De același autor
Istoria sau, mai simplu spus, viața e ciudată și întorsăturile ei ne umplu mereu de uimire. Când a candidat și când apoi a fost ales președinte, Klaus Iohannis a spus că va fi un președinte diferit de Traian Băsescu. Și dacă un timp diferențele au fost semnificative, iată că, de câteva săptămâni, el începe să semene tot mai mult cu predecesorul lui de la Cotroceni – cu Băsescu în zilele lui bune, când acesta se bătea împotriva unei majorități a cărei obsesie era să pună piedici înaintea reformării și eficienței justiției. Iohannis „s-a activat“, a devenit un „președinte jucător“, a început să aibă mișcări îndrăznețe (cum a fost, mai întâi de toate, descinderea la ședința de guvern a Cabinetului Grindeanu). A devenit nu numai în vorbe, dar și în acțiuni un apărător al justiției, amenințate de o majoritate parlamentară și de guvernul acestei majorități. A ieșit din relativa lui muțenie, ba chiar a aruncat pe piață metafora expresivă a „elefanților“ (pentru ordonanțele de urgență pregătite în ascuns de guvern), exact așa cum făcea și fostul președinte, care excela adesea în formulări pregnante. Bineînțeles că imediat a început să fie amenințat cu suspendarea, după vechiul model încercat cu Băsescu. Și totuși, în 2009, Iohannis urmase să fie – în cazul unei victorii în alegeri a lui Mircea Geoană – „premierul Grivco“, propus de o majoritate parlamentară susținută explicit de Dan Voiculescu – între timp închis pentru zece ani și care acum ar trebui să fie unul dintre importanții beneficiari ai ordonanței de grațiere. Putem spune că – din indiferent ce motive – Iohannis și-a înțeles misiunea principală ca președinte al României din acest moment, ca fiind apărarea statului de drept și respectarea Constituției nu doar de formă, ci și în fond, împotriva încercărilor tot mai agresive ale oligarhiei politico-economico-mediatice de a acapara complet statul și de a îngenunchea relativa independență a justiției. „Premierul Grivco“ din 2009 și Iohannis din 2017 sunt același actor politic, dar care joacă roluri foarte diferite, aproape opuse.
O răsturnare simetrică s-a petrecut cu Traian Băsescu. Cel care cândva se bătea cu coalițiile penalilor politici a ajuns astăzi, în fruntea micului partid PMP, să stea de partea unei astfel de coaliții și să se lase invitat la televiziunile „mogulilor“, să critice DNA mai ceva decât PSD-ul. Și nu m-aș mira dacă cel care a fost de două ori suspendat de moguli să nu se ralieze unui efort similar îndreptat împotriva actualului președinte.
Cum să explicăm asemenea transformări și răsturnări? Simplu oportunism în cazul al doilea și înțelegerea și asumarea unei misiuni istorice în primul? Se poate.
Pe de altă parte, să notăm că răsturnările dramatice în situațiile cu care ne-am obișnuit de decenii sunt azi la ordinea zilei, nu doar în România, ci în întreaga lume. Cine s-ar fi așteptat cu puțin timp în urmă ca staff-ul de presă al unui președinte american nu doar să mintă în față, dar să invoce drept legitimare a minciunii adevăruri și fapte „alternative“? Probabil că în Rusia, în Turcia sau în Iran astfel de afirmații ar fi sunat mai adecvat. Cine s-ar fi așteptat ca SUA, atâta vreme partizanele comerțului internațional liber și ale globalizării, să caute soluții protecționiste, să invoce „comerțul echitabil (fair)“, așa cum făceau cândva țările „în curs de dezvoltare“? Invers, China se prezintă tot mai clar (ca recent, la Davos) drept partizana comerțului „liber“ și apasă pe pedala globalizării. Nu mai devreme decât în anii ’90 ar fi părut greu de crezut că Germania va deveni campioana liberalismului și se va deschide pentru refugiați, în vreme ce America se va închide în izolaționism și politici restrictive. Cine mai e azi la conducerea „lumii libere“? Clar, nu Statele Unite sub noua administrație. Mai curând Germania, deci, criticată pentru prea marea ei toleranță. Iată ceva de neînchipuit cândva, nu chiar așa de demult. Și cine știe ce va mai urma.
Vorbim adesea despre „scena politică“ și nu ne dăm seama cât de adecvată poate fi această metaforă. Sunt roluri prestabilite în istorie și sunt actori vremelnici distribuiți în aceste roluri; uneori însă, același actor joacă, de-a lungul timpului, roluri diferite, chiar opuse în piesa istoriei naționale sau universale. Iar noi, spectatorii, îi aplaudăm pe unii actori, îi huiduim pe alții, adesea nedeosebind prea bine cât aparține actorului și cât rolului. Totu-i ca la teatru, așadar, cu o singură, mare diferență: acolo plătești înainte de spectacol; aici, în lumea mare, plătim cu toții după și indiferent dacă ne-a plăcut sau nu reprezentația.
