Pesedistul englez

Supus propagandei mincinoase a unui Nigel Farage și oportunismului unui Boris Johnson, pesedistul englez a făcut un mare rău țării sale și Europei. Fără s-o știe și fără s-o vrea.

Andrei Cornea 28.06.2016
SHARE 39

 

Există un pesedist englez. Ca și cel român, are studii elementare sau medii, trăiește, nu în Te­le­orman sau Gorj, ci în plăcutul mediu rural englez sau orașe mici sau în vechi orașe industriale din nord. Este mai curând în vârstă de peste 60 de ani, de obicei pensionar, adică dependent de sis­temul național de pensii. E conservator din fire și își ia informațiile din The Sun sau Daily Mirror, adică un fel de echivalent al Antenei 3. Acum a votat pentru Brexit, mai ales fiindcă i s-a spus în mod mincinos - și el a crezut – că străinii au nă­pădit Marea Britanie, că au furat joburile en­gle­zilor sau că stau degeaba, primind ajutoare sociale generoase de care el va fi lipsit. Cine sunt străinii? Străinii suntem, de data asta, „noi“: polonezi, ro­mâni, unguri, slovaci, bulgari – est-europeni. Nu sirieni, nu musulmani, nu africani. N-a contat. Ba e chiar mai rău decât dacă am fi fost indieni, căci atunci am fi fost considerați foști supuși ai Im­pe­riului. Într-adevăr, pesedistul englez e și patriot, aidoma celui român, și, spre deosebire de acesta, are și o anumită nostalgie a Imperiului pierdut, fiindcă, ce-i drept, a avut ce pierde. Așa că nu e nu­mai conservator și șovin, ci și frustrat. I s-a spus că, în ultimele decenii, Marea Britanie și-a pier­dut independența, că niște inși scorțoși și an­tipatici decid la Bruxelles peste capul Parla­men­tului britanic pe care îl alege el. Nu înțelege aproa­pe nimic din globalizare. Nu înțelege nimic din economia mare și din finanțe. Nu înțelege noile ra­porturi geopolitice. Ideea unei Europe federalizate cumva în cadrul Uniunii Europene îl îngrozește. De fapt, nu prea știe nimic despre Uniunea Eu­ro­peană, cu excepția faptului că de acolo vin pri­mej­dioșii străini însetați de joburi și că acolo, pe Con­tinent, conduce Germania, adică țara împotriva căreia a dus două războaie cumplite. În schimb, ține minte că a fost cu Rusia în alianță tot de două ori, așa că, pentru el, Putin nu poate fi un pericol. În general, din istorie știe numai ce i s-a spus, de mult, la școală: că Anglia a învins Spania lui Filip al II-lea, Franța lui Napoleon și Germania lui Hit­ler – pe scurt, Europa, care a încercat s-o inva­de­ze și care acum se pare că vrea să reia operațiunea prin desant bruxellez. Și mai știe că Europa asta suspectă e ajutată de cosmopoliții din Londra și de așa-numita elită politico-financiară. I se spune - și crede – că aceștia sunt autiști și nu mai aud vo­cea poporului. Iar poporul e – cum altfel – numai el! (Ceilalți 48% nu sunt niciodată poporul.)

 

Ca și pesedistul român, și cel englez e în general un om cumsecade, modest și agreabil. Ai vrea să-l cu­noști. (E, fără îndoială, și mult mai civilizat decât cel român.) E muncitor și responsabil. Are o mare tradiție în spate. Crede în lege și justiție. Știe că are drepturi. Are, fără îndoială, și mult bun-simț (common sense). Problema e că acest bun-simț e limitat la orizontul cunoașterii sale. Iar acesta e prea îngust pentru lumea de azi.

 

Nu-l poți minți în legătură cu grădina sa, cu prăvălia sa, cu automobilul său – lucruri concrete și apropiate. Dar poți să-l faci să creadă aproape orice când e vorba de economia globală, de relațiile internaționale și mai ales când e vorba de străinul care „i-a nă­pădit“ țara. Supus propagandei mincinoase a unui Nigel Farage și oportunismului unui Boris Johnson, pesedistul englez a făcut un mare rău țării sale și Eu­ropei. Fără s-o știe și fără s-o vrea.

