De același autor
N-am nicio îndoială: Liviu Dragnea e invidios. Privește cu coada ochiului spre Ungaria și Polonia și se enervează: de ce ei – Viktor Orbán și Jarosław Kaczyński – pot să sfideze deopotrivă o parte însemnată a opiniei publice, dar și Uniunea Europeană, și el, deocamdată, nu poate să le urmeze exemplul, deși e șeful PSD, partidul de guvernământ? Nu-i drept, să recunoaștem. Ce dacă liderii polonez și maghiar sunt de dreapta și el, chipurile, e de stânga! Doar suntem în plină epocă post-ideologică! Și cât i-ar plăcea lui Dragnea și alor săi să juguleze justiția, precum face chiar acum puterea din Polonia, subordonând-o parlamentului, sub pretextul luptei împotriva corupției! Uite că și acolo oamenii au făcut demonstrații masive împotriva intențiilor puterii și totuși guvernanții n-au dat înapoi: au votat legea care va fi acum promulgată de un președinte supus partidului de guvernământ, PiS. Nu ca lașii de la București, care, după ce au emis celebra Ordonanță 13, au tremurat astă-iarnă mai ceva decât demonstranții din stradă și apoi, timorați, au retras-o! Și, pe deasupra, polonezii au și susținerea lui Trump, care i-a încurajat în piața publică!
Cu ce plăcere secretă, de asemenea, trebuie că-l ascultă Dragnea pe Orbán la Băile Tușnad chemând la răscoala națiunilor împotriva „Inchiziției UE“ și condamnând „imperiul Soros“! Ungaria, cică, luptă pentru salvarea civilizației europene împotriva clicii de la Bruxelles, precum altădată János Hunyadi (pardon, Iancu de Hunedoara) împotriva turcilor. Ce înălțător! Dacă Orbán n-ar fi ungur (dar nimeni nu-i perfect), ar merita ca baronul de Teleorman să-l îmbrățișeze și să-i spună „frate“. Dar așa, e cazul să-și țină secret entuziasmul.
Te întrebi, totuși: ce-i împiedică pe ai noștri guvernanți să devină mai pe față iliberali și antieuropeni? Căci asta le-ar plăcea mult, de fapt. Sunt câțiva factori interni și externi: mai întâi, președintele nu-i de partea lor, iar rolul lui rămâne important pe plan intern și extern. Apoi, există unele piedici constituționale, legate de organizarea justiției, greu de înlăturat. Economia românească e mult mai fragilă decât cea poloneză și nu se poate baza pe susținerea Rusiei, precum cea maghiară. Și, desigur, nu te poți apropia de Ungaria, mai ales când se apropie centenarul Marii Uniri, iar stridențele naționaliste de la Budapesta nu sunt puține. O fi Orbán anti-Soros – ceea ce place unora la noi –, dar nu Soros suspină după Ardeal și nu el se lamentează din cauza Trianonului. În plus, Orbán mai e și pro-Putin. Iar cu Rusia nu te poți asocia, mai ales din cauza Moldovei. Sigur, cu polonezii poți fi aliat în NATO împotriva Rusiei, dar ce te faci când aceiași polonezi caută ajutorul ungurilor împotriva Uniunii Europene? Cu cine să te dai, Dumnezeule? Apoi, după victoria lui Macron în Franța, e bine să fii prudent. Dacă mareea populistă e în declin? Mai e și afurisitul de MCV, iar americanii continuă să o susțină pe Kövesi! Urât din partea lor!
În curând, Uniunea Europeană va trebui să decidă ce va face cu țări precum Ungaria și Polonia, care sabotează în mod explicit și consecvent principiile statului de drept și ale liberalismului european. Expectativa sau ultimatumurile fără consecințe economice și politice severe vor trimite în ridicol planurile UE. Mai ales după alegerile din toamnă din Germania, momentul va fi propice pentru o schimbare a regulilor UE. Europa cu „mai multe viteze“ sau mai multe niveluri de integrare devine o necesitate și din cauza a ceea ce se întâmplă în Europa de Est, nu numai a Brexit-ului și a problemelor cu emigrația și terorismul. Iar dacă UE nu va reuși să preseze, din tot felul de motive birocratice și politice, mă tem că exemplul celor doi „gălăgioși“ va molipsi România în mult mai mare măsură decât până acum. Deocamdată, aceasta are o mare șansă: să joace împotriva Ungariei și a Poloniei, apropiindu-se cât mai mult de viitorul „nucleu dur“, ca o țară din Europa de Est unde, spre deosebire de ce e la vecini, liberalismul, de bine-de rău, rezistă. Probabil că o poziție clară în acest sens va fi bine primită la Paris și Berlin. Dar ea trebuie să fie nu doar clară, ci și bazată pe fapte, nu doar pe promisiuni.