P.S. Duminică au avut loc, în București și multe alte orașe, cele mai mari demonstrații de până acum împotriva intenției guvernului de a amnistia faptele de corupție și de a interveni în Codul Penal în favoarea condamnaților corupți, mulți din ei politicieni importanți. Se pare că PSD-ALDE nu sunt dispuși să cedeze. Sunt, la mijloc, libertatea și averile multora dintre ei în joc. Nu se sfiesc, în schimb, să calomnieze, să distorsioneze adevărul, ba chiar să facă aluzii la contra-demonstrații și la „război civil“. Cei prea înfierbântați ar trebui să nu uite, dacă altceva nu mai știu, că între o condamnare, eventual cu suspendare, pentru corupție și o condamnare pentru crime împotriva umanității e totuși o diferență considerabilă. Iar dacă își închipuie că ultima eventualitate e exclusă, să-și amintească de patronul lor, Ion Iliescu.
Comentarii 19
Alexandru Viorica - 02-04-2017
Daca tot incercati o punere in oglinda a unor lucruri, macar scoateti-va ochelarii de cal... Iohannis a fost anti-justitie ca sa devina cineva, iar acum este un fel de justitiar ca sa ramana cineva ... ii acordati incredere pentru putin... vrea sa construiasca ceva ce dorea sa darame acum cativa ani... Pe ce considerent ii acordati credit? Poate il intrebati de ce era antijustitie acum cativa ani.... de dragul impartialitatii... Basescu a fost permanent justitiar, a construit si aparat in 10 ani servicii si institutii care au ajuns vai mama lor in numai 2 ani. L-ati izolat cand nu ati vrut sa auziti de ce institutiile de forta au derapat si ati transformat derapajele acestora in acuze la adresa lui ...s-a dus la televiziunea lui Ghita , singura care il primea - pt rating- si unde se putea apara de atacurile presei si ale politicienilor PRIETENI... Vreti sa spuneti ca institutiile de forta nu au derapat? Sau spuneti ca asupra lui Basescu nu au avut efect derapajele? Sau ce ii reprosati lui Basescu? Scoateti-va ochelarii de cal...
RăspundeSchopenhauer - 02-03-2017
"Nici sa iubesti, nici sa urasti" - iata jumatate din intelepciunea lumeasca; "sa nu spui nimic si sa nu crezi nimic", iata cealalta jumatate. Dar vei si intoarce cu placer spatele unei lumi care te sileste la reguli ca aceasta.
RăspundeSorin Muncaciu - 02-03-2017
Domnule Cornea, in lumea asta opt oligarhi americani detin o avere mai mare decat a 3,5 miliarde de oameni, conform raportului Oxfam , cei 0,001% detin 256 de triloane de dolari iar noi restul 6 trilioane ( 2016) . Cum este posibil asemenea stare de lucruri in state democratice , state de drept ? Este starea de Intoxicare a propagandei occidentale, pe care dumneavoastra si revista o sustineti cu ardoare. Minciunile si manipularea mass mediei occidentale zioniste care suprapune democratia cu dictatul oligarhiei bancar corporatiste, care promoveaza actiunile fals flag tip 9/11, Paris, Londra sau Bernadino ale serviciilor occidentale din slujba aceleiasi oligarhii. Manipulari ale presei de care servicii secrete occidentale tip Phonix, Mockingbird, Cyclon etc. Media alternativa a demascat minciunile si manipularea mass mediei occidentale , de aceea , a fost posibila victoria lui Trump si Brexitul. Adevarul nu poate fi ascuns la infinit domnule Cornea!! Pendulul a inceput sa treaca de partea adevarului! Destul cu minciunile si propaganda occidentala sau manipularea binefacatorului revistei 22 Soros! PS inca astept dovezile pe care le-ati promis despre prabusirea avionul malayesian, a fost o facatura a prietenilor dumneavoastra din mass media occidentala ! Nu cred ca aveti onoarea sa recunoasteti adevarul, pentru dumneavoastra adevarul este o manipulare a mediei alternative!!
RăspundeGladiatorul - 02-02-2017
Admirabil. Impecabil articol.
RăspundeFlorin III - 02-01-2017
Cand scriati despre "post-truth" va gandeati si la cazul "jurnalistilor" de la un post britanic de televiziune respectabil care au fabricat o stire cum ca in Romania se face trafic cu arme de razboi?...
Răspundeion - 02-01-2017
e ridicol ca fostii trumpisti de la noi, dau acum lectii despre Trump! ieri se faceau conferinte cu cartile unuia de la Vox News despre pericolul islamic azi se dau avertismente despre Trump, mai ales de unii romanii care stau prin SUA...