 

Împotriva pesedistului – englez sau de orice naționalitate – e greu de luptat. Argumentele raționale nu func­țio­nea­ză bine la el, căci, dacă ar funcționa, n-ar mai fi pesedist. Democrația pre­tin­de să-i acorzi toate drepturile electorale. Sigur, să-i ceri părerea prin referendum e un exercițiu riscant care trebuie evitat. Dar chiar și fără re­ferendum, în alegeri, lipsa lui de ori­zont poate fi catastrofală. Demagogii și propagandiștii minciunii îl asalt­ea­ză. Inși gen Ponta, respectiv Gâdea sunt, cu chipuri diferite, omniprezenți și se răspândesc tot mai mult. Dia­bo­li­zarea străinului, a cosmopolitului, a „ca­pitalismului global“, a „Sis­te­mu­lui“ sunt pârghii ușor de folosit și la în­demână prin metafore. Statisticile pierd lupta cu frustrările personale, alimentate de câteva imagini-șoc la televizor.

 

Pesedistul – englez, român și de orice altă naționalitate – e de obicei un om onest și serios, care nu-și dorește de­cât să trăiască liniștit, așa cum a apu­cat, în valorile pe care le respectă și le înțelege. Ce poate fi mai firesc? Și to­tuși, e suficient să pui în acest aluat de calitate un pic de drojdie mize­ra­bilă de propagandă și de oportunism politic și ceea ce va crește va intoxica Europa și lumea.

Comentarii 39

Mitica - 07-04-2016

Deh, "prosti" da multi...

Răspunde

Matache Macelaru-Furculision - 07-01-2016

Domne Cornea, rog sa va incuiati in sediul GDSRI. Uite ca va ataca si pesedistii austrieci si slovaci. Se duce dracului rapita monser.

Răspunde

Marua Apșan - 07-01-2016

Nu-l mai citesc de multă vreme pe dl. Cornea...

Răspunde

claudiu tudor - 07-01-2016

Domnule Andrei Cornea, sunt un roman stabilit de 10 ani in UK si din intamplare am citit articolul dumneavoastra. Am citit si alte articole din Romania dupa aceasta mare surpriza numita Brexit. Nu sunt adeptul comentariilor dar in cazul dumneavoastra trebuie sa remarc faptul ca articolul dumneavoastra este foarte obiectiv si simt nevoia sa va felicit pentru faptul ca ati facut o analiza foarte realista, din punctul meu de vedere, de acolo din Romania. Am avut ocazia in acesti ani sa cunosc ceea ce inseamna societatea engleza si sa am contact prin specificul muncii mele cu diferite paturi sociale si sa inteleg modul de gandire al oamenilor de aici. Si va dau dreptate. Aici societatea este impartita. Ce doresc sa scot in evidenta este faptul ca in UK numarul total de votanti dupa ultimele statistici este de 46.500.001 si la vot au participat 33.568.184 de persoane. In urma numararii voturilor pentru ''Leave'' au votat 17.410.742 si pentru ''Remain'' 16.141.242, restul voturilor fiind anulate. Ce nu pot intelege, ironic vorbind, dece 17.410.742 de votanti pot sa hotarasca destinul unei tari cu o populatie de 62 de milioane de locuitori sau poate a unei lumi intregi!

Răspunde

obozo - 07-01-2016

deci cum explici ca laburistii si votantii lor ( partidul de stanga ) au militat pt ramanerea in UE, in timp ce tories si Ukip ( cei de dreapta) au miliat pt iesire? Vezi ca ai inceput sa confunzi ideologiile, nene, daca esti pe dinafara nu iti da cu parerea ca te faci de rusine

Răspunde

Inima Rea - 06-30-2016

Bine graiesti bade lucide. "Moldovenii nostrii dupa 1830" erau europeni sadea si au si dat o lectie de europenism intregii lumii prin antisemitism. Bun exemplu ai dat bade! Ce s-ar fi facut tarisoara asta fara europeni d'aldastia si d'alde matale ?

