De același autor
În ambele situații, Traian Băsescu iese din această afacere învins: dacă Elena Udrea spune adevărul (măcar într-o proporție importantă), a fost și el învins „de sistem”. Dacă ea minte, a fost învins de o devastatoare orbire față de o femeie lipsită de scrupule și cu un caracter mizerabil.
Nu știu dacă Elena Udrea este conștientă că acuzațiile sale explicite la adresa SRI și a generalului Florian Coldea, interimar acum la conducerea serviciului, cât și cele mai puțin explicite la adresa Laurei Codruța Kövesi și DNA au drept victimă colaterală tocmai pe fostul președinte Traian Băsescu, marele ei susținător timp de atâția ani. Iar aceasta, indiferent dacă alegațiile sale sunt pure calomnii, sau au un sâmbure de adevăr, sau chiar mai mult.
Să presupunem, astfel, că declarațiile sunt adevărate: rezultă că SRI s-a ocupat cu afaceri veroase, șantajând în 2011 un om de afaceri precum Dorin Cocoș, pentru ca acesta să susțină financiar un post de televiziune – RTV – care, de altminteri, se va dovedi extrem de ostil președintelui în 2012-2014. Să nu uităm că Florian Coldea, ani la rând prim-vicedirector al SRI, trecea drept unul dintre „oamenii președintelui“ și că se bucura de încrederea celui care nu a pierdut aproape nicio ocazie în a lăuda activitatea SRI. Mai rezultă și că acest serviciu îl dezinforma constant pe președinte și că era nevoie de Elena Udrea, un particular care afla „lucruri“ la o cafea și o bârfă, ca să îndrepte lucrurile – motiv pentru care generalul SRI a prins s-o urască pe devotata președintelui, dorind s-o elimine. Mai rezultă și că șefa DNA, d-na Kövesi, dorită de președinte la cârma instituției, a colaborat în fapt cu Coldea pentru a o distruge pe Udrea. Degeaba raportul MCV a lăudat de atâtea ori DNA; degeaba a fost acesta apreciat de americani și de europeni: toți au fost orbi. Se pare că Voiculescu, Năstase, Fenechiu & Co. au avut dreptate: dacă d-na Udrea spune adevărul, anticorupția este poliție politică. Unde s-au înșelat aceștia e că nu atât Băsescu ar fi ordonat confecționarea de dosare, cât SRI și mai ales acest diabolic Coldea, despre care d-na Udrea a susținut că dorește o putere cel puțin egală cu cea a președintelui. Pe scurt, SRI, condus în realitate de Coldea, și nu de Maior, care apare drept o fantoșă, ar fi dus ani în șir o acțiune secretă împotriva președintelui Băsescu, fără ca acesta să știe și să reacționeze pe măsură; în plus, în alianță cu d-na Kövesi, ar fi transformat lupta anticorupție în poliție politică, înfundând-o pe adevărata aliată a președintelui, pe fostul soț, pe buna amică și parteneră de shopping la Paris, Alina Bica, fosta șefă a DIICOT. Unul dintre principalele puncte din programul politic al lui Traian Băsescu a fost astfel discreditat și s-a dat muniție marilor săi adversari – liberi sau aflați în închisoare. Mai rău, se sugerează că principalul serviciu de informații român a lucrat – sub nasul aliaților occidentali – pentru dezinformarea președintelui prooccidental sau că cel puțin i-a furnizat informații mai rele decât Elena Udrea. În actuala conjunctură internațională, aproape că nu mai trebuie întrebat cui prodest.
Dar să presupunem că alegațiile d-nei Udrea sunt un amestec de minciuni, de contradicții, de ipoteze personale, cât și de colportări ale afirmațiilor unor personaje profund dubioase, precum fostul soț, Dorin Cocoș. (În ceea ce mă privește, cred că lucrurile stau cam în acest fel.) În acest caz, tot Traian Băsescu este victima colaterală. Rezultă că acesta s-a încrezut ani la rând într-o persoană dubioasă și vindicativă, a cărei familie și prieteni se regăseau într-o mafie ce acționa în detrimentul interesului public. De dragul acestei persoane detestabile, președintele s-a separat de numeroși oameni merituoși – de la Andrei Pleșu la Monica Macovei, Teodor Baconschi și Adrian Papahagi; de dragul ei a rupt PDL, a creat PMP, pe care l-a distrus apoi prin intermediul aceleiași Elene Udrea. Măcar până acum se putea admite că, deși fostul președinte a acordat o prețuire excesivă unei persoane mult prea vanitoase, aceasta era cel puțin de bună-credință, persecutată de machismul românesc și care, fiind devotată președintelui, a devenit o țintă predilectă a adversarilor săi și o rivală a altor „băsiști“ deopotrivă de ambițioși. De acum însă, nu numai inteligența politică, ci și buna-credință și onestitatea d-nei Udrea au devenit de nesusținut, în condițiile în care se poate suspecta că denunțul împotriva generalului Coldea urmărește disculparea ei cu prețul uriaș al decredibilizării unui serviciu de informații care și-a făcut datoria, în plus, aruncând îndoiala asupra șefei DNA și activității anticorupție în general – chintesența politicii lui Traian Băsescu.
Ca să rezum: în ambele situații, Traian Băsescu iese din această afacere învins: dacă Elena Udrea spune adevărul (măcar într-o proporție importantă), a fost și el învins „de sistem“. Dacă ea minte, a fost învins de o devastatoare orbire față de o femeie lipsită de scrupule și cu un caracter mizerabil.