Răspunde"luminita de la capatul tunelului" - 02-01-2017
de mult astept sa vad un asemenea comentariu in care apar nume celebre. punct si la subiect. oare de ce se uit asa repede, ce au facut si ce fac azi cativa din cei nominalizati de dumneavoastra. lista este mult mai lunga , o stim cu totii.
RăspundeFlorin II - 02-01-2017
1. "Cum să explicăm asemenea transformări și răsturnări? Simplu oportunism în cazul al doilea și înțelegerea și asumarea unei misiuni istorice în primul? Se poate." Nu e cam putin?... Totusi ne asteptam de la un editorialist 22 la o analiza mai percutanta. 2. "Cine s-ar fi așteptat cu puțin timp în urmă ca staff-ul de presă al unui președinte american nu doar să mintă în față, dar să invoce drept legitimare a minciunii adevăruri și fapte „alternative“?" Oamenii destepti, oamenii cu o conceptie realista a vietii (Machiavelli). Dvs sunteti cel care tot ati clamat ca America e o "republica cum nu a mai existat niciuna pana acum"... 3. "Germania va deveni campioana liberalismului și se va deschide pentru refugiați," Nu "Germania" ci Trump-ul Germaniei, Angela Merkel... O persoana pe care o idolatrizati... Dar care spre deosebire de Trump care actioneaza in interesul celor care l-au votat, Merkel actioneza in interesul unor ne-Germani si in DETRIMENTUL propriilor ei concetateni! Ce diferenta uriasa, chiar asa!
RăspundeFlorin - 02-01-2017
Sa continui?... Emil Constantinescu... Dan Andronic si al sau EVZ, de la anticoruptie la apologia ei... Robert Turcescu, cine se aseamana se aduna... Vadim Tudor, de la antisemitul turbat la marele prieten al Israelului si al strategilor sai politici... La consecventi: Cristoiu, sovin si incoerent, CTP, tot cripto-PSD-ist.
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 01-31-2017
A fost uitata evolutia lui Victor Ciorbea, care din primul ministru al primei guvernari nefeseniste astazi a ajuns carpa pe care o stim. La fel si evolutia lui Tariceanu, inscaunat ca prim ministru dupa epoca Nastase si devenit ulterior prim ministrul guvernarii minoritare sustinute de PSD, iar acum un gunoi in Armani care nu mai stie ce volute sa faca pentru a fi inmormantat ca presedinte al Senatului sau poate ca presedinte interimar. Dar jurnalisti ca Cristian Tudor Popescu care urla contra tinerilor naivi din Piata Universitatii 1990 ca sunt platiti cu 10 dolari pe zi de Ratiu si azi ne plange pe umar in numele libertatii si democratiei? Dar Radu Campeanu, care a candidat in 1990 contra lui Iliescu si a sfarsit prin a-i strange tovaraseste mana, dupa ce a jucat rolul iepurelui care e pus sa risipeasca voturile dreptei. Singurul om politic consecvent este Ion Iliescu, care si azi mai vede cai verzi legionari pe peretii Universitatii. Norocul Romaniei a fost ca s-a spart Uniunea Sovietica si o data cu ea si steaua rosie cu cinci colturi a lui Ion Ilici Ilescu. I-a luat acum Dragnea jantilica s-o poarte, dar e rupta in coate si la spate...
Răspundeeu - 01-31-2017
@tom : e haos la noi, nu exista nimic organizat, numai ad-hoc, si din cauza de bani, ca mintea nu e platita nicaieri in Romania, dar mai ales dezorganizare si selectie adversa a personalului : nu se face nimic ca sunt tot felul de conflicte tiganesti de grup si de personalitati bulibasa, sa moara capra aluia care face ceva etc. Universitatea romaneasca nu exista daca o judeci dupa cercetarea si productia intelectuala proprie, se merge pe imitatii ieftine si predare, proasta si invechita si aia
RăspundeLiviu - 01-31-2017
1. Sper ca nu-mi veti cenzura comentariul - s-a mai intimplat. 2. Globalizarea nu exprima o relatie echitabila intre parti: corporatiile care vor sa-si mareasca profitul fara sa investeasca in tehnologie (CEO ignoranti si lacomi) se duc in tarile sarace, de unde iau forta de munca - liderii locali au tot interesul de a-si tine populatia in mizerie, pentru ca asa cistiga ei bani. Singurii care cistiga sint corporatiile si politicienii din tarile sarace. 3. Globalizarea nu poate dura, pentru ca in momentul in care lumea e saracita de tot, nu va mai cumpara bunurile importate. 4. China vrea din globalizare numai partea de productie/export, ca sa faca bani pentru lux si comunism. 5. Ar fi bine ca autorul sa se mentina in sfera umanista a omenescului, ca da grea rau de tot !