Răspunde

?????? - 06-30-2016

Comentariul cu "aluzia" la idei de i-ar putea apartine si domnului Mircea Geoana nu il publicati ?

Răspunde

Dan Ungureanu - 06-30-2016

Să afirmi că cei care n-au aceeași părere ca noi sînt iraționali, conduși de prejudecăți, stereotipe și frici iraționale, e, pe termen lung, o strategie rea. Dacă afirmăm că oponenții noștri sînt iraționali, atunci înseamnă că dialogul e imposibil, că refuzăm dialogul. Or dialogul public e baza democrației, chiar mai important decît votul. Brexit a avut doar 2 % în plus, diferență infimă. De ce să afirmăm că 49 % din britanici sînt iraționali, fricoși, xenofobi, iar 49 % sînt inteligenți ? Există, pentru o minte rațională, argumente și pro-brexit, și contra. Iar comparația cu pesediștii e lamentabilă, e left-baiting.

Răspunde

?????? - 06-30-2016

"Pacientul englez" ?"Dottore" ?

Răspunde

?????? - 06-30-2016

De observat ca domnului Andrei Cornea i-a iesit ca atia devotara in Marea Britanie v entru iesirea din UE fusera psd-isti iar Farage si cu Johnson "moguli " , dupa cum sustine si domnul Baconschi intr-un alt articol ? Cu alte cuvinte se poate cocluziona probabil ca dumnewlor sustin ca Armata Rosie ,eliberatoare, ar fi "debarcat" la Londra, probabil odata cu Abramovici si Berezovsky, englezii fiind si incantati de o astfel de "eliberare" ?

Răspunde

Gheorghe Popescu - 06-29-2016

Domnu Cornea, un fraier american tocmai a propus la CNN sa li se ceara englezoilor sa accepte ca Anglia sa devina al 51lea stat american. De ce nu scrieti dumneavoastra un articol sforaitor la adresa PSDistilor americani! Mama lor! Auzi, sa vrea sa-i salveze pe englezoii astia nenorociti de la innec! Astia care nu inteleg ce inseamna fratia intre popoare, dragostea intre est si vest, crestini si musulmani, sau fraieri si comunisti.

Răspunde

Gheorghe Popescu - 06-29-2016

Pai domnu Cornea, daca englezii sint asa cum credeti atunci isi vor rupe gitul foarte repede. La ce sa ii mai jelim? Mai bine ne frecam miinile. Eu zic sa asteptam evenimentele. Daca Anglia se rupe in bucati si se alege praful de natia ei, atunci romanii au avut dreptate, ca orice mari ginditori (ca noi gindim, nu muncim, nu?). Daca din contra, englezii o vor duce mai bine fara noi (si fara prietenii lor nemtii), atunci e vai de fundul nostru, pentru ca a doua putere a Europei nu ne mai da noua de pomana. Pina una alta mai toate natiile (mai putin rusii) s-au grabit sa declare ca vor ramine prietene si cu englezii si cu Europa Unita. Nu va luati dupa viermi gen Junkers, indivizi ca el vin si pleaca (de regula consilieri la Gazprom). Natiile adevarate stiu care sint popoarele serioase pe pamint. Sa fiu in locul englezilor si eu as gindi la fel. De ce sa las niste nesimtiti de belgieni (si nu numai, care apropos nu sint in stare sa-si tina tara lor impreuna)sa ia hotariri pentru tara mea si pe banii mei, doar pentru ca niste intelectuali socialisti sa aiba visuri umede si sa poata trage fainuta pe nas! Si apropos, in ce priveste socialismul stiintific si prietenia cu nevoiasii lumii a saptea, trasaturi pe care le promovati aici la ziar, sa va fac o lista cu agentiile de voluntariat pentru Cornul Africii? E pacat sa va irositi vocatia de Maica Tereza printre niste schiloditi sufleteste ca noi, eu zic sa va duceti la sursa raului. Va rugam sa luati toti intelectualii neintelesi cu dumneavoastra si sa construiti un nou comunism acolo. Macar pina moare generatia care a trait ororile fostului comunism aici. Nu mai e mult pina atunci. Si acum serios: Articolul face un mare deserviciu tuturor intelectualilor. Atit Plesu cit si Liiceanu intra volens-nolens in aceeasi oala cu dumneavoastra. Prosti da multi, domnu Cornea! Si englezii si olandezii, si francezii si irlandezii, toti astia care au votat impotriva utopiei europene sint prosti dar multi. Si dupa cum a scris unul din Bolintin Deal, vox populi, vox dei. Mai putin in Romania, evident.

