De același autor
Între timp, populaţia nord-coreeană e guvernată prin înfometare şi panică. Există cca. 120.000 de prizonieri politici, distribuiţi în numeroase lagăre de concentrare. Accesul la internet e, la nivel naţional, suspendat. Eventualii oponenţi politici (în realitate doar bănuiţi de „trădare”, după cum decide, în mod capricios, şeful statului) sunt executaţi prompt, uneori prin metode amuţitoare (s-a vorbit despre „împuşcare” cu tunuri anti-aeriene, despre azvîrlirea la cîini, sau despre incendiere cu aruncătoare de flăcări…). Regimul acestei „rezervaţii” de comunism dictatorial e, deja, dinastic. Kim-Jong-un e fiul lui Kim-Jong-il şi nepotul lui Kim Il-sung (cunoscut la noi cu pronunţia Kim-Ir-sen). Are cam 33 de ani (a fost înscăunat cînd avea vreo 27), a „studiat” puţin prin Elveţia, se pare că bea dezlănţuit, chefuieşte şi se joacă de-a armata. Tulburătoare sunt imaginile „de aparat” care circulă în toată lumea: conducătorul surîde răsfăţat şi victorios şi tot anturajul aplaudă. În Coreea de Nord se moare cu urale, se moare în pauza dintre două aplauze, dintre două festivităţi.
De cîte ori dau peste informaţii despre dezastrul politic şi uman din Coreea de Nord, îmi pierd reperele geopolitice, geostrategice, umanitare. Vorbim despre globalizare, despre drepturile omului, despre „valori”, democraţie şi solidaritate planetară. Condamnăm xenofobia (practicată programatic de ideologia nord-coreană), înfierăm cultul deja religios al personalităţii, facem gazetărie demascatoare de mare rating, dar cînd e vorba de Kim-Jong-un ne mulţumim cu mici survolări de control şi cu foarte ţanţoşe „avertismente”. Naţiunile Unite nu se simt vinovate pentru decizia din anii `40 de a împărţi în două teritoriul coreean, sacrificînd „echitabil” jumătate din populaţia lui pentru a-i da satisfacţie lui Stalin. Interese şi argumente de o natură sau alta impun invazia Irakului, bombardarea Belgradului, intervenţii directe sau discrete în diverse zone ale lumii arabe. În tot acest timp, dictatorii asiatici ai Coreei de Nord se bucură de o stranie imunitate. Îşi pot permite orice cruzime, orice comportament, oricît de arbitar, fără ca „omenirea civilizată” să reacţioneze eficace. Kim-Jong-un e suveran. Principiul „neamestecului în treburile interne” a învins! Încă o reuşită a gîndirii politice a lui Nicolae Ceauşescu! Că milioane de inşi mor nevinovaţi, că bunul plac al unui dictator-bufon ţine în lesă o ţară întreagă şi întreaga regiune din preajma Mării Japoniei nu pare să conteze. S-ar zice că trebuie să ne resemnăm cu toţii, ca dinaintea unor „fatalităţi” inconturnabile, ca dinaintea unui „blestem” local, periferic, fără legătură cu viaţa, principiile şi grijile noastre curente. N-avem ce-i face!
Comentarii 10
Gheorghe Popescu - 03-17-2016
Pt. Basca: Nigeria e luata integral de China, asa ca..
Răspundeclaudiu - 03-17-2016
159 Orice virtute isi are timpul sau. – Aceluia care acuma este de neclintit, propria cinste ii provoaca adesea mustrari de constiinta, caci neclintirea este virtutea unei alte epoci decit cinstea. 160 In relatiile cu virtutile. – Si fata de o virtute poti fi lingusitor si lipsit de demnitate. Friedrich Nietzsche, Stiinta voioasa(“ la gaya scienza”), Cartea a treia
RăspundeBASCA - 03-17-2016
Omenirea este ceea ce este si,ca sa-ti sporesc angoasa,va fi si dupa moartea ei fizica,vezi ca suntem 7 miliarde si ceva si mai e loc destul in Imparatia lui Dumnezeu.Jos comunismul!
RăspundeBASCA - 03-16-2016
Astea insiruite din Africa nu sunt statulete ci baritai tarile,Nigeria chiar are resurse masive,Korea din nord ar trebui destabilizata de aia din sud si de China,partea capitalista a ei,o discutie cu Putin n-ar strica.Sigur mare parte din sclavii aia aplaudaci si maine i-ar scoate ochii bursucului ucigas Kim,as arunca din stratosfera cu mancare peste toata puscaria koreana fara frica ca m-ar ajunge vreo racheta expirata ruseasca.
Răspundebec - 03-16-2016
ce delir ceausist de doi bani ai, mai tovarase nea profesoru, saracu' de matale. Vai de capul nostru cu profesori ca tine si ca sopirla neagra caruia i-ai fost probabil subaltern mai de mult sau mai de curind.
