De același autor
Generațiile politico-tehnocrate ale anului 2015 sunt mai incompetente și mai corupte decât generațiile postcomuniste.
Cândva, prin anii ’90, confruntați cu mizeriile politicienilor noștri postcomuniști, ne gândeam că timpul va remedia cât de cât defectele de competență și de moralitate ale clasei politice. În fond, trecuserăm brutal din comunism în „libertate“ și de la planificare la capitalism, fiind cu toții complet nepregătiți și profesional, și politic, și economic. Nu era de mirare că făceam greu față noilor împrejurări atât la nivel de bază, cât și la acela al elitelor politice. Speram, așadar, că o nouă generație de lideri – din toate partidele – se va afirma treptat, că ea va fi mai cultivată, având uzanțele europene în fibră. Nu așteptam minuni, dar părea cât se poate de rezonabil să sperăm la o ameliorare relativă a performanțelor clasei politice, măcar a vârfurilor sale, chemate să dea președinți, miniștri, armătura partidelor, dar și pe tehnocrații ministerelor și ai principalelor agenții.
Ei bine, ne-am înșelat! Rezonabilul s-a dovedit fals. Răul de atunci pare, privit dinspre prezent, mult mai puțin rău. Generațiile politico-tehnocrate ale anului 2015 sunt mai incompetente și mai corupte decât generațiile postcomuniste. Iliescu și Băsescu – cu vârste diferite, dar ambii formați în comunism – sunt mult peste Iohannis, oricât i-am critica pe cei doi, întemeiat sau nu și din tot felul de motive și oricâte prezumții de inocență și bună-credință i-am acorda celui din urmă. Chiar și Constantinescu, personal deloc o capacitate, s-a priceput măcar să numească în unele posturi-cheie oameni competenți și, consiliat de unii dintre ei, să ia decizii curajoase și impopulare, dar salutare, cum a fost susținerea intervenției NATO în fosta Iugoslavie; ceva similar nu s-ar putea spune despre actualul președinte. Felul în care e condusă politica externă românească în aceste momente este lamentabil – așa cum au arătat-o destui –, ceea ce arată derută, nepricepere, neînțelegere fundamentală a situațiilor internaționale la toate nivelurile de decizie.
În general, cine nu va recunoaște că Adrian Năstase, în pofida arghirofiliei sale, avea cu totul altă statură decât emulul său, Victor Ponta? Dar nici de partea dreptei lucrurile nu stau mai bine: un om politic de calibrul și cultura lui Valeriu Stoica este azi cu totul de negăsit printre liberalii „mari“. Alina Gorghiu și Vasile Blaga nu se pot compara, sub raportul curajului, convingerii și fidelității față de principii, cu Emil Boc și pierd întrecerea, sub raportul capacității de convingere, cu Crin Antonescu. Cu toate defectele lui, acesta a fost totuși un lider, ceea ce nu se poate spune nici despre copreședinții PNL, nici despre Cătălin Predoiu, prim-ministrul „din umbră“. Și există printre tehnocrații „noi“ cineva de greutatea lui Mugur Isărescu – dintre „părinții fondatori“, unicul „supraviețuitor“ – sau chiar a lui Theodor Stolojan? Cine? Darius Vâlcov, cel care și-a ascuns în pereți tablourile cumpărate din șpăgi? Cum spuneam, „cei vechi“ erau departe de a fi fost perfecți. În unele cazuri, poate că imaginea întrece realitatea (cazul lui Isărescu). Chiar Traian Băsescu, cu mult cel mai capabil om politic pe care l-a avut România în ultimul sfert de secol, a greșit adesea și și-a terminat mandatul destul de urât. Dar cel puțin printre „vechi“ se mai găseau niște resurse pozitive – fie de talent, fie de inteligență, fie de cultură, fie de carismă, fie de patriotism -, ceea ce nu prea mai putem spune despre „cei noi“. Or, în afară de „resursa“ șmecheriei, nesimțirii și a corupției, nu prea mai întâlnim la ei alte calități eminente, ci numai mediocritate dezesperantă, incompetență și chiar un nivel de nesimțire de negândit chiar acum câțiva ani.
