De același autor
Generațiile politico-tehnocrate ale anului 2015 sunt mai incompetente și mai corupte decât generațiile postcomuniste.
Cândva, prin anii ’90, confruntați cu mizeriile politicienilor noștri postcomuniști, ne gândeam că timpul va remedia cât de cât defectele de competență și de moralitate ale clasei politice. În fond, trecuserăm brutal din comunism în „libertate“ și de la planificare la capitalism, fiind cu toții complet nepregătiți și profesional, și politic, și economic. Nu era de mirare că făceam greu față noilor împrejurări atât la nivel de bază, cât și la acela al elitelor politice. Speram, așadar, că o nouă generație de lideri – din toate partidele – se va afirma treptat, că ea va fi mai cultivată, având uzanțele europene în fibră. Nu așteptam minuni, dar părea cât se poate de rezonabil să sperăm la o ameliorare relativă a performanțelor clasei politice, măcar a vârfurilor sale, chemate să dea președinți, miniștri, armătura partidelor, dar și pe tehnocrații ministerelor și ai principalelor agenții.
Ei bine, ne-am înșelat! Rezonabilul s-a dovedit fals. Răul de atunci pare, privit dinspre prezent, mult mai puțin rău. Generațiile politico-tehnocrate ale anului 2015 sunt mai incompetente și mai corupte decât generațiile postcomuniste. Iliescu și Băsescu – cu vârste diferite, dar ambii formați în comunism – sunt mult peste Iohannis, oricât i-am critica pe cei doi, întemeiat sau nu și din tot felul de motive și oricâte prezumții de inocență și bună-credință i-am acorda celui din urmă. Chiar și Constantinescu, personal deloc o capacitate, s-a priceput măcar să numească în unele posturi-cheie oameni competenți și, consiliat de unii dintre ei, să ia decizii curajoase și impopulare, dar salutare, cum a fost susținerea intervenției NATO în fosta Iugoslavie; ceva similar nu s-ar putea spune despre actualul președinte. Felul în care e condusă politica externă românească în aceste momente este lamentabil – așa cum au arătat-o destui –, ceea ce arată derută, nepricepere, neînțelegere fundamentală a situațiilor internaționale la toate nivelurile de decizie.
În general, cine nu va recunoaște că Adrian Năstase, în pofida arghirofiliei sale, avea cu totul altă statură decât emulul său, Victor Ponta? Dar nici de partea dreptei lucrurile nu stau mai bine: un om politic de calibrul și cultura lui Valeriu Stoica este azi cu totul de negăsit printre liberalii „mari“. Alina Gorghiu și Vasile Blaga nu se pot compara, sub raportul curajului, convingerii și fidelității față de principii, cu Emil Boc și pierd întrecerea, sub raportul capacității de convingere, cu Crin Antonescu. Cu toate defectele lui, acesta a fost totuși un lider, ceea ce nu se poate spune nici despre copreședinții PNL, nici despre Cătălin Predoiu, prim-ministrul „din umbră“. Și există printre tehnocrații „noi“ cineva de greutatea lui Mugur Isărescu – dintre „părinții fondatori“, unicul „supraviețuitor“ – sau chiar a lui Theodor Stolojan? Cine? Darius Vâlcov, cel care și-a ascuns în pereți tablourile cumpărate din șpăgi? Cum spuneam, „cei vechi“ erau departe de a fi fost perfecți. În unele cazuri, poate că imaginea întrece realitatea (cazul lui Isărescu). Chiar Traian Băsescu, cu mult cel mai capabil om politic pe care l-a avut România în ultimul sfert de secol, a greșit adesea și și-a terminat mandatul destul de urât. Dar cel puțin printre „vechi“ se mai găseau niște resurse pozitive – fie de talent, fie de inteligență, fie de cultură, fie de carismă, fie de patriotism -, ceea ce nu prea mai putem spune despre „cei noi“. Or, în afară de „resursa“ șmecheriei, nesimțirii și a corupției, nu prea mai întâlnim la ei alte calități eminente, ci numai mediocritate dezesperantă, incompetență și chiar un nivel de nesimțire de negândit chiar acum câțiva ani.
Spre exemplu, a mai văzut cineva în România de după 1989 ca un lider de partid să concureze cu sine însuși, spre a fi ales președintele partidului la apropiatul congres, cum se întâmplă acum cu Liviu Dragnea? Ceea ce n-au îndrăznit niciodată nici Iliescu, nici Năstase, nici Geoană, nici chiar Ponta – să-și elimine din start toți potențialii rivali – a îndrăznit acest veritabil neocomunist periculos și bolnav de putere, care este Liviu Dragnea. Iar partidul – cel mai mare din România – a ajuns în asemenea hal de abjecție, încât nimeni nu a crâcnit, cu excepția, culmea! a lui Ion Iliescu! Ponta, fostul lider PSD, e doar inculpat într-un dosar de corupție și plagiator; dar Dragnea, actualul și viitorul lider, e condamnat deja în primă instanță. Sic transit gloria mundi!
Se poate discuta mult despre cauzele acestui declin, dar una dintre ele mi se pare evidentă: promovarea antimeritocratică, ba chiar perversă a cadrelor, prelungită pe decenii. Cazul generalului Oprea este exemplar: după ce și-a plagiat teza de doctorat și a ajuns profesor universitar în mod fraudulos, acesta a acordat unor „discipoli“ doctorate plagiate. A făcut emuli întru hoție. În loc ca impostura să fi fost de la început descurajată, ea a fost stimulată. „Tinerii“ care au vrut să pătrundă în politică și în administrație au știut deci ce aveau de făcut: să devină vasalii unui senior, căruia să-i presteze obsecvios servicii. Iar pentru asta inteligența, cultura, caracterul sunt chiar dăunătoare.
Numai acolo unde fie UE și NATO au avut un interes special – justiția, de pildă – sau unde a putut funcționa fără amestecul statului economia privată (mai ales când a lucrat pentru export), calitatea umană și profesională s-a ameliorat. În rest, antimeritocrația s-a perpetuat și dezvoltat. Ea a cuprins o mare parte a sferei învățământului de toate nivelurile, de stat și privat. Ideea că, dacă ai relații, nu contează nici cultura, nici competența, nici hărnicia a devenit endemică în generațiile mai tinere, care studiază cu interes numai exemplele de succes ale așa-numitei „elite“ politico-administrative. E adevărat că o parte a acesteia a început de câțiva ani să intre după gratii. Dar nu știu dacă asta va fi suficient de convingător.
Până una-alta, constatăm că „cei noi“, „copiii“, sunt mai prejos decât „părinții“ lor. Ce va fi cu „nepoții“? În orice caz, o secvență de tipul Năstase-Geoană-Ponta-Dragnea mi se pare pilduitoare nu numai pentru declinul penibil al unui partid (care de peste zece ani tot pretinde că se „reformează“), ci și pentru acela al unei țări întregi.