De același autor
Ce urmează? Ce ne aşteaptă? Şi-a ieşit Europa definitiv din ţîţîni? E „Brexit” primul pas spre o ruptură a Europei de ea însăşi, spre un ireversibil „Eurexit”?
Am încercat şi eu, ca toată lumea, să-mi sistematizez gîndurile. Într-o primă fază, cea a perplexităţii, a prevalat pesimismul. Valul continental de euroscepticism, ţîfnă locală şi saţietate faţă de birocraţia bruxelleză va provoca o reacţie în lanţ (care a şi început deja): tot mai multe ţări membre vor lua calea referendum-urilor. Vom fi năpădiţi de multiple dificultăţi economice, financiare, legislative şi politice. Se vor înmulţi tensiunile interstatale, se vor înteţi naţionalismele şi Europa se va fărîmiţa în „centre de influenţă” în luptă pentru supremaţie, devenind, cum profeţise Jacques Delors, un fel de OZN, mai exact un OPN („Unidentified Political Object”). Mai lipseşte alegerea lui Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite şi lumea intră în derivă. Caz în care, vorba lui Cioran: „Nu avem nici un motiv să-i invidiem pe cei care vin după noi”. George Friedman (Stratfor) nu ezită să anticipeze eventuale războaie, de altă croială decît cele „tradiţionale”. Am revenit, deci, în punctul în care ne aflam înainte de constituirea Uniunii Europene, cu toate daunele colaterale ale unui experiment ratat.
Se poate încerca, fireşte, fie şi o - fragilă - infuzie de optimism. Experienţa ne arată că, deseori, crizele au un efect terapeutic: obligă la reflecţie, re-evaluare, reconfigurare, mobilizare energică. Aşa că să nu luăm lucrurile în tragic. În definitiv, nu e prima dată cînd Europa se împarte în „tabere” aparent incompatibile. S-ar putea chiar spune - şi s-a spus - că o anumită tradiţie a auto-diviziunii, a segregaţiei e parte constitutivă a „europenităţii”. Imperiul Roman se frînge, la sfîrşitul antichităţii, într-o parte răsăriteană şi una apuseană. E, aşa-zicînd, „fenomenul originar” al dezbinării continentale: Roma hăis, Constantinopolul cea! Apoi, Occidentul catolic versus Bizanţul ortodox. Înăuntrul Occidentului: Imperiul şi Papalitatea. Urmează fractura catolicism-protestantism. De curînd s-a redeschis contenciosul latent „lume latină-lume anglo-saxonă”. Şi, evident, Europa de Est, comunistă, şi cea de Vest, capitalistă. O anumită ruptură economică şi politică se manifestă şi între Nord şi Sud. Dar lucrurile merg şi mai departe: Europa are resurse nebănuite pentru a-şi lua distanţă faţă de ea însăşi. Practică, secole de-a rîndul, colonialismul, dar e şi fondatoarea anti-colonialismului. Se oferă, ca obiect, propriului ei spirit critic. E mereu disponibilă pentru tot ce e extra-european, diferit, „exotic”. Europa a descoperit - spune Levinas - „gîndirea sălbatică”, a întemeiat antropologia, etnologia, studiile de indianistică, africanistică etc. Avem, cu alte cuvinte, o înzestrare cu două tăişuri: pe de o parte eurocentrism, tendinţă de expansiune dominatoare şi, pe de altă parte, euroscepticism (dacă nu chiar anti-europenism), un fel de „conştiinţă vinovată” a propriului prestigiu. (Vezi analizele lui Leszek Kołakovski, Jacques Dewitte.ş.a.). Nici exaltarea funcţiei despărţitoare a Canalului Mînecii nu e chiar o noutate. Prin urmare, am trecut şi prin alte episoade segregaţioniste, o să trecem şi prin ăsta…
Comentarii 6
Titi Paracliseru - 07-07-2016
Ne-am dat de ceasul mortii pana mai ieri ca o sa iasa Grecia din UE.Toata lumea se intreba ca ce se va intampla cu Europa fara Grecia si uite ca este bine merci,stau grecii la terase si papa banii europenilor si nu putini.In tot acest timp nimeni nu s-a gandit la Marea Britanie cu ai ei nasabuiti conducatori.Au stat si-au privit ca la teatru cum clinocefalii( nu doligocefali) de Cameron si ai lui au impins,nu mai putinii debili mintali de britanici ,in prapastia dezastrului si asta pe termen mediu si lung.Dar pe cine intereseaza acest lucru cand toata lumea gandeste si evolueaza de azi pe maine.Unde esti tu Churchill sa vezi pe cine ai salvat.Un popor de rahat!
RăspundeLiviu din Timisoara - 07-05-2016
UE plateste lipsa de educatie si de civilizatie din tarile sarace. Nu, pe aia nu i-a apucat nationalismul din senin ... Vi-ar conveni ca pe strazile Bucurestiului sa auziti maine 1000 de musulmani ca islamul va stapani lumea ? Ei, Londra a auzit asa ceva ... De pe aici porneste reactia lor. Si, contrar multor pareri, Anglia va iesi din UE precum odinioara a votat " lacrimi si sange " fiindca ei nu se gandesc la perspectiva urmatorilor 3,4 ani ci ceea ce ar urma dupa 10 ani daca migratia va continua.Si, spre deosebire de altii, englezul nu-i un cacacios ...pur si simplu. Va suporta tot si va depasi criza prin care trece. Si, inca ceva ...prestigiul Oxford sau Cambridge nu i-a fost conferit de UE , de catre studentii emigranti primiti acolo.
RăspundeGheorghe Popescu - 07-05-2016
imediat dupa Brexit Bruxellesul a sugerat transformarea Consiliului Europei intr-un Guvern al Europei. Ca si constituirea unei armate a Europei. Sint cunoscute veleitatile Europei germanice de independenta a Europei fata de..America. e posibil ca Brexitul sa fie doar un raspuns la asemenea aspiratii. Americanii vor avea nevoie de un cap de pod in Europa in cazul in care vor fi dati afara. Anglia e capul de pod. Eu in locul domnului Plesu as fi mai putin ingrijorat de iesirea englezilor. As fi mult mai ingrijorat de faptul ca rusofilul Junkers ramine...actiunile acestui vierme sint atit de transparent rusofile de iti vine sa rizi. Pina una alta constat cum le curg balele unor asa numiti jurnaisti romani la ideea ca englezii ies din uniune. O anumita doamna Tomea sugera chiar ca ar trebui scosi din NATO! Nu sint sigur ca romanii sint hotariti sa ramina in Europa.
RăspundeFelix - 07-04-2016
Daca ar exista o varianta engleza/ germana a articolului, l-as trimite imediat colegilor nemti, (ingineri toti, dar cu aplecari politice ca tot neamtul citit)
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 07-04-2016
Probabil ca se va depasi actuala criza, insa intrebarea care se pune este: cu ce costuri?
Răspunde?????? - 07-04-2016
Observati ca domnul Andrei Plesu scie un articol "centrat" pe ideile altora solicitand probail si drepturi de autor pentru publicarea acestuia ?
Răspunde