Mă îndoiesc însă că actuala conducere politică a PSD e capabilă și să înțeleagă, și să accepte această șansă, care are un preț. După toate probabilitățile, cu ei la putere, vom continua să fim nehotărâți, oscilanți – ba dând speranțe unora, ba altora. Vom declara că-i iubim pe toți, ceea ce e de la bun început suspect. Vom încălca regulile europene în materie de stat de drept, dar vom pretinde că le respectăm. Vom pili încet-încet dinții justiției, dar vom face temenele comisarilor europeni. Până la urmă, ne vom pierde prietenii, iar pe dușmani nu-i vom îmblânzi. Loialitatea nu ne stă în gene, iar asta o știu toți. Vom trăi din găinării. Altminteri, fondul sonor va rămâne cel obișnuit: ne vom lamenta că suntem urâți de vecini, neglijați de marile puteri și persecutați de destin.
Comentarii 20
Atomic Spy - 08-04-2017
Holocaustul trebuie asezat langa bombardarea Dresdei in februarie 1945 si langa Hirosima si Nagasaki, holocausturi la propriu... Pentru Holocaust germanii (nazistii) au platit, pentru Dresda si Hirosima nimeni. Justitia invingatorului... Care de regula e si cel care (re)scrie istoria...
RăspundeBogdan - 08-02-2017
E unul in ziarul Adevarul care scrie despre deportarea romilor in vremea Holocaustului, dupa ce umfla cifrele oficiale de 25.000 la 90.000 in mod neoficial fara a cita nicio sursa, a ramas cu impresia ca in Bulgaria n-a fost Holocaust, ca si cum deportarea esuata a evreilor din Sofia, care e propagandistic sarbatorita de multa vreme ca un fel de puritate bulgara in Al Doilea Razboi Mondial, poate ascunde deportarea direct in camerele de gazare a evreilor si romilor din teritoriile ocupate de Bulgaria : Macedonia si Tracia greceasca.... Mai trebuie mentionat ca romii deportati n-au fost internati in lagare, fiind lasati sa umble liber in Transnistria si folositi la munci : nu a fost chiar exterminativa intentia daca se poate zice asa, chiar daca au fost victime multe din cauza foametei. Asa-numitul eugenism romanesc din perioada aia a fost disociativ nu exterminativ. Aceeasi problema de prezentare incompleta si chiar usor tendentioasa a faptelor tine de estimarile evreilor disparuti in Romania, o cifra inca nestiuta exacta, dar un lucru e cert este ca numarul victimelor e adesea supraestimat prin numararea dubla a evreilor deportati in camerele de gazare de Ungaria din Transilvania de Nord in contul victemelor Holocaustului din Romania, caci teritoriul respectiv a revenit Romaniei : asta se intampla inclusiv pe siteul Muzeului Holocaustului, sau se intampla pana nu de mult. Daca tot vrem sa dam opinii experte si sa facem mea culpa, hai sa o facem impartial. Numai Danemarca a salvat pe bune evrei ca i-a trimis in Suedia neutra, in timp ce Finlanda i-a tratat ca cetateni pe putinii sai evrei, dar a expulzat evrei estoniei care au ajuns tot la Auschwitz.
RăspundeAtomic Spy - 07-29-2017
Breban a spus ca unii ca Patapievici (care isi injura propria natiune, vorba vine, si Patapievici e un roman nationalist) ar fi linsati in Polonia... Se pare ca avea dreptate..
RăspundeAtomic Spy - 07-29-2017
Ai dreptate, e o analiza superficiala si interesata. Ne asteptam la altceva de la "elitistul" 22...