Răspunde

Felix - 06-29-2016

As da un test, atat comentatorilor Romani furiosi cat si votantilor englezi. § interbari: 1. Care sunt organele de conducere ale UE si cum sunt ele alese/ numite? 2. Care sunt cele 4 libertati in cadrul EU? 3. Cum functioneaza procesul legislativ in EU; cine face ce legi si cine le aproba?

Răspunde

intelectualul roman - 06-29-2016

intelectualul roman, de fapt niste literati de duzina si gerotocratici, nu il intereseaza problemele practice, nu le intelege si nu le simte, totul e efectul : asa e si Manolescu si Plesu, numai ca fiecare ca gargaunii lui la cap, unul care se crede marchizul de Sade iar altul apostol, sunt oameni care vor sa dea o replica, sa faca un efect, notiunea lor de intelectualitatea e cine da replica, nu gandesc in termeni stiintifici sau de constructie intelectuala, echilibrata, diversa - ei se considera o casta de lumitati, singurii autorizati sa dea verdicte, nu ca oameni care contribuie si coaguleaza un depozit multiplu si complex de idei si politici care pot servi dupa caz si nevoie la a face ceva in societate. In plus, au si aerul asta de tarani de Bucuresti, se cred monstri sacri ai natiei, oameni la butoane cum zice argoul: de fapt, numai in Bucuresti un mahalagiu si un taran de prin ultile suburbiilor ajuns la bloc in centru se crede mai tantos decat restul lumii, e o aroganta a originii si gandirii defecte. Toata intelectualitatea romaneasca vizibila e tot un fel de vanghlie, oprescu si altii mai articulati

Răspunde

Liviu din Timisoara - 06-29-2016

Fiecare stat este dator sa-si rezolve problemele, nu sa si le exporte. Imi crapa obrazul de rusine cand ii vad pe vorbitorii de limba romana cu mana intinsa prin toata Europa. ASTA reclama " PSD-istul englez ". Credeti-ma, am fost prin cateva mici localitati englezesti ...si-i inteleg. Cand musulmanii urlau prin Londra ca ei vor stapani lumea, etc etc ... UE n-a mai sarit in sus. Cand aia au pus bombe, UE i-a dat inainte cu bla-bla-ul valorilor ... Ei uite, englezu nu accepta asta. Cat despre romanii care n-au nici o noima pe acolo ...sa se intoarca, sa vada cat de mare creste iarba parloaga prin gradinile lor ... sa-i ia la picioare-n cur pe parlamentarii care si-au votat privilegii ...si sa puna mana pe munca precum " PSD-istul englez ". DACA UE VA CONTINUA POLITICA ASTA ATAT DE lejera fata de lene ... se va destrama. Urmeaza Olanda...aliata istorica a Angliei.

Răspunde

lucid - 06-29-2016

Pune mana pe carte (nu una din pachetul de 52 de bucati)! Sancta Simplicitas a spus Jan Hus cand era ars pe rug, Jan Hus care era un pesedist al acelor timpuri caci voia Brexit-ul (sau Czechexit-ul) din UE-ul vremii: Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana - tot nemtzii coanei Anghela si atunci !

