De același autor
Ce mai furtună se stârni! Ce mai vituperări! „Complot!“, se strigă pe toate vocile – de la Băsescu la Dragnea și Ghiță. Cioloș, cu planul lui întunecat, în zece puncte (număr masonic și pitagorician), România 100, sabotează democrația. O fentează. Pretinde că e tehnocrat, dar vrea să facă politică, vrând să rămână premier și după alegeri. Nu e în niciun partid, dar are impertinența să vrea să continue. Ba își mai ține și promisiunea de a nu intra într-un partid și de a nu-și face partid. Auziți? În România cineva plasat sus își ține o promisiune! Asta-i suspect la culme: premierul nostru seamănă, zice oracolul Tolontan, cu Trump, care a declarat că s-ar putea să nu recunoască rezultatul alegerilor, dacă, firește, îi sunt defavorabile. (Oare Trump e și el tehnocrat?) Care-i asemănarea? Unul distruge democrația americană, celălalt pe sora ei geamănă – cea românească. Cioloș e un Trump în miniatură sau Trump e un mare Cioloș bălai. Ce-i drept, al nostru e mai politicos; nu agresează femeile. Dar – să fim drepți – nu știm dacă ăsta e un merit sau un defect. Desigur, el nu conspiră singur să răstoarne democrația românească, ci împreună cu Iohannis, care, curios nu?, în ultimul timp a ieșit din muțenie. Nu-i o coincidență, firește: Iohannis e omul nemților, care l-au trezit din adormire, iar Cioloș al francezilor. Adică Uniunea Europeană, despre care știm cu toții că e un fel de Uniune Sovietică soft și care încalcă drepturile națiunilor (și care e oricum pe ducă zilele astea), vrea să ne impună tehnocrația în locul democrației autohtone. Bineînțeles, vin peste noi și americanii, cu Soros al lor. Oculta internațională își bate joc de țărișoară. Cu toții vor să ne îngenuncheze, vârându-ne pe gât lupi în piele tehnocrată.
Să fim serioși.
Constituția românească nu-i cere premierului să fie membru într-un partid politic. Nu-i pretinde nici măcar să fie ales deputat sau senator. Oricine e numit de președinte premier și reușește să formeze o coaliție care trece de votul de învestitură din parlament devine premier legitim. Distincția dintre „tehnocrat“ și „politic“ e falsă: un premier, fie că e membru de partid, fie că nu e, va fi cu necesitate „politic“, deoarece guvernează țara cu votul parlamentului, de unde are legitimitatea. Și e politic cu atât mai mult, cu cât va fi sprijinit de o coaliție de partide (de pildă PNL, USR etc.) și nu va fi sprijinit de o altă coaliție: PSD și aliații. Asta dacă coaliția respectivă are majoritatea. Așa s-a întâmplat în 1999-2000, când premier a fost Mugur Isărescu, nemembru de partid, care a condus un guvern politic, susținut de Convenția Democrată, de PD și de UDMR. A existat și cazul Stolojan în 1992 și, după 1992, cazul Văcăroiu, care, un timp, nu a fost membru PSD, dar a condus guvernul foarte politic al „patrulaterului roșu“.
Întreb, năucit de inepțiile pe care le auzim: cum ar putea Cioloș sau Iohannis să scurtcircuiteze democrația? Dacă PNL și alți susținători ai săi nu au majoritatea după alegeri, s-a terminat cu orice guvern Cioloș. „Dar joacă dublu, se strigă. Să spună clar ce vrea și ce este.“ A spus-o. A zis și că ar vrea să continue, dacă va primi un nou mandat de la președinte și va reuși să formeze o coaliție majoritară. Nu-i suficient? Ce vreți? Să dea o declarație că pe viitor se leapădă de tehnocrație ca de Satana?
D-l Cioloș este mai întâi de toate un om decent. Nu-i un înfumurat și un corupt. Are orientări liberale și proeuropene. Are experiență administrativă. E prudent și stăpânit. N-a avut o echipă grozavă la început și i-a trebuit timp până a ameliorat-o în mare parte. N-a avut susținere politică reală. Dacă, după alegeri, ar avea așa ceva (lucru de care mă îndoiesc), cred că poate fi un om politic și un premier remarcabil. Dacă ar depinde de noi, i-am da cu drag o șansă după alegeri, mai ales că nu-i văd bine rivalii din partide: de la PSD și Alde, Dragnea e condamnat penal, Tăriceanu e urmărit penal. La PNL bate vântul. Dar, orice am crede noi, urnele vor decide care coaliție va da premierul. Adică democrația pe care nația, politicienii și presa o îndrăgesc atât.
Cât despre „platforma România 100“, acest corp delict al complotului mondial împotriva națiunii, desigur, miroase a străinătate și nu-i neaoșă deloc. Prea de tot condamnă corupția, despre care eurodeputatul Adrian Severin insinuează că s-ar potrivi mai bine cu etosul național. Așa că platforma în cauză poate fi aruncată la gunoi oricând. Cu „tehnocrații“ și șeful lor cu tot! Ceea ce mă tem că se va și întâmpla.