De același autor
Prima reacție a lui Liviu Dragnea – de abia întors de la Washington – față de manifestațiile importante din București și alte orașe mari a fost: „început de lovitură de stat“, „mineriadă“; la asta s-au adăugat insinuări despre un complot al „serviciilor“, bineînțeles susținut (sau întreținut) de președintele Iohannis, care, de altminteri, „ar fi comis o uzurpare de funcție“ atunci când a participat și condus ședința de guvern de miercurea trecută. Asta deși manifestațiile au fost perfect pașnice, deși nicio instituție n-a fost atacată, deși dreptul la manifestații pașnice este prevăzut la art. 39 din Constituție, deși dreptul președintelui de a lua parte la astfel de manifestații (cum a făcut d-l Iohannis pentru câteva zeci de minute) nu are nimic nelegal, deși participarea și prezidarea la ședințele guvernului ale președintelui e constituțională. (Oare grațierea criminalilor și violatorilor nu ține de ordinea publică?) Dublă ironie: d-l Dragnea venea dintr-o Americă unde sute de mii de cetățeni au „sărbătorit“ prin proteste de stradă pașnice instalarea la Casa Albă a unui nou președinte pe care-l contestă; președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, tocmai a fost pus sub învinuire de a fi instigat minerii în 1990.
Constatarea, deloc îmbucurătoare, este că PSD reacționează la fel ca în anii ’90: are agende politice ascunse (în cazul de față, salvarea penalilor de la închisoare, fie și prin modificarea ad hoc a legilor în baza cărora ei au fost condamnați ori printr-o grațiere colectivă, a cărei generozitate aparentă să-i elibereze și pe „deținuții de lux“, rezolvând, chipurile, problema supraagromerării închisorilor); încearcă să legifereze în ascuns, hoțește, fără dezbatere publică, punând societatea în fața faptului împlinit (așa cum au procedat și în „marțea neagră“ din 2013), adică prin ordonanță de urgență, care își face imediat efectul; ignoră avertismentele și opiniile unor organisme abilitate, precum asociațiile de magistrați, parchetele, unele curți de apel, CSM, societate civilă; tratează cu dispreț declarațiile unor ambasadori, precum cel american; și, în sfârșit, își diabolizează contestatarii pașnici din stradă, susținând direct sau prin intermediul televiziunilor arondate că participă la „lovituri de stat“, că „sunt plătiți“ și că există „un complot antiromânesc“.
Nimeni nu contestă PSD dreptul de a guverna, după ce a câștigat alegerile din decembrie 2016. Dar un partid poate guverna legitim – adică în interesul general, inclusiv al celor care nu l-au votat – sau poate guverna în folos propriu și mai ales în folosul unei clici de infractori sau de urmăriți penal. Iar în al doilea caz, el își pierde legitimitatea și transformă democrația într-o oligarhie coruptă. Chiar votul popular masiv nu asigură legitimitatea, dacă legislația se adoptă în interes de grup și privat. Lucrurile sunt atât de clare încât nu mai au nevoie de explicații. Atât e suficient: președintele PSD și al Camerei Deputaților este condamnat penal cu suspendare, președintele Senatului e urmărit penal, patronul unui trust de presă prieten e condamnat la zece ani de închisoare pentru corupție, patronul celuilalt trust de presă prieten e dispărut și urmărit internațional. Iar oamenii aceștia și alții ca ei vor grațiere și dezincriminarea unor articole din Codul Penal! Cum să nu stârnești în acest fel indignarea legitimă a oamenilor ceva mai informați?
Nu știm – luni dimineața – cum va reacționa PSD și, bineînțeles, guvernul-marionetă. Dar mă tem că semnele prevestitoare nu sunt bune. În cel mai simplu și mai probabil dintre cazuri, guvernul va promova totuși cele două ordonanțe, fie și cu modificări minore. Nimic – nici manifestațiile, nici președintele – nu-i pot legal opri. Cât despre presiunile internaționale, mă tem că acestea vor fi mai modeste decât în trecut. Nici Uniunea Europeană, nici Statele Unite nu mai vor sau nu mai pot să apese pe pedală ca în 2012 sau 2013. Situația internă din Ungaria și Polonia o dovedește bine, iar Dragnea și PSD știu acest lucru. Era „democrațiilor iliberale“ a început.
Desigur, manifestațiile ar putea continua și lua tot mai multă amploare. E clar pentru mine că PSD are o spaimă atavică de mișcări de stradă împotriva sa, pe care nu le înțelege și nu le poate tolera. Teoria complotului și a „loviturii de stat“ e o minciună; dar mulți din PSD cred în ea. Vor încerca atunci să-l suspende pe președinte, considerat „creierul“ opoziției; ce-i drept, președintele parcă și-ar dori o suspendare, sperând, cu destul temei în acest moment, că va reveni în funcție la referendum. Numai că, în perioada interimatului, o nouă legislație va distruge orice amintire de stat de drept; probabil că vor fi fi demiși șefa DNA, procurorul general, va fi reorganizat și CSM, nu va fi lăsată neatinsă nici Înalta Curte, cu alte cuvinte, se va instaura cu acte în regulă „republica penalilor“. Cu toate astea, nici Dragnea, nici PSD nu vor putea evita la nesfârșit soarta tuturor celor care vor să guverneze ilegitim: blamul public tot mai larg și, în final, prăbușirea.