorii ei de atunci? Traian Băsescu, Valeriu Stoica – oameni dispuși să facă alianțe și compromisuri pentru a obține victoria și care au și obținut-o? Unde-i Stolojan, în care ne puneam cândva atâtea speranțe (în general risipite), unde-s energicii lideri din PD, Berceanu, Blaga & Co.? Dar unde-i, de la PNL, Crin Antonescu, mitoman, demagog, adesea fără busolă politică, dar măcar excelent orator? Peneliștii de azi sunt pigmei în comparație cu el, s-o recunoaștem. Dar unde ești tu, Băsescule din primul mandat, care ai citit cu curaj raportul Comisiei Tismăneanu în parlament, în huiduielile peremiste, care ai declanșat lupta anticorupție, care ai predat dosarele Securității la CNSAS? Te-am acuzat la vremea respectivă de superactivism (când interveneai în emisiunile TV), dar te regretăm acum, când constatăm mutismul lui Iohannis, pe care-l vedem mai des la schi decât la o conferință de presă. Știu, și Cato cel Bătrân își începea toate discursurile cu celebrul „Carthago delenda est“ („Cartagina trebuie să fie distrusă“), dar mai adăuga și ceva după asta. Te-ai dus, Băsescule, nu mai exiști, deși trăiești, conduci un partid și ai un scaun în parlament! Ai ajuns postum propriei tale personalități politice, un lamentabil dătător de sfaturi pe care nu le ascultă nimeni, o umbră mai ridicolă chiar decât cea a vechiului tău inamic, eternul oportunist Tăriceanu.
Măcar pesediștii, așa jalnici cum sunt, au puterea și se țin tare de ea. Dar voi, opoziția, ce faceți ca să le-o luați? Nimic aproape și mai ales nu faceți acel lucru pe care experiența l-a dovedit a fi indispensabil: unitatea între voi. Cum a fost posibil să nu-i propuneți președintelui Iohannis un candidat comun, fie și un independent, la căderea Guvernului Tudose? Probabil că nu avea șanse să treacă un guvern prin parlament, dar ar fi fost un gest simbolic important, care ar fi semnalat că vă pregătiți în mod autentic pentru o preluare a puterii mai târziu. Vechea opoziție din vremea Convenției și a Alianței o fi avut ea multe defecte, dar măcar voia să debarce PSD de la putere, convinsă fiind că ăsta îi era scopul. Voi, însă, în cea mai mare parte, mi se pare că fie v-ați consolat cu un PSD eternizat la guvernare, sperând să mai obțineți niște firimituri (PNL), fie vă complaceți în rolul de partid „antisistem“, jucând în parlament rolul scandalagiului de profesie (USL). Nu jucați rău, dar mă tem că începeți să vă gândiți rolul ca pe un scop, și nu ca pe o efemeră etapă. Și atunci, când unii se văd etern la putere, iar alții se consolează cu o eternă opoziție, mai întreb: unde-i alternanța de altădată?
Anul e fără zăpadă, viața politică fadă ca un lunch la fast-food, iar în ea doamnele, vorba lui Villon, dar și domnii de altădată, puțini câți erau, nu mai există. Anul ăsta, cel puțin, nu mai vezi aproape deloc nici domni și doamne, nici zăpadă. Cam vezi numai o zloată murdară.