Spre exemplu, a mai văzut cineva în România de după 1989 ca un lider de partid să concureze cu sine însuși, spre a fi ales președintele partidului la apropiatul congres, cum se întâmplă acum cu Liviu Dragnea? Ceea ce n-au îndrăznit niciodată nici Iliescu, nici Năstase, nici Geoană, nici chiar Ponta – să-și elimine din start toți potențialii rivali – a îndrăznit acest veritabil neocomunist periculos și bolnav de putere, care este Liviu Dragnea. Iar partidul – cel mai mare din România – a ajuns în asemenea hal de abjecție, încât nimeni nu a crâcnit, cu excepția, culmea! a lui Ion Iliescu! Ponta, fostul lider PSD, e doar inculpat într-un dosar de corupție și plagiator; dar Dragnea, actualul și viitorul lider, e condamnat deja în primă instanță. Sic transit gloria mundi!
Se poate discuta mult despre cauzele acestui declin, dar una dintre ele mi se pare evidentă: promovarea antimeritocratică, ba chiar perversă a cadrelor, prelungită pe decenii. Cazul generalului Oprea este exemplar: după ce și-a plagiat teza de doctorat și a ajuns profesor universitar în mod fraudulos, acesta a acordat unor „discipoli“ doctorate plagiate. A făcut emuli întru hoție. În loc ca impostura să fi fost de la început descurajată, ea a fost stimulată. „Tinerii“ care au vrut să pătrundă în politică și în administrație au știut deci ce aveau de făcut: să devină vasalii unui senior, căruia să-i presteze obsecvios servicii. Iar pentru asta inteligența, cultura, caracterul sunt chiar dăunătoare.
Numai acolo unde fie UE și NATO au avut un interes special – justiția, de pildă – sau unde a putut funcționa fără amestecul statului economia privată (mai ales când a lucrat pentru export), calitatea umană și profesională s-a ameliorat. În rest, antimeritocrația s-a perpetuat și dezvoltat. Ea a cuprins o mare parte a sferei învățământului de toate nivelurile, de stat și privat. Ideea că, dacă ai relații, nu contează nici cultura, nici competența, nici hărnicia a devenit endemică în generațiile mai tinere, care studiază cu interes numai exemplele de succes ale așa-numitei „elite“ politico-administrative. E adevărat că o parte a acesteia a început de câțiva ani să intre după gratii. Dar nu știu dacă asta va fi suficient de convingător.
Până una-alta, constatăm că „cei noi“, „copiii“, sunt mai prejos decât „părinții“ lor. Ce va fi cu „nepoții“? În orice caz, o secvență de tipul Năstase-Geoană-Ponta-Dragnea mi se pare pilduitoare nu numai pentru declinul penibil al unui partid (care de peste zece ani tot pretinde că se „reformează“), ci și pentru acela al unei țări întregi.
Comentarii 18
mihailstanciu - 10-09-2015
@mirarea Judecti si dvs:vine seful cel mare si ne spune ca Romania nu poate contribui la fondul saracilor decar 1785 de lei,nici un banut mai mult.Apoi il trimite pe vestitul diplomat Interesul National la Bruxelles de unde se intoarce spunand ca o sa contribuim 4600 de lei sau cat or sa ne ceara.Dar fara a lasa coada in jos,votam cu inca 3 tarisoare ca nu suntem de acord cu solidaritatea.Aveti dreptate,poate cuvantul gafa nu se potriveste.Ar trebui altceva care suna si miroase mult mai urat.Si ca sa nu se lase mai prejos,fostul presedinte Basescu ne spune una si mai gogonata:Romania nu poate fi solidara ca nu ne lasa constitutia!!!.Asta ca sa-si arate recunostiinta celor care au facut zid in jurul lui in 2012.Dar cel putin acest presedinte este cel care a facut ca nimeni sa nu mai dea telefon la parchete sa le spuna ce dosare sa deschida si care nu.Care a condamnat comunismul in fata unui parlament scrasnind din dinti.Care a facut un pact strategic cu marele licurici dupa ce Iliescu incercase sa faca unul cu URSS(noroc ca s-a desfiintat).Care a obligat securitatea sa-si deschida dosarele.Din pacate toate astea nu sunt o scuza pentru a calca in strachini asa cum a facut-o in criza refugiatilor.