Răspunde

MIHAI 2 - 06-29-2016

Tom Gallagher a fosta intotdeauna basist si asa va fi si in viitor. Faptul ca in acest moment zice chestii neconvenabile nu il transforma in PSD ist , deoarece pesedeii sunt MEREU odiosi. Mai de graba i s-ar potrivi calificarea de UNPR ist britanic.

Răspunde

Isaia Bukarest - 06-29-2016

Si eu sunt "democrat".

Răspunde

Florin - 06-29-2016

Tom Gallagher este cumva si el un "PSD-ist britanic"?...

Răspunde

Florin Budea - 06-29-2016

Intelectualii internationalisto-sionisti (constiinta umanitatii) trebuie sa se calmeze. Este un moment similar caderii zidului Berlinului. Viata merge inainte (si fara ei...)

Răspunde

Liviu - 06-28-2016

1. Pacat, autorul e un om de condei si- si foloseste talentul pentru a furniza argumente false. 2. Strainii au invadat insulele britanice si sint destui, de toate felurile. 3. Tiganii iau ajutoare sociale din UK si-si fac vile in Romania - documentat de BBC. 4. Germania cauta apropierea de Rusia si nu UK, care a insistat pe sanctiuni - aici autorul a festelit-o rau de tot ! 5. Retragerea UK din EU e rezultatul politicii EU si nu invers. 6. EU trebuie sa se limiteze la libera circulatie si sa inceteze "faurirea omului nou".

Răspunde

ioan din Ardeal - 06-28-2016

dar impotriva "MAESTRULUI" cristoiu,un unic,mare ,celebru,JURNALIST,cum sa luptam???

Răspunde

Isoscel - 06-28-2016

Ca de obicei, domnul Cornea scrie cu o rautate si cu o frustrare greu de egalat ! Paralela pe care o face intre subjugatii PSD-ului si cei care au vot pentru Brexit este stupida. PSD-istii nostri nu ar avea nicioda sira spinarii ca sa se opuna categoric unei incalecari pe deselate din partea UE. Eu cred ca mai degraba cei 48% , care se dau acum de ceasul mortii ca sa anuleze referendumul, sunt o masa de manevara tembelizata prin lucruri arhi-fumate:internationalism proletar, corectitudine politica s.a., de fapt dictatura minoritarilor si a intretinutilor social (nu pensionarii sunt, fiindca ei si-au castigat drepturile muncind, ci pomanagii, cei care acum fug de BAC vor ajunge in curand "refugiati politic" prin tarile occidentului care ii vor mai primi). Un pic de detasare cred ca i-ar prinde bine oricarui ziarist care se vrea citit si folositor cititorilor.

Răspunde

avenirv - 06-28-2016

psd-istul britanic este un redneck. daca l-ati vedea la TV dand interviuri ati avea o parere mai buna despre cel roman. psd-istul britanic sta in council house si in majoritatea cazurilor ia benefits. psd-istul britanic traieste in zone favorizate si nu vrea sau nu poate sa se recalifice. inliniedreapta.net il prezinta chiar ca un fel de erou, ultima reduta in lupta contra lui putin in europa.

Răspunde

avenirv - 06-28-2016

Farage tot se zbate pt brexit de ani buni de zile. BJ a preluat tema de abia cand s-a pus oficial pe tapet Brexitul. care este mai rau ? talibanul sau oportunistul ce se aliaza cu talibanul ? apropos, Farage nu a fost inclus intr-o comisie de pregatire a Brexit de cei cu care a facut campanie, inclusiv BJ si ceilalti.

Răspunde

lucid - 06-28-2016

Rar poti citi o asemenea tampenie. "Pesedistul" englez ca si "pesedistul" francez sau olandez este europeanul autentic, "bastinas" de sute de ani pe aceste meleaguri, care vrea sa-i fie respectate traditiile crestine - Credinta, Patria, Familia - si s-a saturat de strainii care navalesc peste el, fie ei musulmani sau est-europeni. Este aceeasi reactie ca a moldovenilor nostri dupa 1830. Si tot "pesedistul' european s-a saturat de birocratia tembela si incompetenta de la Bruxelles (vezi corina cretzu) care-i comanda cum sa traiasca "politically correct". "Pesedistul" e in acest caz EUROPEANUL traitor de multe sute de ani pe continent CARE S-A SATURAT si va reactiona din ce in ce mai fatzis.