RăspundeOrion - 07-28-2017
De fapt, m-am mai gindti un pic, as avea o corectie mica la ce-am spus. Desi ideea in mare ramine aceeasi. Nu stiu daca opinia publica ar fi totusi majoritar pro- UE si pro-Kovesi intr-un ipotetic scenariu de tip Polonia pe malul DImbovitei. Poate da poate nu. O buna parte a publicului ar fi cu PSD, o alta buna parte cu DNA si UE. Greu de zis care ar fi majoritari, in momentul asta. Ideea insa e ca nu prea conteaza. Noi n-o sa iesim din UE in nici un caz. Nici Dragnea nici PSD-ul nu-s nebuni sa vrea asa ceva, iar treaba e cit se poate de clara. Pentru ca e foarte clar ca la noi in citeva luni, maxim 1 - 2 ani s-ar duce totul dracului. Practic noi sintem sclavii UE, ca ne convine sau nu. Ca atare PSD-ul nu poate nici macar sa ameninte in mod credibil ca la o adica ar merge pe calea asta pina la capat. Europenii stiu foarte bine cum sta treaba si nici n-o sa stea sa asculte asa o prostie. Cu ungurii si polonezii e altfel. Ii vad la o adica iesind din UE daca va fi nevoie. Sigur ca nu vor sa se ajunga la asta, dar la o adica ar face si treaba asta, zic eu. Sau poate nu. Oricum e de vazut. La ei nu e nici pe departe la fel de clar ca la noi. Ei pot sa stea pe picioarele lor, eventual aliindu-se cu rusii, cu chinezii, cu Trump, cu mai stiu eu cine. Noi nu. Sigur ca e de vazut, daca s-ar ajunge pina acolo, daca ar si reusi. Poate dupa 1 - 2 ani de stat in afara UE ar vedea si ei ca e mult mai rau si s-ar intoarce cu coada intre picioare. Dar pe ei ii vezi macar incercind experimentul.
RăspundeIonut - 07-27-2017
Andrei Cornea e din pacate tipic pentru grupul de rasisti regional din targul Bucurestiului : cu exceptia gadilirii orgoliului ardelean, toti cred ca in afara Bucurestiului nu exiata nimic, ca si cum Bucurestiul s-ar putea macar hrani fara restul tarii, nu sunt librarii, nu sunt intelectuali, nu sunt oameni destepti : numai generalizari si stereotipii din astea, de regula cu moldoveni, acuma cu olteni desi realitatea e mai complicata si exceptiile numeroase...oricum o atitudine des intalnita si scarboasa de-a dreptul pe la manuitorii de cuvinte din Bucuresti, dovada a unui rudimentariam de secol xix care generalizeaza
RăspundeCititor - 07-27-2017
Mai bine baronii clasici decat interpusi tineri, odrasle de baronasi din umbra, cum sunt multi din USR : Claudiu Nasui, Viziru etc
RăspundeFlorin - 07-26-2017
Lista intelectualilor romani "natinalisti conservatori, etc." poate continua cu : Liiceanu, Plesu, Patapievici, D.C. Mihaiescu, Sever Voinescu,etc. etc. Toata crema cremelor! Cand te gandesti ca si intelectualii din tabara opusa, fesenistii sau cei care au gravitat in jurul "Saptamanii" si mai apoi "Romaniei Mari": Eugen Simion, Marin Sorescu, Breban, Fanus Neagu, Dinu Sararu, Eugen Barbu, Florin Constantiniu, Ion Scurtu, etc. sunt tot "patrioti" si "credinciosi", stai si te intrebi care e "pricina" de cearta...
RăspundeOrion - 07-26-2017
Nu astea sint motivele. Nu prea conteaza pina la urma Johannis, daca ar vrea cu adevarat PSD-ul ar face la fel ca ungurii si polonezii si n-ar tine seama de el. Motivele adevarate ar fi 1. Noi totusi n-avem nici forta economica si nici prestigiul Ungariei si Poloniei, depindem mult mai mult decit ei de UE. Si 2. Opinia publica la noi ar fi foarte impotriva unei astfel de miscari. La unguri si polonezi nu-i asa. Acolo publicul e majoritar pentru, lucru care iata, presa de gargara nu-l spune clar ca nu-i convine. Spune chestii gen "sfideaza o parte importanta a opiniei publice" uitind sa adauge ca acea parte o fi ea importanta, dar e departe de a fi majoritara. La noi majoritatea ar fi cu Kovesi impotriva lui Dragnea. Si cu UE. Noi vrem in UE si stim foarte bine de ce. Nu vrem sa ne intoarcem la coruptia fara corupti. Preferam dictatura DNA. (Si nici banii de la ei nu ne strica.) Deci cam asa se pune problema.
