Ispita lui Dragnea

Dacă nu ajunge la închisoare în lunile următoare, Dragnea va fi tot mai însetat de putere.

Andrei Cornea 06.03.2018
SHARE 7

 

Nereușind să o doboare pe d-na Kövesi în chip di­rect, deoarece e limpede că, după avizul negativ al CSM, președintele Iohannis are toată dezlegarea să refuze „propunerea“ ministrului Justiției, coa­li­ția PSD-ALDE se chinuie să inventeze altceva, pen­tru a scăpa de „inamicul public nr. 1“. Planul suspendării președintelui, fluturat de un an, pare să fi fost abandonat. Într-adevăr, el comporta ma­rele risc de a pune în coliziune directă coaliția cu Uniunea Europeană și în general cu aliații occi­den­tali. Vizita numărului doi al Comisiei UE, Frans Timmermans, probabil că i-a convins pe Drag­nea și pe Tăriceanu că un asemenea demers va fi inacceptabil pentru Comisie și că România va fi penalizată aspru. Se va vorbi din nou, ca în 2012, despre o lovitură de stat, se vor anunța sanc­țiuni, va fi activat probabil Articolul 7. Și într-adevăr, faptul că îl suspenzi pe președinte numai pen­tru motivul că nu acționează așa cum o do­rești, deși acțiunea sa e legală, n-ar putea fi cali­fi­cat altfel decât ca o lovitură de stat, chiar dacă te folosești de parlament pentru a acționa. În plus, insuccesul previzibil al demiterii prin referen­du­mul ulterior ar atârna greu asupra coaliției.

 

Cred că s-a sperat, până acum, în intimidarea pre­ședintelui, mai ales după campaniile dezlănțuite de Antena 3 și de RTV. S-a sperat probabil și că CSM, și el intimidat, va da un aviz pozitiv cererii lui Tudorel Toader. Nu s-a întâmplat așa, ba chiar modul arogant în care Tudorel Toader și-a pre­zentat cererea de revocare, dar și conținutul aces­teia par să-i fi confirmat pe toți cei care au afir­mat că acțiunea sa e lipsită de temei faptic și juri­dic.

 

Așadar, se pare că intenția coaliției este acum aceea de a ataca la CCR refuzul probabil al pre­ședintelui Iohannis de a o destitui pe d-na Kövesi, susținând că ar exista un conflict constituțional în­tre Executiv și președinte. Acțiunea n-ar mai putea fi criticată de Uniunea Europeană, care nu s-ar mai putea opune unei decizii a CCR, iar președintele ar fi obligat s-o demită pe d-na Kö­vesi. Totuși, fiindcă liderii coaliției nu sunt siguri de rezultat (demersul este extrem de discutabil, așa cum au arătat-o destui până acum), se pare că au decis să-i lase ministrului Justiției inițiativa, în­cercând să se disocieze formal de orice acțiune a sa. Totuși, acesta nu poate acționa singur, ci are nevoie de o decizie a guvernului, care este un gu­vern politic, așa cum Dragnea nu uită niciodată să ne spună. Pe scurt, indiferent de cine, sub raport instituțional, va avea inițiativa unei acțiuni la CCR (ar putea-o avea și Senatul ori Camera Depu­ta­ților, ori guvernul), răspunderea politică va rămâ­ne a coaliției.

 

Problema e că d-l Dragnea se pregătește săp­tă­mâ­na asta de un congres extraordinar al PSD, la ca­re, cum se aude, va fi propus candidat al PSD la ale­gerile prezidențiale din 2019. Or, dacă CCR ar admite o eventuală cerere a coaliției de anulare a deciziei președintelui, însăși arhitectura cons­tit­u­țională a statului ar fi profund modificată. Faptul că președintele n-ar mai putea refuza de­mi­terea unui procuror general, asta du­pă ce el deja nu mai poate intra în pro­ce­sul de nu­mire a președinților Înaltei Curți de Casaţie şi Justiție, l-ar împinge mult în direcția unui președinte ceremonial. Ro­mânia ar deveni tot mai mult o republică parlamentară, fie și deghizată sub apa­ren­ța semiprezi­denția­lis­mu­lui. Alegerile pre­zidențiale vor deveni deci des­tul de ire­le­vante, mai ales pentru un poli­ti­cian ahtiat după putere precum Dragnea.

 

Ce va decide deci Liviu Dragnea? Să se la­se pe mâna lui Tudorel Toader, încercând să „re­zolve“ problemele cu DNA la CCR, cu unele șanse de câștig, fără să riște to­tuși, în caz de eșec, mult mai mult decât în­că o com­pro­mitere a deja compro­mi­su­lui Tu­do­rel Toader? Dacă îi iese, scapă el și par­ti­dul de Kövesi (nu scapă totuși de procesul în curs), dar, prin decizia CCR, fa­ce ale­ge­ri­le prezidențiale relativ irele­van­te și nu mai are rost să se prezinte pe sine drept can­di­dat. Și asta cu atât mai mult, cu cât po­pu­laritatea sa e mică, iar câști­ga­rea aces­tor ale­geri împotriva lui Iohannis, în du­biu. Or, dacă pierde alegerile pre­zi­den­ția­le, Drag­nea e, probabil, terminat ca au­to­rita­te în partid și riscă să o ia, politic vor­bind, pe urmele lui Năstase, Geoană, Pon­ta.

 

Sau se consolează cu Kövesi încă un an la cârma DNA și mizează în schimb pe câști­ga­rea alegerilor prezidențiale, devenind candidatul oficial al PSD? N-ar fi exclus să vedem la congres un Dragnea „acceptând cu recunoștință“ candidatura din partea PSD, în uralele și aplauzele delegaților.