Răspunde

bogdan - 06-28-2016

asta e o analiza a provincialismului romanesc, o oglinda a Romaniei de astazi, cu elitele ei fandosite si cu aere de oameni ai lumii dar de fapt doar aroganta provinciala, o analiza a provincialismului romanesc decat a realitatii britanice!

Răspunde

Cititor - 06-28-2016

"Pesedistul englez" nu seamănă deloc cu cel roman. Cel roman, autenticul pesedist, nu e un om serios si agreabil pe care ai vrea să-l cunoști sau cu care ai vrea sa discuți daca nu ești si tu pesedist. Toți suntem, la urma urmei, prizonierii unor idei preconcepute, unor prejudecăți, unor etichete pe care nu ezitam sa le lipim pe fruntea unora sau altora. Fiecare crede ca ideile lui sunt juste, cele contrarii sunt greșite, înguste sau fundături. Formele fara fond au invadat lumea, inclusiv UE, inclusiv anumite spatii mai atractive ale UE. E firesc ca lumea sa se schimbe si e firesc ca unii sa nu tina pasul. Asemenea voturi, ca orice rău, sunt necesare din când in când, ca sa ne trezească din somnul cu vise roz. Sunt necesare ca sa ne dam seama de binele de care ne-am departat. Mai mult continut, mai mult adevăr acoperitor pentru principiile pe care UE le declara ar duce la un vot cu alt rezultat.

Răspunde

victor - 06-28-2016

Viitorul va arata ca cei care pierd in urma iesirii Angliei din UE (si eventuala destramare a uniunii) sunt romanii. Mai mult decat britanicii. SA vedem ce vor face milioanele de emigranti cand se vor intoarce in Rom. Intr-adevar, aceasta e problema ce ar trebui sa ne preocupe, nu multiculturalismul, political correctness sau alte concepte despre care romanii habar n-au dar dau lectii Occidentului. Dar asa sunteti voi romanii, aveti impresia ca faceti politica mondiala.

Răspunde

bogdan - 06-28-2016

e pana la urma un semn ca societatea britanica functioneaza, oamenii simt ca au alternative, simt ca decid, simt ca face ceva - nu e ca la noi, unde nu e nicio alternativa si un blocaj in subzistenta politica, nici eurofila macar decat superficial, singura alternativa fiind plecatul la munca in...exact!...Marea Britanie! asa ca e ok sa ia PSDisti din astia!

Răspunde

bogdan - 06-28-2016

E poate autosatisfacator asa, psihologic, sa ne umflam in pene, dar e de prost gust si gresit. Spre deosebire de Romania, Marea Britanie e o tara mai complicata, nu e o chestie intre cosmpoliti si anticosmopoliti. In orice caz, e ofensator si trivilizant sa faci comparatia cu PSD : denota la urma urmei atat aroganta deplasata cat si un anumit intelectualism, care nu vrea sa inteleaga faptele in primul rand ci sa judece, condamne, dea verdicte - tipic pentru intelectualitatea romaneasca. Oricum, e o minoritate, daca exista, in Romania care crede ca englezul e de nivelul psdistului stereotipic din judetul Olt

Răspunde

marius - 06-28-2016

Buna ziua! Domnule Cornea, cred ca ati uitat sa amintiti ca David Cameron, pastrand proportiile, era tocmai 'Victor Ponta'-ul conservatorilor britanici, referindu-ma in primul rand la dezvaluirile din 'Panama Papers' legate de D.C.. Ceea ce este si mai trist, avand in vedere apartenenta de dreapta politica a conservatorilor.