Răspundetom - 01-31-2017
slabe sanse atat timp cat tot felul de doctori si noi doctori tineri in minusculele si rarele publicatii cica academice de la noi citeaza mai mult linkuri de pe net la jurnalisti americani si alte producti slabe, decat sa faca cercetare de substanta : daca ai citit vreodata ce apare in Analele Universitatii Bucuresti, texte cica de doctoranzi in filozofie, litere etc, te ia rasul! nu numai ca nu s ecompara cu cercetarea academica occidentala, dar nu se mai distinge in privinta calitatii, ce e de o anumita valoare si ce nu e, se confunda registrele
Răspundecristi - 01-31-2017
basistii barbari de aucm cativa ani ar trebui sa mai ia o pauza din pozitia de educatori publici, la fel si trumpistii romani, acuma avertizeaza asupra pericolului, ieri tipau ca Romania se musulmanizeaza....prea multe intorsaturi, toata lumea e corupta, dar dupa un sfert de secol se cere mai multa precautie si chiar o pauza, ca ifosele asta arogante de intelectual roman le stim cu totii suntem satui!...intelectualul roman e de nivelul deputatului roman : un part arogant si fudul!
RăspundeLeon - 01-31-2017
Pierdeti un timp pretios din viata dumneavoastra citind, ba chiar comentind articole pe care nu le intelegeti. Un sfat amical: nu-l mai pierdeti. Consacrati-l altor activitati pentru care aveti mai multa chemare.
Răspundebogdan - 01-31-2017
cat timp in Romania nu va exista o comunitate intelectuala activa, cu jurnale, spatii de manifestare, evenimente, pozitii publice, organizatii de stiinte sociale moderne, ci se ramane doar la nivelul de jurnalism de 5.000 de semne bazat pe moment sau autoritate personala, si carti de istorie si literatura, nu o sa se schimbe profund societatea romaneasca!...nu avem oameni (si cadrul institutional care sa ii sprijine) care sa gandeasca problemele complicate si diverse ale societatii actuale, care nu sunt nici spirituale, nici culturale, nici juridice, nici politice, ci cate un pic din toate astea si din altele! Romania e o societatea in urma si care din nefericire e in declin, nereusind decat din intamplare mai mult sa stapaneasca intelectual si instiutional societatea moderna
RăspundeLiviu din Timisoara - 01-31-2017
Pai e chiar simplu : " Interesu poarta fesu ". Numa ca interesu este ambalat in " principii " - care principii sunt fluturate. ( Schema asta-i de cand lumea , pusa la punct si in practica de catre Inchizitie ) China, capabila sa faca preturi de dumping aproape pe toate produsele, vor o piata " libera ". Veti spune ca deh ...e dreptul lor, in numele liberalismului pietei. Si fireste, ca la o populatie de 2 miliarde de locuitori ... este foarte posibil ca, rand pe rand, fiecare sector al pietei sa practice dumping, fiind sustinut de restul economiei. Fiindca pentru asta sunt suficiente cate 2-3 luni ....pana cand concurenta falimenteaza. In cazul nostru, Basescu, Iohannis ...etc ... pentru ca PSD nu s-a gandit sa explice detaliat ce si cum ii cu legea asta ...gata zavera. Fiindca, daca am citit eu bine, cica sunt excluse de la gratiere/amnistie cazurile de coruptie ... adica cele in care sunt implicati politicieni si demnitari. Demonstratiile din strada exprima neincrederea in onestitatea clasei politice mai degraba, decat cunoasterea detaliata a temei OUG.
RăspundeLiviu din Timisoara - 01-31-2017
Alaturarea, declararea unei similitudini intre domnul Cornea si cei carora li se adresa Liiceanu este, in cel mai bun caz, fortata ... daca nu cumva o insulta. Domnul Cornea isi exprima opinii ( care, in regula, pot fi si gresite ) ...spre deosebire de cei care au profitat de pe urma unui regim totalitar. ( Care, in cea mai mare parte ...nu lipsesc intre capitalistii de azi. De aici si climatul asta - tipii stiu meserie in dezinformare si manipulare )
RăspundeFlorin - 01-31-2017
Pai stati putin. Dvs cadeti totdeauna in picioare?... Sunteti cunoscut ca un mare apologet al lui Basescu si al Americii (va mai amintiti articolul anti-Junker)... Evolutia istoriei a infirmat judecatile dvs. Ati pierdut! Liiceanu a facut un apel catre nomenclaturisti si activisti ("lichele") in 1990 "sa se dea la fund" o perioada. Din decenta. Acelasi apel nu e valabil si pentru oameni cu vederile dvs?... Ati pierdut! Putina decenta!
Răspunde