RăspundeLiviu din Timisoara - 03-15-2016
E clar ca cheia este la China si Coreea de Sud ; doar daca s-ar declansa un atac in zona din partea nord-coreenilor si Consiliul de Securitate - care include si China - va aproba interventia militara, Pana atunci insa ... nebunul ramane nebun. Ca parere exclusiv personala, actualul " lider" este un impotent sexual,cu moaca lui de fetita masculina, unul care-si satisface cum poate si el, senzatia de dominare, potrivit lui Alfred Adler. Adica chiar este un dement. Alta ruta ar fi o razmerita sociala - poate pornita chiar din acel lagar - daca vor fi dispusi sa fie vieti sacrificate, fiindca totul e un butoi de pulbere. Desigur, similar arabilor, se profita bine de inclinatia spre fanatism specifica civilizatiei din acea parte a lumii. ( Aici se vede importanta civilizatiei greco-latine, adica aceea pe care noi in Romania vrem s-o facem uitata, vrem sa ne americanizam si europenizam definitiv si irevocabil.)
Răspundealex - 03-14-2016
Omenirea este acum cum a produs-o Big-Band sau Dumnezeu pe acest taram numit Pamant-rezultatul unei Erori,care a decis sa fie vesnic nefericita in integralitatea ei.Chiar si atunci cand era compusa doar din Adam si Eva:"Cand sarpele intinse Evei marul,ii vorbi/c-un glas,ce rasuna/de printre frunze ca un clopotel de argint.Dar s-a-ntamplat ca-i mai sopti apoi/si ceva in ureche/incet,nespus de incet,/ceva ce nu se spune in scripturi/.../Si Eva n-a voit s-o spuna nici lui/Adam/.../" (Lucian BlagaEva),Esential este aci ca primele doua fiinte umane au fost inegale.Mai putem,acum cand ne numaram cu peste 4 miliarde de indivizi,admite ca santem egali.Omenirea este propria ei contradictie!
RăspundeGheorghe Popescu - 03-14-2016
Motivele neamestecului in treburile interne – astazi Coreea de Nord – or fi probabil multe dar eu vad doua deocamdata: 1/ Ororile umanitare apar acolo unde exista si interese economice (ceva petrol, ceva metale rare, cit de cit, sa acopere cheltuite pe trupe), sau geostrategice (vreo miuta cu rusii sau chinezii, sa justifice cheltuielile militare ale tarii care vrea sa ajute). In Coreea de Nord nu exista asa ceva, tara fiind saraca lipita. Intrebarea mea este, e diferenta chiar atit de mare intre Coreea de Nord si URSS (acualmente Rusia)? 2/ Un proverb romanesc spune Nu te pune cu nebunul. Pina si jandarmul omenirii stie treaba asta. Nu e doar Coreea (caz aparte, ca are arme d-alea urite), mai sint citeva statulete prin Africa in aceeasi situatie (Sudan, Coasta de Fildes, Nigeria, etc). Toate statuletele astea n-au diamante, de exemplu, ca Africa de Sud, sa justifice o interventie de ajutor pentru cei in nevoie (si de distrugere a statului care devenise prea puternic in regiune). In definitiv, daca situatia devine mult prea aprinsa, mai marii lumii vor putea oricind sa trimita citeva flacoane de medicamente atomice, sa curete buba de la radacina. Pina una alta, lumea civilizata e profund preocupata cu distribuirea celor citeva milioane de imigranti sirieni (si nu numai), sa le dea propriilor cetateni ceva de gindit si de facut. Ca se pare ca driblatul degetelor nu mai ajuta. Politica e lucru Necuratului, domnu’ Plesu. Oricum, felicitari pentru articol si curaj. Pacat ca nu mai doriti sa faceti politica. N-ar strica o minte luminata si in ograda noastra. Ca de cacaciosi nu ducem lipsa.
Răspundeprofesoru - 03-14-2016
ONU n-a avut nici un amestec în divizarea Coreei. Împărţirea în două zone de ocupaţie a fost decisă prin negocieri directe intre sovietici şi americani în 1945. În 1948 Adunarea Generală a ONU a recunoscut guvernul Coreei de Sud ca singurul guvern legal al Coreei (dar nu putea fi admisă în ONU din cauza dreptului de veto al URSS în Consiliul de Securitate). Cele două Corei devenit membre ONU abia în 1991.// Nu principiul neamestecului în treburile interne împiedică intervenţia militară în Corea de Nord. Ci realităţile de pe teren. Seulul, cu 10 milioane de locuitori, e la 30 km. de linia de demarcaţie. În caz de război ar suferi un atac devastator cu armament convenţional, chimic, biologic, poate şi nuclear. Asta fără să mai vorbim de o eventuală intervenţie a Chinei în sprijinul Coreei de Nord. Pur şi simplu Coreea de Nord e într-o poziţie geopolitică mult mai bună decât Irakul sau Serbia. Ar fi trebuit să vă informaţi un pic înainte de a scrie articolul. Nu e de ajuns să vrei, trebuie să se şi poată.
RăspundeGheorghe Pop de Basesti - 03-14-2016
Domnule Plesu, cel mai si cel mai important este neamestecul in afacerile interne ale GDS, ptr simplul motiv ca SRI este curat ca argintul strecurat. Altfel cum mai e la Berlin, pe bani de dreapta bugetara? Tchussi!
Răspunde