Răspunde

MIHAI 2 - 06-28-2016

Exceptional articol. Plutea prin aer , dar nimeni nu a avut curaj pana acum sa spuna atat de clar ca aia care au votat pentru BREXIT sunt PSD isti . Sunt ai lui Iliescu. Si ai lui Nastase. Si ai lui Ponta. O parte dintre ei sunt de fapt morti, dar au fost resuscitati electoral de catre Dragnea. Restul sunt oricum foarte batrani . Si needucati. Si grupati mai ales in Teleorman, Dolj, Vaslui si Neamt. Nu ca scotienii cei buni ai lui Emi Boc si Gheorghe Falca care sunt devotati Uniunii Europene. Basistul roman atat a invatat de la Tatuca-l sau si atata poate. Sa identfice DUSMANULsi sa i aplice eticheta. Nigel Farage a chemat minerii, iar Boris Johnson e clar ca e KGB ist deoarece il cheama ca pe Yeltzin. Un roman stabilit in UK imi spunea ca o parte dintre geto-dacii stramutati acolo au intrat iremediabil in depresie deparece au facut eroarea ca , in loc sa urmareasca zilelea astea mass media britanice care merg pe principiul KEEP CALM au facut greseala sa citeasca analizele si comentariile apocaliptic - basiste aparute in Romania unde cei care voteza ALTFL decat s-a ordonat devin automat crimnali impotriva omenirii. Si zau asa , cum sa nu iti vina amocul cand afli de la Oreste si Rares Bogdan ca in Yorkshire si Devon cei care au votat pentru LEAVE au primit galeti de plastic rosii si pixuri cu sigla Mandru ca sunt Britanic.

Răspunde

Dan Plesoianu - 06-28-2016

Chiar aveti impresia ca populatia Angliei este formata in proportie de 52% din PSDisti englezi (in Romania, PSDistii ramasi sint doar in proportie de vreo 10-15%, dupa cum s-a vazut recent) ?! Si credeti ca ii vine usor PSDistului englez sa se lase condus de catre PSDistul german, care nu demult i-a distrus jumatate din capitala si din tara sub bombe, si contra caruia a luptat ani de zile, lasind in urma un mare numar de PSDisti englezi decedati pe cimpul de lupta, PSDisti care au fost fratii si parintii lui ?! Si credeti ca ii vine usor PSDistului englez sa se impiedice la fiecare colt de strada de PSDisti romani care cersesc, sau, mai rau ii sparg casa si ii fura masina si ii violeaza fiica, si, in cel mai bun caz, depasesc decibelii manelelor ?! Si. iar asa, credeti ca ii vine usor PSDistului englez sa stea si sa vada cum PSDistul neamt (ilustru condus de un alt PSDist luxemburghezo-neamt) face sluj la PSDistul rus, cu care vrea sa se alieze precum a facut-o si inainte de acel razboi pe care il pomeniti ?! PSDistul englez, creditat pe buna dreptate de catre dvs. cu "common sense", nu uita ce a iesit din acel fel de alianta PSDista ruso-germana: lagare de concentrare si fabrici ale mortii pe ambele teritorii PSDiste numite. Si credeti ca PSDistul englez nu a vazut si el filmuletul acela in care PSDistul roman aflat pe "welfare", nu la munca, isi facea dantura completa pe banii lui (ai PSDistului englez) ?! Asa ca iata adevaratele motive ale Brexitului PSDist englez, si logica lor justificata !!!

Răspunde

ion - 06-28-2016

titlul e de mare efect, dar de prost gust nu doar diplomatic : ne autoentram prea tare!

Răspunde

liv stomer - 06-28-2016

"Democrația pre­tin­de să-i acorzi toate drepturile electorale. Sigur, să-i ceri părerea prin referendum e un exercițiu riscant care trebuie evitat. Dar chiar și fără re­ferendum, în alegeri, lipsa lui de ori­zont poate fi catastrofală. " Sunt de acord, propun sa se ia dreptul la vot persoanelor trecute de 60 de ani, ma gandesc ca asa e cel mai bine, ca sa fie dl. Cornea multumit. Sau nu, dle Cornea? Aa, chiar, dvs ce varsta aveti, cati ani mai aveti pana cand ati fi supus reglementarii acesteia chiar dvs personal?