RăspundeViv - 07-26-2017
Nu pot intelege loialitatea fata de UE .Daca se merge pe drumul acelasi drum vom disparea.Punct.Este o utopie.Da,migratia este o uriasa problema.Nici restul ;identitate,cultura,istorie...etc nu sunt obiecte pe care le poti arunca asa usor la cos.Lucrurile nu merg intr-o directie buna din nici un punct de vedere iar situatia ar putea deveni ireversibila.
RăspundeCititor - 07-26-2017
Intai dati afara cretinii din universitatea Bucuresti, plagiatori si mai putin plagiatori, toata secta de sinecurist si semidocti, si dinozaurii comunisti-PSDisti si noii trumpisti, dintre care unii folosesc functia ca trambulina pentru cariere politice si abia dau pe la scoala si apoi tineti lectii de morala
RăspundeIon - 07-25-2017
Va dau eu raspunsul : Orban si-a tinut discursul despre statul iliberal la Targul Mures sub ochii blajini ai basistilor care perfectau aliante populare cu UDMR...Nationalistii conservatori religiosi americanofili de tipul Mihai Neamtu, Baconschi etc sunt in alta tabara, nu in foatele paryide civice ca in Polonia si Ungaria de asta suntem in urma la capitolul asta, caci sistemul e facut de PSD chiar daca uneori nu-i convine
RăspundeFăt Frumos - 07-25-2017
Atâta vorbărie şi savantlâcuri când lucrurile sunt aşa de simple : şi Dragnea şi PSD sunt coloana a V-a a neobolşevismului rusesc, altoit puţin (sau mai mult ) cu revizionismul maghiar , poate şi cu alţii. Asta ar fi fost interesant să ne spună dl.Cornea : ce perspective poţi să mai ai în condiţiile astea.
RăspundeMitica - 07-25-2017
Ei, mai scutiti-ne cu "Europa" dvs. Nu ati vazut cum si -au aparat britanicii jurnalistii impostori?... Europa, Vestul, valori, standarde, principii, traditii, forme cu fond, vax. Praf in ochi pentru prosti!
RăspundeFlorin IV - 07-25-2017
"Ungaria, cică, luptă pentru salvarea civilizației europene împotriva clicii de la Bruxelles" Simt ca ce va displace de fapt la Orban este pozitia sa in privinta imigratiei... Acolo unde chiar si ungurii care nu l-au votat si chiar il urasc sunt de acord. Oamenii nu sunt prosti dl. Cornea!
Răspundeprofesoru - 07-25-2017
"În plus, Orbán mai e și pro-Putin. " - nu e. A fi pro-Putin înseamnă să vrei ca ţara ta să iasă din UE şi din NATO şi să intre în Uniunea Eurasiatică şi în CSTO (alianţa militară condusă de Rusia). Nu există un astfel de politician în spaţiul UE-NATO. Pro-Putin e de exemplu Dodon. A dori ca ţara ta să aibă cât de cât relaţii cu Rusia, a te abţine să-i scuipi non-stop în ochi pe ruşi nu înseamnă că eşti pro-Putin, ci înseamnă să urmăreşti interesele ţării tale în spiritul Realpolitik.
RăspundeFlorin III - 07-25-2017
"și el, chipurile, e de stânga!" Dar ce este dupa parerea dvs.? Sau pentru dvs. "stanga" este doar partea "internationalista"?...
RăspundeFlorin II - 07-25-2017
"Iar cu Rusia nu te poți asocia, mai ales din cauza Moldovei." Si mai ales SUA...
RăspundeFlorin - 07-25-2017
"Dacă Orbán n-ar fi ungur" Bine ca nu e israelian... Nu se poate zice ca Dragnea e un roman sovin. Israel e ca a doua casa pentru el. Cred ca merge acolo saptamanal sa isi viziteze prietenii-consilieri.
RăspundeBASCA - 07-25-2017
Si totusi capitalismul e molipsitor,el lucreaza cu bani si produse,bani si produse care produc satisfactie elitelor fie ele si iliberale.Orban dictatorasul cel degraba primitor de investitori gen Audi,poate freca ideile absurde atata timp cat cash flow-ul nu sufera vreo gatuire mai pronuntata,de polonezi numai de bine la cate fonduri UE au mancat pe paine.Romania,eh,Romania e asa cum vrea ea,nici asa si nici altminteri!
Răspunde