De același autor
N-ar trebui să ne bucurăm prea mult că în bătălia internă din PSD, deocamdată, premierul Tudose a obținut o oarecare victorie înaintea lui Liviu Dragnea. Sigur, faptul că liderul PSD a fost nevoit să dea înapoi, fie și tactic, acela mai ales că a trebuit să renunțe la omul său de mare încredere, Sevil Shhaideh, e o pierdere serioasă pentru el. (Cine i-a văzut chipul – opărit, desfigurat aproape – după CEx-ul de joi seara, știe că e așa.) Dar mă tem că opăreala lui Dragnea nu înseamnă încă finalul său politic (iar juridic, lucrurile dau senzația că vor dura mult); oricum, „teleormanizarea“ administrației și a guvernării e departe de a fi istorie.
Deocamdată, Dragnea a făcut un pas înapoi, iar Tudose unul înainte. Sub amenințarea pierderii guvernării, Executivul a învins tendința monarhică din partid – ceea ce, în sine, nu-i rău. Dar, cum spun, bucuria asistenței trebuie să rămână modestă. Căci Tudose nu-i deloc un cavaler al binelui și al onoarei, ba nici măcar nu mi se pare a avea cine știe ce curaj. Are ceva simț practic, știind mai bine, din poziția executivă pe care o are, ce se poate și ce nu se poate. Dar pragmatismul său cade repede în neadevăr, ca atunci când a declarat că cele două doamne ministru și-au prezentat ele însele demisia, când s-a început urmărirea penală împotriva lor, dar că el le-a cerut să nu se grăbească, ci să vină „în fața partidului“. De fapt, așa cum el însuși spusese mai înainte și cum d-na Plumb a confirmat, chiar el le-a cerut demisiile, iar ele l-au refuzat.
Poate că asta, în limbajul de azi, se numește „adevăr alternativ“. În schimb, e cu siguranță un adevăr-adevărat că Bruxellesul s-a arătat nemulțumit de menținerea în guvern a unor miniștri urmăriți penal și că acesta e motivul esențial al remanierii (chiar dacă d-lui Tudose nu i-a displăcut deloc în fapt să o aplice, țintind în Liviu Dragnea). Premierul a confirmat această situație, susținând că, dacă „percepția de nevinovăție“ e valabilă la București, la Bruxelles există o altă percepție, negativă, care blochează fondurile europene etc. Cu alte cuvinte, spune cinic primul ministru, Bruxellesul ne obligă să-i remaniem pe cei mai capabili miniștri, ne tiranizează, ne dictează soluții împotriva dreptății și adevărului-adevărat. Cu astfel de declarații „pragmatice“, Tudose nu face decât să-i încurajeze pe cei care susțin – și tot mai gălăgios mai ales în urma Brexit-ului – că UE este o „a doua URSS“. Vocația iliberală a premierului s-a afirmat limpede în acest fel (ca și în alte ocazii, precum în conflictul cu băncile) și n-a făcut decât să confirme vocația iliberală și antioccidentală a PSD în ansamblu. Din păcate pentru Tudose, incompetența profesională masivă a resurselor umane ale partidului, opoziția calmă, dar destul de eficientă a președintelui Iohannis și inconsistența programului de guvernare fragilizează poziția puterii PSD în ansamblu și împiedică guvernul să administreze corect țara, fie și înclinând decisiv spre iliberalism. Poate așa se explică de ce guvernul nu îndrăznește să acționeze mai clar în sens antioccidental pe plan extern, de exemplu, răspunzând pozitiv invitației premierului maghiar și alăturând deschis România Grupului de la Vișegrad.
Altminteri, premierul rămâne în continuare încremenit în „îndeplinirea programului de guvernare“, fără să aibă curajul să recunoască faptul că acest program (pe care Dragnea îl vede ca pe un text revelat) e inconsistent intern și deci nu poate fi îndeplinit. Refuză să admită că scăderea investițiilor publice, spre a satisface promisiunile salariale, e un lucru rău și că instabilitatea fiscală, promovată de PSD, e păguboasă. Își dă seama că proiectul de schimbare a legilor justiției e numai un cadou făcut lui Liviu Dragnea și altor penali, dar vrea să scape de acest „cartof fierbinte“ și-l trimite în parlament. N-are curajul să spună că trebuie renunțat la un proiect juridic căruia i se opun o mare parte a populației (vezi mișcările de astă iarnă), câteva mii de magistrați, CSM, președintele republicii, Parchetul General și DNA și care îi îngrijorează pe aliații noștri occidentali. N-a vrut să sesizeze Curtea Constituțională în cazul Belina (așa cum n-a vrut nici gălăgiosul Tăriceanu), dar n-a avut nici curajul s-o admită limpede și mai ales să explice corect de ce n-a făcut-o.
Să nu ne facem deci iluzii. O fi fost o victorie „de etapă“, cum s-a spus, a premierului Tudose; dar din partea lui nu cred că avem a ne aștepta la schimbări de politică internă încurajatoare pentru economie, pentru finanțe, pentru administrație, pentru educație și nici măcar la un alt stil – mai coerent, mai competent, mai deschis – de a guverna. Unii i-au prezis premierului un viitor strălucit, convinși fiind că, în curând, va prelua partidul (și țara) de la Liviu Dragnea. Poate. Dar dacă se va întâmpla asta, mă tem că nu vom avea de spus decât: regele a murit, trăiască regele!