De același autor
Rezultatele DNA sunt spectaculoase prin eficiență, mai ales că vin pe fondul dezordinii instituționale, al incompetenței și discontinuităților politicilor din mai toate domeniile publice.
„E un coșmar ceea ce se întâmplă“, a spus recent un pesedist despre acțiunile DNA. „În ritmul ăsta o să rămânem fără guvern, fără primari, fără parlament.“ După care a adăugat, drept scuză sui generis: „este în gena poporului român să ajute pe cineva“. Nu a specificat că „ajutorul“ respectiv se dă de obicei în schimbul unor șpăgi de zeci sau sute de mii de euro.
Pentru unii este, deci, un coșmar; pentru alții un fel de miracol; pentru alții o conspirație, pentru foarte mulți un spectacol. Oricum, destui se arată încurcați când încearcă să-și explice aceste rețineri, arestări, condamnări în trombă ale unor miniștri, parlamentari, primari, oameni de afaceri – pe scurt, ale vârfurilor elitei politice care a condus țara din 1990. Așa ceva nu s-a mai văzut în România de când curge apă pe Dunăre!
Ceva rar este aici, dar nu-i nici un miracol, nici o conspirație. Avem de-a face cu o situație care, adevărat, nu ne este prea caracteristică, ba am zice că mai curând contrariul ei „ne este în gene“ și totuși, iată, printr-un concurs fericit de împrejurări, s-a întâmplat: continuitatea timp de zece ani. Sună plat, banal, nu-i așa? Și totuși, cred că ea, continuitatea, a fost esențială în obținerea actualelor succese în anticorupție.
La noi, starea obișnuită, „în gene“, o reprezintă nimicirea construcțiilor instituționale ridicate de o fostă conducere, de un fost adversar, chiar dacă s-au obținut rezultate foarte bune sau măcar promițătoare. Ba mai ales dacă s-au obținut astfel de rezultate, pofta distrugerii actelor predecesorului se amplifică! Exemplu: soarta ICR după demiterea echipei lui H.-R. Patapievici, în 2012. Un alt exemplu, mai amplu – soarta educației: Daniel Funeriu a încercat ceva promițător, care apoi a fost demolat bucată cu bucată pe parcursul a doi ani și jumătate, de unde haosul actual și lipsa performanțelor din educație. Lipsa de continuitate între politicile guvernelor, ba uneori chiar și între politicile aceluiași guvern se vede pretutindeni, iar, în ultimul rând, foarte bine în politica fiscală: mereu schimbăm regulile de impozitare și taxare. Creăm un nou cadru, imediat îl amendăm, îl cârpim. Cade guvernul, denunțăm „greaua moștenire“, după care o luăm de la început. Suntem într-o perpetuă „reformă“, deoarece „reformăm“ chiar și ceea ce s-a făcut bine cu un an în urmă.
Ei bine, în domeniul justiției în general și al DNA în particular, nu a fost așa. În mod excepțional, aici am avut continuitate: Kövesi a continuat și perfecționat ceea ce începuse Morar, care, la rândul lui, construise o instituție solidă pe linia imprimată de Macovei. Acumulările nu au mai fost pierdute, experiența, odată câștigată, a fost inclusă în filosofia instituțională, selecția personalului s-a făcut mereu în aceeași direcție, și nu inversând-o la fiecare an. Cadrul juridic a fost favorabil, noile coduri oferind mai multe posibilități de acțiune. În sfârșit și foarte important, s-a reușit evitarea distrugerii realizărilor deja obținute prin schimbarea legilor DNA, prin legea aministiei și a grațierii, atât de dorite de politicienii cu dosare penale. Se poate constata că există deja și o continuitate și la nivelul președinților: Traian Băsescu a lăsat DNA să funcționeze liber (nu avem niciun motiv azi să credem contrariul), iar Klaus Iohannis face acum același lucru benefic – nu face nimic! Fără îndoială: știm cât a contat în ecuație susținerea UE, a Statelor Unite, MCV. Dar a fost esențială și alegerea neașteptată a lui Iohannis: cu Ponta președinte, probabil că am fi fost martorii unei soluții de continuitate.
Rezultatele sunt într-adevăr spectaculoase prin eficiență, mai ales că vin pe fondul dezordinii instituționale, al incompetenței și discontinuităților politicilor din mai toate domeniile publice. Lecția mi se pare memorabilă: există o virtute intrinsecă în preluarea lucrurilor bune, în acumulările treptate, fie și modeste, în mersul neabătut în aceeași direcție. Calitatea oamenilor rămâne importantă întotdeauna; dar chiar dacă ea este mediocră la un moment dat, dar ameliorările se realizează constant printr-o selecție dirijată corect, rezultatele bune, obținute prin acumulare, nu vor întârzia să apară în câțiva ani și, la un moment dat, vor deveni impresionante. Succesul DNA, în care unii văd un fel de miracol, iar alții un coșmar, ar putea reprezenta în același timp un model și pentru alte instituții și politici publice. Nu, desigur, în sensul diseminării „zăngănitului de cătușe“, ci în acela al repetării și reluării acestor virtuți modeste, poate, dar esențiale și de care invidiile, geloziile și resentimentele ne separă atât de des: consecvența și continuitatea în atingerea unui scop.