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 06-28-2016

Acest tip de cetatean ("pesedistul englez") exista peste tot in lume. Il regasim si in Germania, si in Franta, si in Italia si in Statele Unite. Este universal si exista in orice democratie. A existat intotdeauna si va exista intotdeauna. El poate fi activat in sens pozitiv sau in sens distructiv. Este, psihanalitic vorbind, ca batrana care a pus si ea un brat de lemne pe focul rugului care il mistuia pe Giordano Bruno si care l-ar fi facut pe celebrul astronom sa exclame: "O, sancta simplicitas!" Problema nu este insa la acest tip uman universal, ci la politicieni, care trebuie sa fie responsabili, si la modul in care este conceputa functionarea Uniunii Europene, care nu trebuie nici sa dea apa la moara demagogilor si populistilor, dar nici sa implementeze masuri politice nerealiste, luate de lideri cu mentalitate de birocrati (ca Junckers).

Răspunde

profesoru - 06-28-2016

Într-adevăr pentru Brexit au votat englezii mai vârstnici, cu studii elementare şi medii, din localităţile mici. Dar sensul acestui vot e altul decât crede d. Cornea. Aceşti oameni, care au votat Brexit-ul sunt tocmai aceia care au fost supuşi cel mai puţin spălării creierelor prin corectitudine politică (aceasta face ravagii în rândurile tineretului din marile oraşe, cu studii în universităţile dominate de stânga intelectuală). Sunt convins că un inlelectual liberal "de modă veche" din România s-ar înţelege mult mai bine cu un băcan bătrân din Middlesbrough decât cu un student din Londra. Uite ce scrie Lucian Croitoru pe Hotnews: "Dar poate că sunt și nuanțe ale libertății care, pentru britanicii mai vârstnici, au o importanță specială. Să nu uităm că cea mai liberală democrație din lume, cea a SUA, este transpunerea în fapt a filozofiei politice a britanicului puritan John Locke, în a cărui viziune, influențată de războiul civil din Anglia, statul are obligația să apere libertatea și proprietatea, care sunt drepturi naturale inalienabile. Din această concepție rezultă dreptul cetățenilor de a se opune statului atunci când acesta îngrădește drepturile respective. Această concepție nu a apărut din senin în Anglia în anii 1680-1690, când Locke a scris și și-a publicat lucrările, ci a existat dinainte în mintea multor cetățeni, afectați de războiul civil. Lucrările lui Locke au întărit această concepție și au făcut ca ea să dăinuie în mintea englezului. În loc de a încerca să înțeleagă votul pentru Brexit din această perspectivă, corului de critici îi place să sublinieze doar că în favoarea Brexit-ului au votat bătrânii mai puțin educați. Adică cei care nu au înțeles bine ce fac. Dar de ce să nu gândim că poate acești vârstnici au înțeles foarte bine, pe baza propriei experiențe și culturi, unde pot duce unele practici excesiv birocratice ale „centrului” Uniunii Europene sau unele politici populiste din unele țări ale Uniunii. Ei au trăit și în perioada de socialism promovat în Regat după Al Doilea Război Mondial, timp de trei decenii la rând, indiferent de partidul aflat la guvernare, dar și în perioada reformelor liberale promovate de Margaret Thatcher. Pentru ei, tendințele care se manifestă acum în interiorul Uniunii Europene au ieșit în evidență în mod natural, fără să fie nevoie de cine știe ce educație. Ei au putut să compare, prin prisma celor două experiențe, și au decis că populismul care se răspândește acum prin Uniunea Europeană nu poate să ducă decât înapoi."

Răspunde

Felix - 06-28-2016

Sad but true. Acelasi lucru se poate spune despre pesedistul elvetian, despre cel american... pesedismul e-n toate, e-n cele ce sunt/ si-n cele ce maine vor rade la soare.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22