RăspundeLiviu din Timisoara - 10-08-2015
Care " noii " ? Aia care scriau cu sarg in revistele si ziarele fostului regim, in tineretea lor ? Nu scotociti care publicau inca din studentie ...Sa fim seriosi, nu asta ar fi problema. Adevarata problema este aceea ca unii au murit ca dupa sa se fure ca-n codru, care de unde a putut ... Odata cu intrarea pe piata concurentiala ... au primit spagi colosale de la firme straine, ca sa penetreze spatiul nostru economic. Tot ce a insemnat industrie romaneasca a fost pusa pe butuci. Oare IMG din Bucuresti nu avea forta sa ramana in peisaj ? Dar UM din Timisoara, care fabrica macarale ...nu putea sa intre in competitie ? Dar tot ce a insemnat Brasovul ? Dar Electroputere Craiova ? Dar Resita, unde s-au fabricat turbine ? Dar Penicilina Iasi ? Dar Institutul Cantacuzino ? Dar toate statiunile balneo-climaterice ? Nu ...toate trebuiau falimentate ...contra spagi ...ca apoi sa fie cumparate ca spatii imobiliare ...Au aparut in locul lor firme straine. Mai putin si terenul agricol nu ne mai apartine ...Ungurii din Romania au taiat lemnul ... Nu e intamplatoare legatura dintre ei si acei austrieci ...
RăspundeAndrei Cornea - 10-08-2015
Cu tot regretul, vorbesc serios. Imensa gafă cu votul în JAI alături de Ungaria et co. o arată.
RăspundeMirare - 10-07-2015
Si care e gafa lui Johannis din criza refugiatilor. Sa inteleg, domnule Stanciu, ca perspectiva corecta asupra problemei refugiatilor o are domnul Basescu (pentru ca, din cate se vede, aveti despre el o parere foarte buna)?
Răspundemihai - 10-07-2015
Nu poti sa nu te intrebi ce o fi in capul celor care cred ca Tra¬ian Băsescu este « cu mult cel mai ca¬pa¬bil om politic pe care l-a avut Ro¬mâ¬nia în ultimul sfert de secol ». Multi dintre ei sunt oameni inteligenti, dar tot asa erau – de exemplu - si Cioran, Eliade, Tutea, Nae Ionescu care au crezut ca Miscarea Legionara poate fi o solutie pentru Romania. Oricum, formulari ca cele mentionate sunt specifice mai mult postacilor saraci cu duhul decat unui intelectual distins ca dl. Cornea.
RăspundeWeber - 10-07-2015
Articol bun, mai obiectiv decat multe precedente. Comparatia dintre generatii nu se vrea in absolut, este pur relativa. Iliescu si mie mi se pare, in multe privinte, peste Ponta si ma refer la reactii, instinct politic, mod de adresare publica. Mineriadele, evident Iliescu le va duce in carca si va plati pentru ele mai devreme sau mai tarziu. Judecand insa dupa modul cum a gestionat votul in strainatate, pe Ponta il cred capabil de mai multe mineriade. Si concluzia este justa, antimeritocratia este intr-adevar cancerul societatii noastre. Universitatea este plina de lupi tineri, de o crancena mediocritate, care s-au remarcat indeosebi prin slugalnicia fata de un "maestro" (includ aici nediscriminator si marile doamne steatopigice ale stiintei romanesti). Problema implica bineinteles si puterile discretionare pe care le au seniorii, care isi permit sa-si promoveze favoritii incalcand toate regulile. Cazul Nastase-Ponta este emblematic, il regasim pretutindeni in divese forme.
RăspundeHoria S-Y - 10-07-2015
Politicienii de azi nu stiu cum sa se faca mai mici, sa nu-i ia DNA in vizor; n-au ei timp de politica serioasa acum.
Răspunderonea - 10-07-2015
Este adevarat. Dar clasa politica nu cred ca reprezinta cauza ci mai degraba consecinta problemei. Cauza o reprezinta gradul redus de cultura politica a romanului de rand. Cind romanul de rind fura si plagiaza, cum sa fie altfel reprezentantul lui in Parlament? Emigratia a agravat problema in sensul ca cei carea aveau handicapul de a fi fost cinstiti si competenti au parasit tara, si votul lor s-a pierdut. Si azi sint politicieni de valoare printre noi: iata, primar la Bucuresti a candidat Dl. Nicusor Dan. Iata, candideaza in tara cel care a fost declarat anul trecut la Bruxelles drept cel mai bun parlamentar al Europei, Monica Macovei. Boc, Basescu si ceilalti sint in viata, printre noi...Dar nimeni nu ii vrea. Poporul vrea in schimb sa fie condus de ticalosi/incompetenti care fura, plagiaza, mint: Oprescu, Ponta, Oprea, etc...Asta vrea poporul, asta are. Asa arata partidele si Parlamentul Romaniei. Cind vorbim de consecinte trebuie imediat adaugat: le meritam!
RăspundeBogdan - 10-07-2015
Criza din Siria tocmai arata cat de fericit e un stat omogen etnic si religios!
RăspundeMitica - 10-07-2015
Subiectivism etnic...