 

În acest caz, Dragnea și-ar putea face so­co­­teala că, odată ajuns el președinte, PSD-ALDE vor schimba la ordinul său din nou legile justiției, astfel încât să-i redea puterile pe care le-au refuzat lui Iohannis. Va redeveni un președinte mai puternic și „ju­cător“, poate și sub pretextul că „sta­tul paralel“ nu mai e de actualitate. Ju­decând după oportunismul iresponsabil al politicienilor români, scenariul nu-i im­posibil. Totul este însă ca foștii colegi de partid să accepte ca, odată scăpați de Drag­nea președinte al partidului, devenit președinte al României, să și-l ia în con­tinuare drept jupân. Ceea ce nu-i tocmai sigur. Și, bineînțeles, rămâne loteria ale­gerilor prezidențiale pe care PSD le-a pier­dut sistematic din 2004 încoace.

 

Oricum ar fi, dacă nu ajunge la închisoare în lunile următoare, Dragnea va fi tot mai însetat de putere. Va fi deci tot mai in­capabil să se țină în limitele prudenței ca­re l-a caracterizat destul de bine până acum și a acțiunii prin interpuși, pe care, deși n-a dorit-o inițial, i-a fost de folos. Va dori, probabil, nu numai păstrarea pu­te­rii pe care o are deja, dar și puterea to­tală; și nu numai puterea totală, dar și man­tia și însemnele ei exterioare – preșe­dinția. Cât timp va mai rezista ispitei can­di­daturii la președinție? Poate că la sfâr­șitul săptămânii vom avea un răspuns. 

Comentarii 7

MIHAI 2 - 03-11-2018

Asadar ISPITA CANDIDATURII LA PRESEDINTIE anuntata cu mai mult de un an si jumatate inainte a explodat totusi. Nu la Congresul PSD , conform prorocirilor de larg consum, impecabil argumentate , ci la paranghelia PNL. Nu Dragnea ci Johannis . Oricum niici Johannis nu a fost primul. Prima a fost Nefertiti prin anuntul tremolat al domnului Liiceanu de acum 10 zile , acompaniat imediat la dramba de Cristian Tudor Popescu. Pana la turul 2 al prezidentialelor din decembrie 2019 ...atentie 2019 , nu 2018...ii va fi destul de dificil Echipei de la Revista 22 sa tina un just echilibra intre candidatii Klaus und Codrutza. La turul 2 va fi mai simplu - va fi sustinut oricare dintre ei. Iar daca pe primele locuri la primul tur se vor afla si Dragnea si Tariceanu va fi si extraordinar de simplu.

Răspunde

BASCA - 03-07-2018

Pe Hotnews gasesti undeva in dreapta paginii o lista cu texte si fotografii ale urmaritilor penal din protoistoria justitiei postcomuniste incoace.Ziaristii de treaba numara zilele scurse de la trimiterea lor in judecata pana undeva spre infinit sau prescrierea faptelor.Platim sume fabuloase procurorilor si judecatorilor basca tuturor celor care fac parte din sistemul judiciar si marile dosare treneaza,stau pe loc sau sunt lasate din teama neatinse.Ce mai face Teldrum?Unde sunt banii din confiscari sau cei dispusi spre recuperarea prejudiciilor,cam 1 mld.de euro zice LCK sau de ce si cum le(ne)scapa urmaritii penal printre degete si apoi ne zambesc din tari exotice?Senzatia de dreptate e doar senzatie atata timp cat aceasta ne este livrata de A3 sau RTV, aceste oribile masinarii de topit realitatea.Dragnea e un episod prost dintr-o lunga serie de filme cu talhari care se va incheia curand.

Răspunde

MIHAI 2 - 03-06-2018

Chestia e ca pe ordinea de zi a congresului PSD nu figureaza desemnarea candidatului PSD pentru alegerile prezidentiale. Altminteri logica este impecabila, iar argumentatia este beton. Totul e sa nu-si aduca aminte careva sa mai intrebe luni, dupa Congres de ce si-a pierdut vremea citind despre un subiect inexistent.

Răspunde

Grecu - 03-06-2018

Stimabile,nu mai am răbdare să parcurg tot articolul,cu toate că sunt un simpatizant al articole scrise de domnia voastră,însă mergeți prea departe cu scenariul de viitor prezidențial în persoana inculpatului Dragnea,și eu nu mă pot împăca cu acesta. Scuzați-mă!.

Răspunde

La multi ani! - 03-06-2018

Cateva luni răul e imens. Nici Bin Laden n-a rezistat atat de mult.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 03-06-2018

Scrieti foarte bine. Folositi argumente si logica. Ar trebui sa va puneti totusi la punct si discursul vorbit fiindca la capitolul asta nu stati la fel de bine . ( Prezenta la Realitatea TV ). Este nevoie pe posturi si de prezenta cuiva care stapaneste logica, foarte bine informat ; de aceea merita sa faceti acest efort. Concret 1. Trebuie sa va gasiti cuvintele potrivite imediat 2. Trebuie renuntat la impresia ezitarii ( de-altfel, din punct de vedere filozofic, fireasca ...dar nu pe un post TV ).

Răspunde

Marius Nicolescu - 03-06-2018

Vedea-l-aș, o dată, ficus la Palatul Cotroceni. " Într-o republică parlamentară, fie și deghizată sub aparența semiprezidențialismului ".

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22