Răspundesilenzio-stampa - 10-07-2015
cu mici exceptii, partidul comunist roman a dat elitele care au transformat romania. cornea are un sambure de adevar aici. ceea ce se intampla insa acum in romania nu are legatura cu o schimbare de generatii. este vorba de instaurarea unui regim de ocupatie condus de "justitie", "servicii" si "ambasade" si totul este o manipulare ordinara.
RăspundeJoaquin Murieta - 10-06-2015
Articol gresit. Politicienii de azi sunt mai buni decat cei de ieri dar asta nu e suficient pentru ca cei de ieri au fost foarte prosti si au distrus Romania. Stolojan elogiat aici a distrus intentionat industria electronica Romana cand era prim-ministru ca sa se inbogateasca nevasta-sa prin firma importatoare de calculatoare pe care o avea in timp ce sotul era prim-ministru. Eu am reusit sa plec atunci dar alti colegi electronisti au innebunit sau s-au sin-ucis in mizerie shomeri. Datorita lui Stolojan Romania a pierdut o generatie de ingineri competenti pe care actualii politicieni trebue sa o inlocuiasca si nu e usor de loc. Cel mai sordid a fost Basescu care nu doar a distrus Romania ci s-a si mandrit cu asta. A spus cu gura lui dupa ce a fost mituit de Renault: Dacia este cea mai proasta masina din lume dupa Trabant.
RăspundeMirare - 10-06-2015
Basescu si Iliescu deasupra lui Johannis? Chiar vorbiti serios, domnule Cornea?
Răspundemihailstanciu - 10-06-2015
Simate dle Cornea, Cand ne faceti inventarul lucrurilor pe care TB"le-a gresit adesea" si prin care "si-a terminat mandatul destul de urat"?A devenit un automatism printre cei care pomenesc numele Basescu sa adauge in aceeasi suflare ca "a facut multe greseli".Nobody is perfect,of course,dar aceste "multe greseli" trebuie odata si odata numite,pentruca traim intr-o epoca cu attention span intre doua clickuri si memorie pe masura.La fel.pentru echilibru, trebuie rupta omerta tacerii despre greselile lui Iohannis.Nu baliverne despre "comunicare" ciconferintei de presa pentruca sa nu tulbure inmormantarea lui Vadim,ignorarea zilei rezistentei anticomuniste,prezenta lui Mihalache in fruntea consilierilor,gafa din criza refugiatilor,nefirescul tandem cu Oprea,ignorarea plagiarismului,etc,etc.Asta e problema comparatiilor:daca esti cinstit e greu sa te mai opresti.
Răspundevictor - 10-06-2015
Hai sa luam la nimereala cateva nume: Stolojan care a furat valuta propriilor cetateni? sau Boc care a taiat de-a valma salarii si pensii? Iliescu ce a chemat minerii la Bucuresti incitand aproape la un razboi civil? sau Valeriu Stoica care in loc de gargara pe la interviuri nu a reusit nici macar sa urneasca reformarea justitiei? Acestia vreti, domnule Cornea, sa fie modele pentru viitorii politicieni? Pai numai Predoiu, care nu e cine stie ce, este peste toti acestia la un loc. Daca l-ati fi dat ex pe Coposu mai intelegeam dar asa ...
RăspundeLiviu din Timisoara - 10-06-2015
Avem o sumedenie de argumente sa-i regretam pe fostii lideri si activisti de partid ! Pur si simplu ! ASTIA nu sunt preocupati decat de furt ! Una este sa spui ca existau alimentare pentru PCR unde gaseai Pepsi si salam...si alta este sa spui ca Oprescu, un functionar politic, are SUTE DE MILIOANE DE EURO IN CONT ! Una e sa spui ca Ceausescu avea vile de protocol, cand orice politician actual are cu mult mai mult avea Ceausescu ! ( Lui Verestoy Attila i-au sadit brazii pe proprietate cu macaraua, i-au adus bucati de stanca ...in timp ce el si ai lui au taiat paduri de brazi in intregime ! Si-atunci ?! )
RăspundeBASCA - 10-06-2015
Porcul din batatura,cartoful si ceapa ieftine,bautura contrafacuta si mult,foarte mult divertisment teve fac natia vesela si ignoranta in ale politicii.Regres pe fondul saraciei vesele.Amin.
Răspundejulius001 - 10-06-2015
.."constatam că „cei noi“, „copiii“, sunt mai prejos decat „parintii“ lor. Ce va fi cu „nepotii?“....mai trebuie un mic pas sa-i ridicati in slavi pe "bunici" si cercul se inchide perfect !..curaj onorabile !.. curaj !..
Răspunde